Marigold Sorter (64 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Mimimix", "Solar Giants", "Mandarin" Och "Fantastic", Typer Av Blå Och Lila Ringblommo

Innehållsförteckning:

Video: Marigold Sorter (64 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Mimimix", "Solar Giants", "Mandarin" Och "Fantastic", Typer Av Blå Och Lila Ringblommo

Video: Marigold Sorter (64 Bilder): Beskrivning Av Sorterna
Video: Wave Sorter System 2024, Maj
Marigold Sorter (64 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Mimimix", "Solar Giants", "Mandarin" Och "Fantastic", Typer Av Blå Och Lila Ringblommo
Marigold Sorter (64 Bilder): Beskrivning Av Sorterna "Mimimix", "Solar Giants", "Mandarin" Och "Fantastic", Typer Av Blå Och Lila Ringblommo
Anonim

Med ankomsten av sommaren är det dags för de ljusa soliga färgerna på ringblommorna. Höga och låga, med tjocka frottélock eller ett ljust centrum omgiven av en enda rad kronblad, lockar Tagetes uppmärksamhet hela sommaren fram till höstens frost.

Bild
Bild

Klassificering

På 1500 -talet från Amerika till Europa tog conquistadorerna med sig en ljus doftande blomma med en färg som påminner om solens strålar, som senare spreds över Europa och Asien. Karl Linné, tillsammans med en beskrivning av växten i mitten av 1700 -talet, gav den det latinska namnet Tagétes. I Ryssland kallas dessa blommor för ringblommor på grund av kronblad som liknar ljusa fläckar av känslig sammet. I andra länder kallas de "turkisk nejlika", "studentblomma", "Marygolds", som betyder "Marias guld" eller "svarthåriga".

Bild
Bild

Idag finns det mer än 50 arter av dessa växter som används för beredning av läkemedel, i prydnadsväxter, liksom i form av en krydda från torkade knoppar av vissa arter.

Marigolds tillhör familjen Compositae, som är släktingar till asters . En örtväxt, huvudsakligen odlad som enårig, bildar en buske med upprätt grenade skott från 0,2 m i höjd hos dvärgarter, till riktiga jättar, som höjer sina blommor på ett avstånd av mer än en meter över marken.

Bild
Bild

Tagetes rot i form av en mycket grenad stav ger pålitligt stöd och näring för en tung buske.

Bild
Bild

Kraftigt tillplattade långsträckta frön av en mörkbrun, nästan svart färg, som mognar i cylindriska kapslar bildade av stängda blad, förblir livskraftiga i flera år. Fleråriga arter av "turkisk nejlika" kan reproducera sig genom självsådd . Mogna frön, som faller till marken, tål lätt vintern, täckt med en snötäcke, för att börja växa tidigt på våren och bilda täta skott av unga växter.

Bild
Bild

Blomman har en uttalad lukt som kan avvisa skadedjur och orsaka en allergisk reaktion hos människor. Inte bara knopparna har en specifik doft, utan också växtens blad, som kan lukta ännu starkare än en blommande blomma.

Bild
Bild

Ringblommor skiljer sig åt i form av blad och kronblad.

Efter bladens form

Blommorna på ringblommorna är stiftiga, separata eller dissekerade, även om de återfinns hela, med karakteristiska dentiklar längs plattans kant. Strukturella ådror är tydligt synliga mot bakgrunden av grönska i olika nyanser från ljus till mörkt.

Bild
Bild

Efter form och antal kronblad

Den karaktäristiska sorterna hos växten är form och antal kronblad:

  • kryddnejlika har vassformade kronblad;
  • krysantemum med stora rörformiga kronblad;
  • anemonerna kombinerar egenskaperna hos två typer: mitten är formad av rörformiga kronblad, längs kanten finns det två rader av vassblad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En korgformad blomställning kan likna strukturen hos en kamomillblomma i form: vara halvdubbel med ett litet antal rader med blommor eller dubbla, tätt fyllda med kronblad av samma typ, eller kombinerade.

Huvudsorter

Florister använder främst hybridsorter som erhålls genom att korsa olika arter. De vanligaste är Tagetes patula L., kännetecknas av gula blommor på upprättstående stjälkar. Buskväxter är höga och låga, upprätt och avvikande, med tunna eller vanliga blad, små blommor eller stora snäva dubbla blomställningar.

Bild
Bild

Dvärg

Lågväxande sorter av ringblommor används som kantväxter, för att skapa blomstermålningar eller som en krukväxtblomma. Det finns dvärgvarianter bland olika typer av Tagetes. Växtens höjd överstiger inte 0,45 m.

" Carmen ", med en spridande buske cirka 0,3 m hög, tillhör arten avkastade ringblommor. Kryddnejlika blomställningar upp till 60 mm i diameter har ljusgula kärnor inramade av flätiga röd-vinröda kronblad.

Bild
Bild

" Stygg" eller "busig Marietta " skiljer sig i enkla ljusgula fem centimeter blommor med vinröda fläckar i mitten av kronbladen.

Bild
Bild

" Petit Spray " med tvåfärgade kombinerade dubbla blommor, som påminner om en krysantemum, har ett ljusgult centrum inramat av röda kronblad.

Bild
Bild

Antigua apelsin den kännetecknas av stora sfäriska lock med ljusorange blomställningar med en diameter på 80 till 120 mm.

Bild
Bild

" Rolig clown " lever upp till sitt namn. Dess enkla blommor har skarlet kronblad med en central gul rand.

Bild
Bild

Orange gul Lunasi formen på blomman liknar en krysantemum.

Bild
Bild

Lång

Höga buskar med blommande ringblommor är lämpliga för att dekorera en staketzon, längs husets grund, i flerplanteringar eller som ett centralt element i en rund rabatt. En stor artdiversitet av höga tagetes glädjer ögat med färgernas färger och blomställningar:

höga - upp till 0,8 m - upprättstående buskar med ett stort antal skott av sorten " Hawaii " har dubbla gulorange blomställningar av vassblad upp till 150 mm i diameter;

Bild
Bild

på en buske upp till 0,7 m variation " Eldboll " du kan se fyra centimeter knoppar i olika färger: de övre blomställningarna i en rödbrun färg, närmare marken, ersätts smidigt av ljusgula blommor, som om växter av olika sorter växer från en rot;

Bild
Bild

ringblommor Leenden i sin färg liknar de guldröda lågtungor med en diameter på upp till 70 mm, belägna på en buske med en höjd av 0,9 m;

Bild
Bild

orange-gul nejlika tätt dubbla blomställningar av sorten Citrondrottning stolt stiga över marken till en höjd av 1,25 m;

Bild
Bild

tagetes " Shine" eller "Glitter " kännetecknas av hög växttillväxt och dubbla apelsinblommor;

Bild
Bild

" Mary Helen " - en hög hybrid med citrongula blommor, liknande nejlika blomställningar, med en diameter på cirka 100 mm;

Bild
Bild

Golden Fluffy har höga, spridande buskar cirka en meter höga, dekorerade med ljusgula blommor som liknar krysantemum.

Bild
Bild

Upprätt

Upprättstående eller afrikanska ringblommor har en stark enda stam med många laterala skott och bildar en buske med en höjd av 0,2 till 0,8 m. Enkla eller dubbla enkla blomställningar finns på långa stammar.

Krämig gul tagetes " Alaska " med stora sfäriska blomställningar på skotten på cirka 0,6 m i höjd, glädjer de sig med sin blomning från juli till början av den första frosten.

Bild
Bild

Ringblommor i hybridserier " Fulländning " De utmärks av även runda blomställningar av gul, orange eller gyllene färg. Täta dubbla blommor når 150 mm i diameter. En kort buske upp till 0,4 m hög och upp till 0,35 m bred är lämplig för kanter, åsar och rabatter.

Bild
Bild

Vit med en krämskugga, färgen på stora tätt dubbla blomställningar med en rundad form är ett särdrag hos sorten. " Albatross " … Låg - 0,4 m - buskarna är lämpliga för rabatter, rabatki eller andra typer av trädgårdsskötsel.

Bild
Bild

" Guld dollar " - en hög kompakt mörkgrön buske med dubbla, sfäriska blomställningar med rödorange färg upp till 70 mm i diameter.

Bild
Bild

Variationen Goldlicht stark kompakt buske med ljusgröna skott dekorerade med röda ådror.

Bild
Bild

Mot bakgrunden av stora mörkgröna blad ser de dubbla halvklotet av orange-röda vassblad ut vackra.

Hybrid blomma " Gilbert Stein "mer som en sfärisk krysantemum av gulorange nyans än tagetes. En hög, kraftfull buske med stark förgrening från basen höjer stolt tio centimeter blomställningar till en höjd av cirka 0,7 m. Sorten är bra inte bara i en rabatt, utan också som en balkongdekoration.

Bild
Bild

Upprätt hybrid " Taishan gul " har en kompakt buske med täta, starka, 25–30 cm långa, skott toppade med frodiga lock med ljusgula blommor med en diameter på 80–100 mm. Ser perfekt ut i blomkrukor och rabatter.

Bild
Bild

avvisade

Småblommiga ringblommor - avvisade eller franska - kännetecknas av låg tillväxt av buskar, tätt grenade från basen. Små, enkla eller samlade i små scutes, blomställningar vid skottens toppar bildas av rörformiga kronblad i mitten och vass längs kronbladens kanter.

" Kameleontrosa " - en ny sort av amerikanskt urval kännetecknas av en unik blomning: när de mognar ändrar halvdubbla blommor smidigt färg från gult till vinrött.

Bild
Bild

Låg, lika hög och omkrets, buskar av frodig grönska, dekorerade med ovanliga blommor, fungerar som en dekoration av trädgården från början av sommaren till den första frosten.

Tagetes " Gula huvuden "har en kort, kompakt buske av starka, röda veniga skott toppade med dubbla krysantemumblommor av ljusgula rörformiga kronblad i mitten och en kant av en rad vass, något vågiga blad böjda nedåt.

Bild
Bild

" Rusti röd " - en mycket grenad buske med laterala avböjda skott, dekorerade med mörkröda halvdubbla blommor upp till 55 mm i diameter.

Bild
Bild

Marigolds "Providence " - en ny sort, perfekt för odling som kruka. En frodig blomma, sammansatt av vågiga kronblad, ljusröd i mitten och bländande gul runt kanten.

Bild
Bild

Serien "Petite " - en av de mest populära bland trädgårdsmästare. Små dubbla blommor av gula och orange nyanser täcker tätt den kompakta busken. Upp till 100 ljusa knoppar kan blomma på en växt. Denna typ är idealisk för att skapa blomsterarrangemang i rabatter.

Bild
Bild

En sort med en stor "rysk" storlek på blomställningar, " Koloss " - en oersättlig blomma i alla områden. Eleganta rödgula många krysantemumformade blommor har länge varit älskade av blomsterodlare.

Bild
Bild

Tunnbladig

Delikat öppet gröna av tunnbladiga eller mexikanska ringblommor är i perfekt harmoni med små blommor som täcker den blommande busken med en jämn ljus filt. I huvudsak är mexikanska tagetes lågväxande arter, lämpliga för användning vid design av gränser, mattor och för odling i behållare. Men det finns också höga växter bland dem.

" Mimimix " - en lysande representant för de mexikanska ringblommorna. En kompakt sfärisk buske med mörka gröna av tunna pinnat dissekerade blad, tätt täckta med röda, gula, orange blommor upp till 2 cm i storlek.

Bild
Bild

Hög - upp till 150 cm - ömtålig spridande buske Gyllene ring strödda med gula trecentimeter blommor.

Bild
Bild

Sort "Paprika " lämplig för alla landningar. Dess sfäriska buske med tunnbladiga skott är dekorerad med en matta med enkla fembladiga röda blommor.

Bild
Bild

Marigold dvärgbuske " Orange gnome " med smalt lövverk och små, enkla blommor av fem gula kronblad med en orange fläck vid basen, är den väl lämpad för åsar, behållare, kantdekoration och andra designlösningar.

Bild
Bild

Guldorange färg av små mexikanska arter " Ursula " glädjande för ögat, skapar ett så tätt lock av en liten buske att du inte kan se marken bakom den.

Bild
Bild

Serien "Gems " består av öppet spridande växter prickade med små röda, gyllene eller gula enradiga blommor. Denna sort ser bra ut längs kanten av trädgårdsvägar, omkretsen av rabatter eller nära fruktträd.

Bild
Bild

Solgula små icke-dubbla blommor av sorten " Lilu citron " en tät matta är täckt med en spretig, mycket grenad buske 0,3 m hög. Sorten är lämplig för odling i form av en krukodling.

Bild
Bild

Färgsort

I sin naturliga miljö täcker Tagetes färgpalett alla nyanser av rött och gult. Men uppfödarnas långsiktiga arbete har gjort det möjligt att få sorter med olika nyanser från vitt till grönt och täcka hela paletten från gula till vinröda toner. Några av nyanserna, på grund av färguppfattningens särart, kan misstas för lila med en liten sträcka.

Bild
Bild

På grund av färgernas rikedom och olika former av blommor och buskar är ringblommor idealiska för att skapa blommamålningar som inte förlorar sin dekorativa effekt under sommarperioden.

En av nyanserna som inte finns i Tagetes är blå. Blå, blå eller lila ringblommor som allmänt annonseras på kinesiska handelsplattformar finns inte i naturen. Blå nyanser i dessa soliga färger erhålls genom införandet av en speciell färg.

Monokromatiska blomställningar och blommor, inklusive flera nyanser, glädjer ögat med sin mångfald hela sommaren.

Bild
Bild

Tagetes "Solar jättar "- de största gula blommorna från den upprättade gruppen. Kryddnejlika mycket dubbla blomställningar med en diameter på cirka 170 mm stiger till en meters höjd.

Bild
Bild

Hybrid serie upprätt typ " Jätte torn " den kännetecknas av mycket stora dubbla blommor med en diameter på upp till 170 mm på stjälkar ca 1 m höga. Blommorna är lämpliga för klippning och landskapsarkitektur.

Bild
Bild

Tagetes -serien " Fantastisk " kombinerar starka höga växter med krysantemliknande blommor av gult guld, ljusgula och orange nyanser.

Bild
Bild

Ny hybrid " Vanilj " har vackra, mycket stora - upp till 120 mm - sfäriska citronkrämblomställningar i mitten, och blir till en känslig nyans av elfenben till den nedre raden av kronblad. Starka skott 0,7 m höga har tätt, ljust grönt bladverk. Hybriden är bra i kompositioner: den betonar den strukturella ljusstyrkan i andra färger eller skapar ljusa fläckar bland mörka gröna.

Bild
Bild

Orange "Hercules ", liksom den mytomspunna hjälten, kännetecknas av raka, starka högskott, som lätt tål locken på tio centimeter knoppar. Växten är lämplig både för att anlägga platsen och för att skapa buketter som snittblommor.

Bild
Bild

Upprätt ringblommor " Kalando " De kännetecknas av en låg, stark buske, täckt med citrongula starkt dubbla blommor upp till 90 mm stora.

Bild
Bild

En av de tidigaste blommande nya sorterna - hybrid "Snöstorm " … Terry, 60–80 mm i diameter, känsliga vita blomställningar med en ljusare doft än sina orange motsvarigheter, täcker låga, starka buskar med mörkgrönt lövverk.

Bild
Bild

Unik färgning av franska ringblommor " Aluminium " kommer att fungera som dekoration för balkonger och trädgårdsvaser. Ömtåliga blommor med inslag av vaniljkräm med en diameter på upp till 60 mm täcker starka kompakta buskar upp till 0,3 m höga.

Bild
Bild

Marigold sorter " Mandarin " ingår i den avvisade gruppen. En kort, kompakt, bollformad buske dekorerad med citrusfärgade frottéblommor, namnet på sorten.

Bild
Bild

Småfärgade tagetes " Eldboll " i blom, de liknar en liten brasa av tungor av låga i olika nyanser av apelsin, som omger en stark kompakt buske täckt med dubbla blommor.

Bild
Bild

Amerikansk hybrid av upprättstående och avvisade ringblommor " Jordgubbsblond " skiljer sig i en unik skiftande färg från mörkröd i den enda blommande, till rosa, och sedan gul-aprikos i mogna blommor. Kryddnejlika blomställningar med en diameter på 50-60 mm pryder en bred buske vid basen upp till 0,25 m hög.

Bild
Bild

Varianter av ringblommor " Bonita " inkluderar de bästa nyanser av röda, gula och apelsiner. Stora - upp till 70 mm - tätt dubbla blomställningar på dvärgväxter kommer helst att fylla tomma utrymmen, markera en väg, markera skönheten i andra blommor.

Bild
Bild

Vackra exempel i landskapsdesign

Användningen av tagetes är utbredd inom landskapsdesign. I nästan alla bosättningar kan du hitta rabatter eller blomkrukor med ljusa soliga blommor. Många ägare använder "svarta rakapparater" för att dekorera sina tomter och områden runt huset.

  • De ljusorange pom-pomsna av de underdimensionerade sorterna, omgivna av silverfärgade cineraria, skapar en vacker kombination av färger mot bakgrund av en ljusgrön gräsmatta.
  • Dvärgarter av samma sort med frottélock av blommor, planterade i en bred halvcirkelformad blomkruka, kommer att ge en unik charm till det omgivande rummet.
  • Ett mattmönster av växter av samma höjd, men olika i färg och blomform, kommer att dekorera torget eller det intilliggande territoriet.
  • En snygg påfågel spred svansen längs den gröna gräsmattan, dekorerad med jämna fläckar av ljusa nyanser av dvärgblommor.
  • Planterade i krukor eller andra behållare kommer lågväxande ringblommor att fungera som en ljus dekoration för balkonger eller veranda.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns många alternativ för att använda en opretentiös solig blomma. Deras kvalitet och kvantitet begränsas endast av författarens fantasi.

Rekommenderad: