Floriana Med Succulenter (32 Bilder): Hur Man Planterar Blommor I Ett Glasakvarium? Hur Man Gör En Trädgård Med Succulenter I En Glasvas Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Floriana Med Succulenter (32 Bilder): Hur Man Planterar Blommor I Ett Glasakvarium? Hur Man Gör En Trädgård Med Succulenter I En Glasvas Med Egna Händer?

Video: Floriana Med Succulenter (32 Bilder): Hur Man Planterar Blommor I Ett Glasakvarium? Hur Man Gör En Trädgård Med Succulenter I En Glasvas Med Egna Händer?
Video: Föröka rosor med sticklingar 2024, Maj
Floriana Med Succulenter (32 Bilder): Hur Man Planterar Blommor I Ett Glasakvarium? Hur Man Gör En Trädgård Med Succulenter I En Glasvas Med Egna Händer?
Floriana Med Succulenter (32 Bilder): Hur Man Planterar Blommor I Ett Glasakvarium? Hur Man Gör En Trädgård Med Succulenter I En Glasvas Med Egna Händer?
Anonim

Den moderna livsrytmen för många människor lämnar inte tillräckligt med tid för odling av inomhusväxter. Vad händer om du vill glädja ögat med gröna, men noggrann daglig skötsel av det är omöjlig? Försök att göra ditt eget florarium med succulenter, vilket kräver lite eller inget underhåll.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett florarium är en behållare med fuktälskande växter, gjorda av glas eller transparent plast. Den har en smal hals eller tak för att skapa ett speciellt mikroklimat. Ett annat intressant namn på en sådan komposition är flaskträdgården.

Ett terrarium för växter är en riktig välsignelse för små lägenheter, eftersom det låter dig placera flera växter i det samtidigt . En vacker blomkruka med en ovanlig form kommer att göra den till en värdig inredning.

Marken brukar läggas ut i lager, vilket också ser ganska fint ut. I florariet är växts rotsystem synligt, och detta är mycket intressant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bekvämligheten med detta dagis ligger också i det faktum att husdjur och barn inte kan komma till dess insida. Trots allt gnagas vanliga växter ofta av katter, och en nyfiken baby kan klippa av bladen på en inomhus saftig eller springa in i kaktusens taggar.

Florariet bildar så småningom sitt eget mini-ekosystem . Detta är användbart för tropiska växter som gillar överflödig fukt och inga drag.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av växter

Sukkulenter som är lämpliga för florariet är mycket olika både i utseende och i deras struktur. Deras val beror på tillverkarens smak och preferenser. Den rekommenderade listan innehåller sådana växter.

Kaktusar . Dessa ökenbor i en sluten transparent behållare, tillsammans med andra växter, ser helt underbara ut. Deras grönska och taggar börjar leka med nya färger, och florariumets utseende blir elegant och stilistiskt. Kaktusar växer långsamt, lever bra i förhållanden med sällsynt vattning, vilket gör dem helt enkelt oersättliga invånare i ett grönsaksterrarium.

Bild
Bild

Föryngrad, eller "stenros ". Denna växt har intressanta löv som samlas i rosetter som liknar rosenblad. Föryngrad, krävande att ta hand om, trivs med en mängd olika former och färger på löv. Därför kommer dess närhet till kaktusar och andra växter i florariet att se väldigt organiskt ut.

Bild
Bild

Agave . Vassa blad, samlade i rosetter, i denna saftiga är visuellt förknippade med mexikanska prärier. Färgen på lansettskott kan vara olika: från monokromatisk grågrön till smaragd. Ibland betonas bladet av en gulaktig kant.

Bild
Bild

Echeveria . Denna växt har köttiga skott av mörkgrön färg. I enkla krukor ser det ganska oansenligt ut, men det kan lätt avslöja sin skönhet i florariet. Grå blad pubescens ser öm ut, som en blomning av frost på skotten. Kommer att gå bra med ormbunkar och lavar.

Bild
Bild

Aloe . Denna saftiga kan vara mer kompakt än de stora buskarna i krukor på fönsterbrädorna hos våra mormödrar som alla känner till. De köttiga, taggiga bladen av denna växt ser bra ut under glas. Det finns arter vars skott liknar geometriska former, det finns också enklare exemplar. Alla sorter av aloe är lika opretentiösa, vilket är ett stort plus för användning i florariet.

Bild
Bild

Haworthia . Utåt förvirrar många denna saftiga med agave. Buskens form är faktiskt rosett, och bladen är långsträckta och lansettformade. Om vi pratar om den vanligaste klassiska haworthia, kännetecknas den av en tätare och mer kompakt struktur av skotten, liksom vårtor ljusa ränder på bladen. Haworthia ser bra ut i florarier och har ett stort plus - den växer långsamt och kräver ingen seriös vård.

Bild
Bild

Adromiscus . Denna växt har kanske de mest intressanta saftiga bladen. Olika sorter kan locka uppmärksamhet med skott i form av en klubba, trianglar, blötdjur - som har någon fantasi. Därför kan alla välja denna växt efter deras smak. Bladen samlas i små täta rosetter.

Bild
Bild

Kalanchoe . Det är inte en rosett saftig. Vanligtvis bildar alla Kalanchoe buskar, vilket kommer att göra kompositionen med dem i florariet komplett i utseende. Instanser med dekorativa löv är intressanta i färgen. De många bebisarna som Kalanchoe släpper ser också väldigt söta ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ragwort . Den mest populära typen av denna växt är Senezio Rowley. Det liknar en sträng med pärlor som ligger vackert på marken. En mycket intressant saftig, krävande att ta hand om.

Bild
Bild

Malefora . Denna saftiga används ofta i torra rabatter, eftersom den förvånar med sin kraftfulla blomning. Men det kommer också att se original ut i florarier. Bladen är små, strödda med en lång, krypande skott. Den blåaktiga blomman kommer effektivt att skugga ormbunkar och lavar.

Bild
Bild

Feta kvinnor . Till exempel ser det ökända pengaträdet eller euphorbia bra ut när det är ihop med kaktusar och andra saftiga växter. Bastardens köttiga löv med en rik grön nyans kommer att dekorera alla trädgårdar i en flaska.

Florariet är intressant när det finns ett spel av kontraster i det.

Spikig och slät, fläckig och ljusgrön - all denna sort kan förkroppsligas i växterrariet. Växter av mer än en typ kan ingå i kompositionen. Allocasia, fetonia, mossor och mini ormbunkar fungerar bra med succulenter.

Bild
Bild

Lämplig kapacitet

Det finns många artiklar till salu som kan anpassas för den framtida trädgården för succulenter. Förutom de banala glasbehållarna som köps i blomsterbutiker kan du till och med hitta ett genomskinligt fodral för växter hemma.

  1. Akvariet är runt och fyrkantigt . Om du tidigare hade fisk och deras hus lämnades inaktivt, kan det mycket väl rymma nya invånare. Att köpa akvarier är inte heller svårt, det viktigaste är att välja den optimala storleken. Glasbollar, ursprungligen avsedda för fisk, ser vackra ut.
  2. Vaser . Ett billigt alternativ, som också är lätt att hitta, är en vanlig blomvas. Det kan köpas i alla stormarknader eller järnaffärer. En minimalistisk transparent blomsterbehållare kan bli ett saftigt terrarium på några timmar.
  3. Fartyg och kolvar för experiment . I sådana behållare kommer florarier att se ultramoderna ut. Naturligtvis måste kolvarna vara av lämplig storlek, särskilt halsen.
  4. Stora glödlampor . Miniväxter kommer att dekorera något så vintage som en gammal bortskämd glödlampa. Ett sådant terrarium ser ut som succulenter som grodde i det av en slump, när glödlampan kastades ut i skogen.
  5. Köksutrustning . Dekanter, glasögon, blomkrukor, tekannor, burkar - allt detta kan fungera som en behållare för succulenter, om de är gjorda av vanligt glas utan lättnad.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilken typ av jord behövs?

Den enklaste lösningen är att köpa färdig saftig jord från en blomsterbutik. Det behöver inte befruktas, det innehåller inte onödiga bakterier och är bekvämt att använda.

Om du vill använda hemlagad jord är en blandning av torv och sand i lika stora proportioner den bästa lösningen . Du kan också blanda jorden med sand och baka den i ugnen för att döda mögel och mögel. Eftersom florariet är en sluten behållare ökar chanserna för att det bildas sådana problem markant.

Det är absolut nödvändigt att använda dränering längst ner i trädgården. Det kan fungera som grov havsand, små stenar eller expanderad lera.

Att lägga till kol i avloppet är en bra lösning.

Bild
Bild

Populära kompositioner

Glasträdgård är sann kreativitet när den är som bäst. För närvarande är både en blandning av stilar och enskilda kategorier av florarium populära. Låt oss överväga de viktigaste.

Öknens tema . En komposition av små kaktusar kommer att dekorera en liten fönsterbräda eller kontorsinredning. Stilbasen här är sand, som kan kombineras med stenar och småsten. De kommer att se vackra och föryngrade ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skogsflorarium . I en sådan komposition är det viktigt att designa nivåerna. I bakgrunden måste du placera högre växter och framför de låga (kaktusar, murgröna, mossor). Uppsättningen av succulenter betonas perfekt av dekorativa ormbunkar. I den här stilen är det en bra idé att lägga till konstgjorda små blommor eller svampar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Stengeometri . Vassare former av florarier kan betonas av strikta geometriska former. För detta väljs vissa växter, till exempel agave med tydliga lansettformade blad. Stora stenar kan placeras i ett sådant terrarium.

Bild
Bild
Bild
Bild

Keramiska trädgårdsfigurer av minsta storlek läggs ofta till florarier. De ser lämpliga ut med den mörka grönskan i en trädgård i en flaska och späd något ut den kalla kompositionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

När du skapar ett florarium med egna händer är det viktigt att strikt följa en viss algoritm. Det räcker inte att plantera växter korrekt, för ett sådant mästerverk innehåller många finesser. Vi erbjuder dig en mästarklass i form av steg-för-steg-instruktioner om hur du skapar en trädgård i glas.

  1. Bestäm dig för en idé . Varje skapelse måste gillas av sin skapare. Välj därför exakt den stil av florarium som du gillar.
  2. Välj en plats . Mycket beror på var terrariet med växter kommer att stå. Det framtida fartyget måste väljas med hänsyn till parametrarna för denna plats.
  3. Köp och förbered ett fartyg . Välj ett färdigt florarium i butiken eller hitta en lämplig behållare hemma. Innan du planterar växter måste du tvätta deras framtida hem noggrant och torka insidan med alkohol. Detta kommer att döda alla patogena bakterier, samt bli av med fingeravtryck, vilket kommer att vara mycket synligt.
  4. Plocka upp växter och testa dem för kompatibilitet . En snabbt växande Kalanchoe kommer att komma i konflikt med kaktusar, som utvecklas nästan omärkligt. Det är bättre att välja de succulenter och växter som har en liknande tillväxttakt och känslighet för miljöförhållanden.
  5. Få nödvändig jord, dränering och dekorationer . Jord är det viktigaste för välfärden för framtida invånare i florariet. Därför bör man för närvarande ägna stor uppmärksamhet. Dekorationer kompletterar alla trädgårdar och gör den unik.
  6. Förbered bordet och lägg allt du behöver på det . För ett framgångsrikt skapande av ett florarium måste du vara bekväm och bekväm. Och för detta måste du placera alla element så att du kan nå dem med din hand. Ta bort plantorna från krukorna och skölj deras rotsystem under varmt vatten.
  7. Ta på handskar . Fingeravtryck inuti florariet efter plantering av växterna är nästan omöjliga att torka bort, och de kommer att förstöra utseendet ganska starkt.
  8. Tillsätt jord och andra ingredienser . Längst ner ett lager sand ca 1 cm, sedan expanderad lera med kol av samma tjocklek. Välj ett jordlager beroende på det längsta rotsystemet. Växten ska sitta bekvämt i jorden så att alla rötter är helt täckta med jord.
  9. Gör hål för växterna och plantera dem . De ska inte överlappa varandra med löv. Tänk på detta, eftersom de fortfarande kommer att växa. Efter att ha gjort hålen på det optimala avståndet, börja plantera succulenter, var försiktig så att du inte skadar rötterna. Växternas löv och skott bör inte heller vidröra väggarna i deras nya hem.
  10. Det är dags att dekorera . Efter att ha planterat alla växter, ordna alla planerade element: dekorativ sand, stenar, keramiska figurer.
  11. Vattna plantorna och stäng locket . Fukta jorden lätt nära varje växt. Täck florariet med ett lock, om det tillhandahålls av designen.

För information om hur man gör ett florarium med egna händer, se nästa video.

Subtiliteter i vården

Florarium är det bästa alternativet för upptagna människor. Att ta hand om honom är minimalt, men ändå är det helt enkelt nödvändigt att utföra det regelbundet. Det är enligt följande.

  1. Att hitta rätt plats. Direkt solljus är fienden till en sådan skapelse, men en full skugga kommer att förstöra livet för succulenter. Det är nödvändigt att hålla florariet i den norra delen av lägenheten eller kontoret på sommaren, och på vintern kan du placera det under enstaka fallande solljus. Om växterna har börjat bli gula behöver de ytterligare en ljuskälla. Håll trädgården i glas borta från värmeapparater. Den optimala temperaturen för sådana inredningar är från 22 till 28 ° C.
  2. Vattning. Det är extremt sällsynt att fukta jorden i florariet, inte mer än 1 gång i veckan. Det är bättre att kontrollera vattningen själv. Om jorden ser torr ut och mossan börjar skrynkla lite är det dags att vattna blommorna. Överskott av fukt är extremt farligt för en sådan trädgård, så det är viktigt att övervaka mängden vätska inuti. Om du har hällt vatten i florariet lutar du det något och tar bort överskottet med en trasa eller pappersservetter.
  3. Vädring. För att undvika putrefaktiva processer är det mycket viktigt att genomföra ventilation i florariet. Detta gäller särskilt för dagis med stängt lock. Gör detta flera gånger i veckan, och då kommer din skapelse att glädja dig så länge som möjligt.

Som du kan se från den här listan är det inte alls svårt att ta hand om ett florarium. Och det estetiska nöjet från det överstiger många gånger arbetskostnaderna för dess skapande och ännu mer för dess vård.

Rekommenderad: