Reproduktion Av Zamiokulkas (30 Bilder): Hur Man Förökar Ett "dollar Träd" Med Löv Och Sticklingar Hemma? Hur Sätter Han Honom? Hur Växer Man Ordentligt?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Zamiokulkas (30 Bilder): Hur Man Förökar Ett "dollar Träd" Med Löv Och Sticklingar Hemma? Hur Sätter Han Honom? Hur Växer Man Ordentligt?

Video: Reproduktion Av Zamiokulkas (30 Bilder): Hur Man Förökar Ett
Video: så här planterar du ditt äppleträd för att lyckas på bästa sätt - Framtidens Frukt 2024, Maj
Reproduktion Av Zamiokulkas (30 Bilder): Hur Man Förökar Ett "dollar Träd" Med Löv Och Sticklingar Hemma? Hur Sätter Han Honom? Hur Växer Man Ordentligt?
Reproduktion Av Zamiokulkas (30 Bilder): Hur Man Förökar Ett "dollar Träd" Med Löv Och Sticklingar Hemma? Hur Sätter Han Honom? Hur Växer Man Ordentligt?
Anonim

Zamioculcas är en mycket vacker och ovanlig växt täckt med många myter och legender. Florister är glada att odla den i vinterträdgårdar och på fönsterbrädor, vilket beror på blommans absoluta anspråkslöshet och dess vackra saftiga gröna blad. Men inte alla inomhusväxtälskare vet hur man förökar en blomma korrekt, så frågan om avel är relevant för många av dem.

Bild
Bild

Lite om formen

Zamioculcas (latin Zamioculcas) är en av de mest kända representanterna för Aroid -familjen bland allmänheten och anses vara monotypisk. Detta släkt har bara en art, som kallas zamiokulkas zamielistny (lat. Zamiifolia) och är en saftig, som i allmänhet inte är typisk för aroiderna. Sydostafrika anses vara växtens hemland, där blomman täcker stora områden med sin frodiga grönska och släpper sina blad när en långvarig torka inträffar, vilket minskar området för fuktavdunstning. Tillsammans med det officiella botaniska namnet har blomman också flera folknamn.

I vårt land är det mer känt som "dollarträdet", även om det i andra länder kallas både "aroid palm" och "Zanzibar pearl". Enligt kinesisk tro anses växten vara en av symbolerna för det nya året och lovar ägaren en förbättring av det materiella välbefinnandet . Fans av dekorativa blommor älskar zamiokulkas för sina ovanliga komplexa -fina blad - mycket tunna och samtidigt hårda vid beröring, lockar uppmärksamhet med en jämn glans och rik mörkgrön färg. Bladbladet har en intressant struktur och består av 8–12 fjädrar, vilket också är atypiskt för Aroids. Om du tittar på avstånd kan blomman lätt misstas som konstgjord: dess blad är så regelbundna och endimensionella.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avelsregler

Reproduktion av zamiokulkas hemma är en lång och noggrann process, men med förbehåll för ett antal regler och skapa bekväma förhållanden är evenemangets framgång nästan garanterad.

  • Efterlevnad av personliga försiktighetsåtgärder . Faktum är att zamioculcas, liksom alla representanter för Aroid -familjen, är en giftig blomma. Dess blad innehåller en ganska frätande mjölkaktig juice, som, om den kommer på huden och slemhinnorna, kan orsaka allvarlig irritation, rodnad och brännskador, och om den kommer in i magen kan det till och med framkalla en allvarlig besvär. Därför är det viktigt att bära skyddshandskar innan du planterar eller planterar en blomma.
  • Att välja en lämplig jord . För att göra detta kan du ta ett färdigt substrat för kaktusar och succulenter, blandade i lika stora proportioner med bladhumus, sand och torv. Det kommer att vara användbart att tillsätta vermikulit, perlit eller krossad pimpsten till denna blandning, samt röda tegelstenar eller kolbitar. Vilka som helst av dessa komponenter kan ingå i det förberedda substratet, men dess andel bör inte överstiga 5–7%. Sådana ämnen förbättrar markens luftningsegenskaper avsevärt och säkerställer flödet av syre till rotsystemet, vilket inte tillåter rötterna att ruttna, och bidrar också till ett snabbt utflöde och avdunstning av överflödig fukt.
  • Dräneringsarrangemang . För dessa ändamål är expanderad lera eller medelstora flodstenar väl lämpade, vars skikt i krukan inte bör vara mindre än 3-4 cm.
  • Ger värme och ljus diffus belysning . Direkta ultravioletta strålar kan bränna lövbladen och förstöra plantans dekorativa utseende. För att skapa den optimala temperaturregimen placeras behållarna med unga skott i hemmagjorda mini-växthus, med hjälp av glaslock eller plastfolie för detta.
  • Den optimala tiden för reproduktion av zamiokulkas är början på våren . Det är under vårmånaderna som växternas aktiva vegetation faller, och därför kommer den unga skotten att få tid att samla den nödvändiga mängden näringsämnen och lugnt lämna för vintern till hösten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Sätten

När de förökar zamioculcas hemma använder de metoder som sticklingar, dela busken, rota bladbladet, liksom knöl- och frömetoder.

Sticklingar

Klippning är det vanligaste och effektivaste sättet att föröka en blomma. Det är värt att överväga denna metod steg för steg.

  1. Till att börja med, välj en stark och frisk skott, varifrån en liten skott med två eller tre blad skärs av. Toppen på moderplantan över 5 år är idealisk. Förutom kronan kan du ta vilken annan del av busken som helst, huvudsaken är att basen på grenen från vilken skärningen skärs ska vara halv-lignifierad. Det rekommenderas inte att ta en växt som nyligen köpts från en butik som förälder. Detta beror på att leverantörer ofta behandlar buskarna med tillväxtstimulerande medel och andra kemikalier. Verkan av sådana läkemedel minskar avsevärt andelen rotning av sticklingar och gör reproduktionsprocessen mycket svår. För att en sådan växt ska delta i reproduktion måste minst 1 år passera.
  2. Skär stjälken från en blomma med en vässlipad kniv, som bör desinficeras före proceduren. Efter skärning läggs stjälken på en ren servett och såret får torka ut lite. Efter 2-3 timmar placeras skärningen i den förberedda jordblandningen eller placeras i vatten efter att ha blandat 2–4 tabletter aktivt kol eller flera kristaller av kaliumpermanganat i den. Innan du planterar i underlaget rekommenderas att snittet behandlas med en pulverformig biostimulator och sedan fördjupas processen med 2-3 cm.
  3. Därefter kommer den viktigaste delen av evenemanget - att skapa växthusförhållanden för flykt. För detta är plantan försedd med lägre uppvärmning, en luftfuktighet på minst 70% och en temperatur på minst +25 grader skapas. Den första vattningen är tillåten tidigast den tredje dagen efter plantering. Marken fuktas när den torkar med en svag Kornevin -lösning. Unga rötter uppträder vanligtvis efter 2 veckor, från det ögonblicket ökas vattningsintensiteten något. Bildningen av unga knölar sker efter 7–8 veckor och är en signal för att transplantera växten till en permanent plats.
  4. De första bladen på en ung zamiokulkas visas i en tätt vriden och täckt med en röd film, men detta händer inte snart, men 6–8 månader efter plantering. Erfarna experter rekommenderar ympning av flera skott samtidigt. Detta beror på den mycket låga överlevnadsgraden av skott, av vilka inte alla kan slå rot. När det gäller vattenrotning, här måste du vara mycket försiktig och försöka att inte missa början av förfall, som ofta börjar i succulenter från överskott av vatten.
Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken

Förökning av zamioculcas på detta sätt är mycket bekvämt vid transplantation av en växt. Det är värt att slutföra några enkla steg.

  1. Busken avlägsnas försiktigt från krukan och rotprocesserna rengörs noggrant från underlaget. Sedan är rötterna noggrant avtappade och försöker att inte orsaka skada på dem, och busken är uppdelad i två eller flera delar, med fokus inte på närvaron av vuxna grenar, utan uteslutande på tillväxtpunkterna. Så, minst en sådan punkt måste finnas på varje fristående skott.
  2. Sedan lämnas båda växterna en kort tid i frisk luft och strö de skadade områdena i rötterna med krossat kol. Plantering av oberoende skott utförs i ett förberett underlag med obligatorisk bildning av ett dräneringsskikt i krukan.

Jordblandningen bör hällas otillräckligt till kanten av krukan med 2-3 cm, vilket i framtiden kommer att spara från att pressa ut jorden med en stark tillväxt av rötter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

Du kan också odla en ny blomma från ett blad. Det är värt att följa dessa steg:

  1. ta en skarp desinfekterad kniv och skär av flera stora friska blad, helst tillsammans med stjälken;
  2. sedan lämnas bladen i luften i 2 timmar, varefter klipppunkterna behandlas med "Zirkon" eller "Kornevin";
  3. vidare planteras bladen i ett substrat och täcks med glas eller film;
  4. odling utförs analogt med odling av sticklingar, regelbundet fuktning av jorden och luftning av mini-växthuset.
Bild
Bild
Bild
Bild

En betydande nackdel med lövförökningsmetoden är det faktum att det inte kommer att vara möjligt att rota och odla en ung växt på kort tid. Det tar vanligtvis minst sex månader att bilda en oberoende anläggning. Med denna reproduktionsmetod ger bladet upphov till bildandet av en knöl, från vilken rotprocesser därefter växer. Samtidigt torkar bladbladet, och den förstärkta knölen ger nya skott. När det första bladet dyker upp transplanteras blomman i en kruka med en diameter på 7-10 cm och överförs till den allmänna vårdplanen.

Tillväxten av grön massa sker mycket långsamt, till exempel under det första året visas inte mer än 3 löv på en ung växt.

Bild
Bild

Knölar

Att plantera zamioculcas på detta sätt är ganska riskabelt. Detta beror på det faktum att knölens uppdelning ofta provocerar hela växtens död. Därför väljs växter för knölreproduktion minst 50 cm i höjd, med ett välutvecklat hästsystem och en antenndel. Den optimala tiden för förökning av knölar är från slutet av april till september. Avelsförfarandet är följande:

  1. blomman tas ut ur krukan och rotsystemet rengörs från jorden;
  2. vidare dissekeras en knöl med en vass kniv på ett sådant sätt att det på varje del finns flera rötter och minst en tillväxtpunkt;
  3. skärpunkterna strös med ett tjockt lager krossat kol och lämnas i friluft under en dag, vilket hjälper till att torka snittknölen lite och minskar risken för ruttning;
  4. nästa dag planteras buskarna i näringsrik jord och placeras på en varm plats, bort från drag och direkt solljus;
  5. befruktning i skottets rotningsstadium elimineras helt, och i stället för vattning används sprutning;
  6. befruktning av växter med mineralgödsel börjar tidigast 4-6 veckor efter plantering.
Bild
Bild
Bild
Bild

Under det första året visas bara 2-3 nya blad på blomman, så tillväxten av busken åtminstone till medelstor tar lång tid.

Det är på grund av tidpunkten för tillväxten av grön massa, liksom på grund av risken att förlora båda plantorna samtidigt, är knölmetoden inte särskilt populär.

Bild
Bild

Frön

Förfarandet för att odla zamioculcas från frön är en ineffektiv, lång och mödosam uppgift. De första svårigheterna uppstår med förvärv av frömaterial, vilket är nästan omöjligt att hitta på den fria marknaden. Mer erfarna odlare får det genom korsbestämning av två blommande växter och väntar länge på att fröplattan ska mogna och samla fröna. De insamlade fröna måste användas så snart som möjligt, tills de är gamla och inte har förlorat sin spiring.

Bild
Bild

Så här ser ut så här:

  1. omedelbart före plantering behandlas fröet med en svag lösning av kaliumpermanganat, torkas, blandas med flodsand och sås i ett fuktigt underlag bestående av lika delar sand och torv;
  2. ett mini-växthus är byggt över krukan och strukturen placeras på ett varmt, ljust ställe utan extrema temperaturer och drag;
  3. vattning först ersätts med sprutning, som utförs med varmt sedimenterat vatten;
  4. En gång om dagen ventileras växthuset och kondensatet som bildas från dess väggar torkas;
  5. de första skotten visas efter 2–2, 5 månader, varefter de tunnas ut och lämnar de största skotten;
  6. efter att 2 löv dyker upp på dem, dyker plantorna ner i små krukor eller plastkoppar.
Bild
Bild

Uppföljningsvård

Att ta hand om en ung zamiokulkas är ganska enkelt. Detta kräver att anläggningen får behagliga förhållanden med temperatur, belysning och luftfuktighet, samt vattning, beskärning, plantering och matning av blomman i tid.

Bild
Bild

Vattning

Vattna blomman bör göras först när substratet är helt torrt. Detta beror på att växten är en saftig och lagrar tillräckligt med vatten i vävnaderna. Från överdriven fukt kan plantans rotsystem börja ruttna, vilket kommer att orsaka blommans död. Under den varma säsongen räcker det med 2 vattningar per månad för zamiokulkas, förutsatt att jorden är helt torr. Förutom vattning är växten mycket förtjust i en varm dusch.

Denna procedur bör dock inte utföras så ofta, och det jordade underlaget måste täckas med en film under proceduren.

Bild
Bild

Belysning

Trots sitt afrikanska ursprung gillar Zamioculcas inte direkt solljus. Det är bättre att ge växten ett starkt, men samtidigt diffust ljus genom att sätta upp en konstgjord skärm för detta eller genom att placera blomman i halvskugga av högre arter. Bristen på ultraviolett strålning påverkar dock växten ganska illa. Blommans löv bleknar och förlorar sin tidigare dekorativa effekt.

Bild
Bild

Toppdressing

Det är bättre att mata unga zamioculcas med bladmetod. Sprutning utförs inte oftare än en gång var 20: e dag, med hjälp av detta komplex av mineralgödselmedel för dekorativa lövväxter eller succulenter. Som ett resultat av denna behandling blir bladen vackra och glänsande, och deras bladstänger blir märkbart tätare.

Under höst-vinterperioden, när växten är vilande, stoppas appliceringen av gödningsmedel, återupptas endast i mitten av april.

Bild
Bild

Temperatur och luftfuktighet

Växten är väl anpassad till hemförhållanden och känns bra vid en normal rumstemperatur på + 22– + 25 grader. En förutsättning är frånvaron av plötsliga temperaturförändringar och drag, från vilka det kan slänga bort lövverk och dö.

När det gäller fuktighet känns den odlade blomman bra med 50-60% och behöver inte ytterligare fukt i rummet.

Bild
Bild

Beskärning och plantering

Beskärning i sin fulla mening är inte en obligatorisk händelse för en blomma. Men torra peduncles och infekterade skott måste tas bort i tid. Det rekommenderas att transplantera växten i en bredare kruka varje år, med hjälp av tekniken för att överföra en buske samtidigt som en jordkoma bevaras.

Efter proceduren lämnas blomman ensam, och den första vattningen utförs tidigast 3 dagar senare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Möjliga problem

Det vanligaste problemet vid reproduktion och odling av zamiokulkas är rotsystemets nederlag genom röta. I de flesta fall beror detta på fel i jordbrukstekniken, i synnerhet på grund av en kränkning av fukt- och temperaturregimen. Om jorden i krukan inte hinner torka ut, och i rummet är det mycket mindre än +20 grader, är det nästan omöjligt att undvika uppkomsten av svampinfektioner. För att förhindra denna typ av problem rekommenderas att regelbundet undersöka blomman för tecken på förfall.

Och om svartbruna gråtfläckar finns på plantens stjälk och blad, vidta omedelbart åtgärder för att rädda blomman.

Bild
Bild
Bild
Bild

För detta, med en skarp desinficerad kniv, skärs löv och skott som påverkas av förfallsprocessen, såren behandlas med krossad krita, aktivt kol eller kolloidalt svavel. Vidare avlägsnas växten från krukan och dess knölar placeras i en halvtimme i en svag lösning av kaliumpermanganat eller 1% sammansättning av Bordeaux -vätska. Medan blomman torkar efter desinfektion av rötterna, och detta tar minst 2 timmar, börjar de sterilisera krukan och förbereda ett nytt substrat. För att förhindra svampinfektioner tillsätts flera granulat av preparaten "Glyocladin" och "Trichodermin" till jorden, varefter den desinficerade dräneringen läggs på botten av krukan och en ny jordblandning hälls.

Inom 3 månader efter plantering används inte vatten för bevattning av zamiokulkas, utan en 0,5% lösning av "Alirin-B", "Fundazola" eller "Previkura". Dessutom utförs vattning på ett mycket uppmätt sätt. I detta fall kommer lätt underfyllning att vara mycket mer användbar än riklig jordfuktighet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid nödhjälp är det nödvändigt att ta hänsyn till att växten bara kan räddas i det första stadiet av sjukdomen. Om putrefaktiva processer har påverkat det mesta av rotsystemet och luftskott, är alla åtgärder för att rädda blomman meningslösa och kommer inte att ge resultat. Tecken på irreversibla processer är för lätt avskiljning av löv och skott, mögeltillväxt och en obehaglig förruttnande lukt från busken. I det här fallet måste växten och jordblandningen kastas omedelbart och potten måste tvättas väl med tvål och steriliseras.

Rekommenderad: