Typer Och Namn På Haworthia (35 Bilder): Pärla Och Scaphoid, Fasciata Och Limypholia, Sinuous Och Retusa, Attenuata Och "Alba"

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Namn På Haworthia (35 Bilder): Pärla Och Scaphoid, Fasciata Och Limypholia, Sinuous Och Retusa, Attenuata Och "Alba"

Video: Typer Och Namn På Haworthia (35 Bilder): Pärla Och Scaphoid, Fasciata Och Limypholia, Sinuous Och Retusa, Attenuata Och
Video: Watson's Scaphoid Test 2024, Maj
Typer Och Namn På Haworthia (35 Bilder): Pärla Och Scaphoid, Fasciata Och Limypholia, Sinuous Och Retusa, Attenuata Och "Alba"
Typer Och Namn På Haworthia (35 Bilder): Pärla Och Scaphoid, Fasciata Och Limypholia, Sinuous Och Retusa, Attenuata Och "Alba"
Anonim

Haworthia är en graciös växt som intar en speciell plats i listan över inhemska perenner. När det gäller yttre egenskaper kännetecknas den av sina små dimensioner och graciösa form. Ganska ofta är Hawortia förvirrad med en kaktus. Faktum är att den gröna färgen på växten och närvaron av tänder som ligger längs lövets kontur i vissa sorter av saftiga kan vara vilseledande. Därför bör nybörjare odlare bekanta sig med särdragen hos arter anpassade för inomhusodling.

Bild
Bild

Beskrivning

Haworthia är en stunted succulent av familjen Ksantorreev. I naturen, det finns på öken platser. Blommans hemland är sydvästra och södra Afrika. Växtens höjd når 1 meter och inhemska exemplar växer till maximalt 15 cm. Haworthias livscykel är 20 år. Varje år kompletteras blomman med steg, och efter döden ersätts den av barn.

En rosett bildas av de täta bladen av haworthia, som ligger på markens yta. Växten har ingen stam. Blomningsperioden börjar i slutet av maj, ibland i början av juni. I naturen blommar Haworthia årligen och i rumsmiljö endast med rätt vård.

Erfarna blomsterodlare rekommenderar att inte beundra blomningen, men skär omedelbart av knopparna som har dykt upp. Annars kommer Haworthia spendera sin energi på att odla blommor, och efter att ha slösat bort energi kommer den att dö.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Efter en lång studie av Haworthia i naturen har botaniker identifierat cirka 70 arter av den. Nästan hälften av dem lyckades få acklimatisering hemma, till exempel sorterna "Alba" eller "Big Band". I hem för sofistikerade blomsterhandlare finns det växtnamn som pumila och stympad haworthia. Nedan visas de mest populära saftiga arter som har lyckats anpassa sig till inomhusmiljön.

Pärla

Det andra namnet är pärlbärande haworthia. Växten har täta löv, på vars yta vita fläckar finns, som liknar bilden av pärlor. Spetsarna är spetsiga, små taggar syns längs kanterna. Blomställningar liknar borstar med en grön färg. I slutet av blomningsperioden ruttnar rosetten och lämnar dotterskott.

Bild
Bild

Randig

I den botaniska världen föredrar de att kalla Haworthia Fasciata (Haworthia fasciata), vilket betyder randigt. Rosetten på den representerade växten är 15 cm i diameter. Rosettens bas består av lyxiga långsträckta löv, vars nedre del är täckt med ett reliefmönster, vita fläckar är synliga på ytan. När du tittar noga kan du se hur det randiga mönstret blir tydligt på plåten.

Attraktiviteten hos dekorativa haworthia beror på de många dotteruttag som kan transplanteras.

Concolor -sorten, som tillhör typen av randig Haworthia, är mycket efterfrågad bland uppfödare. Dess särdrag ligger i det knappt märkbara mönstret på bladen.

Bild
Bild

Reinwardt

Den saftiga växten är formad som det lutande tornet i Pisa. Den maximala växthöjden är 15 cm. De täta, köttiga bladen är täckta med en vitaktig utväxt som försvinner från överskottet av den skuggiga sidan. Peduncle växer upp till 1 meter. På dess yta visas ljusgröna blommor, vikta i form av en pensel. Huvuddelen av växten är färgad violett-röd, i vissa fall grön med vitaktig fläckar.

Bild
Bild

Dras eller dämpas

I utseende liknar den den randiga haworthiaen. Även om det inte ser så elegant och rikt ut. Det finns inga utväxter på bladen, istället för dem är vitaktiga vårtor synliga som liknar ojämna prickar i form. Blombladen växer vertikalt. Deras maximala längd är 7 cm, plåtens tjocklek är 15 mm.

Bild
Bild

Scaphoid

Blommans form är ganska graciös och kompakt, påminner om en violett. Bladen är täta, kännetecknas av en ljusgrön färg med lätta spetsar. Bladplattorna samlas vid basen och skapar rosetter. Under blomningsperioden blommar scaphoiden Haworthia små blommor, mestadels vita.

Sorten "Cymbiformis variegata", som tillhör typen av scaphoidväxt, är i stor efterfrågan på blomsterodlare.

Bild
Bild

Tunnbindare

Suckulent växt med en speciell form av struktur. Vid bladens spetsar uppträder tillväxter i form av små genomskinliga fönster. I utseende liknar växten en tråkig haworthia. Å andra sidan finns det en likhet med scaphoid -representanten för familjen Ksantorreev. Maxhöjden för en inhemsk saftig är 20 cm. Bladen växer 3 bitar i rad, vilket ger växten en speciell form.

Plåtens yta är grov vid beröring och lockar därmed uppmärksamhet.

Bild
Bild

Buktig

I en botanisk miljö har succulent ett andra namn - slingrande aloe. Den presenterade arten har en stamdel, vars höjd är 15 cm. På alla sidor är den täckt med små blad av gröna nyanser med en maximal längd på 3 cm. Ett särdrag hos bladplattorna är en grov yta, kompletterad med vitaktiga tillväxter. Bladen växer ovanpå varandra och skapar därmed en rosett ovanför den andra.

Bild
Bild

Klibbig

I den botaniska miljön har den presenterade sorten Haworthia ett andra namn - viskos. Den maximala växthöjden är 20 cm. Bladen växer 3 bitar i rad på samma höjd. Följande plåtar staplas snyggt ovanpå. Å ena sidan har de en konvex del, å andra sidan är de konkava inåt. Därför liknar de formen av en bunt servetter. Om du tittar på växterna på avstånd, på grund av färgen, kan det tyckas att det finns en orm framför.

En särskiljande egenskap hos haworthia gummy är möjligheten att växa både på solsidan och i den skuggiga delen.

Bild
Bild

Mosaik eller schackbräda

Den presenterade haworthia har täta, köttiga blad med en skalad kant. Bladplattan är dekorerad med ett naturligt mönster av ränder som skapar en meshbild. I naturen blommar mosaiken Haworthia två gånger om året. I en rumsmiljö sker denna process vartannat år. Om du vill köpa den beskrivna saftiga bör du gå till en blomsterbutik, där en växt i grönt och lila kommer att presenteras efter köparens val.

Bild
Bild

Terkovidnaya

Utåt liknar den en pärlbärande haworthia. Bladen är smala och ganska långsträckta i tjocklek. Deras tips är spetsiga. På baksidan av plåtplattan finns det ett stort antal tillväxter. Det är mycket färre av dem utanför. Likheten av vårtor sprids på bladen på ett kaotiskt sätt, utan att göra ett visst symmetriskt mönster eller tydliga linjer.

Bild
Bild

Limoliferös

Det säregna med denna typ av haworthia är täta och spetsiga plåtar. De har ribbade kantränder och upphöjda delar av revbenen. Ett särdrag är ett komplext ribbmönster med bilateral symmetri. Den yttre delen av bladen har en gulaktig färg, som påminner om färgen på en citron. I hemträdgårdar är det ganska sällsynt, men det finns fortfarande sorter av Haworthia Limifolia och Spider White, som tillhör den limolösa arten.

Bild
Bild

Örtartad

Tunna och smala blad av växten är dekorerade med små kanttörnen. Blommans ljusa och smidiga karaktär gör att du kan spela med den i ett opretentiöst spel med ljus. När du flyttar behållaren med gräsbevuxen haworthia från en plats till en annan kan du se hur bladplattans färg ändras från ljusgrön till ljusgrön och vice versa. Och allt på grund av förändringen i naturligt ljus.

Bild
Bild

Spindelnät

I utseende liknar det gräsbevuxen haworthia, samtidigt har det sina egna egenskaper. Törnen på bladen på den representerade saftiga är mycket långa, i tillväxtprocessen kan de fläta en växande buske med en kokongliknande kokong.

Bild
Bild

Retuza eller trubbig

Det särdrag hos det presenterade saftiga är de tätt sammansatta bladplattorna. Älskar diffust solljus. I skuggan blir dess blad röda. I utseende liknar Haworthia Retusa Pygmy -sorten. Bara i storlek är det mer miniatyr, och bladens spetsar har många små tillväxter.

Bild
Bild

Dvärg eller pygmé

I den botaniska miljön har dvärg Haworthia ett andra namn - Pygmy Haworthia. Växtens blad är mycket små, tätt pressade mot varandra, på grund av vilka de skapar en otroligt vacker rosett. Plattans yta är grov vid beröring.

Av naturen är det saftiga opretentiöst. För reproduktion kan du använda löv, dotterprocesser eller frön.

Bild
Bild

Marginata

Växtens särart ligger i bladplattan, som i utseende liknar en konstgjord glansig plast med en tät konsistens. När det gäller färg är bladplattorna något annorlunda, de yttre bladen är mörkare och de inre unga bladen är något ljusare. Blomstjälkarna som visas i slutet av haworthia marginata blommar ett stort antal små blommor, tack vare vilka du kan samla tillräckligt med frön för plantering.

Bild
Bild

Atrofuska

Stora köttiga löv ligger nära varandra. När det gäller färg är bladplattorna rödaktiga. När de utsätts för solljus kan de lysa igenom och därmed likna ädelstenar. Atrofusk är inte hög i storlek, och snarare miniatyr i storlek. Under blomningsperioden öppnas en liten peduncle på plantans yta, där du kan se oansenliga blommor.

Bild
Bild

Hakade eller trunkata

Ganska intressant växt med en ovanlig form. Det kan tyckas att dess bladplattor skars på ett kaotiskt sätt. Faktum är att Moder Natur försökte så hårt. Bladen av haworthia trunkata har inga spetsiga ändar. De verkar ha skurits med en beskärare eller kniv. Snittytan är vit, något genomskinlig.

Bild
Bild

Maugani

I utseende liknar växten en hackad av haworthia, med den enda skillnaden att på ytan av de avhuggna arken finns en transparent cylindrisk film som liknar transparent glas. Det säregna ligger i de olika färgerna. Bladen kan vara grågröna, vita och till och med bruna. På avstånd liknar växten ett kristallkluster. I blomsterbutiker är namnet "Haworthia mix" ganska vanligt.

En blomsterodlare måste veta att detta inte är en typ av växt, utan att plantera flera typer av saftiga, lika stora i en behållare.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Moderna blomsterodlare går till blomsterbutiker för att köpa inomhusväxter. Det är där du kan välja det mest lämpliga blommeprovet för din mini-trädgård. När det gäller valet av Haworthia finns det flera regler att följa. Till att börja med är det värt att bestämma vilken typ av saftiga som är mest att föredra, liksom att välja de optimala måtten på blomman för placering på fönsterbrädan.

Bladplattan på den valda blomman måste vara frisk och fri från fläckar med en distinkt färg . När du köper måste du lyfta det nedre utloppet något och titta på den täckta marken. Ofta skaffar sig oerfarna odlare växter utan förundersökning och tar hem skadliga parasiter hem. I allmänhet är det ganska enkelt att välja en hälsosam saftig växt.

Det viktigaste att komma ihåg är att när växten levereras hem, bör den transplanteras i en ny behållare med lämplig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande regler för odling

Oavsett typ av haworthia bör växtvård vara värdig. Tidig vattning, korrekt utfodring och solbad är viktigt. I naturen lever växten på egen hand, hemma är den helt beroende av ägaren. Om alla regler följs kommer blomsterhandlaren att se en reaktion från den saftiga i form av god tillväxt och blomningsprestanda.

  • Kom ihåg att Haworthia älskar diffust ljus när du placerar en blomma på en fönsterbräda. Det bästa alternativet skulle vara västra eller östra sidan av lägenheten. Annars kommer växten att ha brist på solljus, den kan dö.
  • Vintern är dvaletid för Haworthia. Under en sval period måste växten ordnas om i ett ouppvärmt rum, där solljus kommer in.
  • Det främsta kännetecknet för Haworthia är frostbeständighet. I naturen är den redo att tåla en temperaturfall till -7. Även om det optimala intervallet för växtliv är cirka + 5 grader. På sommaren är det bättre att hålla blomman utomhus på en plats skyddad från väderfaktorer.
  • Haworthia gillar inte riklig vattning; denna växt föredrar en måttlig, fuktig miljö. Under växtsäsongen bör växten vattnas mer än 2 gånger i veckan. Vintervattning beror på inomhustemperaturen. Efter varje vattning av Haworthia måste du vänta en stund med att tömma vattnet som har runnit ut i sumpen.
  • Vattengödsling bör användas som gödningsmedel. Det är nödvändigt att berika saftiga med vitaminer från början av våren till slutet av sommaren. Med ett överskott av näringsämnen kommer Haworthia att ge ett tecken genom att ändra färg på bladplattan.
  • Under påverkan av negativa faktorer kan växten infektera olika sjukdomar eller parasiter. Till exempel skala insekter och mjölkfiskar. En varm dusch och insekticidbehandling hjälper till att bli av med det smärtsamma tillståndet.
  • Förfarandet för att transplantera unga växter bör ske en gång vart tredje år, eftersom storleken på saftiga ökar. Vuxen Haworthia transplanteras vartannat år. Om tillväxtprocessen för en vuxen växt går gradvis och placeras i behållare, bör proceduren skjutas upp. Vid rötternas död utförs transplantationen omedelbart.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Efter de presenterade reglerna kommer även en nybörjare att kunna odla en ovanlig och vacker dekorativ haworthia i sin miniträdgård, vänta på dess blomning och sedan föröka den.

Rekommenderad: