Hur Man Planterar Ett äppelträd I Det Vilda? Vaccination På Våren För Nybörjare Och På Hösten Med Egna Händer. Hur Skiljer Man Ett Vilt äpple Från Ett Odlat?

Innehållsförteckning:

Video: Hur Man Planterar Ett äppelträd I Det Vilda? Vaccination På Våren För Nybörjare Och På Hösten Med Egna Händer. Hur Skiljer Man Ett Vilt äpple Från Ett Odlat?

Video: Hur Man Planterar Ett äppelträd I Det Vilda? Vaccination På Våren För Nybörjare Och På Hösten Med Egna Händer. Hur Skiljer Man Ett Vilt äpple Från Ett Odlat?
Video: Gör en odlingsbädd för tidig skörd 2024, April
Hur Man Planterar Ett äppelträd I Det Vilda? Vaccination På Våren För Nybörjare Och På Hösten Med Egna Händer. Hur Skiljer Man Ett Vilt äpple Från Ett Odlat?
Hur Man Planterar Ett äppelträd I Det Vilda? Vaccination På Våren För Nybörjare Och På Hösten Med Egna Händer. Hur Skiljer Man Ett Vilt äpple Från Ett Odlat?
Anonim

Sorten äpplen och vilda fåglar är mycket olika - de senare är mer resistenta mot olika sjukdomar, de tolererar lätt frost och solbränna. Detta är anledningen till att trädgårdsmästare ofta använder dem som rotstock. Tack vare detta blir trädets immunitet starkare, och frukterna är godare och växer i stora mängder. Men för att uppnå sådana resultat måste du följa tydliga instruktioner och följa alla rekommendationer från specialister, särskilt om du inte har gjort detta tidigare.

Bild
Bild

Funktioner vid vaccination

Nästan alla drömmer om att göra ett starkt fruktbart träd av ett enkelt trädgårdsäppelträd. Och för detta kommer vilda att fungera som en utmärkt hjälpare … Vi talar om ett litet träd som utför grundens uppgift under ympningen av en elitsort. Detta kan göras både på en ung och på en mer mogen, vuxen fruktväxt. De främsta fördelarna med denna manipulation inkluderar att säkerställa trädets motståndskraft mot påverkan av en mängd olika faktorer, inklusive temperaturfall, hög luftfuktighet, mekanisk belastning från nederbörd.

Det säregna med operationen är att stammen på en annan ympas till ett äppelträd så att det efter en viss period växer till sin bas . Rotsystemet och stammen representerar beståndet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns vissa skäl som leder till behovet av detta förfarande . Om träden börjar torka ut, fertiliteten har minskat eller trädgården är sjuk, bör sådana manipulationer utföras. Erfarna trädgårdsmästare stannar aldrig där, de är intresserade av nya sorter, så naturen kan hjälpa till att lösa detta problem. Flera sorter av äppelträd kan ympas på ett sådant träd, vilket är en stor fördel.

Trots att detta är ett enkelt förfarande som även en nybörjare kan hantera är det viktigt att följa instruktionerna steg för steg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur skiljer man ett vilt vilt från ett odlat äppelträd?

Huvudskillnaden mellan vilda och äppelträd är följande. I de senare träden kan en böjning med hampa eller ett runt snitt hittas på rotkragen. Om stammen är rak och stammen är kraftfull, odlades plantan ursprungligen i skogen. Om en planta växer från en tjock rot, så är det här en scion, det är säkert taget från ett redan ympat äppelträd. Vilda fruktträd kan hittas på en mängd olika platser, vare sig det är en skog, vägkanten eller till och med en park. De är mer frostbeständiga, blommar vackert på våren och har en rik skörd, men frukterna är små och ofta inte så smakrika som vi skulle vilja.

Bild
Bild

Tidpunkt

En bra ympningstid för nybörjare trädgårdsmästare är våren , även om detta kan göras även på hösten, finns det vissa skillnader i proceduren. Under den varma årstiden har träd stark immunitet, de får tillräckligt med näringsämnen som bidrar till att knopparna snabbt mognar, varför de första bladen bildas. Om du gör scion under denna period behöver du inte oroa dig, spelet kommer att rota sig bra och äppelträdet kommer att bli mindre skadat.

Sticklingarna måste ympas efter frostens slut, när temperaturen på gården redan är över noll . För sådana manipulationer är den bästa perioden i slutet av mars eller början av april. Om engraftning inte har ägt rum kan du upprepa proceduren mitt på sommaren. Vid val av höstsäsong är det viktigt att vara i tid före den första frosten. Dessutom blir cirkulationen av saft i stammen mycket långsammare, så trädet är mer mottagligt för sjukdomar. Det är viktigt att se till att scion hinner slå rot före frost . Om du har ett växthus kan du utföra scion även på vintern, det viktigaste är att det inte finns någon temperatur under noll. I sådana fall använder experter vildsvin, som de själva har odlat från ett ben hemma.

Gör det på våren eller hösten, valet är ditt, huvudsaken är att temperaturen utanför fönstret låter dig genomföra dina planer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man förbereder grundstammen och scion?

Detta är ett enkelt förfarande om du följer alla regler .… Skörd av äppelgrenar för vidare ympning utförs runt november, det vill säga innan den första frosten börjar. För scion behöver du flera friska sommarskott, vars virke redan har mognat. Det rekommenderas att klippa från södra sidan i mitten av kronan, längden bör inte vara kortare än 30 cm, diametern är cirka 0,7 cm. Det är viktigt att se till att det finns minst 5 knoppar på grenarna.

Rätt förvaring är viktigt, annars torkar arbetsstycket ut och blir oanvändbart . Därför måste du slå in grenarna i en fuktig trasa, lägg dem i kylskåpet eller lämna dem i källaren. Om detta inte är möjligt kan du täcka buntarna med trasor, lämna dem utanför, men täck dem med snö och häll sedan sågspån på en snödriva. Glasfiber löser problemet med gnagare.

Bild
Bild

Grundläggande sätt

För att plantera en elitsort på ett vilt äppelträd med egna händer måste du följa instruktionerna korrekt, dessutom finns det flera metoder att välja mellan.

Med hjälp av en ympare

Kontrollera grenarna på alla buskar, eftersom du måste lära dig hur du gör ett kvalitetssnitt . Med ett slipat verktyg måste du göra spegelskärningar på scion och rotstock så att de passar ihop som pussel. Gör detta försiktigt, barken ska inte ligga efter. Transplantatet skärs över njuren och fogen lindas med tejp. Förbered en trädgård eller en lera i förväg för att smörja öppna områden. Lägg på påsen och fäst den med tejp.

Bild
Bild

De främsta fördelarna med denna metod inkluderar det faktum att tack vare beskäraren kommer du att kunna göra ett snitt av vilken form som helst, och planen kommer att anslutas nästan perfekt. Grenen kommer att visa sig vara stark och stabil, även om en liten fågel sitter på den. Efter operationen, efter 3 veckor, kommer njurarna att börja vakna och gro, och efter ytterligare två är det redan möjligt att ta bort polyetenen.

Under barken

Detta är ett enkelt sätt, men det är viktigt att följa reglerna . Denna metod används ganska ofta, särskilt om scionens roll spelas av en stor gren med tunna sticklingar. Först och främst rengörs barken från damm och smuts, varefter ett vertikalt snitt på 4 cm görs med en trädgårdskniv. Om du vill växa flera samtidigt, lämna ett avstånd mellan sticklingarna. Tryck fast och bearbeta med en tonhöjd, fixera sedan med eltejp, enligt beskrivningen ovan.

Bild
Bild

In i klyftan

Detta alternativ är lämpligt om det är stor skillnad mellan sticklingar och rotstockens diameter . Transplantatet är endast anslutet till stubben när plantans rot fortfarande är livskraftig. Om träden huggits ner för länge sedan är de olämpliga för sådana ändamål. Du bör börja med ett snitt i grundstammen (med en trädgårdskniv) och klyva på stubben (med en yxa), och för att den senare inte ska stänga, sätt in en skruvmejsel eller en kil där. Upp till 5 knoppar bör lämnas på handtaget, vilket bildar ett dubbelsidigt kilformat snitt. Sätt in klyftan i scion, se till att de är tätt bundna.

Vid mållinjen är alla sektioner smorda med tonhöjd och inslagna i polyeten.

Bild
Bild

Gryende

Detta är den mest populära metoden när det gäller unga plantor . Scionens roll utförs av knopparna, proceduren är lämplig för höst och vår. Välj en robust gren i naturen som inte är skadad eller låg ovanför marken. Gör flera T-snitt i barken och dra isär det. Njuren skärs från skärningen tillsammans med basen så att den kan fixas. Anslut dem inte från söder, så att solens strålar inte förstör frukterna av ditt arbete . Efter att ha anslutit titthålet med fonden, linda allt med folie. Efter 2 veckor är det nödvändigt att kontrollera - det räcker med att lätt röra njurarna, och om det håller tätt, gick allt bra.

Bild
Bild

Samling i rumpan

Denna metod är endast lämplig när diametern på skärningens grenar och naturen är densamma . Det är nödvändigt att göra samma snitt längs en sned linje, sedan ansluta och linda med eltejp så att de inte rör sig under påverkan av vinden. Vid kopiering är det viktigt att se till att kanterna sitter tätt, detta påverkar resultatet direkt.

Det är viktigt att notera att sektionerna inte får beröras under proceduren.

Bild
Bild

Förbättrad copulation

Denna kopulation skiljer sig från den vanliga i utförandet, den är lite mer komplicerad, därför klarar nybörjare inte alltid av det . På en gren av ett vilt äppelträd och ett handtag måste du göra samma sneda snitt och sedan bilda utskjutningar identiska med varandra, vilket inte är lätt. Fixeringen utförs enligt samma princip som alltid.

Bild
Bild

Uppföljningsvård

Om du har valt ett lämpligt vaccinationsalternativ för dig själv betyder det inte att allt är klart . För att odla ett vackert, hälsosamt och viktigast av allt fruktrikt äppelträd behöver du ge henne god vård . Som nämnts ovan måste du kontrollera hur tätt sticklingarna är fixerade, så en inspektion måste utföras dagligen. Om allt är i ordning börjar knopparna svälla och det bildas löv från dem. Det är viktigt att ta bort sticklingar som inte rotade sig och täcka de skadade områdena med kitt och upprepa ympningsproceduren. På platser under scion växer inte äppelträd, så sådana grenar tas bort så att de inte absorberar näringsämnen och inte stör tillväxten av resten.

Bild
Bild

Om engraftning ännu inte har inträffat är det förbjudet att ta bort den skyddande polyeten med elektrisk tejp, själva materialet kommer att röra sig så snart stjälken börjar växa och knopparna sväller. Plantan behöver vattnas, lossa jorden runt trädet och behandlas från olika skadedjur. Du måste hitta medel för att förebygga sjukdomar, som bör utföras på våren och hösten.

Bild
Bild

Kontrollera jorden - Om det översta lagret börjar torka ut, vattna det och för att bibehålla fukt, mulch med halm, flis eller nedfallna löv. Om scion är på södra sidan är det viktigt att ge solskydd. Kronan börjar bilda ett år efter ympning, och under denna tid är det nödvändigt att noggrant övervaka trädet och dess tillstånd.

Bild
Bild

Som du kan se är processen enkel, men det kräver uppmärksamhet och noggrannhet. Om du följer alla rekommendationer börjar utvecklingen av äppelträdet först. När myror och andra insekter dyker upp på bandet måste de förstöras. Under torrperioden, vattna äppelträdet var och varannan vecka.

Under säsongen bör fosfat-kaliumgödselmedel appliceras, vilket förbättrar vidhäftningen.

Bild
Bild

Möjliga misstag

Ingen är immun mot misstag, särskilt om du gör det för första gången, men erfarenhet kommer med flit. För att undvika vanliga problem är det tillräckligt att följa tekniken . Som nämnts ovan är det viktigt att använda bra verktyg som säkerställer mjuka snitt och inte kommer att riva träet till fibrer. Smuts och bakterier på bladet kan vara skadliga om de lämnas obehandlade före användning. Om snittet är snett fungerar inte en tät passform, vilket innebär att ympning inte kommer att ske. I sådant arbete är det viktigaste att inte skynda sig och vara noggrann. Följ lagringsreglerna så att dina ansträngningar inte är förgäves. Fixa tejpen eller tejpen med den självhäftande sidan ut så att den inte skalar av barken medan du tar bort tejpen. Om du följer alla recept och väljer lämpligt vaccinationsalternativ väntar resultatet inte länge. Lycka till!

Rekommenderad: