Typer Och Sorter Av Dieffenbachia (31 Bilder): Artens Egenskaper Och Beskrivning Av Sorterna "Camilla" Och "Seguina", "Compact", "Green Magic&quo

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Dieffenbachia (31 Bilder): Artens Egenskaper Och Beskrivning Av Sorterna "Camilla" Och "Seguina", "Compact", "Green Magic&quo

Video: Typer Och Sorter Av Dieffenbachia (31 Bilder): Artens Egenskaper Och Beskrivning Av Sorterna
Video: Diskreta och kontinuerliga variabler 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Dieffenbachia (31 Bilder): Artens Egenskaper Och Beskrivning Av Sorterna "Camilla" Och "Seguina", "Compact", "Green Magic&quo
Typer Och Sorter Av Dieffenbachia (31 Bilder): Artens Egenskaper Och Beskrivning Av Sorterna "Camilla" Och "Seguina", "Compact", "Green Magic&quo
Anonim

I naturen finns det ett femtiotal sorter av dieffenbachia. Man tror att blomman fick sitt namn för att hedra botanisten som först började sprida den i Europa. Han heter Joseph Dieffenbach. I Europa, nämligen i den österrikiska botaniska trädgården vid Kungliga slottet, hämtades blomman från Nordamerika.

Eftersom växtens hemland har ett subtropiskt klimat, som är radikalt annorlunda än det europeiska, anses Dieffenbachia vara en nyckfull och krånglig växt. De flesta sorter är inte lämpliga för odling utomhus, men som en krukväxt är denna blomma mycket efterfrågad.

Bild
Bild

Särdrag

Hemma betraktas dieffenbachia som ett ogräs som skadar grödor, så det rycks upp med rötter. Dessutom är saft från stjälkarna mycket farligt för människor . Stammarna av denna ört användes som stavar under slaveriet. De är ganska elastiska, dessutom är de också innehåller giftig juice . Vid kontakt med huden orsakar juicen en stark brännande känsla, och om den kommer in i munnen kan det framkalla larynxödem och domningar.

Bild
Bild

Som straff kan den skyldige arbetaren tvingas tugga ett dieffenbachia -blad, och hans röst togs bort. Denna straffmetod var mycket populär bland slavägare - arbetaren fick inga allvarliga fysiska skador och kunde arbeta, men straffet fortsatte att fungera. På grund av detta fick växten namnet "dumma stavar". Vid höga doser kan blindhet uppstå, så det rekommenderas inte att odla dieffenbachia där det finns barn eller djur.

Bild
Bild

När du arbetar med en blomma bör du skydda öppna delar av kroppen, bära handskar och glasögon. I slutet av arbetet måste du tvätta händerna noggrant och, om möjligt, desinficera ytorna och föremålen som denna växt kom i kontakt med.

Men där det inte finns någon risk för förgiftning kan blomman bli ett trevligt tillskott till inredningen . Växten lockar amatörblomstrare med sin snabba tillväxt. På bokstavligen ett år kan dieffenbachia växa från ett litet skott till en ganska kraftfull buske som är en halv meter hög och ibland mer. Bladen är långa och breda, växer tillbaka mycket snabbt och kan nå 30 cm. Deras framsida har en blank yta med en läderaktig struktur och vita och gula strålar som kommer från mitten av bladet.

Bild
Bild

Som alla andra växter absorberar Dieffenbachia koldioxid och avger syre. Dessutom kan denna växt absorbera lukt och fungerar som en luftrenare. Därför rekommenderas det att förvara det i hus som ligger nära motorvägar, liksom nära industriella anläggningar . Dessutom dödar dieffenbachia många sjukdomsframkallande bakterier, som stafylokocker baciller. Eftersom det är en fuktälskande växt och kräver konstant sprutning, fuktas luften i rummet, vilket minskar mängden damm och har en särskilt positiv effekt på hälsan hos allergiker och astmatiker.

Bild
Bild

Det finns en tro att en blomma hjälper i affärer . Man tror att dieffenbachia sätter tankar på ett affärsmässigt humör, hjälper till att fatta balanserade och rationella beslut och ger lycka till i penningfrågor. Därför kan hon ofta hittas i kontorslokaler … Dessutom tror man att blomman hjälper kvinnor att behålla skönhet och hälsa, särskilt de som bryr sig om den. Vissa hemmafruar märker positiva förändringar i sitt utseende och välbefinnande.

Bild
Bild

Men dieffenbachia är inte lika stödjande för män som för den vackra hälften av mänskligheten . Vissa människor tror att växten är dålig för manlig styrka och till och med kan beröva en man fruktbarhet. Det finns till och med de som hävdar att en blomma kan driva en man att lämna huset.

Om detta är sant eller inte är inte känt med säkerhet, men för säkerhets skull bör denna växt inte förvaras i sovrummet, men på ett företagskontor eller i vardagsrummet kommer den att ha sin plats.

Bild
Bild

Dieffenbachia blommar hemma extremt sällan. Detta kräver ett speciellt mikroklimat, som är nästan omöjligt att skapa i en stadslägenhet. Dieffenbachia släpper nya knoppar under våren - runt maj. Blommorna är svaga, vanligtvis vita eller gröna. Växten lägger mycket energi på sin bildning och som ett resultat tappar de bladen snabbare. Därför skär erfarna odlare blommorna några dagar efter att de blommat.

Bild
Bild

Fortplantning

Dieffenbachia i naturen förökas av frön … Den blomstrande dieffenbachia -knoppen har blomställningar av båda könen. Honorna ligger längst ner på blomman och hanarna är överst.

Efter att blomman har dött visas ljusröda eller orange bär i den (beroende på sorten). De samlas upp och planteras i jorden. I naturen pollineras blomman självständigt, men hemma måste du göra det artificiellt, vilket inte alltid är effektivt i praktiken.

Bild
Bild

Dessutom kan en växt inte alltid bära frukt i en lägenhet. Därför är inomhusväxt sorter oftast förökas av sticklingar … Dessutom är detta också ett bra sätt att skapa flera unga och färska skott från en gammal och inte särskilt attraktiv växt. Stammen på en växt med knoppar skärs i flera bitar på 5-6 cm vardera och placeras i vanligt vatten eller planteras i fuktig jord.

Bild
Bild

Övning visar att sticklingar rotar lätt, och nästan alla delar av stammen spirar - både stubben med roten och mitten och toppen. Huvud- och förutsättningen är närvaron av en vilande knopp på handtaget.

Huvudtyper och sorter

Trots alla olika Dieffenbachia -sorter är det vanligt att dela in dem två huvudundergrupper.

Trädet dieffenbachia utåt påminner om en palm, eftersom den har en enda stark stam. När de övre bladen växer tillbaka börjar de nedre döna av, bara toppen med stora långa blad återstår.

Bild
Bild

Bush dieffenbachia har en grenad stamform. Vanligtvis når den inte samma höjd som ett träd, men den har en krökt form som liknar en buske. Löv börjar växa vid basen av stammen.

Bild
Bild

Tänk på en kort beskrivning av de mest populära dieffenbachia -sorterna. Flera sorter tillhör gruppen trädliknande växter.

" Amoena" (Amoena) . Denna sort är också känd som Dieffenbachia bedårande. Bladen är rundade med vita vener som strålar utåt från mitten. Hon är rädd för drag, torka och spindelmider.

Bild
Bild

Äkta . Det förväxlas ofta med Amoena -sorten. Skillnaden är att den har fler löv, som också är större än deras släkting.

Bild
Bild

" Avfall" (Maculata) . Det är också känt som fläckig. Blomman fick sitt namn, förmodligen på grund av de stora brokiga bladen, som ser ut som om de stänks med vit färg. Växten i sig kan bli upp till 1 meter hög, varefter den slutar växa.

När de blommar visas öronen med ett kronblad av en ljusgrön färg. Denna sort bär frukt med runda röda eller apelsinbär.

Bild
Bild

" Maroba" (Maroba) . Denna växt har stora löv som är ungefär en halv meter långa med en blank ribbad yta och färgad färg. Med god vård kan den växa upp till 3 m. Denna sort älskar riklig vattning och regelbunden beskärning, blommar en gång om året i 3 veckor.

Bild
Bild

Som exempel på bush dieffenbachia finns det flera av de mest kända sorterna

Oerstedi . Denna sort kännetecknas av ett stort antal starka stjälkar och täta blad med en blank yta.

Bild
Bild

" Compacta" (Compacta) . Det är en lågväxande buske med täta ljusgröna blad som inte blir högre än 65 cm. I mitten av bladet finns vita och beige intermittenta slag.

Bild
Bild

Sublim . Växtens höjd kan nå från 50 till 100 cm. Blomman tolererar lätt brist på ljus, men kräver riklig och regelbunden vattning.

Bild
Bild

" Mix" (Mix) . Det är en lågväxande sort med en ganska varierad bladfärg. En bred grön kant presenteras längs kanterna, och i mitten finns det gulaktiga ådror, som ibland smälter samman till en ojämn plats.

Bild
Bild

Camilla . Detta är en av de mest populära och vackra sorterna av dieffenbachia. Det är lätt att känna igen på den säregna färgen på bladen i en mjölkvit färg med en ljusgrön kant. Den vita färgen minskar när växten växer, vilket ger vika för grönt.

Bild
Bild

" Segiuna" (Cegiuna) . Denna växt tillhör kategorin buske, medan den har en stark trädliknande stam. Bladen är stora och köttiga, med några vitaktiga ådror. Den kan särskiljas som en separat art, eftersom flera hybridsorter härstammar från den. Den mest populära är Grön magi .

Bild
Bild

Bausei avser halvbuske. På grund av sin snabba tillväxt kan blomman sträcka sig upp till en meter i höjd. Växten är mycket förtjust i ljus och fukt, så det rekommenderas att torka bladen regelbundet med en fuktig trasa och transplantera dieffenbachia vartannat år.

Bild
Bild

Reflektor . Blomman känns igen på grund av bladens säregna färg, som påminner om en kamouflageuniform. Växten gillar inte kyla och drag, medan den känns bra i direkt solljus.

Bild
Bild

Tropisk snö . Bokstavligen översatt betyder det "tropisk snö". Växtens löv ser faktiskt ut som att de är pulveriserade med små fluffiga snöflingor, som redan har börjat smälta något. Bakom buskens ovala löv är stammen praktiskt taget osynlig.

Bild
Bild

Mars . Detta är en växt med fläckiga blad av en rik grön färg med vitgula vener. Den blir upp till 70 cm lång, gillar inte kyla och drag.

Bild
Bild

" Leopold" (Leipoldii Bull) . Denna sort kännetecknas av sin korta storlek - stammen växer sällan över 5 cm, så blomman kan placeras på en fönsterbräda eller på ett skrivbord. Men bladen av denna sort är ganska stora, deras längd kan nå 30 centimeter eller mer. Färgen är ljusgrön, med en vit ven i mitten och med lavendelblad.

Bild
Bild

Hur väljer man?

Som du kan se från allt ovanstående finns det så många varianter av dieffenbachia att du helt enkelt kan bli förvirrad i dem. De skiljer sig inte bara i själva växtens storlek, utan också i form, färg och storlek på bladen. För allmänhetens skull delades plantorna upp i två huvudundergrupper-småbladiga och storbladiga.

Innan du köper en dieffenbachia -blomma, bör du se till att du har ett livskraftigt exemplar framför dig. Friska individer har vita rötter.

Bild
Bild

När du köper bör du också överväga och potentiell växttillväxt, varav några kan växa upp till 2-3 meter . Om rummets storlek gör att du kan ha en så stor växt kan du säkert välja sorten "Mars" eller "Amoena". De ser väldigt imponerande ut. i lanthus, biografer, kontor och andra offentliga platser.

För en liten stadslägenhet rekommenderas busksorter. Många av dessa sorter växer inte för mycket i höjd, till exempel växer "Mix" eller "Sublim" bara upp till 40-50 cm.

Bild
Bild

Som du vet kommer Dieffenbachia från ett tropiskt klimat, så nästan alla sorter tål inte kall och dålig belysning. Alla krukor med växter måste förpackas i en genomskinlig film som skyddar blomman vid tillfällig lagring. Om du köper dieffenbachia av estetiska skäl är det värt att titta på små busksorter. Om du vill att växten också ska ge fördelar (vilket betyder dess renande egenskaper) är det bättre att välja sorter med stora löv. Ju större ytan är, desto fler bakterier absorberar de.

Bild
Bild

Och för att nå en kompromiss i denna fråga kan du plantera två växter av båda typerna i en kruka - det kommer att bli mycket effektivt.

Rekommenderad: