Ficus Bonsai (43 Bilder): Hur Man Gör Ett Träd Av Mikrokarp? Vård I Hemmet. Vad Händer Om Växten Skjuter Löv?

Innehållsförteckning:

Video: Ficus Bonsai (43 Bilder): Hur Man Gör Ett Träd Av Mikrokarp? Vård I Hemmet. Vad Händer Om Växten Skjuter Löv?

Video: Ficus Bonsai (43 Bilder): Hur Man Gör Ett Träd Av Mikrokarp? Vård I Hemmet. Vad Händer Om Växten Skjuter Löv?
Video: How to make bonsai from nursery plant ! bonsai care ! bonsai Tips ! Pruning and cutting ! Part-1 2024, Maj
Ficus Bonsai (43 Bilder): Hur Man Gör Ett Träd Av Mikrokarp? Vård I Hemmet. Vad Händer Om Växten Skjuter Löv?
Ficus Bonsai (43 Bilder): Hur Man Gör Ett Träd Av Mikrokarp? Vård I Hemmet. Vad Händer Om Växten Skjuter Löv?
Anonim

Människan är sällan nöjd med vad naturen har gett. Han måste förbättra och försköna den befintliga. Ett av exemplen på en sådan förbättring är bonsai - en av komponenterna i Japans kultur, som är så på modet nu i Ryssland.

Bild
Bild

Vad är bonsai?

Det är ett misstag att kalla bonsai för en bonsai -sort. Detta är helt osant. Bonsai är namnet på det vanligaste trädet, men hur det odlas är ovanligt. Traditionellt är bonsai små och krokiga. Således odlas det avsiktligt. Låt oss se varför det är så. Konsten "bonsai" har ursprungligen inte alls sitt ursprung i Japan, utan i Kina och Indien . Det fördes till Japan av vandrande munkar på 600 -talet. Naturligtvis var det japanerna som fulländade och utvecklade trädgårdsarbetet och delade in det i så många som 15 riktningar. Var och en av anvisningarna ger trädet en viss men alltid bisarr form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till exempel kallas en av riktningarna "kvast", den andra "krypande skog" - det är klart att trädets form kommer att vara lämplig. Förresten är det viktigt att notera att inte bara träd, utan även buskar och örter kan vara inblandade i bonsai -konsten. Kärnan i bonsai är att betona naturens skönhet. För att ge trädet maximal naturlighet måste bonsai -mästaren ha en konstnärlig vision, förutom utvecklade trädgårdsförmågor . Han måste utforma i sina tankar, se resultatet - hur ett odlat träd ska se ut och sedan ta reda på hur man uppnår detta. Detta kan göras både inomhusväxter och i en trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det är viktigt att veta att i varje land och område används floran som växer i den för att skapa bonsai. Därför är björk och asp ganska lämpliga för Ryssland. Dessutom behöver det inte vara ett träd, en kombination av exemplar av samma eller olika typer av flora är möjlig.

Lämpliga typer av ficus

Varje växt är teoretiskt lämplig för bonsai. I praktiken används främst ficuses av olika sorter för dessa ändamål. De kännetecknas av närvaron av en stark stam, och om du tar hand om dem efter behov blir de som ett träd. Flera sorter av ficus är bäst lämpade för odling av bonsai -träd.

Ficus helig - en mycket "modern" växt, eftersom dess stjälk kännetecknas av en grå färg. För att göra bonsai fixeras grenarna på en tråd och beskärs regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bengali (banyan) . Strängt taget är banyan namnet på en livsform, inte bara för bengaliska, utan också för den heliga ficus. Det är typiskt för dem att bildas på de horisontella grenarna på en vuxen växt och bilda de så kallade luftrötterna. Naturligtvis når inte alla marken och växer in i den.

Bild
Bild

Retuza (trubbad) - nästan den mest populära typen av ficus för tio år sedan, nu upplever en ny "boom" av berömmelse. Lämplig för nybörjare inom blomsterodling, men har en betydande nackdel - den växer väldigt långsamt.

Bild
Bild

Benjamin (Alfred) . Denna sort är lämplig för älskare av bisarra former, eftersom stammen av Benjamins ficus böjer sig annorlunda under tillväxten. Dessutom är både tillväxt och tillväxt kännetecknande för det. Men denna sort är inte för nybörjare.

Bild
Bild

" Panda" är en favoritsort bland japanerna . Det är han som används för kreativa hårklippningar. Förekomsten av små, runda, glänsande löv är karakteristisk. "Panda" tål lugnt starkt ljus, den kan beskäras och knytas till en krona.

Bild
Bild

" Ginseng " har en intressant originalform, stammen är brun och bladen kännetecknas av en hjärtformad form.

Bild
Bild

Mycket väl lämpad för att skapa bonsai ficus microcarp. Denna art är anmärkningsvärd för att dess rotsystem delvis sticker ut från marken och antar bisarra former. Om denna art växer i en lägenhet, kommer den inte att blomma och bära frukt, som i dess livsmiljö. Denna art har flera kända sorter:

" Green Graham " - med en tät tät krona;

Bild
Bild

Westland - med stora blad 11 cm långa;

Bild
Bild

" Moklame " - i denna sort är bladen tvärtom medelstora, skuggan är mörkgrön, formen är rundad;

Bild
Bild

" Variegata " - skiljer sig åt i bladens brokiga färg.

Bild
Bild

Ficus är en mycket användbar växt för hemmet, eftersom den har egenskapen att rena luften i rummet där den växer.

Att välja en trädform

Det finns 6 huvudtyper av former bonsai dvärgträd:

tekkan - upprätt stam

Bild
Bild

myogi - stammens placering är rak, men den är krökt (ficus av Alfred är väl lämpad för denna typ)

Bild
Bild

shakan - stammen lutar, och rötterna verkar vara något vända

Bild
Bild

sokan - stammen är bifurcated

Bild
Bild

hokidati - denna form kännetecknas av symmetrin mellan divergensen mellan rötter och grenar

Bild
Bild

lund - som namnet antyder innehåller kompositionen flera växter

Bild
Bild

Nybörjare rekommenderas att börja med chokkan. Men du kan prova vilken form som helst genom att studera materialet. Det viktigaste är att ha tålamod, eftersom bonsai inte kan odlas snabbt.

Krav på kruka och jord

Ficusjord kan inte vara någonting. Det är bra om du köper en färdig blandning i en blomsterbutik, men när detta av någon anledning inte kan göras, du måste ta hänsyn till att jorden där du planterar ditt framtida träd måste innehålla:

  • jord för lövväxter;
  • lerpulver;
  • sand, som måste tvättas och kalcineras;
  • humus;
  • torv.
Bild
Bild

Av jordblandningens beståndsdelar är det klart att jorden där ficusen planteras måste vara lös, låg syrahalt, luftad och innehålla alla näringsämnen och mineraler som är nödvändiga för att bonsai ska växa som förväntat. Krav på planteringsbehållare är mestadels estetiska snarare än praktiska . Men du måste fortfarande ta hänsyn till att behållaren inte ska vara helt plan och ha ett minsta djup på 5 cm.

Bild
Bild

Landning

Växtens anpassningstid efter köpet varar cirka två eller tre veckor, varefter den kan transplanteras till en annan kruka. För att transplantera mikrokarpfikus måste du köpa en speciell jord. Det är bättre att transplantera ficus på våren. Den optimala frekvensen är vartannat till vart tredje år. Då är det nödvändigt att uppdatera substratet. Överväg att plantera en växt steg för steg . Hon, liksom överföringen, utförs genom omlastning. Detta kommer att hålla rotsystemet intakt. Den valda behållaren måste ha dräneringshål, om de saknas måste de göras. Annars kommer överflödig fukt inte att tas bort, vilket kan leda till rotröta. I botten av krukan måste det finnas ett dräneringsskikt ca 3 cm högt. För det kan du använda både en färdig blandning och vanliga stenar, krossad sten, stenar, trasigt tegel.

Bild
Bild

Ficus kan förökas både genom sticklingar och luftskikt. Förökningsmetoden med suger är också framgångsrik. Att transplantera även en liten, till och med en stor ficus med egna händer är inte särskilt svårt. Sticklingar görs från den sista veckan i januari till september . Denna metod är lämplig för apikala skott som redan är halvbrunkade. Du måste lägga skotten i vatten vid rumstemperatur. Naturligtvis måste vattnet bytas regelbundet. Sticklingar står i vatten tills rötterna dyker upp på dem. Efter det måste de transplanteras och täckas med transparent film. Det tas bort när löv visas på sticklingarna.

Bild
Bild

För att göra ett luftlager väljer de en plats på skottet med en avsevärd längd, och bladen tas försiktigt bort från det. Barken ska rengöras, ta sedan "Kornevin" och bearbeta en del av skottet. Efter att ha lindat skottet med fuktig mossa, bör den täckas med transparent film. Så snart rötterna blir synliga måste skottet klippas av, filmen måste tas bort. Vidare (utan att ta bort mossan) planteras skottet i marken. För att få en rotavkomma måste en bit av roten klippas av, läggas i vatten i två till tre timmar och sedan planteras i jordblandningen, men inte helt begravd, men lämnas cirka 3 cm över markytan . Täck planteringen med cellofan transparent film, glöm inte vattning och luftning. Så snart löv visas på avkomman tas filmen bort.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Kronbildning och beskärning

För att bilda en ficuskrona behöver du känna till några funktioner:

  • om du tar bort den apikala knoppen börjar de laterala växa snabbare, sannolikheten för att få en frodig buske är högre;
  • om du skär växten på våren blir kronan flera gånger mer magnifik;
  • huvudskottet skärs på en höjd av minst 10 cm, helst 15;
  • så snart axillärskotten började växa intensivt måste de klämmas med en längd av 10 cm;
  • för jämn utveckling av skott bör bonsai roteras så att olika sidor av växten tittar på solen.
Bild
Bild

Växtens krona trimmas bäst på våren. Sedan:

  • naturlig föryngring av ficus sker på grund av det faktum att nya skott växer;
  • den önskade formen på växten uppnås snabbare;
  • ficus börjar förgrena sig exakt där det krävs;
  • grenar förändrar tillväxtriktningen.
Bild
Bild

Om beskärning görs för sanitetsändamål kan detta göras oavsett årstid. Från beskärning till transplantation i en ny kruka bör det ta från två till tre veckor. Om växten nyligen varit sjuk eller sjuk utförs inte formativ beskärning.

Vård

Ficus är en växt som älskar ljus, men solens direkta strålar bör inte träffa bladen, annars kommer de att blekna. Därför måste du placera det på ett sådant sätt att bladen omsluts av halvskugga eller diffust ljus.

Bild
Bild

Vattning

Varje efterföljande vattning görs efter att jordkoman torkat. Om du vattnar det för mycket, svarar ficus genom att tappa lövverket. Det är bättre att spraya bladen från en sprayflaska fylld med kokt kallt vatten. På sommaren kan du utsätta ficus mikrokarpen för friluft, på vintern - förvara den i ett rum där temperaturen inte sjunker under +18 och inte stiger över + 24 grader Celsius.

Bild
Bild

Toppdressing

Ficus måste matas var 14: e dag. Detta krav gäller vår och sommar. På vintern behöver ficus så ofta inte matas; detta bör göras högst en gång i månaden. Du behöver inte kombinera något gödningsmedel hemma på egen hand; för ficus är det bättre att köpa både organiskt material och kemisk gödning i blomsterbutiker. Flytande gödningsmedel är att föredra. Hur de ska spädas anges i instruktionerna som medföljer varje förpackning.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Ficus är, liksom andra växter, mottagliga för ett antal sjukdomar. Dessutom kan de härröra från både otillräcklig vård och innehåll som inte uppfyller standarderna. De vanligaste skadedjur som påverkar ficus microcarp är spindelkvalster och bladlöss . Bekämpa båda sjukdomarna på samma sätt - behandla med en tvållösning. Om behandlingen inte hjälper, måste ficusen antingen transplanteras eller en insekticid måste användas för att förstöra skadedjur.

Bild
Bild

Från överdriven vattentätning (som härrör från överdriven intensiv och frekvent vattning) "tar" ficus upp en svampinfektion. Utåt yttrar sig detta i det faktum att växten är täckt med en blomning av grått. Och även med utvecklingen av sjukdomen får bladen en mörk nyans och faller av. För behandling måste du beskära växten för sanitära ändamål, behandla den med en fungicid och minska frekvensen och överflödet av vattning.

Bild
Bild

Om bladen blir gula betyder det att luften är torr eller att direkta ljusstrålar faller på växten. Du måste se till att bredvid behållaren där ficusbonsai växer, finns en annan behållare med vatten, eller regelbundet befukta luften i rummet, och också ordna om ficus så att varken solen eller ljuset faller på dess blad. Ficuses är rädda för solbränna . Om ficusen bara lämnar underifrån är det inget fel med det, det här är en naturlig process. Men i det fall bladen inte bara flyger runt utan också blir mindre, troligtvis behöver ficus mer näringsämnen. Det måste matas.

Bild
Bild

Att odla bonsai är en spännande och lite meditativ aktivitet. Det är särskilt värdefullt att se resultatet av de satsade insatserna - en ficus med en unik originalform.

Rekommenderad: