Zamioculcas (64 Bilder): Beskrivning Av "dollarsträdet", Hemsjukvård För En Inomhusblomma. Giftigt Eller Inte?

Innehållsförteckning:

Video: Zamioculcas (64 Bilder): Beskrivning Av "dollarsträdet", Hemsjukvård För En Inomhusblomma. Giftigt Eller Inte?

Video: Zamioculcas (64 Bilder): Beskrivning Av
Video: РАЗМНОЖЕНИЕ ЗАМИОКУЛЬКАСА ЛИСТОВЫМИ ЧЕРЕНКАМИ 2024, Maj
Zamioculcas (64 Bilder): Beskrivning Av "dollarsträdet", Hemsjukvård För En Inomhusblomma. Giftigt Eller Inte?
Zamioculcas (64 Bilder): Beskrivning Av "dollarsträdet", Hemsjukvård För En Inomhusblomma. Giftigt Eller Inte?
Anonim

Många uppmärksammas av en vintergrön växt, dekorerad med mörkgröna blad, kallad zamiokulkas. Först i slutet av 1900 -talet började denna växt odlas som en inomhusväxt. Denna växt kallas ofta "dollarsträdet". Enligt legender är zamioculcas en symbol för pengar, därför kan de hittas i många institutioner hos stora företag och banker. Denna ädla blomma ser vacker och vacker ut. Det är värt att överväga mer detaljerat dess funktioner, sorter, subtiliteter av odling och reproduktion.

Bild
Bild

Vad det är?

Zamioculcas (Zamioculcas) är en vintergrön växt som tillhör aroid. Men få vet dess namn vetenskapligt. Folket använder andra namn för denna fantastiska blomma - "evigt träd", "dollarpalm", "celibatens blomma". Men på Rysslands territorium är det vanligt att kalla det "dollarträdet".

Zamioculcas är en saftig, därför växer den på torra platser med ganska höga temperaturer. Denna växt tolererar perfekt både torka och värme. Först på 90 -talet av XX -talet fördes denna ovanliga växt till Rysslands territorium. Det lockade genast uppmärksamhet från trädgårdsmästare och blev mycket efterfrågad.

Zamikulkas finns i hus och lägenheter, botaniska trädgårdar och växthus och olika administrativa institutioner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna blomma ser ganska ädel och vacker ut, medan den inte behöver särskild vård. Denna exotiska växt kostar mycket, men det är fortfarande mycket efterfrågat bland Rysslands invånare. Det är värt att överväga närmare beskrivningen av zamiokulkas. Dess unikhet ligger i det faktum att den inte har en stam, stjälkar och grenar, utan bara ovanliga blad av en komplex struktur som växer omedelbart från rotsystemet . Den presenteras i form av en ganska stor underjordisk knöl, från vilken ganska tjocka rötter sträcker sig, som utåt liknar maskar. Rotsystemet är ett viktigt element i växten, eftersom det absorberar fukt och är också ansvarig för att underhålla det. Eftersom rötterna är ganska starka kan de bryta krukan om den är för liten för dem.

Växtens blad har en blank yta, kompletterad med en vaxbeläggning. De är upprätt, växer på förtjockade sticklingar. Bladens längd varierar från 40 till 60 cm. De fjäderiga bladen består av 8–12 blad, som vanligtvis kallas fjädrar. Rachis är bladets axel, som kännetecknas av saftighet. Petioles, liksom rachis, har bläckfläckar. Växternas fjädrar är läderiga och täta.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Intressant fakta! Zamioculcas kallas ofta zamielistny, eftersom det i utseende mycket liknar zamia - det är en ganska sällsynt gymnospermblomma, infödd till tropikerna och subtropen i Syd- och Nordamerika.

Zamioculcas kännetecknas av lång tillväxt. Inom ett år visas bara 2-3 nya löv, medan tillväxten av befintliga löv är från 10 till 15 cm. Om du tar väl hand om växten kan den nå en meters längd eller ännu mer. Vanligtvis, under torka, fäller växten fjädrar, vilket hjälper till att förhindra överdriven fuktavdunstning. Men rachis och petioles finns kvar på trädet.

För att klara av långa perioder av torka, är växten utmärkt att lagra vatten i rotknölarna, liksom i bladstelen och bladen.

I genomsnitt kan zamioculcas växa från 5 till 10 år, så du bör initialt tänka på reproduktion av denna fantastiska växt . Zamioculcas blommar ganska sällan, men bara i mognad. Växtens blomställning ser utåt ut som ett tjockt öra, inklusive små gulaktiga blommor, som inte är särskilt vackra. Örat finns vanligtvis längst ner på växten och visas på en tjock, kort stjälk. Eftersom det är täckt med ett grönt kronblad är det svårt att se det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zamioculcas börjar blomma först efter att ha fyllt 3 år, medan den behöver idealiska vårdförhållanden. Vanligtvis blommar växten på våren, men det finns undantag när örat dyker upp redan i slutet av hösten, innan det kalla snäppet. Växten blommar länge och lockar till sig andra med en fantastisk och mycket vacker doft. Men du måste veta att även med artificiell pollinering uppstår inte äggstockar. Därför rekommenderar blomsterodlare att ta bort blomställningar i ett tidigt skede. Ett intressant faktum är att vanligtvis blomning sker redan i slutet av växtens liv.

Det är värt att notera att trädsaften är giftig. Därför bör du vara försiktig när du tar hand om en blomma. Transplantera, beskär eller förök alltid med speciella handskar . Om saften kommer på huden, ögonen eller munnen kan en stark brännande känsla uppstå. Men om du äter ett blad av en växt kan detta leda till allergiska manifestationer eller magbesvär. Därför är det värt att placera växten bort från barn och djur. Det ska inte placeras i sovrummet eller i köket, utan snarare "neutrala" platser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Fjällplatåerna i södra och sydöstra Afrika är hem för Zamiokulkas. Växten hittades först 1828. En detaljerad beskrivning av denna tropiska växt tillhandahålls av den kända samlaren Konrad Loddijs. Efter 20 år ändrades namnet på denna kultur till Zamiokulkas Loddijes. Och redan 1908 registrerades denna växt som en zamioculcas av chefen för den stora botaniska trädgården i Berlin.

Denna växt har flera sorter som är värda att överväga mer detaljerat

Lanceolate … Detta är en naturlig variant av växten. Dess särdrag ligger i det faktum att bladen är lansettformade och längre än de vanliga zamioculcas.

Bild
Bild

Brokig … Hans hemland är Madagaskar. Denna art är ganska stor, den kan till exempel nå en höjd och bredd på upp till en och en halv meter när den odlas hemma. Höjdpunkten är bladenas färg, eftersom de gröna plattorna är dekorerade med vita ränder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Brokig … Dess skillnader manifesteras inte bara i form av plåtplattor, utan också i färg. Bladen har långsträckta tallrikar, kompletterade med citronfläckar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Mörklila . Hans hemland är Korea. Det kan säkert kallas det minsta av alla växtsorter. Unga skott kännetecknas av en ljusgrön färg, som med tiden börjar mörkna tills de är helt svarta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zamioculcas Boivin . Dess särdrag är en mycket stor rotknöl, som aktivt ackumulerar fukt. Tyvärr tål denna art inte torr luft, så den behöver regelbunden sprutning och vattning. Smaragdläderiga blad har släta kanter. Dess blomning sker ganska sällan och under en kort tid. Men den kan odlas för nybörjare inom blomsterodling, eftersom den är opretentiös i vården.

Bild
Bild
Bild
Bild

Zenzi . Detta är en annan slående representant för dvärgväxtsorter. Den har en förtjockad stam, mörkgröna blanka blad. Ibland blir de till och med helt svarta. Plattorna är horisontella, medan de är nära andra plattor. Denna sort lockar uppmärksamhet med sin skönhet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Några tecken

Zamioculcas kan ses inte bara i bostadslokaler, utan också i kontorsbyggnader. I feng shui har den en mycket kraftfull energi, därför lockar den rikedom. Många tror att det kommer att tjäna mycket pengar på att ha denna fantastiska växt. Enligt vidskepelse bör anläggningen vara placerad i sydöstra sidan av rummet, eftersom det är denna zon som är ansvarig för rikedom.

För att öka trädets effekt är det nödvändigt att lägga amerikanska mynt i krukans jord.

Det är värt att notera att zamioculcas måste vara friska och vackra, annars kan det inte sägas att det hjälpte till att berika sig själv . Enligt legender, om ett nytt blad visas på en växt, är det värt att vänta på pengar, till exempel får du tillbaka dina skulder, får en bonus eller hänger på jobbet, och så vidare. Om denna växt presenteras som en gåva för någon semester, blir dess egenskaper ännu starkare. Om "dollarsträdet" börjar göra ont, vilket manifesterar sig i gulnande och fallande löv, bör du vara beredd på att det kommer extra kostnader, och det är också bättre att avstå från eventuella finansiella transaktioner. En försämring av utseendet på en blomma kan antingen innebära ekonomiska problem, eller så ser du inte efter den väl.

Bild
Bild
Bild
Bild

Och här blomningen av zamiokulkas var en symbol för det faktum att snart hans älskarinna definitivt skulle gifta sig . Även om denna växt blommar mycket sällan, producerar den fortfarande en ovanlig blomning. Och denna långa väntan på blommor ledde till ett annat namn för växten - "celibatens blomma". Om en tjej har för avsikt att gifta sig snabbt, är det bättre att vägra en sådan växt som ett husdjur. Idag finns det en hel del legender som följer med zamiokulkas, och alla har rätt att självständigt bestämma om de ska tro på dem eller inte.

Bild
Bild

Hur växer man?

Zamioculcas kräver inte särskild vård hemma, eftersom den kännetecknas av anspråkslöshet. Men när man odlar ett "dollarträd" är det värt att följa vissa grundläggande regler. Efter att ha förvärvat en anläggning måste han få tid att vänja sig vid det nya hemmet, så i 2-3 veckor ska det inte beröras alls. Det ska placeras i halvskugga, vattnas måttligt, använd inte toppdressing och transplantera inte.

Om tillvänjningsprocessen går bra kan du sätta krukan med "dollarsträdet" på dess permanenta plats.

Grytläge

Det är värt att ge företräde åt den södra eller sydöstra sidan av huset. En utmärkt lösning skulle vara en fönsterbräda eller en plats i närheten. På grund av dess opretentiöshet kan växten placeras även i en liten halvskugga. Man måste komma ihåg att zamioculcas, som ligger på norra sidan, kommer att ha tråkiga små löv. Om växten måste vara i huset på vintern, kan den på sommaren förvaras på en veranda eller balkong, och vissa ägare av en trädgårdstomt sätter den i skuggan av träd.

En viktig fördel är att "dollarträdet" perfekt tål förändringar i plats, små drag och ljusa solstrålar . Det börjar växa ganska snabbt när det ligger i frisk luft. Dess rotsystem stärks, så växten är mer resistent mot olika sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur och belysning

En inomhusväxt känns bra vid en lufttemperatur på +22 till +28 grader på sommaren och från +16 till +18 grader på vintern. Den högsta temperaturen är +38 grader, och den lägsta är +12 grader. " Dollarträdet" är mycket förtjust i ljus, samtidigt som det känns normalt när det utsätts för direkt solstrålar . Även om halvskugga är en utmärkt lösning för honom. Men om du lägger växten på den södra fönsterbrädan vid middagstid, kan dess blad lida, brännskador kommer att dyka upp, så det är bättre i detta fall att använda improviserade medel för att skugga växten.

Om zamiokulkas förvaras i ett mörkt rum, kommer detta omedelbart att påverka dess dekorativa effekt. Bladen börjar tunna och töjas. Denna växt behöver frisk luft, den klarar sig inte utan ventilation. För att göra detta kan det tas ut på balkongen eller i trädgården på sommaren. Men under den kalla årstiden kommer det att vara korrekt att placera en kruka med en växt nära fönsterbrädan, men du bör undvika att värmeenheter ligger nära. På vintern, när dagsljuset kännetecknas av en kort period, bör en lysrör eller fytolampa användas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

För att ta hand om "dollarsträdet" måste du vara särskilt uppmärksam på vattning. Kvaliteten, liksom kvantiteten, på vatten spelar en viktig roll. Växten gillar inte överflödig fukt, vatten i pannan eller hög luftfuktighet i rummet. Även om du inte ska överdriva jorden med rötter heller. Eftersom under långvarig torka börjar trädet använda sin inre reserv, medan de övre bladplattorna börjar bli gula och så småningom falla av.

Vänta innan nästa vattning så att jorden är helt torr efter den sista vattningen. Det är nödvändigt att ta uteslutande sedimenterat vatten, eller det kan kokas och sedan kylas till rumstemperatur före användning . Det är absolut nödvändigt att efter vattning, efter några minuter, måste du tömma vattnet från sumpen, för om du inte följer denna regel är det möjligt att ruttna i rotsystemet. Om du inte har tid att vattna behöver du en stor kruka, för då kommer växten att kräva mindre vattning.

Under den kalla årstiden behöver växten mindre vattning. Så det kan vattnas bara 1-2 gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fuktighet

"Dollar tree" känns bra vid normal luftfuktighet. Om vi jämför torr och fuktig luft, så är det naturligtvis bättre att torka för honom, eftersom han är van vid afrikanska öknar. Zamioculcas behöver inte sprayas . För att rengöra löv från damm är det nödvändigt att tvätta under en varm dusch, som tillval kan du använda en fuktig trasa för att torka. Om växten faller under ett litet regn när den luftas i trädgården kommer det inte att skada den.

Bild
Bild

Toppdressing

Zamioculcas drar snabbt ut näringsämnen som finns i jorden. Denna växt behöver konstant utfodring under den aktiva tillväxten av löv, som sker från mitten av våren till den tidiga hösten. Du bör använda flytande gödningsmedel som är särskilt utformade för kaktusar eller succulenter . Vissa trädgårdsmästare tar universalgödselmedel som är särskilt utformade för lövfällande prydnadsväxter. Men då ska du definitivt halvera dosen än vad tillverkaren föreslår. Sådan utfodring utförs vanligtvis 1-2 gånger i månaden. Men under höst- och vinterperioderna bör sådan utfodring överges.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundning

Växten är krävande för jorden, även om det är värt att omedelbart överge tunga alternativ. Marken bör väljas lös så att den passerar perfekt både vatten och luft. Dess pH bör vara 6. För zamiokulkas kan du använda både färdig, köpt jord och tillverkad för hand.

Om du vill köpa jord för denna blomma bör du föredra en som är speciellt utformad för ficuses, succulenter och olika lövfällande prydnadsväxter.

För självberedning av jorden måste du ta trädgård, torv och lövmark i lika stora proportioner och sedan lägga till ytterligare 3 delar sand. Tillsats av en liten mängd kol kommer att vara ett utmärkt förebyggande av svampinfektioner . Men i det här fallet bör du vara mycket försiktig, eftersom en stor mängd kol kan leda till att torka växtens rotsystem. Vidare återstår det att kalcineras i 30 minuter i en förvärmd ugn eller ställa jorden i frysen i 1 dag, vilket kommer att förstöra både svampar och parasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

"Dollarträdet" kännetecknas av långsam tillväxt, så du kan klara dig utan frekventa transplantationer. Om vi överväger unga plantor är det tillräckligt att transplantera dem 1 gång på 2 år, men vuxna växter - 1 gång på 5 år. Om trädet har nått en stor storlek, behöver du inte använda transplantation, i det här fallet räcker det bara att byta matjord.

I vissa fall är det nödvändigt att transplantera växten tidigare

  • Efter köpet . Om växten tas från en lokal plantskola kan den "förhastade" transplantationen överges - att skjuta upp den i 1-2 månader. Om trädet säljs från ett annat land är transplantation obligatoriskt. Växter från utlandet bringas vanligtvis i speciell jord, vilket inte är lämpligt för växtens ständiga tillväxt. Därför är det värt att helt byta substrat efter 1 vecka, medan det är värt att noggrant och noggrant ta bort all mark från zamiokulkas rötter. Det är värt att överge vattning efter plantering, du måste vänta ett tag så att alla skador och sår på rötterna läker. Eftersom växten har en ganska stor tillgång på fukt i rotsystemet, kommer detta att räcka för att den ska växa och utvecklas normalt. Efter 2 veckor kan du börja med sprutning, medan vattnet måste sedimenteras.
  • Växten behöver en transplantation om dess rötter redan tränger sig i behållaren när de börjar dyka upp ovanpå underlaget, liksom genom dräneringshålen i krukan. Om rotsystemet blir trångt, bromsar trädet i tillväxt.
  • Växtens dåliga utseende kräver också en oplanerad transplantation . I det här fallet blir bladen vanligtvis slöa, sedan börjar de bli gula och falla av. Rotförfall kan vara orsaken till denna situation. Det är nödvändigt att ta bort den gamla jorden, rengöra rötterna från jorden och ta bort de ruttna rötterna. Efter detta bör friska rötter sköljas i varmt vatten med tillsats av kaliumpermanganat, eftersom det är ansvarigt för desinfektion. Sedan måste rötterna torkas noggrant och strö över krossat kol eller brunt pulver. Efter alla ovanstående steg kan växten planteras i en ny jordblandning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om en planerad blomstertransplantation utförs är det värt att använda omlastningsmetoden, samtidigt som man agerar försiktigt och noggrant O. Det finns ingen anledning att skaka av jorden från rotsystemet, som om den är skadad kommer växten sannolikt att dö. Det är nödvändigt att överföra växten med en jordklump till mitten av en ny kruka, som redan är lite fylld med sand- och jordblandning och strö sedan alla trädets rötter med den återstående jorden. Rötterna ska se ut lite från marken.

Som nämnts tidigare, efter transplantation, bör du avstå från att vattna. Om marken är mycket torr, kan du börja vattna efter några dagar. Om jorden var våt under plantering är det bättre att vattna den efter cirka 2 veckor. Det är med hjälp av den första vattningen efter transplantation som alla hålrum i potten fylls. Om det inte finns tillräckligt med jord kan den läggas till behållaren med en blomma.

Efter transplantationen producerar växten redan starkare och större blad. Ibland, under sin egen vikt, börjar de sönderfalla i olika riktningar, så du bör omedelbart installera ringstödet.

Om du behöver göra en planerad transplantation är det bättre att göra detta i mars eller april, men under den kalla årstiden är det bättre att vägra denna procedur.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Zamioculcas är en ganska stark, härdig och opretentiös växt som sällan blir sjuk. Men om du inte följer reglerna för vård, kommer trädet snabbt att torka ut. Det är värt att överväga de vanligaste sjukdomarna.

Ruttnande rötter

Orsakerna kan vara låga temperaturer, frekvent vattning, användning av hårt och ostadigt vatten, vätskeansamling på sumpen och andra. Växtens blad blir svarta, krymper in i stjälkarna. Med ett överskott av fukt är det värt att omedelbart transplantera växten till en ny jord. Alla ruttna rötter ska avlägsnas, och friska bör tvättas i kaliumpermanganat eller i en lösning av något fungicid, som klarar väl av röta, och torkas före plantering. Alla nedskärningar och nedskärningar bör bearbetas med krossat kol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gulning av löv

Om gula löv börjar falla av, var inte avskräckt, eftersom detta är en naturlig process. Således förnyar växten bladen. Nya gröna blad växer i stället. När bladen är helt torra måste de försiktigt rivas av. Men om nya löv inte dyker upp, kanske behöver växten oftare vattning eller utfodring, den ligger i ett utkast, eller en temperaturskillnad uppstår ofta i rummet.

Bild
Bild

Om du inte utför den nödvändiga vården börjar zamioculcas lida av olika skadedjur, till exempel spindelmider, skalinsekter eller bladlus. Det är värt att överväga skadedjur av "dollarsträdet" mer i detalj.

Bladlus

Denna insekt kan vara svart, grön eller grå i färgen. Det suger saften från växten på bladets baksida. Det multiplicerar mycket snabbt, vilket leder till att zamiokulkas löv börjar bli gula, torka upp och falla av. Lämpliga för behandling är läkemedel som Fitoverm, Aktellik, Aktara, som innehåller bruksanvisning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Spindelkvalster

Detta är en röd spindel, som ligger på bladets baksida. Det är omöjligt att se det, men du kan omedelbart se en vit spindelnät på de platser där den lever. Till att börja med bör du skölja alla blad noggrant under en varm dusch, samtidigt som du är särskilt uppmärksam på baksidan. På så sätt kan du bli av med de flesta insekterna. Och för att eliminera alla fästingarnas larver och ägg är det nödvändigt att använda insekticider.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skydda

Denna insekt växer och förökar sig ganska snabbt. Växtens löv börjar bli täckta med mörka fläckar. Om de vuxna är på ett ställe, sprids larverna aktivt genom hela växten. För att ta bort insekter i vuxen skala räcker det med en våtpinne. Du måste använda en tvålösning för att ta bort larverna. Även om endast användning av kemikalier ger 100% garanti. För bästa resultat bör växten täckas med en plastpåse, och efter en dag bör den tas bort och bladen ska sköljas under en varm dusch, samtidigt som skadliga avloppsvatten inte kommer in i växtjorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om zamioculcas praktiskt taget förstörs ovanifrån, bör du vara uppmärksam på dess rotsystem. Om rötterna är friska och motståndskraftiga, bör de desinficeras med en lösning av kaliumpermanganat, torkas noggrant och transplanteras i ny jord. Placera grytan på ett väl upplyst ställe och ge måttlig vattning.

Under dessa förhållanden kan växten åter bilda markdelen.

Bild
Bild

Fortplantning

"Dollarträdet" kan förökas på flera sätt, vilken del av växten som helst är lämplig för detta. Det är bäst att reproducera på våren, eftersom rotningen är mycket snabbare än under andra perioder. Det är värt att uppmärksamma de möjliga vegetativa reproduktionsmetoderna.

Fjäderblad

För att använda denna förökningsmetod kan du använda vilket blad som helst av växten - det kan av misstag eller avsiktligt rivas av. Ett snitt måste göras i bladbladet i 45 graders vinkel. Sedan ska bladstödet torka ordentligt (2 dagar), bättre, naturligtvis, utomhus. Så uppfödningsprocessen är följande:

  1. det är nödvändigt att ta en liten kruka och hälla jord i den, bestående av flodsand (grov) och torv;
  2. alla sektioner bör behandlas med aktivt kol;
  3. så att rötterna bildas bättre är det värt att använda fytohormoner, till exempel "Zirkon", "Kornevin";
  4. bladet ska fördjupas i marken med 1/3;
  5. täck toppen av potten med en film eller en burk för att skapa ett växthusmikroklimat;
  6. regelbundet måste du fukta jorden något, samt torka av kondensatet och ventilera;
  7. det är värt att hålla sig till +22 grader Celsius;
  8. efter 2-3 månader börjar de gamla bladen torka ut, men nya kommer att bildas på plats (efter sex månader);
  9. då måste varje blad transplanteras i en separat behållare.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En enklare metod är värd att överväga. Det är nödvändigt att bryta av ett blad och lägga det i en behållare med vatten. När rötterna dyker upp på roten kan den planteras i jorden. Men det är värt att vattna sällan för att förhindra att rotsystemet ruttnar. Denna uppfödningsmetod har både fördelar och nackdelar. Fördelarna inkluderar det faktum att om bara 1 år kommer det redan att finnas en stor växt från bladet.

Tyvärr kan bara 2 blad klippas från zamiokulkas för att bevara sitt attraktiva utseende, så det kommer att vara möjligt att skapa bara 2 nya växter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sammansatt blad

Detta alternativ är endast lämpligt för livskraftiga plantor. Dotterknölar bör bildas på trädet så att denna förökningsmetod kan startas. Processen ser ut så här:

  1. det är värt att skilja ett komplext blad med en prickknöl från modern;
  2. med hjälp av aktivt kol måste du bearbeta alla rötter, ge tid att torka;
  3. förbered en kruka med ett substrat, som för en vuxen växt, och plantera en planta i den;
  4. bladet ska förbli ovanpå och knölen - i marken;
  5. det är värt att vänta några dagar med vattning;
  6. fortsätta vårda anläggningen enligt det vanliga schemat.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Delning i delar

Denna metod anses vara den enklaste, men ganska riskfyllda. Det kommer att kräva att du använder en fullvuxen växt, och om något går fel kan du helt förlora växten. Själva processen ser ut så här:

  1. ta ut växten ur krukan, dela rhizomen i delar, med en växande punkt i varje del;
  2. varje del bör behandlas med aktivt kol;
  3. låt torka i frisk luft hela dagen;
  4. plantera varje knöl i en separat kruka;
  5. knölhuvudet ska vara något över marken;
  6. växter bör förses med normal vattning, men befruktning bör överges för tillfället;
  7. nya träd kommer att ta lång tid att växa, så ha tålamod.

Rekommenderad: