Typer Och Sorter Av Pioner (61 Bilder): Beskrivning Av Pioner "Old Faithful" Och "Green Halo", "Bowl Of Beauty" Och "Elsa Sass", "Salmo

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Pioner (61 Bilder): Beskrivning Av Pioner "Old Faithful" Och "Green Halo", "Bowl Of Beauty" Och "Elsa Sass", "Salmo

Video: Typer Och Sorter Av Pioner (61 Bilder): Beskrivning Av Pioner
Video: Pioneer Games 2024, Maj
Typer Och Sorter Av Pioner (61 Bilder): Beskrivning Av Pioner "Old Faithful" Och "Green Halo", "Bowl Of Beauty" Och "Elsa Sass", "Salmo
Typer Och Sorter Av Pioner (61 Bilder): Beskrivning Av Pioner "Old Faithful" Och "Green Halo", "Bowl Of Beauty" Och "Elsa Sass", "Salmo
Anonim

Frodig uttrycksfull blomning, syrlig, djup doft, ett stort urval av färger och nyanser, former, högsta dekorativitet och inte alltför svår vård gör pioner kanske till de mest älskade trädgårdsblommorna. Lyxen i denna blomma, oavsett sort, är oförändrad. När det gäller sorterna av pioner är deras klassificering så komplex att även botaniker har svårt att förstå den. Först och främst bör det noteras att trädgårdspioner vanligtvis är örtartade. Det är de som dekorerar blomsterodlarnas landskapsområden. Det finns också trädliknande pioner, som skiljer sig åt i stilken, blomningens höjd och diameter. Men trädgårdssortpioner tillhör just den örtartade sorten, som i sin tur också har en ganska komplex klassificering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Trädgårdspioner är perenner, början av deras uppfödning i tid är jämförbar med den gamla historien - då fanns det redan flera dussin sorter av dem. De flesta sorterna och hybriderna uppföddes av uppfödare under 1800- och 1900 -talen.

Örtpioner erhålls från olika kors av den medicinska arten och den mjölkblommiga. Det är de som har de magnifika stora blommorna som vi är vana vid att se på tomterna.

Pioner är skyldiga sitt namn till den antika grekiska guden Pean, helande för de olympiska gudarna. Han behandlade dem från de svåraste sjukdomarna och såren med hjälp av magiska medicinalväxter, och det var han som fick läkarnas beskyddargud Aesculapius att avundas. Den lömska Aesculapius förgiftade Pean, men gud för dödarnas rike, Hades, botad av honom på sin tid, gjorde honom till en vacker blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trädgårdspioner har en tjock rot, vars utveckling sker på ett ganska icke-standardiserat sätt. Färska rötter-bilagor dyker upp varje år, och de tidigare rotprocesserna blir större och starkare och förvandlas till knölar. Rotsystemet av pioner sträcker sig nästan en meter djupt och upp till en halv meter bred. Under vinterperioden dör plantens stamdel, på våren växer den igen.

Växtens särdrag:

  • busken når en höjd av en halv meter till en meter, beroende på sorten;
  • har formen av en spridande, frodig, men rak buske;
  • greniga skott, de har ganska stort komplext lövverk;
  • bladet är tätt, mörkgrönt, med en spektakulär form, dekorerar blomningen med volym, textur, uttrycksfull grafik;
  • på hösten blir lövet mörkt rött och dekorerar landskapet till frost;
  • det mest slående kännetecknet är den stora, spektakulära apikaltypblomningen;
  • blomningen börjar efter plantering i 3 eller 4 år;
  • blommor av en enda art eller samlade i blomställningar av 3 blommor högst upp på växten;
  • kronblad är runda eller ovala, deras kant är något vågig, de samlas i en corolla och håller fast vid en kopp med blad, vars antal når 10;
  • blomman har många ståndare med ståndare;
  • blomning kännetecknas av prakt, lyx och hög dekorativitet, blommans konsistens är satin, känslig;
  • formen, storleken, graden av frottéblommande varierar beroende på sorten;
  • blommans diameter varierar från 10 till 20 cm;
  • blommor kännetecknas av en uttalad berusande doft med syrliga och söta toner.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blomningsperioden börjar i maj och varar fram till början av juli, beroende på sorten.

Terry sorter har en längre blomningstid.

Om vi tar de genomsnittliga indikatorerna, överskrider blomman av pioner som regel inte ett intervall på tre veckor, vilket kan ökas på grund av korrekt vård, behaglig temperatur och luftfuktighet. Efter att blommorna faller bildas flerbladiga frukter.

Vilka färger finns det?

Mångfalden av färger och nyanser av pioner är slående i sin prakt. Varje trädgårdsmästare kan välja pioner efter hans smak. Förutom den klassiska paletten har sorter av ovanliga färger fötts upp - grönt, svart.

Vita pioner Är de kungliga sorterna som har blivit utgångspunkten för uppfödare. Följande sorter är spektakulära representanter för denna färg.

" Mammas älskade. "Hög buske med stor dubbel (upp till 18 cm) blomning av en snövit ton med den finaste aromen.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Moon River ". Busken är en älskare av solljus, ganska hög, med en stor, perfekt formad blomma med en diameter på upp till 20 cm och en krämig nyans, som, när den blommar, kan få en ljusrosa undertoner. Skiljer sig i inte alltför uttalad doft och sen blomning, liksom frånvaron av pistiller och ståndare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Rosa pioner - Det här är en av de mest populära sorterna, som är mycket populär bland blomsterodlare. Gamma är mycket rik på nyanser av rosa, det sträcker sig från de blekaste tonerna till härliga lila.

Den ljusaste representanten för den rosa gruppen är Sarah Bernhardt … Denna sort är mer än ett sekel gammal, den utmärks av en lyxig tät halvdubbel av stora (mer än 20 cm) blommor med konkava kronblad, vars kanter utmärks av en ljusare nyans av rosa.

Den höga busken ser väldigt aristokratisk och imponerande ut, den blev förfader till lila och röda sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lila pioner - det här är ganska sällsynta blommor. De kastar lila, har ofta flera iriserande toner. En populär representant för detta färgintervall är "Altai News". Denna inhemska sort är mycket dekorativ trots den enkla blomformen utan frotté. Kronbladet är vågigt, tvåradigt, stjälken är stark, hög, blomningen är inte för stor, genombruten typ, riklig, upp till 100 blommor per buske, aromen är stark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bourgogne - det här är en mycket populär art bland trädgårdsmästare, även om det inte finns så många sorter i detta sortiment. Det är ganska svårt att få fram den klassiska tonen av vinröda pioner.

" Armani " - en lång buske med lysande lövverk, dess knoppar är täta, med frotté. Kronblad av olika storlekar, skimrande, rik ton, djup, kejserlig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Peter Brand - lång buske, starkt, robust, ljust lövverk. Blomman är stor, dekorerad med frotté, liknande i stil med en ros, färgen är djup vinröd, blomställningen kan vara två- eller treblommig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Röda pioner har en av de mest slående och uttrycksfulla paletterna och ser lyxiga ut i landskapet. Blomstoner varierar från cinnabar till ljus skarlet.

" Tyfon " - en inhemsk sort som har ljusa skarlakansblommor som en boll med frotté, upp till 15 cm i diameter. De har ett krökt kronblad av olika storlekar, en lång, kraftig buske och en outtryckt doft.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Varm choklad " har dubbelradiga kronblad av en saftig röd färg, som lyser med glans. Ståndarna kantas av gyllene prickar, busken är hög, blomningen är inte för stor. En mycket dyr sort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gula pioner hittas sällan, oftast späds de ut med stänk av citron, sand, terrakotta. Pioner av dessa nyanser var ganska svåra att ta bort, eftersom detta pigment är instabilt. Den bästa representanten för arten är sorten citronchiffong. Uppfödda i Holland, kännetecknas den av en spektakulär halvdubbel som förvandlas till dubbel efter några års blomning. Knoppen är mycket stor - upp till 24 cm, har en ljus citronskugga med ståndare av en mörkare gul ton, är inte utsatt för blekning, busken är stark.

Bild
Bild

Korall - denna serie pioner, som föddes upp i mitten av 1900 -talet och genast fick enorm popularitet. Ett särdrag hos denna färg är snabb och ganska stark blekning från solljus. Bästa representant - " Coral Beach ".

Denna sort liknar en lotus i form av ett hjärtformat kronblad.

Blommande är stor - upp till 20 cm, kan ändra ton under blomningen till persika, sötaktig doft, hög och stark buske.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns inte särskilt många sällsynta blommor av pioner. Oftast är de trädliknande, men de finns också bland trädgårdar. Ursprungliga representanter.

  • " Randig slickepinne " - skiljer sig i en tät krämskugga med hallon och rosa strimmor. Blommorna är stora, busken är hög, de har en blommig arom med fruktiga toner.
  • " Lila spindel " -blomman är icke-standardiserad, dess nyans är nära fuchsia, tallriksformade kronblad, ståndare med rosa prickar, doftande. Blommande är medelstor.
  • " Böna " - blommorna av denna sort liknar en bomb i form. Stammen är lång, med halvdubbel och dubbel, beroende på blomningstiden. Blommans nyans är nästan svart, storleken är stor.
  • " Grön boll " - blomman har formen av en bomb, blommar med frotté, stor, kronbladets nyans är ljusgrön.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika sorter

Förutom indelningen i träiga och örtartade arter finns det andra, mer komplexa klassificeringar av pioner. På grund av att antalet sorter redan har nått 5 tusen, och varje år odlar uppfödare fler och fler nya sorter, är det mycket svårt att klassificera örtpioner. De flesta av de moderna sorterna är uppfödda genom att odla den mjölkblommiga pionen. I sig kännetecknas den av en stor blomma av ljusa nyanser, motståndskraft mot kyla och sjukdomar.

Konventionellt är dessa blommor indelade i rena mjölkblommiga sorter och hybrider som härrör från den. De skiljer sig åt:

  • saftiga, djupa nyanser av blomning;
  • frodigt lövverk;
  • tidig blomning.

Klassificeringen beroende på blomningstyp anses vara den enklaste. Enligt närvaron och graden av frotté skiljer sig följande grupper av växter.

Icke dubbel … Den innehåller tvåradiga och enradiga fembladiga växter-den enklaste av alla.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med halvdubbel . Inkluderar tre eller flera rader av kronblad, som i sin tur är uppdelade i följande undergrupper:

  1. japanska - med stora kronblad i mitten och en tvåradig kant;
  2. anemon - deras corolla är enradig, det finns många ståndare som förvandlas till smala kronblad;
  3. typisk halvdubbel - skiljer sig åt i separata ståndare, corolla är två- eller tre-radig.
Bild
Bild
Bild
Bild

Med en frotté . De utmärks av frodiga blommor, inramade av tjock frotté. Den innehåller följande undergrupper:

  1. sfärisk - de ser ut som täta bomber eller bollar, vars stora kronblad är placerade horisontellt;
  2. halvklotform - likna fat med halvklot, deras frotté är tjock, kronbladen är inte breda, gränsar till de större kronbladen längs den yttre radien;
  3. rosor - frottén är tät, blommorna är små, kompakt dekorerade, kronbladen viks till en helhet;
  4. halvrosa - deras makhra är tjock, liknar en ros i sitt utseende, i mitten finns det ståndare i ett gäng;
  5. kastellerad - kronbladen är smala inuti, i form av en krona, expanderar närmare kanterna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt buskens höjd delas pioner upp i:

  • lågväxande - upp till 50 cm;
  • medium - från 50 till 90 cm;
  • hög - från 90 cm.

Det finns ett annat sätt att dela upp pioner - beroende på blomningstid:

  • tidig blomning;
  • medelblommande;
  • sen blomning.

Det finns också sällsynta hotade arter, till exempel fjällpion . Den är listad i Röda boken, eftersom det är hög risk att den försvinner.

Den har medicinska egenskaper, är mycket attraktiv för blomsterodlare på grund av sin sällsynta skönhet, men slår nästan inte rot efter transplantation.

Bild
Bild

Populära sorter

Mängden sorterpioner förbluffar bokstavligen fantasin, och varje år blir det fler och fler av dem.

När du väljer blommor till din webbplats, var noga med att utvärdera skottens motståndskraft - som regel, ju yngre sorten är, desto starkare är de.

Vi presenterar dig de mest populära sorterna av denna växt bland blomsterhandlare

" Old Faithful "- spektakulära täta blommor med lyxig crimson terry. Buskens höjd är upp till 90 cm.

Bild
Bild

" Grön gloria "- ursprungliga snövita blommor med en ovanlig kant av ljusgrön färg. Busken är av medelhöjd, blommans diameter är upp till 10 cm.

Bild
Bild

" Skönhetens skål " - en av de mest icke-triviala sorterna. Blommorna är stora, med en bred kant av rosa kronblad. Inuti blomman är snövit, frotté, frodig.

Bild
Bild

" Elsa sass " - känsliga vita blommor med en ljusrosa slöja mitt på kronbladen. Buskar av medelhöjd, sen blomning.

Bild
Bild

" Laxdröm " - har en stor laxfärgad blomma med en gul dubbel kärna.

Bild
Bild

" Nancy Norma " - rosa blommor av dubbel typ. Sorten utmärks av sin nåd och densitet av lövverk. Kronbladets nyans är ljus med vitlila toner. Blommor utsätts inte för blekning, doften är ihållande.

Bild
Bild

Kändis - blommor med ett kaotiskt arrangemang av kronblad av rikt rosa och vitt. Busken är hög, blommar länge.

Bild
Bild

" Cora stubbar " - en av de mest populära sorterna i mittfältet. Färgen är rosa med olika nyanser, det finns en riklig frotté i mitten, breda kronblad i kanterna.

Bild
Bild

" Skål med grädde " - blomman har en krämig mjölkaktig nyans av kronblad, och mitten är gulaktig, ljus.

Bild
Bild

" Doo berätta " - en ovanlig pion med en ljusrosa ton med en dubbel mitt. Det finns i olika nyanser.

Bild
Bild

" Summer Glau " - har en sfärisk form av blommor med en utsökt nyans av grädde, persika med nyanser.

Bild
Bild

" Klänning " - ser ut som en fjällpion. Blommor med ett ljust gult centrum och stora mörka körsbärsblad.

Bild
Bild

" Pastellprakt " - en av de mest ovanliga sorterna, dess blomma har ett gult tätt centrum med en röd kant som blir till knappt rosa, nästan vita, breda kronblad i kanterna.

Bild
Bild

Kuddström - bombformad pion, som har en mycket stor blomning av ljusrosa, ibland med ljus lila färg.

Bild
Bild

" Pearl placer " - en sort med en genomsnittlig blomningstid. Medelstor buske med vitrosa blommor.

Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

När det gäller placering i landskapet är pioner en av de mest populära trädgårdsblommorna som är bra både i trädgården och när de skärs. De står perfekt i buketter. Landskapsdesigners rekommenderar att man planterar pioner på tomter av följande skäl:

  • de passar perfekt in i alla ensembler, oberoende av den valda stilen;
  • bra som enkla inneslutningar i kompositionen och i komplexa tandem;
  • ser mycket imponerande ut på grund av deras höga dekorativa effekt;
  • låter dig skapa både frodiga, omfattande ensembler och strukturerade.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Designtips:

  • använd pioner i kompositionens mittzon;
  • dessa växter ser bra ut i rabatter, alpina kullar, gränser;
  • de kan effektivt dekorera en gräsmatta med dem, rama in en stig, dekorera en terrass, ceremoniella rabatter;
  • använd pioner där en ljus accent behövs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

De bästa partnerna för en pion på webbplatsen:

  • salvia;
  • veronica;
  • kattmynta;
  • manschetter;
  • geranium;
  • rölleka;
  • iris;
  • sagebrush;
  • lilja;
  • aster;
  • riddarsporre;
  • jordviva;
  • flox;
  • geyher;
  • digitalis.

En kombination av pioner med tulpaner, krokusar, skogsträd, forsythia, rosor, dicentra, berberis, violer, murgröna är möjlig.

Rekommenderad: