Varför Blir Dieffenbachia -bladen Gula? Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen Torkar På Vintern? Av Vilka Skäl Blir Bladens Spetsar Gula?

Innehållsförteckning:

Video: Varför Blir Dieffenbachia -bladen Gula? Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen Torkar På Vintern? Av Vilka Skäl Blir Bladens Spetsar Gula?

Video: Varför Blir Dieffenbachia -bladen Gula? Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen Torkar På Vintern? Av Vilka Skäl Blir Bladens Spetsar Gula?
Video: Houseplant Q&A: Dieffenbachia yellowing, peace lily brown tips 2024, Maj
Varför Blir Dieffenbachia -bladen Gula? Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen Torkar På Vintern? Av Vilka Skäl Blir Bladens Spetsar Gula?
Varför Blir Dieffenbachia -bladen Gula? Vad Ska Jag Göra Om De Nedre Bladen Torkar På Vintern? Av Vilka Skäl Blir Bladens Spetsar Gula?
Anonim

Dieffenbachia är en av de vanligaste inomhusväxterna. Detta är ett stort, vackert, men samtidigt helt opretentiöst grönt husdjur i vården. Men situationer uppstår ofta när hennes löv oväntat börjar bli gula, orsakerna till ett sådant obehagligt fenomen kan vara helt olika, men samtidigt kan de villkorligt delas in i flera kategorier: vårdkostnader, sjukdomar och skadedjur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i innehållet

Hemlandet Dieffenbachia är de fuktiga tropikerna, så växten ställer ett antal seriösa krav för dess innehåll i huset. Alla odlare måste förstå att dieffenbachia -blad kan bli gula med brist på ljusnivåer, låga temperaturer, samt fel val av jordblandning och bristande efterlevnad av bevattningsregimen.

Belysning

Dieffenbachia föredrar upplysta platser, för sin fulla tillväxt och utveckling tar det minst 10-12 timmar dagsljus timmar om dagen, varför växten från november till februari kräver ytterligare belysning med fytolampor.

Blomman älskar väl upplysta platser, men samtidigt tolererar den kategoriskt inte direkta ultravioletta strålar. Ljuset måste nödvändigtvis spridas, annars ökar risken för att bränna bladplattorna kraftigt, varefter torkade brunaktiga fläckar bildas på dem - de omger de gulnande områdena.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att fixa situationen det är nödvändigt att skära av alla gulnade blad - de kommer aldrig att kunna återhämta sig i framtiden, så du måste bli av med dem. Sedan flyttas växten till en annan, mer lämplig plats. på fönster på södra eller östra sidan - tro mig, Dieffenbachia kommer att ge nya löv mycket snabbt och kommer att glädja dig länge med sin ljusa livliga färg.

Vattning

En av de vanligaste orsakerna till gula löv är överfuktande dieffenbachia. Växten tolererar inte överdriven vattning - detta orsakar ett brott mot luftning, som ett resultat börjar rötterna ruttna. Som ett resultat får växten inte tillräckligt med näringsämnen som den behöver för effektiv fotosyntes och följaktligen bladets rika gröna färg. Tillsammans med utseendet på gulhet observeras svärta av rötterna, jordytan blir ganska slemmig, grönaktig i färgen, en skarp obehaglig lukt uppträder vid vattning.

Tyvärr, i de flesta fall åtföljs gulning av bladen av många svampinfektioner . En sådan växt måste snabbt räddas, för om du inte vidtar åtgärder i tid, är Dieffenbachia dömd till döden. Till att börja med bör blomman transplanteras i en annan behållare och byta jordblandning, medan alla skadade rötter skärs av.

Var särskilt uppmärksam på bildandet av ett dräneringsskikt som skyddar dieffenbachia från överskott av vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den motsatta situationen, när vattning är otillräcklig, är inte mindre farlig för växten . Att torka över jorden orsakar också gult lövverk och leder till slut till blommans död. Låt inte jorden torka ut, vattna blomman efter behov - när jorden torkar ut, 2-3 centimeter djup.

Ett annat vanligt misstag hos nybörjare blomsterhandlare använder hårt vatten för att fukta jorden, detta leder ofta till kloros av bladen - de blir först bleka och blir sedan gula och börjar falla av.

För att undvika ett sådant obehagligt fenomen bör ett grönt husdjur bevattnas uteslutande med källvatten eller sedimenterat vatten, och även periodiskt lösa järnkelat i det.

Bild
Bild

Jord och gödselmedel

Om de nedre bladen på Dieffenbachia började bli gula, ligger orsaken i de flesta fall i fel val av underlag och bristen på nödvändiga förband. Denna tropiska växt föredrar jordar som andas med låg surhet . Dieffenbachia reagerar bra på humussyror, men om jorden väljs felaktigt kommer rotsystemet inte att klara av att ge bladen näringsämnen. Dieffenbachia svarar omedelbart på detta genom att ändra färgen på sina löv, de börjar bli gula, dessutom saktar blomman ner i utvecklingen. Ung tillväxt är som regel försvagad och underutvecklad.

Med brist på kalium, liksom kväve och fosfor i marken, blir de övre bladen på ett grönt husdjur gula. Om du inte uppmärksammar denna signal i tid och inte gör de nödvändiga vitamin- och mineraltillskotten , då blir alla andra löv gula ganska snabbt, blomman försvagas och slutar växa.

Ett överskott av gödningsmedel kan dock också skada blomman . Så gulning av lövverk blir ofta en följd av överskott av kväve - i det här fallet ändrar det färg ojämnt.

Det är optimalt att använda färdiga komplexa preparat av kalium-magnesiumgruppen av element för växtbefruktning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Temperatur

Dieffenbachia är född i tropikerna och älskar värme för full tillväxt och utveckling kräver blomman en temperatur på 20-25 grader både på vintern och på sommaren … Blomman kan överleva en samtidig minskning av temperaturen till 10-15 grader, men resultatet av sådan stress kommer att gulna och ytterligare falla av alla nedre blad.

Men kom ihåg att dieffenbachia inte kommer att överleva frekventa temperaturfluktuationer - utseendet på fläckar på bladens kant och deras efterföljande uttorkning kan indikera ett problem. Detta fenomen är välkänt för erfarna blomsterodlare som nekros och är ganska farligt för växten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skadedjur

Som alla andra inomhusblommor blir dieffenbachia ofta föremål för skadedjurattacker. Oftast påverkas det av skida, bladlöss och mjölkfiskar, men den allvarligaste skadan orsakas av spindelmiten. De listade insekterna parasiterar på grönt löv, suger helt ut vitala juicer från det och tömmer växten, vilket oundvikligen leder till dess död. Bladen gulnar blir en signal om invasionen av "oinbjudna gäster".

I denna situation är det nödvändigt att noggrant undersöka bladplattorna och alla gröna stjälkar - mest troligt kommer du att märka ansamlingar av skadedjur på ryggen . Bladlöss och skalinsekter ska tvättas bort med en lösning av tvätttvål och sedan ska blomman behandlas med speciella preparat. Det är mycket svårare att bli av med fästingen, bladen som påverkas av den kan inte återanimeras, så de måste skäras och brännas, varefter alla återstående delar av dieffenbachia ska sköljas noggrant under en varm dusch, efter att de tidigare har täckt underlaget med plastfolie.

Om dessa åtgärder inte räcker är det nödvändigt att ombehandla och komplettera med sprutning med speciella preparat. Lösningar "Actellik" eller "Fitoverm" har god effektivitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanliga sjukdomar

Svamp-, bakterie- och virusinfektioner i växten blir en av de vanligaste faktorerna vid bladgulning. Vanligtvis är de ganska svåra att avgöra, därför kommer vi att stanna kvar i beskrivningen av de farligaste i mer detalj.

Svamp

Svamppatologier inkluderar följande sjukdomar.

Antraknos . Denna sjukdom kan bestämmas av utseendet på bladens kant av en stor ansamling av stora mörkbruna, bruna och svarta fläckar med en uttalad gulaktig kant. Med tiden vissnar bladet helt och faller av.

Bild
Bild

Rotröta . Det är svårt att märka en sådan sjukdom, eftersom den främst manifesteras av utseendet av mörka fläckar på rotkragen begravd i marken. När patologin utvecklas börjar bladen bli gula och falla av, vilket leder till den överhängande döden för hela blomman.

Bild
Bild

Spotting . I denna situation kan små bruna fläckar med en uttalad orange kant ses på lövverket, med tiden ökar de i storlek och täcker snart hela bladplattan.

Bild
Bild

Svampsjukdomar sprids vanligtvis genom skadade löv och fukt. För att undvika sådana infektioner måste särskild uppmärksamhet ägnas åt förebyggande åtgärder:

  • med användning av ett lämpligt substrat;
  • överensstämmelse med bevattning och termiska förhållanden.

Det är möjligt att bota svampinfektioner i de tidiga stadierna - för detta måste alla skadade delar av växten tas bort, blomman måste behandlas med systemiska fungicider och placeras i ny jord, det är också lämpligt att byta krukan eller desinficera gammal.

Bild
Bild

Bakteriell

Den huvudsakliga sjukdomen är bakterios. Med det blir bladen gula, vattniga fläckar med uttalade kanter visas på dem. Med tiden börjar de bli bruna och ändra ton till bruna. Tyvärr kan denna växt inte sparas - det finns för närvarande inga metoder för att behandla bakterios.

Bild
Bild

Viral

Vanligtvis ändrar bladen färg med en sådan farlig virussjukdom som brons. Först visas runda gulaktiga fläckar på bladplattorna, sedan dör de drabbade områdena, men själva bladen kvarstår på grenarna. Växten pausar i utveckling, medan virus snabbt överförs från en sjuk dieffenbachia till närliggande inomhusblommor. Virus går inte att bota - den infekterade växten måste förstöras.

Bild
Bild

Sammanfattningsvis bör det noteras att gulning av lövverket inte alltid indikerar ett allvarligt problem. Om enstaka nedre löv torkar och fenomenet inte sprider sig ytterligare betyder det att Dieffenbachias naturliga åldringsprocess äger rum och du behöver inte oroa dig för ditt gröna husdjurs öde.

Rekommenderad: