Typer Och Sorter Av Coleus (29 Bilder): Beskrivning Av Coleus "Black Dragon" Och "Fire Nässla", "Night Velvet" Och Andra Sorter. Funktioner I Coleus H

Innehållsförteckning:

Video: Typer Och Sorter Av Coleus (29 Bilder): Beskrivning Av Coleus "Black Dragon" Och "Fire Nässla", "Night Velvet" Och Andra Sorter. Funktioner I Coleus H

Video: Typer Och Sorter Av Coleus (29 Bilder): Beskrivning Av Coleus
Video: Экскурсия по саду колеусов с комментариями! 18.09.2020 2024, April
Typer Och Sorter Av Coleus (29 Bilder): Beskrivning Av Coleus "Black Dragon" Och "Fire Nässla", "Night Velvet" Och Andra Sorter. Funktioner I Coleus H
Typer Och Sorter Av Coleus (29 Bilder): Beskrivning Av Coleus "Black Dragon" Och "Fire Nässla", "Night Velvet" Och Andra Sorter. Funktioner I Coleus H
Anonim

Kanske, om du sammanför flera sorter och sorter av Coleus, blir det svårt att föreställa sig att detta är en och samma växt. Dess höjd varierar från 20 cm till 1 m, färgen på bladen är från blek beige till lila, nästan svarta nyanser. Ja, Coleus odlas främst inte på grund av skönheten i blomställningarna, utan på grund av det ädla "utseendet" av sammetslen löv.

Bild
Bild

Särdrag

Coleus är växter i form av små buskar. Dess särdrag är frodiga och många blad, liknande utseende som nässlor. Coleus har dock en mängd olika nyanser av dessa blad. Förresten, på grund av likheten kallas Coleus ofta för "nässla" bland folket.

Ett annat namn - "fattigmans croton", som om det antyder att skönheten och lyxen på plantans löv kan konkurrera med den mer ädla - codiaum.

Coleus odlas både som enårig och som en flerårig . Trots att tropikerna betraktas som sitt hemland, noterar inhemska blomsterodlare och trädgårdsmästare anläggningens anspråkslöshet, enkelhet att ta hand om den. I naturen når växten 50-100 cm i höjd. Och även om det blommar, anses bladen fortfarande vara den huvudsakliga dekorationen av nässlorna. Hans blomställningar är små och oansenliga.

Växten har en ljusälskande inställning. Med brist på ljus ändrar den den ljusa färgen på sina löv till bleknad . Detta kan observeras på vintern. Men den ljusa färgen på bladen gör det samtidigt möjligt för växten att skydda sig mot UV -strålar. Men trots sådan uthållighet är det bättre att skugga en tropisk gäst i den varma sommarvärmen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den optimala temperaturen för nässlor är + 20 … +25 grader. Samtidigt är hon inte rädd för mindre temperaturförändringar. Den kritiska tröskeln för att sänka temperaturen är +12 grader, växten kan dö även med vårfrost. Det är därför växten planteras i öppen mark i slutet av maj, när jorden och luften värms upp till 15-17 grader.

Vid varmt väder kräver Coleus fukt när jordkoman torkar . Samtidigt tolererar växten lättare en kortsiktig torka än överdriven vattning. Även om jordbollen helst ska vara lätt fuktig. I sommarvärmen kan du spruta luften runt Coleus med vatten, undvika fukt på bladen. Det senare ska inte torkas av med en fuktig trasa, detta kan lätt skada dem.

Droppbevattning bör undvikas. Innan vattning och efter långvariga regn rekommenderas att lossa jorden … Växten förökas av frön eller sticklingar. Erfarna trädgårdsmästare brukar använda sig av fröförökning, medan den andra metoden kommer att vara ganska enkel och begriplig för alla.

Bild
Bild

Huvudsakliga sorter

Coleus har upp till 150 sorter. Låt oss överväga de mest populära bland dem.

Coleus Bluma

Växten namngavs till ära för botanisten Karl Blum, under vars ledning den föddes upp. Det är en buske upp till 0,8 m hög, med en tetraedrisk stam och stora äggformade blad. Denna art är föregångare till de flesta dekorativa sorterna. Det kännetecknas av en rik palett av bladnyanser . Den finns i många nyanser, från lila och djupröd till ljusrosa och vita.

Lämplig för odling i öppen mark, samtidigt som den utmärks av anspråkslös vård och frostbeständighet (överlever till de första höstfrostarna). Under säsongen producerar den många sticklingar, som först kan rotas i vatten och sedan planteras i marken (under sommaren) eller rotas som en krukväxt.

I slutet av växtsäsongen kan moderplantan också transplanteras i en kruka och föras till rummet för övervintring för att kunna plantera om den i rabatten på våren.

Bild
Bild

Renelta

Denna sort innehåller alla rikliga sorter av Coleus, vilket gör det möjligt att aktivt använda växten för att dekorera parker, loggior, terrasser, köpcentrum och kontor. Sri Lanka anses vara hemlandet. När denna sort korsades med andra dök det upp dekorativa rikliga sorter, avsedda för hemodling . Denna nyckel känns igen av sin karaktäristiska färg - en djupröd färg kombinerad med grön kant.

Bild
Bild

Hybrid

För enkelhets skull kan alla sorter av en hybridsort villkorligt delas in i hög, medium och låg.

  1. Hög perenn Är en buske upp till 60-80 cm hög, bildad av upprättstående mångfacetterade stjälkar. Blad av hybridformer kan varieras - breda äggformiga eller smalare hjärtformade. De ligger på långa bladblad, mittemot. De har vågiga kanter och en sammetslen yta, deras färg kan vara antingen monokromatisk eller brokig.
  2. Medium Coleus hybrid når en höjd av 30-50 cm. Kan odlas utomhus och inomhus. Det finns både relativt opretentiösa och mer nyckfulla buskar att ta hand om.

För inomhusodling väljs vanligtvis små hybrider (upp till 30 cm). I detta fall är växten mer kompakt, motståndskraftig mot minskade dagsljus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forskolia

Det är rättvist att utse växten som en separat art. Idag används forskolier aktivt som ett fettförbränningstillskott. I naturen växer den i de bergiga regionerna i Thailand, Indien, Nepal. Bladen kännetecknas av ett högt innehåll av eteriska oljor och är därför mycket aromatiska . Lukten kan jämföras med lukten av kamfer.

Växten är en buske upp till 70 cm hög. Till skillnad från prydnadsanaloger har forskolior inte brokiga, men monotona gröna blad. Färgen är mer smaragd, mint än gräsbevuxen. Den blommar med vackra blå eller lavendel "spikelets".

Bild
Bild

Populära sorter

Från Coleus Blum

" Sabel ". Miniatyrbuskar, vars höjd inte överstiger 15-20 cm. De kännetecknas av bladens färgglada färg-i den centrala delen är de körsbärsrosa, och i kanterna är de målade i en sallagulaktig färg.

Bild
Bild

" Svart drake " … En av hybridsorterna av denna sort. Spektakulär buske med djuplila, nästan svarta korrugerade blad och ljusrosa ådror. De är sammetslen vid beröring, taggade längs kanterna, de är både mer rundade och avlånga. Velvet Night -sorten förväxlas ofta med denna sort. Växterna är verkligen lika.

Bild
Bild

" Nattens sammet " - det här är samma sammetslen löv av en mörklila nyans. Men istället för rosa ränder har de en lila kärna.

Bild
Bild

" Trollkarl ". En liten (upp till 30 cm) växt med fluffiga blad. Denna sort har flera sorter, var och en har en annan nyans.

  1. sorten "Wizard Nephrite" kännetecknas av en vitgrön färg, huvuddelen av bladet är mjölkvit, gradvis blir färgen till en jade-smaragdgräns;
  2. sorten "Trollkarlen Vechernyaya Zarya" är ett rött-skarlet "lövverk" med en guldkant längs kanten;
  3. "Wizard Gold" överraskar med gul-gyllene färg på löv;
  4. Pinneaple Wizard har körsbärsfärgade gröna blad;
  5. "Wizard Scarlett" även känd som "Wizard Velvet" (bladen är mest körsbär med en tunn gröngul kant).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

" Fjäril ". Denna art har sitt namn (översatt från engelska - "fjäril") tack vare bladens ovanliga form - de liknar fjärilarnas vingar.

Bild
Bild

Kong . Denna art fick sitt namn på grund av sin stora storlek - en lång buske med långa blad ser imponerande ut. I en vuxen växt kan kronans bredd och höjd vara lika.

Bild
Bild

Smörkopp . Ytterligare en "jätte" bland Coleus. Höjden på växter av denna art kan nå 50 cm. Ett annat tecken är ljusgrönt med vitt, ibland nästan helt vitt lövverk.

Bild
Bild

" Brinnande buske ". Växtens namn förklaras av bladens utseende - de ser ut som dansande tungor, har en orangegul färg.

Bild
Bild

I rabatter kan du alltmer hitta mattsorter - "Yulke" (vackra underdimensionerade buskar med mörkgröna flätiga blad och en gyllene kant) och "Gero" ("matta" av mörklila blad).

Ampel sorter eller Coleus sorter av Renelt

" Pumila ". Det är en rik buske med liggande stjälkar. På grund av särdragen i skottens placering kan det ta olika former.

Bild
Bild

" Reneltianus" och dess variant "Reneltianus superbus ". Inomhusnöta med rödbruna löv och en grön kant runt kanterna. När de vårdas ordentligt blommar dessa sorter och avger en känslig blå spikeletliknande blomställning.

Bild
Bild

Coleus lysande . En prydnadsväxt som präglas av mindre blad. Samtidigt är busken täckt med dem mycket rikligt, varför det ser väldigt frodigt ut. Blad kan vara citron eller vinröda.

Bild
Bild

Hybrid sorter

Bekymmerslös serie . En liten buske (höjd 25-30 cm) med korrugerade blad är det bästa alternativet för att odla i en kruka.

Bild
Bild

Fairway -serien . En mycket förgrenad hybrid, bokstavligen strödda med löv. Detta gör att busken ser frodig ut. Dessutom överstiger dess höjd inte 20 cm, och antalet bladfärger når 10 arter. Bland de mest imponerande är "Salmon Rose" (djuprosa blad med en grön kant), Ruby (skarlet blad har en tunn gul kant).

Bild
Bild
Bild
Bild

" Regnbåge ". En hybridsort, varav en av "förfäderna" är Coleus Blum. Tricolor -blad har ett mörkt rosa centrum och en ljusgrön kant. Övergången från rosa till grönt kompletteras med vinröda fläckar.

Bild
Bild

Hybridsorterna, som är resistenta mot sjukdomar och opretentiösa i vården, inkluderar också "Dark Elf", "Morgan Le Fay", "Hot Embers", "Flamingo", "Hedwig".

Tala om ovanliga och populära sorter av Coleus, bör man lyfta fram "Henna". Bladen på växter av denna sort är tvåfärgade - på ena sidan är de målade i en djup vinfärg, på utsidan är bladen grönaktiga, med en gyllene dammning. Bonnieguld är ett ljusgrönt blad med en röd kant runt kanten. Pele -sorten har också ett otroligt "utseende ". Bladen är målade i en behaglig ljusgrön nyans och är täckta med vinröda fläckar. Bladets kanter är vågiga, påminner om volanger.

Kännare av spektakulär lyx bör uppmärksamma sorten "Chocolate Mint".

Växten har rödbruna, rödbruna blad. En tunn grön rand löper längs bladets kant, som verkar skissera varje blad och betona dess ojämna kanter.

Rekommenderad: