Röd Julstjärna: (39 Bilder) Hur Man Sköter Julstjärnan Hemma Efter Köpet? Är Det Giftigt Eller Inte? Varför Blir Inte Bladen Röda Och Vad Ska Man Göra?

Innehållsförteckning:

Video: Röd Julstjärna: (39 Bilder) Hur Man Sköter Julstjärnan Hemma Efter Köpet? Är Det Giftigt Eller Inte? Varför Blir Inte Bladen Röda Och Vad Ska Man Göra?

Video: Röd Julstjärna: (39 Bilder) Hur Man Sköter Julstjärnan Hemma Efter Köpet? Är Det Giftigt Eller Inte? Varför Blir Inte Bladen Röda Och Vad Ska Man Göra?
Video: 이케아 스트롤라 펜던트 전등갓, 전등코드, 개봉 & 조립 (IKEA STRALA 1미터 사이즈) 2024, Maj
Röd Julstjärna: (39 Bilder) Hur Man Sköter Julstjärnan Hemma Efter Köpet? Är Det Giftigt Eller Inte? Varför Blir Inte Bladen Röda Och Vad Ska Man Göra?
Röd Julstjärna: (39 Bilder) Hur Man Sköter Julstjärnan Hemma Efter Köpet? Är Det Giftigt Eller Inte? Varför Blir Inte Bladen Röda Och Vad Ska Man Göra?
Anonim

Inomhusblommor är ett bra komplement till vilken inredning som helst, eftersom de effektivt kan förvandla inredningen i rummet. Idag finns det ett stort urval av inomhusväxter, men röd julstjärna förtjänar särskild uppmärksamhet. Det har ett lyxigt utseende och blir under blomningen huvuddekorationen i ett hus eller en lägenhet.

Beskrivning

Röd julstjärna anses vara en av de vackraste blommorna, som blir eldröda under blomningen. Eftersom plantans blomningstid oftast inträffar på vintern före nyårshelgen och julen kallas den ofta för "Julstjärnan".

Julstjärna tillhör familjen euphorbia, därför är den, liksom alla andra representanter för detta släkt, giftig (orsakar en allergisk reaktion och irritation).

Bild
Bild
Bild
Bild

Denna växt representeras av flera arter: stor hornad, sfärisk, vacker, blank, Mil julstjärna. Alla blommor i denna familj odlas hemma som ettåriga och tvååriga, de kännetecknas av upprättstående stjälkar som förgrenar sig väl, ljusgröna blad och små blommor, samlade i frodiga blomställningar.

Prydnadsbuskar når en höjd av 3 meter, bladen växer i längd från 10 till 15 cm. Julstjärnor är tätt belägna högst upp på skotten, de kan ha både en avlång och en hackad form. Julstjärna, som växer utomhus, ger naturligtvis frön, men med hemvård är det nästan omöjligt att få dem . Inomhusväxtarter odlas vanligtvis genom urval, eftersom de förlorar sina sortkvaliteter från frön.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningstiden för den röda julstjärnan är som regel i slutet av december och början av februari . Under denna period skapas inte skönhetens huvudsakliga effekt på grund av de oansenliga blommorna själva, men tack vare skivorna, som börjar rodna och glädjer sig med ett ovanligt utseende i 2 till 6 månader. Julstjärna köps ofta som en originalgåva, i detta fall rekommenderas det att köpa en växt med slutna knoppar - detta gör att blomman kan behålla sina "röda stjärnor" under lång tid.

Efter blomningen tenderar växten att fälla sitt blad och gå in i "sömn" -perioden, så var inte rädd för att blomman har dött. Om han får rätt vård kommer han att kunna ge blommor för nästa år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Färgen på skivorna kan vara olika, beroende på sortens egenskaper. De mest populära röda julstjärnorna presenteras nedan.

Premium röd . Detta är en klassisk version av blommor med en ljusröd glödande kärna och bredlansiga, något spetsiga skivor.

Bild
Bild

Cortez … I sådana växter är stipulerna färgade crimson, vilket ger dem ett högtidligt utseende. Lövverket utvecklar ofta mörkgröna ränder när stammen växer.

Bild
Bild

Vinterros Tidig röd . Denna sort kommer att tilltala de trädgårdsmästare som är mycket förtjusta i rosor, eftersom växten ser mycket ut som dessa blommor. Dessutom, under blomningen, är stipulerna täckta med en ovanlig kombination av nyanser, inklusive rött, vitt och blekrosa.

Bild
Bild

Karusell Mörkröd . Växter kännetecknas av mörkröda "kronblad", som har gröna blomställningar vid basen. Denna sort är lämplig för älskare av ljusa och kontrasterande färger. Blommor dekorerar fönsterbrädan med en röd rodnad på ett originellt sätt och är en riktig symbol för julhelgen.

Bild
Bild

Premium Ice Crysta . Detta är en av de mest känsliga och charmiga sorterna, vars växter är täckta med spetsiga röda blomställningar. Mot bakgrunden av snövita gardiner ser de ut som "doftande slagmuggar".

Bild
Bild

Da Vinci . En sofistikerad röd bakgrund med en liten vit "blomning" ger dessa växter ett fantastiskt utseende.

Bild
Bild

Jester Pink . Denna vackra sort kännetecknas av en ljusgrön kant som gynnar den röda bakgrunden.

Bild
Bild

Jordgubbe och grädde . De kännetecknas av en rödlila nyans som imiterar naturlig marmor.

Bild
Bild

Goldfinder . I dessa växter täcks skivorna med en dämpad röd färg under blomningen.

Bild
Bild

Olympia . Den saftiga röda blomman visar sin skönhet i det första stadiet av blomningen, när skivorna börjar glädjas av ett upplopp av eldröd nyans.

Bild
Bild

Sonora . Denna sort kännetecknas av en uttrycksfull skarlet ton, som gör växten raffinerad och sofistikerad.

Bild
Bild

Dessutom kallas Sonora Fire, Prestige Maroon och Polly Pink också som röda julstjärnsorter. De ser bra ut i det inre av alla rum och glädjer dig med deras utseende.

Julstjärna är mycket populär bland anhängare av feng shui -läror. Enligt deras uppfattning kan denna anläggning utveckla ägarens sällskaplighet och locka människor med positiv energi till huset. Dessutom har blomman en positiv effekt på välbefinnandet, "släcker" gräl och konflikter i familjen, lindrar stress. Liksom alla andra typer av inomhusblommor är julstjärna krävande i vården, därför krävs viss kunskap och erfarenhet för att odla den själv hemma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Är det giftigt eller inte?

Julstjärna innehåller saft, som innehåller både användbara och skadliga ämnen för människors och djurs hälsa. Växten är rik på tuggummi, olika hartser, äppelsyra, taraxerol, selen, vitaminer från grupp H, B. C, järn och jod. Därför används dess juice i folkmedicin för att lindra klåda från insektsbett och för att behandla vårtor. Julstjärnavkok används som smärtstillande medel mot huvudvärk och ledvärk. Dessutom hjälper blomsterjuice till att förbättra amningen och minskar risken för att utveckla mastopati i sina tidiga manifestationer.

När det gäller toxiciteten är denna åsikt överdriven, eftersom det är omöjligt att förgifta växten trots saftens aktiva och irriterande effekt. Hos personer med ökad allergisk reaktion kan hudutslag uppträda vid kontakt med blommasaft.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om det finns husdjur i huset, bör växten placeras på en kulle, eftersom om saften hamnar på slemhinnan kan det uppstå en stark brännande känsla som orsakar kraftig salivation. Med ett stort intag av juice i djurets matstrupe observeras en upprörd mage. Av samma anledning bör blomman hållas borta från små barn, särskilt i början av blomningen.

Eftersom denna växt har en negativ effekt på huden och slemhinnorna, rekommenderas det att utföra alla manipulationer med den med handskar. Om det inte var möjligt att skydda dig från att få saften, måste du snabbt skölja händer och ögon med mycket rinnande vatten. Efter en julstjärntransplantation bör du också komma ihåg att tvätta händerna.

Bild
Bild

Vård

Röd julstjärna anses vara en nyckfull växt, så den bör ständigt tas om hand hemma. Vård bör startas omedelbart efter att du har köpt en blomma, så att den transporteras under de varmaste möjliga förhållanden. Det är lika viktigt att i förväg överväga rätt plats för prydnadsväxten. Det är bäst att placera blomkrukan bort från värmeapparater och drag. Efter att ha installerat julstjärnan börjar hon en månads anpassningsperiod, under vilken följande vårdsystem måste följas strikt: bibehåll temperaturregimen inom +24, ge en stor mängd ljus och spraya med varmt vatten två gånger om dagen.

Trots att det är ganska svårt att ta hand om en blomma, är det hemma fortfarande möjligt att uppnå sin återblommande. För att göra detta är det viktigt att följa alla odlingsregler och rekommendationer från specialister. Eftersom denna växt anses vara södra behöver den ständigt värme. Därför bör blomsterodlaren placeras i rum där lufttemperaturen inte är lägre än +20. Du kan inte sätta krukor med en växt i rum där drag är möjliga - detta kan orsaka hypotermi, varefter alla löv faller av. Julstjärna växer bra på fönsterbrädorna upplysta av solen, men det rekommenderas att täcka dem vid middagstid på sommaren.

Bild
Bild

Blomman förökas av sticklingar. En blommig "skönhet" som odlas hemma har vanligtvis många skott, men av dem behöver du bara välja 4-5 av de mest utvecklade och starka och ta bort resten. Dessutom kan varje klippt stjälk lätt rotas och transplanteras till en ny kruka, så ytterligare en ny blomma kommer att dyka upp i huset. För detta tas sticklingar, som har från 4 till 5 internoder, skottet beskärs under den lägsta knölen och bladen tas bort. Därefter rotas i lös, fuktig jord eller vatten; för plantering kan du också använda sand och torv, blandade i lika stora proportioner.

För att sticklingarna ska rota sig snabbare rekommenderas att de behandlas med tillväxtstimulerande medel innan de planteras . Planteringsmaterial måste placeras i rum där temperaturregimen är från +24 till +28 . Sticklingarna ska sprutas regelbundet med varmt vatten och ventileras. När rötterna visas på dem, efter ungefär en månad, kan du börja transplantera i små krukor. Efter förstärkning beskärs växten, detta främjar bättre grenning.

För att "julstjärnan" ska glädjas med en underbar färg för nyårshelgen är det bäst att köpa den i november, eftersom växten kommer att behöva cirka två månader för att anpassa sig till en ny plats. Efter det kommer han att börja aktiv tillväxt och utveckling. Blomman måste transplanteras i en större kruka fylld med färsk jord. Efter två månader måste skotten klippas med 1/3, eftersom de växer snabbt på sommaren och hösten. Om detta inte görs förlorar julstjärnan sitt dekorativa utseende.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Växten i denna familj kräver vattning när jorden torkar, medan den på sommaren måste vattnas mer. För att förhindra att julstjärnan ruttnar från frekvent vattning bör postens fuktnivå kontrolleras dagligen. Om blomman har genomgått överdriven vattning kan den snabbt dö. För att förhindra detta bör det omedelbart transplanteras till en annan kruka med färsk jord, efter att ha behandlat rhizomerna med en lösning av kaliumpermanganat.

All vattning rekommenderas att endast utföras med varmt vatten, sommardagar, när det är för varmt, kan blomman sprutas med en sprayflaska.

Bild
Bild

Belysning

Julstjärna är en ljusälskande växt och älskar diffust starkt ljus, medan den bör placeras på platser där direkt solljus utesluts. På sommaren rekommenderas blomman att utsättas för belysning, något skuggning . Sydost- och sydfönster är bäst lämpade för detta, liksom en balkong om den är skyddad mot vind och drag. Om det inte är möjligt att ta växten ut i det fria på sommaren, måste du regelbundet lufta i rummet.

Bild
Bild

Temperatur

"Julstjärna" är rädd för drag och kyla, därför är det strängt förbjudet att sätta den under öppna ventiler. Om blomman köps på vintern ska den transporteras hem i ett tätt paket. Den optimala temperaturregimen i huset under blomningen av julstjärnan bör inte vara lägre än +16 . Det är också värt att notera att torr varm luft också har en dålig effekt på växten.

Blomman kan värka på grund av plötsliga temperaturförändringar (den börjar vissna och tappa gjutning), därför är det nödvändigt att upprätta en konstant temperaturregim för dess tillväxt och utveckling i rummet.

Bild
Bild

Gödsel

Liksom alla inomhusväxter är julstjärnan krävande på utfodring, vilket måste göras under dess tillväxt och före blomning. En gång varannan vecka är det nödvändigt att applicera en uppsättning komplexa gödningsmedel med strikt dosering, som inte får överstiga 0,8% av den totala normen. Om så önskas kan växten matas var tionde dag med kalciumnitrat. Dessutom rekommenderas det också att använda bladgödselmedel, detta hjälper till att undvika olika sjukdomar som orsakas av brist på användbara spårämnen. Under blomningen behöver blomman endast matas med kaliumgödselmedel, som är avsedda för prydnadsväxter, de appliceras direkt på jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Överföra

Omedelbart efter köpet ska julstjärnan inte transplanteras, det är bäst att göra detta i maj. Innan dess måste du först köpa en större kruka och placera bra dränering på botten. Marken för plantering bör bestå av sand, humus, gräs och lövmark. Du kan också lägga till lite torv. Krukan fylls 1/3 med jord, planteringen görs, resten av planteringsblandningen hälls. Samtidigt, några timmar före proceduren, måste växten vattnas rikligt och avlägsnas från den gamla behållaren, så att jordklumpen hålls kvar.

Skadade och torra rötter måste beskäras. En blomma planterad i en ny kruka ska vattnas och toppdressing bör startas. Jorden i krukan får inte tampas, den måste förbli lös.

Bild
Bild

Möjliga svårigheter

Trots att julstjärnan anses vara en ganska nyckfull blomma, om den är försedd med gynnsamma förutsättningar för tillväxt och blomning, får du en vacker och hälsosam växt. Därför bör du ständigt övervaka luftfuktigheten och temperaturen, samt utföra måttlig vattning och skydda växten från starkt ljus och drag . Om ovanstående regler inte följs blir blommans blad gula, faller sedan av och växten kan dö. Växten tolererar inte för torr inomhusluft, om detta inte beaktas blir blombladens kanter bruna och blomställningarna faller av.

Överdriven torrhet i luften påverkar utvecklingen av julstjärna negativt, olika skadedjur kan dyka upp på den, den farligaste av dem är spindelmiten. Det är en liten röd spindel som oftast lever på bladets undersida. Han dricker deras saft och omsluter dem med spindelnät, vilket leder till att bladen börjar torka och sedan blir svarta och smulas.

När de första tecknen på insektsskador på blomman uppträder är det nödvändigt att spraya lövverket med kemikalier eller avkok av tobak. Detta bör göras utomhus för att inte skada andras hälsa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom spindelkvalster anses skalinsekter och mjölkfisk vara skadedjur av röd julstjärna. För att bekämpa dem rekommenderas att periodiskt torka av blommorna med en svamp mättad med profylaktiska medel, varefter de tvättas med varmt vatten. Det är lämpligt att utföra sådana procedurer minst flera gånger i månaden . Detta hjälper till att upptäcka skadedjur i förväg och utföra kontroll av dem i tid. Om du försummar sådana regler, kommer växten att bli en bra källa för reproduktion av insekter, vilket så småningom kommer att förstöra det.

Om vågiga ränder, fläckar uppträder på bladen och vridning av bladen observeras, indikerar detta att blomman skadas av trips. Växten måste omedelbart behandlas med speciella preparat och de drabbade bladen måste tas bort. Det händer att julstjärnan är försedd med alla gynnsamma förhållanden, men inte blommar. Som regel beror detta på dess anpassningstid, vars varaktighet kan bero på många faktorer. För att påskynda blomningsprocessen måste växten stimuleras genom att täcka den med en ogenomskinlig keps eller filt i 15 timmar om dagen.

Rekommenderad: