Typer Av Callaliljor (30 Bilder): Vinröd Och Rosa, Röd Och "röd Varning", Namn Och Sorter Av Sorter, Hemtjänst

Innehållsförteckning:

Video: Typer Av Callaliljor (30 Bilder): Vinröd Och Rosa, Röd Och "röd Varning", Namn Och Sorter Av Sorter, Hemtjänst

Video: Typer Av Callaliljor (30 Bilder): Vinröd Och Rosa, Röd Och
Video: Zero Dark Thirty Full Movie 2024, Maj
Typer Av Callaliljor (30 Bilder): Vinröd Och Rosa, Röd Och "röd Varning", Namn Och Sorter Av Sorter, Hemtjänst
Typer Av Callaliljor (30 Bilder): Vinröd Och Rosa, Röd Och "röd Varning", Namn Och Sorter Av Sorter, Hemtjänst
Anonim

Calla är en exotisk växt som är infödd i Sydafrika. Denna kultur odlas framgångsrikt i växthus och inomhusförhållanden. Calla kallas med andra ord calla, den används som trädgårdsblomma i landskapsdesign, liksom för medicinska ändamål.

Särdrag

Calla är en flerårig växt med ett krypande rotsystem och en stjälk som kryper längs marken. Vita sorter kan växa upp till 100 cm och färgade - cirka 50 cm. Blomman kännetecknas av en betydande längd på bladbladet, liksom bredden på de basala bladen, som växer från ett tjockt rhizom. Blomställningen innehåller ett öra och ett överkast, som ligger på en bladlös stam i form av en pil.

Bild
Bild

Knoppens lock är en lyxig trattformad skottblad som omger ett litet öra täckt med små blommor. Färgen på blommor kan vara mycket olika, allt från snövit till ljusa mättade nyanser. Lövverk är ensamma, spetsformade. Färgen på bladen är djupgrön, deras längd är från 8 till 15 cm och deras bredd är från 5 till 10 cm. Färgat jämnt, men vissa arter kännetecknas av närvaron av lätta fläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bladen är ordnade på stjälkarna omväxlande och vinkelrätt mot de långa köttiga sticklingarna. De har radialbågade vener. Blomning av blomställningar sker i maj-juli. Under denna period visas bisexuella blommor med en diameter på 10 mm på växten. En månad senare, i slutet av blomningsfasen, uppstår bildandet av runda och saftiga bär. Callafrukter anses vara giftiga, så att äta dem är strängt förbjudet.

Bild
Bild

Hemodlade callaliljor luktar inte alltid gott. Trädgårdssorter kan utstråla en trevlig ananas-vanilj doft.

Populära trädgårdsarter

Calla är växten som kan försköna trädgården med sin närvaro, så en hel del odlare odlar denna blomma på sin plats. Det finns sorter som kan blomma vackert, men inte kräver särskild omsorg.

De mest populära sorterna är följande

Solsken . Denna blomma kännetecknas av gula vaxartade blommor och köttigt grönt bladverk. Växten kan ge ett tropiskt utseende till alla områden. Blommande calla når en höjd av 0,6 meter. I lugnt väder kan du känna hur calla utstrålar en behaglig vaniljdoft. Växtens blomningstid är i juli-augusti. "Solsken" känns bra på en väl upplyst plats, det är önskvärt att plantera det nära ett träd eller en buske.

Denna blomma är opretentiös, den utmärks av sin skönhet, ömhet, den kan bli en del av ett underbart blomsterarrangemang.

Bild
Bild

" Kantor " är en växt med en höjd av 0,6-0,7 meter. Blommorna är vinröda-svarta. Denna lyxiga sort kännetecknas av grönt bladverk med vita stänk. Calla blommar länge - från juli till de första höstdagarna. Odla sorten i trädgården i en behållare; i snittet behåller blomman sin fräschör ganska länge.

Bild
Bild

" Burgund " eleganta callaliljor är de ljusaste representanterna för denna typ av flora. Denna ovanliga blomma med en rik vinröd färg anses vara en symbol för skönhet och kyskhet.

Bild
Bild

" Rosa " calla liljor är hybrider. Representanter för denna växt inkluderar vitfläckig zantedexia, remanna, pantlanda. Växten når en höjd av 0,3-0,9 meter, lövverket är långt och ligger i den nedre delen av calla. Färgen på dessa callaliljor kan vara ljusrosa, helt vita eller djuprosa.

Bild
Bild

Inomhus sorter

Trots att calla är en växt från de sydafrikanska tropikerna är den perfekt anpassad för att växa i en hemmiljö hemma. Den kan odlas i krukor och placeras på en fönsterbräda. Denna växt kräver mer intensiv vattning jämfört med trädgårdsarter. Hemmablomman behöver årliga transplantationer och svarar bra på månadsmatning. Förutom den vita kallan "Snow Queen" är sorter med ljusa och rika färger också mycket populära nu.

Bild
Bild

Mango

Calla av denna sort växer till 0,65 meter. Växtens rotsystem är knölformigt. Calla kännetecknas av närvaron av orange eller röda korallblommor och stora pilformade bladverk. Växtens kronblad är långa, de har en saftig grön glänsande färg. Calla blommor blommar länge och regelbundet.

Bild
Bild

Varje blomma kan producera flera knölar och reproduceras helt enkelt.

Etiopier

Denna anläggning är en av de största representanterna för inomhus callaires. Växtens löv är hjärtformad, blomställningen är trattformad. Det finns flera sorter av etiopiska calla.

" Grön gudinna ". Växten kännetecknas av sin ursprungliga vitgröna färg på blommor och närvaron av en citronskalad ståndare.

Bild
Bild

" Childsiana "- Detta är en rikligt blommande sort som glädjer odlare med vackra vita blommor och en orange kärna.

Bild
Bild

" Ametist ". Denna calla har lila knoppar och en hög stjälk. Fördelarna med sorten inkluderar också en delikat behaglig doft.

Bild
Bild

" Pärla " Är en stor variation av callaliljor med ljusgrönt lövverk. Växtens blomma är stor, vit inuti och grönaktig på utsidan, den utstrålar en behaglig doft.

Bild
Bild

" Albomakulata " - växten har stora snövit knoppar formade som ett ljus. Blommans doft är delikat och vanilj. Bladen av sorten har en original grön färg med vita prickar.

Bild
Bild

Kapten Chelsea . Denna sort kännetecknas av tvåfärgade knoppar. Dess överkast är målat vinrött och gränsen är gyllene. Växtens löv är mörkgrönt, täckt med silverfärgade prickar.

Bild
Bild

Little Jam - Detta är en mängd vita callaliljor med en speciell originalitet. Dess blommor blommar inte helt och kronbladet är vriden i form av en tratt. I mitten av blomman finns en ljusgul ståndare, och kronbladets kant är utrustad med en grönaktig utväxt-ringblomma.

Bild
Bild

Crystal Blush

Denna sort av calla kännetecknas av en känslig rosa färg som gradvis blir vit. Denna blomma kan komplettera en bröllopsbukett på ett adekvat sätt. "Crystal Blush" är en lökformig callalilj, den föredrar bördig jord, rymlighet och regelbunden bevattning. Många odlare har uppskattat det spektakulära stora lövverket av denna växt.

Bild
Bild

Sorten anses vara universell, eftersom den kan odlas inte bara inomhus, utan också i trädgården.

Odessa

Spektakulära calla kan bli en värdig dekoration av rummet och trädgården. Hon har en rödbrun färg och är mycket efterfrågad bland blomsterodlare. Blomningsperioden för denna sort faller i juni-början av september, då bildas stora körsbärsblommor på stammen, som har en svart nyans. Blomman når en höjd av 15 cm och har en diameter på 8 cm. Blomningsfasen är ungefär en månad, medan callan utstrålar en behaglig doft.

Bild
Bild

Calla kan växa upp till 0,6 meter, den har mörkgröna blad med fläckar. Sorten har funnit sin användning i klippning och landskapsarkitektur, liksom för krukodling. Snittblomman håller sig fräsch i en vecka, denna växtfördel har redan uppskattats av många odlare.

Bild
Bild

Rött larm

Calla "Red Alert" är en ljusröd representant för floran, som har ett grönt löv varvat. Blomman kännetecknas av en diameter på upp till 0,1 meter och samma glashöjd. Sorten anses vara idealisk för odling i krukor. Calla blomställning kan bilda flera peduncles. I blomningsfasen når växten 0,6 meter.

Bild
Bild

Doften av calla -arom observeras i varmt väder och fyller luften med vaniljnoter. Blommande - från mitten till sensommaren. Denna sort är opretentiös och kräver ingen särskild omsorg, har en speciell skönhet och ömhet och kan användas för att skapa underbara kompositioner.

Majestätisk röd

Växten av denna sort har ett blomställning-öra med en lila färg. Bladet på denna calla är stort, grönt målat och täckt med vita fläckar. Denna calla är idealisk för odling i kruka. Växten når en höjd av 60 centimeter. Blomningsperioden är juli-augusti.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Husets inre och den personliga tomten är inte bara ett område där människor bor, utan en plats där du kan koppla av mentalt och fysiskt, samt beundra växternas skönhet. Blommor som callaliljor kan glädja, varför de ofta används av landskapsdesigners. Den graciösa och ädla blomman kommer att bli ett extraordinärt element i utformningen av vilken trädgård som helst.

Bild
Bild

Eftersom calla föredrar en fuktig livsmiljö kan den användas för att dekorera stranden av en konstgjord sjö eller bäck. Om detta inte är tillgängligt på territoriet kan callaliljor planteras i ett skuggat område, till exempel nära en terrass eller snygg buske. Denna blomma är en symbol för kvinnlig skönhet och passar bra med rosor, men glöm inte att hålla avståndet mellan blommorna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Calla är en utsökt, ädel och snygg blomma som inte bara kan locka uppmärksamhet utan också väcker många positiva känslor . Var inte rädd för att odla denna växt, både inomhus och trädgård, eftersom det inte kommer att vara några problem med vården. Med sin hjälp kan du betona utformningen av trädgården, terrassen, vinterträdgården. Calla, planterad i blomkrukor, ser vacker ut.

Bild
Bild

Callaliljor av vita sorter anses vara det bästa alternativet för att skapa brudbuketter, eftersom det personifierar ömhet och renhet.

Florister bör komma ihåg att trots originaliteten i callas utseende är det inte så lätt att passa in i landskapsstilar som country, moriska eller köpmän. Men i den romantiska, modernistiska och klassiska stilen att dekorera territoriet är calla helt enkelt oersättlig.

När callaliljor planteras på gräsmattor, en tid efter deras tillväxt, kan du observera hur en ljus blomma ö bildas på gården. I vilket fall som helst kan du experimentera med en blomma av sådan skönhet, eftersom calla helt enkelt inte kan förstöra inredningen eller infielden.

Rekommenderad: