Torkad Myrta: Hur Man återanvänder Ett Träd Och Vad Man Ska Göra Om Det Fäller Löv? Hur Man Sparar En Växt Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Torkad Myrta: Hur Man återanvänder Ett Träd Och Vad Man Ska Göra Om Det Fäller Löv? Hur Man Sparar En Växt Hemma?

Video: Torkad Myrta: Hur Man återanvänder Ett Träd Och Vad Man Ska Göra Om Det Fäller Löv? Hur Man Sparar En Växt Hemma?
Video: Från frö till träd (Biologi) - Studi.se 2024, Maj
Torkad Myrta: Hur Man återanvänder Ett Träd Och Vad Man Ska Göra Om Det Fäller Löv? Hur Man Sparar En Växt Hemma?
Torkad Myrta: Hur Man återanvänder Ett Träd Och Vad Man Ska Göra Om Det Fäller Löv? Hur Man Sparar En Växt Hemma?
Anonim

Ett välskött och vackert format myrträd är lämpligt i det inre av alla arbetsrum, kontor eller lägenheter. Denna lummiga skönhet har en rik stamtavla som går tillbaka till antikens Greklands dagar. Översatt från grekiska betyder "myrten" "balsam". Kanske är detta namn på något sätt kopplat till det faktum att dess medicinska och användbara egenskaper har varit kända länge. Vi kan prata länge om myrts värde, ur medicinsk synvinkel och om användbarheten av dess egenskaper, men det räcker med att konstatera att idag är den absoluta majoriteten av alla som oroar sig för hälsoproblem intresserad av ämnet odling av myrten, dess egenskaper och tillämpning.

Bild
Bild

Kort beskrivning

Myrten är ett vintergrönt dekorativt doftande träd av myrtfamiljen med glänsande täta mörkgröna blad. Det börjar blomma vid ungefär fem års ålder med doftande blomställningar av ljusa nyanser . Frukt med svarta ätbara bär. Myrtblad kan producera aromatiska föreningar och eteriska oljor, som avger en delikat doftande doft i miljön, som vagt påminner om lukten av tallnålar.

Bild
Bild

Torkskäl

Tyvärr, som alla växter, är myrten mottaglig för sjukdomar och kan påverkas av skadedjur. De främsta orsakerna till avvikelser i utvecklingen av en växt är brott mot vårdreglerna: tidig vattning, felaktig matning, otillräckliga förvaringsförhållanden, skador av skadedjur. Under ogynnsamma förhållanden börjar löv att krulla och falla på myrträdet, vita fläckar kan dyka upp på dem.

Märker i utseende tecken på sjukdomskänsla (myrten började torka ut och lövverk), fastställa orsakerna till deras utseende och omedelbart vidta åtgärder för att eliminera orsakerna till obehag i utvecklingen av växten.

Om du inte rättar till situationen i tid, måste du snart överväga en tråkig växt, på vilken bara grenar finns kvar.

Om "bladfallet" bara börjar (bladen började krulla och bli gula), sänk potten i 10-15 minuter i en behållare med vatten (genom dräneringshålen kommer vattnet snabbt att mätta jordklumpen). Överdriv inte - efter den angivna tiden, ta bort grytan och lägg den på pallen … När överflödig fukt rinner ut, töm den omedelbart och undvik stagnation. Denna procedur hjälper myrten att "hålla sig flytande". Det kan vara möjligt att undvika en radikal försämring av blommans skick och förhindra att den torkar ut.

Bild
Bild

Sätt att "rädda" myrten

Om detta hände, trots de vidtagna åtgärderna, skynda dig inte att bli av med myrträdet. Praktiken visar att det i vissa situationer kan sparas. Var noga med att försöka återuppliva trädet, granska dess grenar noggrant igen. Om de böjer lätt, men inte går sönder, kan myrten mycket väl återhämta sig . Undergräva rötterna lite och inspektera dem också. Om växtens rötter inte är helt torra finns det hopp om räddning.

Om trädet har torkat på grund av för tidig vattning eller otillräcklig luftfuktighet i rummet, är det nödvändigt att vattna det mycket rikligt och placera det tillsammans med kronan i en stor genomskinlig påse, vilket ger möjlighet till luftåtkomst så att det inte ruttnar. Påsen kan dras på 4 höga stödpinnar, fastna i jorden längs krukans omkrets och fixa påsen i botten med ett elastiskt band. För ventilation, skär ett hörn av påsen och öppna det regelbundet på denna plats.

Istället för en påse kan du använda en stor plastflaska (5 liter eller mer) eller ett gammalt akvarium för att täcka blomman - det är viktigt att ge växten hög luftfuktighet ("växthuseffekt").

Bild
Bild

Upprepa denna procedur dagligen i cirka tre veckor för att "vattna" växten. Spraya den med Epins lösning en gång i veckan och försök att helt blöta alla grenar och stammen. Denna mångsidiga adaptogen hjälper till att väcka växtens reservkrafter och stimulera tillväxt och utveckling av vilande celler. Förbered Epin -lösningen (7–8 droppar per 1 liter vatten) omedelbart före användning, förvara inte lösningen - den förlorar sin fördelaktiga effekt på kort tid.

Var extremt försiktig, upprepa inte misstag, vattna ofta och spraya plantan endast med sedimenterat vatten utan klor, men tillåt inte vattendämpning - töm överflödigt vatten från pannan . Visa uthållighet och tålamod, och färska löv kommer långsamt att växa på grenarna (till synes helt torra). Om så inte är fallet, skär något av växtens bark med en vass kniv - stammens gröna nyans under skåran låter oss hoppas att återhämtning är möjlig och du måste vänta lite längre.

Men stammens bruna färg indikerar att du måste komma till rätta med blommans oåterkalleliga förlust och sluta försöka rädda den, men i de flesta fall visar sig en sådan uppsättning åtgärder vara framgångsrika.

Bild
Bild

Kanske har myrten torkat upp från överdriven gödsling. Ta bort den från den gamla jorden, efter att ha fuktat marken väl, skölj noggrant rötterna, klipp av torkade och ruttna områden. Transplantera blomman till en annan jord speciellt utformad för växter i myrten familjen .(köp den i affären), ge växten maximal uppmärksamhet när den tar hand om den. Det finns en chans att återuppliva trädet på detta sätt och rädda det från döden, men proceduren är mycket riskfylld.

Det är viktigt i kritiska situationer med ett myrträd att aldrig ge upp och använda alla möjliga sätt att rädda det, fördjupa dina kunskaper inom detta område, kommunicera på forum med erfarna blomodlare och återigen läsa speciallitteratur om botanik och blomsterbruk. Det är nödvändigt att inte bara passivt titta på problemet, utan att omedelbart börja göra något och vidta effektiva åtgärder . När dina ansträngningar krönts med framgång kommer du att behålla den mest användbara växten i ditt hem och få mycket positiva känslor av resultatet.

Bild
Bild

Råd om vård

Om du bestämmer dig för att lösa detta fantastiska skapande av natur hemma, studera noggrant alla finesser i att växa och ta hand om det, för att inte bli fullständig besvikelse från fåfänga ansträngningar. Inomhusmyrten är mycket känslig för förvaringsförhållanden och reagerar omedelbart på vårdslös hantering. Kom ihåg att när du odlar myrten är det mycket lättare att strikt följa alla vårdpunkter (och de är inte så svåra) än att klara restaureringen av en sjuk växt.

Inspektera trädet noggrant systematiskt, observera bladens skick, övervaka atmosfären i rummet . Den optimala luftfuktigheten för myrten är cirka 70%. Hemma kan du förhindra att luften torkar ut under uppvärmningssäsongen genom att placera behållare med vatten på värmeradiatorerna eller använda en speciell enhet för att befukta luften. Rumstemperaturen måste hållas inom 18-22 grader över noll . Myrtle älskar starkt diffust ljus utan direkt solljus, men det finns perioder då grumligt väder sätter sig länge och en serie långvariga regn sätter in.

För att förhindra otillräcklig belysning och dess konsekvenser, häng lågt över blomman med en vanlig hushållsrör (20 W och högre).

Bild
Bild

Denna nyckfulla blomma är krävande för vattning och torkar mycket snabbt - bara en uttorkning av en jordkoma är tillräckligt, så jorden ska alltid vara fuktig, men inte vattentät. Du måste vattna och spraya blomman varje dag bara med sedimenterat vatten . På vintern, när aktiviteten hos metabola processer i växten minskar och en vilande period börjar, bör blomman placeras på en sval plats (ca 8-10 grader), vattningen bör minskas och matningen ska stoppas.

Om skadedjur hittas, fortsätt omedelbart med komplex insekticidbehandling i enlighet med rekommendationerna. Genom att följa dessa enkla regler kommer du att undvika många problem med att odla ett inomhus myrträd.

Bild
Bild

Fördelaktiga funktioner

Myrtsväxten är det rikaste förrådet av medicinska egenskaper. Det kan rena luftens sammansättning, öka immuniteten, förbättra humöret och mildra hosta. Dess antibakteriella, antivirala och antiinflammatoriska egenskaper är allmänt kända och används aktivt inom medicin. Tinkturer tillverkas av dess komponenter, som används vid behandling av många sjukdomar . (bland dem några sjukdomar i hjärtat, levern och njurarna, diabetes, bihåleinflammation och till och med vissa typer av cancertumörer).

Myrtolja, framställd av de väsentliga föreningarna i denna växt, används ofta i kosmetika, toner och läker huden, stärker och förbättrar humöret, stärker håret. Och detta är bara en liten del av alla de användbara och medicinska egenskaperna hos denna fantastiska växt, som blir mer och mer populär bland amatörblomstrare.

Rekommenderad: