Bonsai Från Frön (31 Bilder): Hur Man Odlar Ett Träd Hemma? Hur Gror Man Ett Frö? Hur Man Planterar Frön? Hur Växer Bonsai?

Innehållsförteckning:

Video: Bonsai Från Frön (31 Bilder): Hur Man Odlar Ett Träd Hemma? Hur Gror Man Ett Frö? Hur Man Planterar Frön? Hur Växer Bonsai?

Video: Bonsai Från Frön (31 Bilder): Hur Man Odlar Ett Träd Hemma? Hur Gror Man Ett Frö? Hur Man Planterar Frön? Hur Växer Bonsai?
Video: Hur man planterar Magnolia träd från frön i 45 dagar 2024, April
Bonsai Från Frön (31 Bilder): Hur Man Odlar Ett Träd Hemma? Hur Gror Man Ett Frö? Hur Man Planterar Frön? Hur Växer Bonsai?
Bonsai Från Frön (31 Bilder): Hur Man Odlar Ett Träd Hemma? Hur Gror Man Ett Frö? Hur Man Planterar Frön? Hur Växer Bonsai?
Anonim

Idag har blomsterodlare ett stort urval av grödor som kan odlas hemma. Konsten att odla en kopia av ett träd i miniatyr "bonsai" sticker ut. Detta kan göras av alla odlare som använder frön från de utvalda grödorna och, naturligtvis, med rätt växtskötsel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växande tekniker och stilar

Denna konst kommer från Kina, för första gången utfördes sådant arbete på order av kejsaren, som ville återskapa miniatyrer av hans imperium inte bara i form av byggnader, utan också träd. Enligt buddhisternas religiösa övertygelse likställdes en mästare som kunde skapa små kopior av växtkulturer med en gudom. Idag används ett antal tekniker och stilar, som styrs av vilka mästarna arbetar med skapandet av bonsai. Två odlingstekniker anses vara de viktigaste: traditionella och speciella.

Traditionell

Hon tillåter i sin tur trädgårdsmästare växtgrödor i följande stilar:

  • rak stam;
  • informell rak;
  • stil, förutsatt att det finns två fat;
  • kaskad och halv kaskad;
  • bonsai med en utskjutande rhizom;
  • snett och litterärt;
  • gruppsammansättning;
  • kvaststil.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särskild

Att gro grödor, som följer principerna för en speciell teknik, föredras av sanna finsmakare och proffs som är specialiserade på att skapa miniatyrkopior av växter. De stilar som används i denna riktning kan vara följande:

  • "Vanliga rötter";
  • bonsai av skogsform;
  • landskap;
  • växer på berget och i vinden.
Bild
Bild

Vilka trädfrön är lämpliga?

Japanska kompositioner med dvärggrödor kan skapas med nästan vilken trädväxt som passar kundens eller trädgårdsmästarens egen smak. Eftersom bonsai har odlats över hela världen ganska länge, finns det en hel lista över de mest populära grödorna, vars odling i miniatyr gör att du kan skapa vackra kompositioner.

Bland exotiska trädliknande växter är det värt att lyfta fram akacia, blåregn, olika typer av ficuses, samt myrten och buxbom.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ryska blomsterodlare använder ofta äpple, björk, lönn, japansk ceder. Det kommer att vara möjligt att gro bonsai från frön hemma om du använder plantmaterial från barrträd i kompositionen, till exempel gran, tall, inklusive Pinus parviflora, cypress. Sådana kulturer i dvärgform kan organiskt passa in i vilken inredning som helst. För vissa grödor finns det riktlinjer för deras storlek:

  • akacia, blåregn, tall - 100-130 centimeter;
  • lind, aska, bok och ek - 60-100 centimeter;
  • lönn, björk, hassel - 20-30 centimeter;
  • enbär, gran, irga - 10-20 centimeter.
Bild
Bild

Planteringsmaterial rekommenderas att endast köpas i specialaffärer eller plantskolor, så att det kommande arbetet ger önskat resultat. Att köpa frön är dock inte det enda alternativet att skapa din egen bonsai. Mycket ofta samlar blomsterodlare frön i parker eller botaniska trädgårdar, där det växer många vackra och friska växtprover.

Bearbetning och groning

Innan du rotar trädfrön bör ett antal förberedande åtgärder vidtas med inköpt eller handplockat material. Det är möjligt att gro en kultur först efter obligatorisk bearbetning. Sommaren kommer att vara den optimala tiden för frörotning, vilket innebär att förberedelserna för plantering bör göras i förväg på våren eller hösten. För att plantera friska växter stratifierar erfarna odlare fröna. Denna metod låter dig återskapa vinterförhållanden för frön som kommer att temperera unga grödor. Det finns flera alternativ för skiktning av planteringsmaterial.

Bild
Bild

Kallt sätt

Denna behandling kommer att behövas för planteringsmaterial, som fortfarande måste mogna innan det rotas. Detta gäller thuja, gran och tall. Kärnan i metoden är att blötlägga proverna i vatten vid rumstemperatur, följt av att förvara i kylskåp. Sådana manipulationer skapar artificiellt ett kraftigt temperaturfall, vilket ofta sker under naturliga förhållanden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Varm skiktning

En mer skonsam behandling, vars syfte är att väcka växterna. För att fröna ska kläckas snabbare placeras de en stund i en behållare med varmt vatten eller i en fuktig miljö.

Kombinerad bearbetningsmetod

Arbetsmetoden som krävs för plantering av grödor som sticker ut med en långsam tillväxt av plantor. Detta gäller sakura, lönn och ceder. I det här fallet måste odlaren växelvis placera fröna i värmen och sedan i kylan. I det senare fallet måste de förvaras i en varm vätska innan dess.

Detta alternativ används oftast för att odla miniatyrträd med hjälp av bonsai -tekniken.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom stratifiering genomgår frön också ett obligatoriskt desinfektionsförfarande för att minska risken för att grödor infekteras med svampsjukdomar. Oftast används en manganlösning för att fungera i det här fallet. Desinfektion kan pågå från 5 till 15 dagar.

Efter att materialet har bearbetats och desinficerats placeras det i ett fuktigt mikroklimat för att mjuka upp det övre skalet av kornen . För dessa ändamål används våt sand, i vilken kornen fördjupas. Behållaren med dem måste täckas med polyeten och lämna fröna i detta tillstånd på en varm plats skyddad från ljus i 2-3 månader. Innan kornen rotas måste de tas bort från sanden genom att hålla dem i vatten vid rumstemperatur i 2-3 dagar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Urval av jord och kruka

För att odla en vacker bonsai på egen hand, bör du noggrant välja inte bara materialet för plantering utan också välja rätt kruka. Frön bör först gro i små torvkoppar, flera grödor för kompositionen kan rotas i en blomkruka med dränering. Idag odlas bonsai i krukor, som inte bara kan variera i form utan också på djupet.

Miniatyrgrödor ser lika vackra ut i ovala, rektangulära eller runda behållare . Behållarna kan vara djupa eller plana. När du väljer en kruka är det nödvändigt att inte bara styras av personliga smakpreferenser, utan också av reglerna för att placera växter. Träd som växer med en sluttning behöver en stabil behållare för att potten inte ska ramla omkull. Det bästa alternativet skulle vara djupa behållare gjorda av tunga råvaror.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bonsai -grytans färgdesign kan vara vilken som helst, den yttre attraktiviteten hos en dvärgväxt kan betonas av ljusa färger och lugna monokromatiska produkter.

Behållarens design kommer att väljas mer korrekt beroende på stilen på den levande kompositionen i den. Bushiga träd kommer att se bra ut i platta och breda behållare. Kaskadgrödor brukar odlas i smala och höga krukor. Oavsett färg och form, innan den rotar växter i en behållare, bör den desinficeras genom att behandla den med kokande vatten, vilket kommer att döda bakterier och eventuella svampar på materialet.

För miniatyrgrödor är det också nödvändigt att plocka upp jorden . Som regel rotar odlare de spirade fröna i en speciell krukväxtblandning avsedd för bonsai. Det säljs inte ofta i trädgårdsbutiker och kallas "akadama". Marken är rik på näringsämnen och därför mycket tung. Dessutom kännetecknas jorden av en hög luftfuktighet, liksom utmärkt luftning. Ren jord används mycket sällan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta bereds jorden för miniatyrträd oberoende genom att blanda ett näringssubstrat med granulerad lera, sand och humus. Proportionerna väljs beroende på vilken typ av växt som odlas. Baserat på sorterna av grödor kan jorden vara följande:

  • för lövträd: 7 delar gräs, 3 delar sand;
  • barrträd: 4 delar sand och 6 delar torvjord;
  • blommande miniatyrer: 7 delar gräs, 3 delar sand och 1 del humus.

Förutom att samla plantmaterial för bonsai på egen hand kan du också göra jorden till det själv. Sod land är lätt att hitta på en äng, tar för dina behov mark från det mellersta lagret, som kommer att vara mer lämplig för kultur. Före användning måste den rengöras från rester från andra växter och ogräs, och även siktas genom en sil. När det gäller resten av komponenterna för att förbereda substratet kommer det att krävas grovkornig sand, eftersom det kommer att ge jorden rätt luftcirkulation och också låta det behålla fukt under en lång tid. Humus säljs i vilken blomsterbutik som helst. Innan den resulterande jordblandningen används måste den desinficeras genom kalcinering. För dessa ändamål kan du använda en köksugn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Landning

Bonsai -frön kan gro i flera år, men korrekt plantering är nyckeln till att få en vacker och hälsosam kultur. Arbetet med att rota en kultur i en kruka utförs bäst under sommarmånaderna, som regel kommer plantmaterialet, som tidigare var rotat i sanden, redan att vara fullt förberett för transplantation. Som praktiken visar, på sommaren börjar frön bilda rötter mycket snabbare, så kulturen kommer att utvecklas snabbare.

Grytan är fylld med beredd jord; du ska inte fylla behållaren till toppen . Det är nödvändigt att lämna cirka 3 centimeter, på denna nivå läggs de bearbetade fröna ut, som måste pressas väl med en bit trä. Sedan strös de med den återstående jorden, vilket rekommenderas att tampas väl. Vissa odlare täcker dessutom krukan med polyeten, vilket gör flera hål i den för luftflöde.

När skott dyker upp tas täckmaterialet bort och grytan placeras på en ljus och varm plats i rummet.

Bild
Bild

Vård

Arbetet med vård av miniatyrgrödor reduceras till regelbunden fuktning av jorden och luftning, jorden i krukan ska alltid vara fuktig. För att undvika förfall av rötterna, vilket är ett ganska vanligt problem på grund av krukans lilla storlek, vattnar blomodlare på flera sätt. I det första fallet kan det vara bevattning av grödan med vatten. För dessa ändamål rekommenderas att använda regnvatten, som måste sedimentera i 2-3 dagar innan vattning. Fukta trädet från en speciell tekanna. Det andra alternativet är att sänka grytan i en stor behållare fylld med vatten. Kulturen ska vara i den i cirka 2-3 minuter.

Bild
Bild

Krukan före skottens uppkomst ska stå på en skuggig plats, vid en lufttemperatur på cirka +16 C. Med skottets utseende kommer växter att behöva solljus för tillväxt, då rekommenderas det för bonsai att bibehålla rumstemperatur. När groddarna är 2-3 månader gamla måste blomsterhandlaren dyka i träden. Detta är nödvändigt för att stimulera grödor för ytterligare tillväxt och utveckling.

Bonsai -underhåll innebär också ytterligare växtnäring, särskilt på sommaren . För dessa ändamål rekommenderas att använda komplexa butiksformler och lägga dem till potten i små portioner.

Under kronans bildning är det nödvändigt att befrukta bonsai 2 gånger i månaden, och månatlig algbaserad befruktning bör också appliceras.

Bild
Bild

För hälsa och tillväxt av miniatyrgrödor är fosfor, kalium och kväve mycket viktiga. Det senare är nödvändigt för produktiv tillväxt av grön massa. Fosfor är ansvarig för tillväxt och delning av växtceller, inklusive roten, och det har också en gynnsam effekt på grödornas immunitet. Kalium hjälper växter att bekämpa bakterier och mikroorganismer, dessutom kommer mikroelementet att hjälpa växter att blomma. När du placerar en kruka med en kultur inomhus, bör du undvika direkt solljus på unga träd. Ultraviolett ljus kan framkalla en brännskada och leda till växtens död.

Odlarens huvuduppgift i processen att odla miniatyrträd är processen med att rota om . Kärnan i detta viktiga arbete är att förkorta rotaxeln med två tredjedelar. För att öka tillväxten av rhizomen ges vissa grödor hormonell injektion. Normalt är anläggningen redo för sådana manipulationer vid 3 månaders ålder. Kulturformning börjar när trädet når flera år.

Rekommenderad: