Typer Och Namn På Peperomia (39 Bilder): Golovaty Och Graveolens, Rosso Och Clusielle, Vattenmelon Och Whorled

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Namn På Peperomia (39 Bilder): Golovaty Och Graveolens, Rosso Och Clusielle, Vattenmelon Och Whorled

Video: Typer Och Namn På Peperomia (39 Bilder): Golovaty Och Graveolens, Rosso Och Clusielle, Vattenmelon Och Whorled
Video: 20 AMAZING PEPEROMIA VARIETIES 2024, Maj
Typer Och Namn På Peperomia (39 Bilder): Golovaty Och Graveolens, Rosso Och Clusielle, Vattenmelon Och Whorled
Typer Och Namn På Peperomia (39 Bilder): Golovaty Och Graveolens, Rosso Och Clusielle, Vattenmelon Och Whorled
Anonim

Idag är överflödet och variationen av inomhusväxter helt enkelt fantastiskt. Det finns blommor som förtjänar särskild uppmärksamhet, till exempel peperomia. De tillgängliga sorterna och olika sorter av denna växt kommer att diskuteras i denna artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Peperomia är en blomma av paprikafamiljen. Det kallas ofta prydnads paprika utan frukt. Växten har en kompakt form, liksom ett ganska icke-standardiserat utseende. Dess storlekar kan vara helt olika, men i alla fall är blomman ganska opretentiös för växande förhållanden . Denna krukväxt har flera sorter som skiljer sig från varandra i nästan alla viktiga parametrar.

Huvuddragen i denna krukväxt är dess mångsidighet. Peperomia växer bra, inte bara nära, men även i samma kruka med nästan vilken växt som helst.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom har blomman följande funktioner

  • Det låter dig lägga till en viss sort . i en hemträdgård. Både blommans utseende och den ljusa doften av bladen liknar vissa varianter av peppar, och visuellt skiljer den sig mycket från andra inomhusväxter.
  • Det är allmänt accepterat att det är peperomia har en gynnsam effekt på aura i hemmet och förbättrar förhållandet mellan makarna.
  • Det är också denna krukväxt ., eller snarare, dess blad och blommor, används aktivt inom folkmedicin för behandling av olika sjukdomar i gallblåsan och bröstkörtlarna.

Glöm inte att blomman i sig är extremt opretentiös för tillväxtförhållandena, särskilt för jordens sammansättning och kvalitet. Därför kan den odlas i nästan alla rum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

De moderna arterna av denna växt är helt enkelt fantastiska. Bland dem finns det båda separata grupper med samma egenskaper för varje specifik art och blommor, som är en blandning av flera underarter på en gång. Namnen på sorterna av denna inomhusblomma är mer karakteristiska för dess utseende . Till exempel småbladiga eller brokiga peperomier. Det finns också sådana underarter som "Angulata" och "Rubella".

Bild
Bild

Det finns tre huvudgrupper av peperomia, och var och en av dem innehåller flera underarter av denna inomhusblomma.

Upprätt

Växten av denna art har en ganska hög stam. Dess maximala längd kan nå en halv meter. Huvudkarakteristiken är närvaron av tjocka och ganska köttiga blad av olika storlekar.

Denna grupp av peperomier inkluderar följande typer

Graveolens är en växt upp till en kvarts meter hög . I utseende är det ganska likt havskoraller. Bladen är ovala, svagt krökta uppåt. Deras övre del är målad i gröna toner, och den nedre - i korall eller vinröd. Graveolens blommar med ljusgula små klockblommor.

Bild
Bild

« Ferreira »Avser olika succulenter, eftersom det har förmågan att göra rikliga vattenreserver i sina blad. Ofta är det denna typ av peperomia som väljer någon annan växt som stöd. Av denna anledning kallas det ibland som epifytter. Stammen på denna blomma är rak, och på den, i ett rutmönster, finns blad vikta på mitten. Färgen sträcker sig från ljusgrönt till djupt mörkt.

Bild
Bild

Clusial peperomia skiljer sig från andra blommor av arten genom miniatyrblad och mycket stora blad som finns på dem. Färgen på bladen är mörkgrön, med en ljust lila kant runt kanterna. Ibland kan du hitta brokiga inomhusväxter av denna art. Deras färg är grön, lila, röd och ljusgrön varvat. Bladen växer längst ner på stammen, men på grund av deras stora storlek skapar de ett slags lock på toppen av stammen.

Bild
Bild

Peresky peperomia . Ett särdrag hos denna blomma är de små bladen som växer på toppen av stjälkarna i ett gäng med flera bitar. Deras färg är mörkgrön, och de är ganska tuffa vid beröring. Förfäderna till denna växt växer idag i naturen i Venezuela, Nicaragua och Colombia.

Bild
Bild

Vattenmelon peperomia så kallad på grund av färgen på dess blad. De är runda, deras form liknar formen på ett strutsägg, färgen är identisk med färgen på skalet på en vanlig vattenmelon, kanske lite tråkig. Stammarna är röda och inte mer än 15 cm höga.

Bild
Bild

« Happy Bean "- en kompakt växt som inte är mer än 25 cm hög. Artens främsta höjdpunkt är bladens form. De är böjda som gröna bönor eller ärtor, men detta är bara en yttre illusion.

Det finns naturligtvis ingenting inuti bladen. Färg - ljusgrön, blank. Stammen skiljer sig inte i färg från bladen.

Bild
Bild

Mejsel peperomia ( dolabformis) Är en rosettformad växt. Ju äldre det är, desto hårdare och stenigare blir dess löv. Den ljusaste representanten för succulenter bland inomhusblommorna av denna art. Stammen är tjock, köttig, högst 12 cm hög. Bladen är runda, vikta på mitten och det finns ett litet gap mellan halvorna.

Bild
Bild

« Columella ". Denna typ av växt uppträdde i vårt land relativt nyligen. Den har ett unikt utseende - stammen är upp till 20 cm hög, ganska tjock och köttig, bladen är små och tätt utjämnade till stammen mot deras tillväxt. I utseende liknar en sådan växt, eller snarare dess blad, skalor. Färg - från ljusgrön till grönaktig lila.

Bild
Bild

De allmänna egenskaperna hos dessa underarter av inomhusblommor: förmågan att ackumulera vatten väl, köttiga blad och även en liten höjd - upp till 30 cm.

Buskig

Peperomias av denna art, som redan framgår av namnet, har en buskig form, och ändå växer de inte alla i höjd mer än 15 cm. Det är därför deras kan odlas även i de minsta utrymmena.

Rynkad peperomia Är en kompakt buske med vackra vågiga rödbruna blad med en lätt grön nyans. Stammen är kort och därför döljer lövverket på den, som ett moln, den på ett tillförlitligt sätt för nyfikna ögon. I slutet av vintern och början av våren dyker höga spikelets-knoppar upp, som blommar till bländande vita små blommor.

Bild
Bild

« Rosso »Har en kort blomningstid, som inträffar en gång om året, men dess utseende lockar redan uppmärksamhet. Bladen är stora, avlånga, den övre delen är grön, blank och den nedre delen är djupröd. Stammen av en mörkgrön färg är tillförlitligt dold för nyfikna ögon, och allt beror på att bladen ligger på den i form av en stjärna.

Bild
Bild

« Lillian "Är en vacker krukväxt med tunna, hjärtformade blad av mörkgrön färg. Blommor ligger på höga stjälkar, och i sin form liknar vanliga liljor är deras färg från vit till guldgul. Ofta kan en liten vaxartad beläggning hittas på toppen av bladen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Silvrig peperomia fick sitt namn från färgen på bladen. Själva växten når en höjd av 14 cm, medan den har mycket stora löv upp till 8 cm breda och upp till 15 cm långa. Bladens silverfärgade färg späd något av den mörkgröna färgen på deras vener. Kronbladets färg är mörklila.

Bild
Bild

Peperomia grå det fick sitt namn inte på grund av färgen, utan på grund av frekvensen av lövets tillväxt - de finns sällan. Färgen är matt, grön, medelstorlek - cirka 3-5 cm. Unga växter av denna art har ljusa upprätta skott. Med åldern mörknar deras färg, och de själva börjar sjunka. Blad och stjälkar är täckta med en liten silvrig dun.

Bild
Bild

Peperomia multi-arm eller « Regndroppe ". Bladen är konformade, deras färg är mörkgrön, ytan verkar täckt med ett tunt lager av vax. Blommans höjd överstiger aldrig 20 cm. Växtens peduncler är tunna, höga, har en mörkbrun färg och själva blommorna är små och målade i en gul ton.

Bild
Bild

Trots mångfalden av färger och former av löv och stjälkar av peperomia av denna art har alla dessa växter en sak gemensamt - deras blommor är spikformade och pedunclerna stiger alltid över bladen och stjälkarna.

Ampelny

Ett särdrag hos växter i denna undergrupp är långa stjälkar i olika färger och tjocklekar.

Peperomia kryper hemma kommer det att kännas bra, växa i en kruka eller i närheten av en annan, större växt. Den har tunna och långa stjälkar som varierar i färg från ljusgrön till djuplila. Bladen är små, ovala, gröna.

Bild
Bild

Häftig peperomia fick detta namn på grund av dess form. Du kan odla den både som en krypande växt och som en ampelös växt. Färgen på stjälkarna är från mörkgrön till ljuslila, själva bladen är gröna. Den här blommans särart är att ju mer upplyst den växer, desto ljusare blir bladen på bladen. Det andra namnet på denna art är "Glabella".

Bild
Bild

Peperomia rundbladig - den minsta växten i denna grupp. Den har tunna känsliga stjälkar och mycket små blad. Blommans färg - ljusgrön, blank. Bladen är äggformade och har en mycket känslig konsistens.

Bild
Bild

Whorled peperomia . Bladen är runda eller diamantformade, deras färg är grå eller mörkgrön. Stenbladen är nästan helt frånvarande, och bladen samlas i virvlar. Peduncle är hög och ganska tjock.

Bild
Bild

Peperomia klättring ( « prostata » ) - kanske den mest populära underarten av denna inomhusblomma. Blad ändrar form och färg med åldern. Först är de runda och ljusgröna, sedan blir de avlånga och gråa. Växten är helt opretentiös att ta hand om, och under den varma årstiden växer den bra även i trädgården.

Bild
Bild

Peperomia rotundifolia växer i form av en buske, dess höjd är högst 30 cm. Färgen på stjälkar och blad är mörkgrön, med en blank yta. Bladen är arrangerade i par och har en avlång form; med åldern visas mörkgrå vener på dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett särdrag hos den underbara peperomia hos alla underarter är dess blad, som alltid ramar in blomkrukans kant mycket vackert.

Hur väljer man?

Efter att ha bekantat sig med det stora utbudet av arter av denna inomhusblomma kommer många människor helt enkelt i en återvändsgränd, eftersom de inte vet vilken växt de ska köpa. För att inte misstas med valet, var medveten om följande viktiga faktorer.

  • Området i rummet där blomman kommer att växa . Detta är en viktig, om inte viktig, urvalsfaktor. I ett litet rum kommer en stor växt att se ut på sin plats, och vice versa, om rummet har en stor yta, kan en för liten blomma helt enkelt gå vilse i den.
  • Belysningsintensitet . Det finns peperomier som älskar starkt och rikligt solljus, och det finns arter av denna blomma, för vilken tvärtom är starkt och intensivt ljus strängt kontraindicerat.
  • Allmän inredning . Det är mycket viktigt att växten passar in i rummets allmänna stil och ligger väl intill andra krukväxter som redan växer i den.
  • Tillgänglighet av ledig tid . En annan viktig faktor, för bland underarterna på denna blomma finns det de som behöver regelbunden vård, och det finns de som snabbt dör utan ordentlig uppmärksamhet eller börjar bli sjuka.
Bild
Bild
Bild
Bild

Och glöm naturligtvis inte bort anledningen till att köpa en sådan växt. Om du väljer en blomma bara för ditt hem och din själ, är det bättre att välja upprättstående växter. Om blomman köps uteslutande för dekorativa ändamål, bör du vara uppmärksam på de rikliga typerna av peperomia.

Grundläggande innehållsregler

Men det räcker inte bara att välja en växt. För att njuta av sitt vackra utseende, korrekt tillväxt och utveckling under lång tid, du behöver veta och följa de grundläggande rekommendationerna för att odla det hemma.

  • Alla typer av peperomia är epifytter , därför måste jorden där de växer vara lös. En kombination av skogsmark, torv, sand och humus i proportionerna 3: 1: 1: 1 anses vara idealisk.
  • Innan du planterar en växt i marken den måste desinficeras. För detta hälls blandningen för blomkrukan i ett jämnt lager på ett bakplåt och värms i ugnen i 1 timme vid en temperatur av 100 grader. Då svalnar de och används först för det avsedda ändamålet.
  • Ett dräneringsskikt krävs i en kruka. Dessutom bör dess höjd vara minst 6 cm. Det är bäst att köpa en speciell blandning i specialiserade växtodlingsbutiker.
  • Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt att vattna peperomia . Det bör vara i tid, men inte för mager eller rikligt. Den perfekta tiden för vattning är det ögonblick då matjorden torkar 1 cm djupt. Efter vattning ska vattnet aldrig ligga kvar i kastrullens kastrull.
  • Belysning är en annan viktig faktor . Trots att peperomia är en tropisk växt, gillar inte alla dess arter intensiv belysning. Därför är det nödvändigt att välja plats för installationen, beroende på den specifika blommatypen.
  • Lufttemperaturen under den varma årstiden är från 22 till 25 grader över noll , på vintern - från 18 till 22. Samtidigt bör temperaturen i själva jorden aldrig sjunka under +17 grader och stiga över +19 grader.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de grundläggande förutsättningarna för att hålla peperomia av något slag, måste några andra rekommendationer följas för korrekt tillväxt och utveckling.

Hjälpsamma ledtrådar

  • Bevattningsvatten endast filtrerat eller separerat används. Dess optimala temperatur anses vara från 23 till 30 grader, det vill säga i genomsnitt är det 5 grader varmare än temperaturen på själva substratet.
  • Mycket avskräckt använd mineral (även utan gas) eller destillerat vatten.
  • Med rätt växtskötsel vattning utförs en gång var 3-4 dagar.
  • Peperomia behöver regelbunden befruktning … Du kan använda färdiga blandningar på mineralbasis. I detta fall rekommenderas dosen som anges av tillverkaren att reduceras till hälften.
  • Det är viktigt att veta det under växtsäsongen befruktning utförs en gång var 15: e dag, under resten av året, med undantag för vintern - en gång var 35: e dag. Men under den kalla årstiden matas inte peperomia.
Bild
Bild
Bild
Bild

Endast efterlevnad av dessa rekommendationer ger blomman det mest gynnsamma mikroklimatet, vilket kommer att ha en fördelaktig effekt på både dess utseende och hälsa.

Överföra

Denna manipulation utförs för första gången under det fjärde levnadsåret, och sedan minst vartannat år. Det är under de första 3 åren som rotsystemet bildas i peperomia, och i framtiden, för dess normala utveckling och funktion, bör blomman transplanteras oftare. Några dagar (eller helst veckor) före proceduren är det nödvändigt att förbereda en ny jord och en ny behållare för växten, tvätta och desinficera dem noggrant.

Vidare kommer åtgärdssekvensen att vara följande:

  • växten vattnas och försiktigt tas bort från den gamla krukan;
  • ett lager dränering hälls på botten av den nya behållaren och ett lager av 3 cm högt jord hälls ovanpå och plantans rotsystem installeras noggrant;
  • det återstående lediga utrymmet fylls med det förberedda substratet.
Bild
Bild

Det finns flera viktiga punkter.

  • Ny förpackning för en växt bör vara minst 30% mer än den föregående.
  • Blommans första vattning efter transplantation utförs det bara 4 dagar efter proceduren.
  • Rötter av transplanterad peperomia bör täckas med jord med två centimeter, och avståndet från rötterna till behållarens väggar bör inte vara mindre än 3 cm. Bara i detta fall växer blomman och utvecklas normalt.
Bild
Bild

Efterlevnad av alla dessa enkla, men riktigt viktiga rekommendationer gör att du kan växa vacker och frisk absolut vilken typ av peperomia som helst.

Rekommenderad: