Klorofytumbladen Blir Gula: Huvudorsakerna. Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar Ut På Vintern Hemma?

Innehållsförteckning:

Video: Klorofytumbladen Blir Gula: Huvudorsakerna. Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar Ut På Vintern Hemma?

Video: Klorofytumbladen Blir Gula: Huvudorsakerna. Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar Ut På Vintern Hemma?
Video: 6 Knep Som Får Krukväxterna Att Överleva Vintern 2024, April
Klorofytumbladen Blir Gula: Huvudorsakerna. Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar Ut På Vintern Hemma?
Klorofytumbladen Blir Gula: Huvudorsakerna. Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar Ut På Vintern Hemma?
Anonim

Många hemväxtälskare har klorofytum i sin samling. Det är värt att överväga mer i detalj varför bladen på denna växt blir gula och hur man behandlar den.

Bild
Bild

Orsaker

Chlorophytum är en växt som är lättskött. Experter noterar att om vården av en blomma utförs korrekt, så glädjer det sina ägare med saftiga gröna blad. Om villkoren för att odla en blomma av någon anledning förändras, kan detta leda till att det börjar bli sämre. Det är värt att uppmärksamma de vanligaste orsakerna.

En ganska vanlig orsak till att bladen blir gula i denna växt är en minskning av luftfuktigheten i rummet. Torr luft är vanligtvis en följd av att värmeutrustning ingår

Många inomhusväxtälskare noterar att klorofytum vanligtvis torkar bara på vintern, när uppvärmningen är på, medan gulning och torrhet ofta noteras vid kanterna av bladen.

Bild
Bild

Felaktigt vald temperatur är en annan anledning som kan leda till missfärgning av bladen. Om denna siffra avsevärt överstiger +26 grader kan blomman börja torka. Sådana förändringar sker på grund av det faktum att växten under ogynnsamma förhållanden börjar aktivt avdunsta fukt. Detta leder i sin tur till att bladens cellmembran är skadade. Detta manifesteras av gulning av lövverket

Bild
Bild

Otillräckligt intag av biologiskt aktiva ämnen är en annan möjlig orsak till växtskador. Experter noterar att om marken för denna inomhusblomma ursprungligen valdes felaktigt, kommer den i framtiden inte att ha tillräckligt med nödvändiga ämnen för god tillväxt i den aktiva vegetationens skede

Därför rekommenderar experter vid gulning av klorofytumblad orsakade av otillräckligt intag av biologiskt aktiva komponenter, att använda speciella tillsatser - toppdressing.

Bild
Bild
Bild
Bild

En tidig transplantation av en vuxen växt kan också få sina blad att torka ut mycket och till och med ändra deras fysiologiska färg. Rotsystemet hos en odlad växt behöver tillräckligt med utrymme. Om krukan där blomman växer är liten för honom, kan detta orsaka skador på rötterna. Det rekommenderas att transplantera denna växt på våren

Bild
Bild

Att vattna för mycket och för ofta är en annan möjlig orsak till lövskador. Överflödet av fukt i jorden leder till rotskador. Om rotapparaten är trasig, skadas bladen. Vanligtvis manifesteras detta av att bladen börjar bli mycket gula

Det rekommenderas att vattna växten med vatten vid rumstemperatur. För kallt vatten kan skada rotapparaten, så det är bättre att inte använda det för vattning.

Bild
Bild

Olika parasiter kan leda till svår torrhet av bladen och en förändring av deras färg. Olika parasitsjukdomar kan manifestera sig inte bara genom gulning av lövverket, utan också genom att olika mörka fläckar uppträder på bladen. Dessutom kan en ovanlig blomning visas på bladen

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad ska man göra?

En sjuk växt bör behandlas utifrån orsaken till skadan. Till exempel, var noga med att justera vattningen först. Var uppmärksam på inomhustemperaturen. Om rummet är mycket torrt rekommenderas att öka luftfuktigheten.

Om rotröta är orsaken till svår torrhet krävs akut behandling . För att göra detta måste blomman transplanteras, men rötterna måste klippas av hemma. Och även växten måste behandlas genom sprutning. För behandling kan du använda en lösning av läkemedlet "Alirin B".

Vid infektion av löv med bakteriella sjukdomar är det nödvändigt att använda speciella preparat. Så för att förbättra tillståndet hos en blomma kan du använda verktyget "Gamair". Detta läkemedel hjälper inte bara att förbättra utseendet på bladen, utan också att eliminera den specifika fläck som visas på dem på grund av infektionen av växten med parasiter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Uppföljningsvård

För att en blomma ska glädja sina ägare med grönt löv under hela året är det absolut nödvändigt att ta hand om den ordentligt. Mikroklimatindikatorerna för rummet där anläggningen ligger måste ligga inom ett visst intervall.

En av dessa viktiga indikatorer är temperatur . Växten växer ganska bra om temperaturen hålls från +21 till +24 grader på sommaren i rummet där den ligger. Mindre förändringar i temperaturregimen på anläggningens livsprocesser har ingen signifikant negativ effekt. Experter rekommenderar dock att inte låta temperaturen i rummet där denna växt ligger under +12 grader under vintersäsongen. Annars kan blomman helt enkelt frysa och bli sjuk.

Bild
Bild

Luftfuktighet är en annan viktig indikator som klorofytumälskare rekommenderas att följa . Medan växten växer aktivt är det önskvärt att denna indikator för mikroklimatet är 70-75%.

Det rekommenderas att bibehålla denna fuktighet under den varma årstiden. På vintern räcker det med att denna siffra är cirka 50%.

Bild
Bild

Husplantaälskare frågar ofta botaniska experter om behöver klorofytum någon utfodring … Experter noterar att i vissa fall, till exempel när färgen på bladen ändras eller med dålig tillväxt, kan särskilda kombinerade medel för att förbättra växternas vitala aktivitet användas. Gör inte detta för ofta. Som regel kan komplex utfodring för att förbättra tillväxten av klorofytum användas 1-2 gånger i månaden.

Flytande komplexa produkter för dekorativa inomhusväxter eller preparat avsedda för blomning är lämpliga för en blomma.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chlorophytum är en växt med rikligt med lövverk . För att bladen ska förbli fasta och ha en ljus färg behöver de tillräckligt med fukt. Regelbunden vattning är en viktig del för korrekt vård av denna växt.

Under en aktiv växtsäsong rekommenderar experter att vattna denna blomma 2-3 gånger i veckan. I det här fallet krävs inte för mycket fukt för blomman, eftersom detta kan leda till skador på dess rotapparat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Chlorophytum är en blomma som "gillar" att vara på ganska upplysta platser, men ljuset ska vara diffust . Aktiv och till och med överdriven sol exponering kan skada plantens känsliga löv. Det rekommenderas att placera denna blomma i rum med fönster mot söder, sydost och sydväst. I det här fallet är det viktigt att vara noga med att övervaka blommans tillstånd. Om insolationen under dagen är för intensiv, är det i det här fallet bättre att överföra växten till en mindre upplyst plats på eftermiddagen.

Bild
Bild

Förebyggande åtgärder

Förebyggande åtgärder är mycket viktiga. De hjälper till att minska risken för olika klorofytumsjukdomar. Älskare av inomhusväxter som ska fylla på sin samling med denna växt eller ha den i, rekommenderas att ägna särskild uppmärksamhet åt förebyggande åtgärder.

  • För att en växt ska växa bra behöver den bra jord. Du bör välja rätt jord för just denna blomma. Det är bättre när du köper jord att föredra ett substrat som har neutral surhet. Ett substrat bör väljas som är mycket vatten- och luftgenomsläppligt.
  • För att minska risken för att olika parasiter uppträder i underlaget, rekommenderas det att bearbeta det innan du använder det för att plantera eller transplantera en växt. Så jorden kan kalcineras eller bearbetas i ett vattenbad (beroende på typen av jordsubstrat).
  • En viktig förebyggande åtgärd är efterlevnad av alla mikroklimatindikatorer. Det är bättre att placera växten på ett väl upplyst ställe, samt övervaka den optimala temperaturen och luftfuktigheten i rummet. Om luften i rummet där blomman "lever" av någon anledning minskar, rekommenderas det att tänka på möjligheten att köpa speciella hushållsapparater för befuktning av luftfuktarna. Närvaron av en sådan enhet i ett hus där luftfuktigheten reduceras är en nödvändighet, inte en lyx.
  • För att hålla plantans löv och rötter i gott skick, glöm inte regelbunden vattning. Det är bättre att vattna blomman med vatten som tidigare har avgjorts.
  • Glöm inte bort transplantationen. Experter rekommenderar att en sådan procedur endast utförs vid behov. Vissa (särskilt nybörjare) hemväxtälskare missbrukar transplantationen. Detta leder ofta till att senare blommor börjar växa dåligt på grund av skador på rotsystemet. För att inte skada växten bör den transplanteras korrekt - i enlighet med speciell teknik.
  • En annan viktig förebyggande åtgärd är regelbundna växtinspektioner. För att göra detta måste du inspektera bladen. Var uppmärksam på en sådan "hemundersökning" bör vara på lövets färg och elasticitet. Och även när du ser det kan du se skadedjur och parasiter på bladen. Om de hittades, i det här fallet, är det inte värt att fördröja behandlingen. Försenad terapi kan leda till att blomman dör.

Rekommenderad: