Typer Och Sorter Av Tradescantia (33 Bilder): Beskrivning Av Tradescantia Zebrin Och Lila, Scaphoid Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Tradescantia (33 Bilder): Beskrivning Av Tradescantia Zebrin Och Lila, Scaphoid Och Andra Sorter

Video: Typer Och Sorter Av Tradescantia (33 Bilder): Beskrivning Av Tradescantia Zebrin Och Lila, Scaphoid Och Andra Sorter
Video: Lean och daglig digital styrning istället för analog, 31 januari 2019 2024, April
Typer Och Sorter Av Tradescantia (33 Bilder): Beskrivning Av Tradescantia Zebrin Och Lila, Scaphoid Och Andra Sorter
Typer Och Sorter Av Tradescantia (33 Bilder): Beskrivning Av Tradescantia Zebrin Och Lila, Scaphoid Och Andra Sorter
Anonim

Tradescantia tillhör familjen Kommelinov. Dess infödda platser anses vara Latinamerika, även om denna växt kan hittas på andra kontinenter. Tradescantia är mycket populär som hemblomma. På grund av skottens flexibilitet används den som en ampelös växt eller som ett grönt lock som täcker jorden.

Denna örtblomma planteras i rabatter, den ser också bra ut som dekoration för alpina rutschbanor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beskrivning

Tradescantia är en flerårig vinstock och har cirka hundra sorter. Anläggningen kom till Europa tack vare resenären John Tradescant, som var trädgårdsmästare vid kungliga hovet i Storbritannien. Denna ovanliga kultur namngavs till hans ära. Vanligtvis, tradescantia odlas som en inomhusblomma, men hybrider har fötts upp som rotar sig väl i öppen mark.

Färgglada skott av ljusgrön färg ger växten en speciell charm. De faller vackert i en lyxig kaskad av krukor. Bladplattorna är jämna eller räfflade, formen kan vara antingen lansettformad eller oval. De växer på korta kronblad. Bågformade eller parallella ådror är tydligt synliga på ytan.

På grund av de långsträckta sammanflätade skotten kallas Tradescantia också "kvinnans skvaller".

Bild
Bild

Växtvarianter har ett varierat färgintervall av bladplattor. Det finns exemplar med både monokromatiska gröna blad och brokiga, dekorerade med ränder i alla möjliga nyanser. Tradescantia blommor är små, med tre känsliga kronblad. Deras färger kan vara olika: vit, rosa, blå eller lila. Blommor samlas i några apikala blomställningar som ligger i bladplattornas axlar.

Hemma är inte alla sorter glädjande med blomning. Främst hybrider och trädgårdsarter blommar . Tradescantia återfuktar luftrummet runt det väl, och har också förmågan att neutralisera patogener i närheten av det och dränka ut elektromagnetiska strålar från elektriska apparater.

Bild
Bild
Bild
Bild

Populära sorter

Tradescantia är slående i antalet sorter. Dess brokiga sorter med alla slags färger är särskilt populära bland florister. Efter typ är växten indelad i trädgård och inomhus tradescantia. De skiljer sig från varandra, respektive genom odlingsorten och den nödvändiga vården. Sadovaya kännetecknas av långsträckta skott och ljusa, gröna bladverk. Inomhus har dock många underarter som har skillnader i bladplattornas färg, blommor och skottens storlek.

Tack vare uppfödarnas arbete har Tradescantia ett så stort antal hybrider att även erfarna odlare ibland går vilse i namnen på sina sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vitblommig

Denna art har böjstammar med stora ovala blad med en rik grön färg. Bladets nedre del är som regel något ljusare än utsidan. Plåtplattornas kanter är spetsiga och ytan är blank, den kan vara monokromatisk eller täckt med ränder. Den blommar med små paraplyblommor av vit eller blekrosa färg, som ligger på den övre delen av skotten. Kända sorter inkluderar:

  • " Aurea " - gula löv är prickade med gröna ränder;
  • " Tricolor " - den gröna bladplattan är målad med ränder av lila, rosa och vitt;
  • Albovitata - tallrikarnas gröna bakgrund är täckt med vita ränder i olika storlekar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Virginia

Det kännetecknas av raka, greniga skott. Representanter för denna art kan nå 50-60 cm. Bladen är lansettformade, 20 cm långa och 4 cm breda, basen är täckt med tunna, mjuka villi. Blommar med lila eller rosa blommor och bildar täta paraplyformade blomställningar. Blomningstiden faller i mitten av sommaren och kan pågå i cirka 2 månader. Har sorter med olika nyanser av kronblad:

  • Rubra - ljusröd
  • Atrorubra - lila
  • Coerulea - ljusblå
  • Rosea - blekrosa.

Blomningsperioden är andra halvan av sommaren. Denna art odlas i trädgårdstomter som en blommande flerårig. Växterna är mycket hårda och tål vintersäsongen bra.

Bild
Bild
Bild
Bild

Anderson

Denna art inkluderar hybrider uppfödda av uppfödare; Virginia Tradescantia togs som grund. De har välgrenade raka stjälkar som når 80 cm, på vilka voluminösa, något långsträckta löv växer. Blommor med platta tre kronblad finns i blå, vita, rosa och lila nyanser. Tradescantia blommar hela sommaren. Av de kända sorterna kan man skilja:

  • "Iris" - med blommor av en intensiv blå ton;
  • "Leonora" - med violettblå blomställningar;
  • Osprey - med snövit blommor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blossfeld

Täta skott har ett vinrött grönt skal. Sessila bladplattor har en spetsig spets och är ganska stora i storlek. Övre sidan är djupgrön med en mjuk rödaktig nyans, och undersidan är mörklila, fleecy. I bladens axlar blommar blomställningar med tre kronblad av en delikat lila färg. Ståndarna och kronbladen är täckta med långa silverfärgade trådar.

Bild
Bild

River eller myrblad

Tunna, känsliga skott av lila röd. Ljust gröna ovala blad är små, lila-lila på baksidan. Ger små vita blommor med ljusgula ståndare.

Bild
Bild

Tradescantia zebrina eller zebra-liknande

Har krypskott med blad av originalfärg. Övre sidan är tvåfärgad: gröna ränder med en liten lila nyans är mellanlagrade med silverfärgade. Bladplattans nedre yta är lila-röd. Blommar lila eller lila.

Bild
Bild

Lila

Ganska grenade skott av en djup lila nyans, samma färg och bladplattor, den nedre delen är fleecy. Blommorna är miniatyr, med tre kronblad av en delikat crimson ton.

Bild
Bild

Småbladig

En dekorativ typ av Tradescantia, som odlas i inomhusförhållanden. Tunna brunlila skott är överflödiga med små släta blad. De är mörkgröna ovan och lila under.

Bild
Bild

Förtäckt

Den har en full, upprätt skott, runt vilken en ganska stark rosett av lansettbladig platina bildas. De har en blank yta, bladen är gröna på framsidan och rosa-lila på baksidan. Blomningstiden är mycket kort . Små vita blommor bildas under en båtliknande filt. På grund av denna funktion har arten också namnet "Moses båt".

Bild
Bild

Scaphoid

Inomhusväxt med dekorativa krypande stjälkar av en grönlila nyans. Deras spetsar stiger upp och är täckta med små ovala, scaphoidbladplattor. Bladen är ordnade mycket tätt inbördes och tätt pressade mot skotten.

Det tillhör mycket dekorativa typer och används ofta i inredningar.

Bild
Bild

Loger

Denna art är infödd i Australien. Dess utseende är ganska annorlunda än andra släktingar, eftersom det inte utvecklar långsträckta skott. Bladplattorna är stora, olivgröna och har en silverfärgad remsa i mitten. I form liknar de en långsträckt oval och bildar en basal rosett underifrån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sillamontana

Skott och små löv är rikligt täckta med långa vitaktiga villi. De fungerar som ett slags skydd mot torka. Avser trädgårdsarter och känns bra med en långvarig frånvaro av vattning, men eftersom det är en värmeälskande växt grävs den upp för vintern, transplanteras i en behållare och förvaras i ett varmt rum . Skott växer vertikalt, men sjunker med åldern. På sommaren bildas enstaka rosa blommor med en lila nyans på deras toppar.

Bild
Bild

Allmänna regler för hemtjänst

Tradescantia är inte en särskilt krävande växt och ställer inte alltför höga krav på vård av huset. När de nödvändiga förutsättningarna skapas kommer blomman att glädjas länge med sina lyxiga skott och känsliga blomställningar.

  • Belysning behöver ljus, men inget direkt solljus. Annars kommer plåtarna att brännas. På södra sidan är växten skuggad eller placerad på baksidan av rummet. Variegated sorter är mer nyckfulla för belysning, för med sin brist förlorar de sin dekorativa flerfärgade palett.
  • Temperatur under vår- och sommarperioden är det optimalt bekvämt i en nivå på +25 grader. På särskilt varma dagar är det nödvändigt att ofta ventilera rummet eller ta växten ut i frisk luft. På vintern är Tradescantia lämplig för lägre temperaturer, från +8 till +12 grader. Under sådana förhållanden kommer blomman att vila och skotten kommer inte att sträcka sig. Även om det är möjligt att ordna övervintring i ett varmt mikroklimat, måste du använda bakgrundsbelysningen.
  • Fuktighet är inte en vital faktor för tradescantia, den anpassar sig väl till sin vanliga nivå i rummet. Det reagerar dock positivt på bevattning, regelbundet sköljs växten av damm som samlats i bladaxlarna.
  • Vattning under den varma perioden är rikligt organiserat, bara jordens yta ska torka ut. Efter fuktning hälls den återstående vätskan som samlats i pannan ut. Med en sval övervintring är det värt att avsevärt minska antalet vattningar för att undvika uppkomsten av svamp. Växten behöver några matskedar vatten per vecka.
  • Toppdressing tradescantia utförs med flytande mineraliska eller organiska gödningsmedel. Ekologisk är inte lämplig för brokiga sorter. Blomman matas 2-3 gånger i månaden från april till augusti, under andra perioder är befruktning inte nödvändig.
  • Överföra hålls en gång om året och överfört positivt. Under processen avlägsnas gamla skott och vid behov delas busken. Transplantationssubstratet ska vara ganska löst. Du kan köpa färdig jord eller förbereda den själv. För att göra detta måste du blanda 2 delar lövjord, 1 del gräs, 1 del ruttnat lövverk, halv del sand.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar påverkar sällan denna överraskande hårda växt; i isolerade fall kan en svamp uppträda om blomman försvagas. Av parasiterna skadas Tradescantia ibland av bladlöss. Trädgårdsväxtarter är ett bra komplement till utformningen av rabatter, alpina rutschbanor eller vattendrag. Den planterade tradescantia ser bra ut längs staketet. Blomman är inte särskilt pretentiös för grannskapet, det känns bra bland de olika växterna på platsen.

  • Plats växter i trädgården kan vara något skuggade eller väl upplysta, men alltid skyddade mot drag. Du måste plantera en växt i bördig, matad jord, helst med sand och humus.
  • Vattning nödvändig frekvent och generös, när matjorden torkar ut. På vintern behöver växten inte fukt.
  • Gödselmedel appliceras under vårens första hälft i form av mineralkomplex. När knopparna dyker upp matas blomman igen.
  • Övervintra växten kan lämnas i öppen mark om det inte finns några minusgrader. Innan dess är marken täckt med mossa och torv, och själva Tradescantia är täckt med en film eller en bit fiberduk. Under kalla vintrar är det bättre att gräva upp växten, transplantera den i en behållare och lämna den inomhus.
  • Av skadedjur sniglar kan träffa blomman. De bör tas bort för att inte äta upp lövverket.
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten förökar sig genom frön (används för trädgårdssorter), sticklingar och delar busken. De två sista metoderna används för att odla inomhus sorter. Frö planteras i mars i små behållare med sandig torvjord, fuktad och täckt med folie. Sådana växthus ger en temperatur på + 20 grader och diffus belysning. Det är nödvändigt att systematiskt fukta underlaget och ta bort kondens.

Efter 1-2 veckor, när skott börjar dyka upp, tas filmen bort. Något starkare groddar planteras i väl uppvärmd jord eller i krukor. Vid ympning används skurna eller brutna övre delar av skotten som planteringsmaterial.

Tradescantia släpper snabbt ut rötter i vatten eller i lös jord. Efter 7-10 dagar rotar sticklingarna och växten börjar växa aktivt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid transplantation kan stora buskar delas upp i ett par delar. Det är bättre att göra det försiktigt med händerna, så att du kan undvika onödiga skador . Skär med ett skarpt blad är tillåtet, men alla snitt måste ströas med hackat kol. Delenki planteras omedelbart så att rhizomen inte hinner torka ut.

För att undvika förlust av dekorativitet på grund av ganska snabbt åldrande rekommenderar erfarna blomsterhandlare att föryngra Tradescantia varje år. För att göra detta, gör en kort beskärning, nypa skotten och transplantera in i ett nytt underlag. Att odla en sådan växt hemma, förutom en spektakulär och ovanlig blomma, kan du också få en läkare sedan Tradescantia har många helande egenskaper.

Rekommenderad: