Vad Ska Jag Göra Om Hortensiabladen Blir Gula? 12 Foton Varför Växer Hortensia Dåligt Och Bladens Nedre Kanter Torkar Ut? Hur Ska Man Slåss?

Innehållsförteckning:

Video: Vad Ska Jag Göra Om Hortensiabladen Blir Gula? 12 Foton Varför Växer Hortensia Dåligt Och Bladens Nedre Kanter Torkar Ut? Hur Ska Man Slåss?

Video: Vad Ska Jag Göra Om Hortensiabladen Blir Gula? 12 Foton Varför Växer Hortensia Dåligt Och Bladens Nedre Kanter Torkar Ut? Hur Ska Man Slåss?
Video: How to Bring A Plant Back To Life in 12 Hours 2024, Maj
Vad Ska Jag Göra Om Hortensiabladen Blir Gula? 12 Foton Varför Växer Hortensia Dåligt Och Bladens Nedre Kanter Torkar Ut? Hur Ska Man Slåss?
Vad Ska Jag Göra Om Hortensiabladen Blir Gula? 12 Foton Varför Växer Hortensia Dåligt Och Bladens Nedre Kanter Torkar Ut? Hur Ska Man Slåss?
Anonim

En sådan olägenhet som långsam tillväxt, vissnande och gulning av hortensiablad kan uppröra alla trädgårdsmästare som bryr sig om sina växter. Men för att återställa en prydnadsbuske är det nödvändigt att ta reda på orsaken till dess sjukdom.

Orsaker till gulning och torkning av lövverk

Om bladen på en hortensia blir gula spelar det ingen roll om det är hemma eller utomhus, orsakerna till att ett negativt symptom uppträder bör sökas vid negativ yttre påverkan eller skada av en svamp och ibland virussjukdom.

Bild
Bild

Tyvärr, men ofta är förutsättningen analfabetisk vård av anläggningen och brott mot reglerna för dess underhåll

  • En av de viktiga faktorerna som påverkar kulturtillståndet är bristen på ljus. Eftersom hortensior föredrar bra belysning bör de inte placeras i skuggiga områden. En liten skuggning är tillåten, vilket gör ljuset diffust, men det betyder inte att växten ska vara i skuggan hela tiden. Minsta antal ljus timmar för denna dekorativa art är 6-8 timmar per dag, annars kan dess löv bli gul. Detta beror på de viktiga processerna för fotosyntes och klorofyllbildning.
  • En annan anledning är kall luft och närvaron av drag, och detta gäller inte bara hushållsplantor i hemmet, utan också lianor, träd och buskvarianter av hortensior.
  • Älskare av olika sorter är väl medvetna om kulturens fuktälskande karaktär, men om det stagnerar vatten i en kruka eller öppen mark blir dess nedre blad gradvis gula och kan falla av i framtiden. Och det handlar inte bara om riklig vattning - på gatan kan trädgårdsbuskar och träd översvämmas under regnperioden eller ett, utan kraftigt skyfall.
  • Torr jord är inte mindre fruktansvärt för kulturen, varför experter rekommenderar att inte förlita sig på en dagbok, som anger datum för vattning, utan på en personlig kontroll av jordens skick. Hälsoriskerna för hortensia består också av skarpa förändringar från torrhet till ett överflöd av fukt. En växt som av en eller annan anledning varit utan vatten under en längre tid bör vattnas måttligt och noggrant, annars kan det visa alla tecken på sjukdomen.
  • Om växten blommar länge och frodigt, tömmer denna process i sig den. Om hortensiaens vitala aktivitet inte stöds med hjälp av kompetent jordbruksteknik och befruktningskompositioner, kan den redan i mitten av blomperioden bli gul. Förklaringen till detta är enkel - hortensia ägnar all sin styrka, näring och energi åt reproduktion - bildandet av blommor och ytterligare bildning av frön.
  • Av stor betydelse för utvecklingen och tillväxten av prydnadsväxter är den näring som den ovanjordiska delen tar emot från rotsystemet, och det beror direkt på jordens kvalitet och de ämnen den innehåller. När kanterna på bladen blir gula och torra är detta det första tecknet på att det saknas järn och kväve i jorden.
  • Det finns andra punkter som är direkt relaterade till jordens sammansättning och försämringen av hortensia. Denna blommande art föredrar lätt sur och sur jord, vilket tyder på ett pH på 3-6 enheter. Närvaron av en ökad mängd alkali tillåter inte att rötterna normalt absorberar användbara element, och det kan naturligtvis inte annat än påverka plantans utseende.

I buskehortensior som växer i trädgården uppstår problemet ofta på grund av felaktig transplantation, inklusive vid delning. Ibland är det svårt att noggrant gräva upp rötterna och de skadas av mekanisk verkan.

Vanligtvis regenererar hortensia över tiden på grund av den naturliga regenereringsprocessen, men inte när huvudroten är skadad. I detta fall kan växten dö.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lösning

När huvudorsaken till den sjuka hortensian har identifierats måste du vidta åtgärder och göra det snabbt, medan växten fortfarande kan räddas. De viktigaste förfarandena inkluderar följande:

  • vid vattendämpning är det nödvändigt att minska vattningen, på våren för att applicera kvävegödselmedel på jorden och på sommaren för att mata med kalium, fosfor och natriumtillsatser;
  • jordens surhet kan återställas med vinägerlösning eller utspädd citronsaft;
  • om rötterna skadas efter transplantation, hjälper jordbehandling med användning av "Zircon" att regenerera dem;
  • om det saknas näring är det viktigt att beskära växten i tid;
  • För att förhindra gulning och torkning av lövverk under blomningen bör man inte glömma att lägga till komplexa preparat i jorden.

Hemmagjorda hortensiaväxter behöver också noggrann vård. För att göra detta måste växten förvaras i en behållare med god dränering, i diffust ljus och bort från drag.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och behandlingar

Växten växer dock ofta dåligt, inte bara på grund av ogynnsamma förhållanden, utan påverkas också av patogener och insekter. Sjukdomar uppstår inte heller själva - växtens immunitet minskar på grund av bristande uppmärksamhet på dess grundläggande behov. För att inte missa farliga tecken rekommenderas att regelbundet inspektera kronan, grenarna och bladen - på så sätt kan du förhindra allvarliga konsekvenser och döden av din favoritväxt.

Du kan bestämma patologin som har uppstått genom de karakteristiska förändringarna

  • När de påverkas av mjöldagg bildas gulaktiga fläckar på bladen, som blir svarta med tiden, och snart blir bladplattorna gula. Detta händer vanligtvis när hortensior placeras i våtmarker, eller på platser där grundvatten stiger högt till jordens yta. Hemma är orsaken bristen på ett dräneringsskikt och frekvent vattning. Att spraya lövverket med kopparpreparat och en lösning av tvätttvål hjälper till att hantera problemet.
  • Hortensia kan infekteras med grå och vit röta. Som ett resultat uppstår rotobstruktion på grund av det övervuxna mycelet och följaktligen normalt flöde av saften - växten får inte de nödvändiga näringsämnena. Eftersom ruttna är en patogen svamp är det nödvändigt att bekämpa det med hjälp av fungicidmedel, samtidigt som både den övre delen av växten och jorden behandlas med rotsystemet.
  • Symtom på askokit är upphöjda fläckar av grå och brun färg, som utvecklas mot en bakgrund av hög luftfuktighet. Svampens aktivitet leder till en gradvis gulning och död av bladen. Förutom att det är nödvändigt att minska vattningen, bör behandling med svampdödande läkemedel utföras och sedan med biofungiciden "Fitosporin". På våren, innan bladen blommar, utförs profylax med Bordeaux -vätska.
  • Med en sjukdom som phyllostictosis eller brun fläckar är fläckarna på bladen stora med en bred vinröd kant. Växten kan härdas med en lösning av Strobi -komplexets fungicid, som förutom svampar är aktiv mot de flesta andra mikroorganismer.
  • Kloros kan kännas igen av lövverket, som blir märkbart ljusare, varefter det blir gult. Dessutom blir bladen mindre och knopparna tappar sin normala form. En liknande sjukdom inträffar inte bara i hortensior planterade på gatan - i hemmet krullar bladen och stjälkarna torkar ut. Detta beror på användning av kallt vatten för bevattning och kalkhalten i det, liksom den låga järnhalten i jorden. Behandlingen består i att använda "Ferovit" eller det järnhaltiga medlet "Antikloros", både rotmatning och sprayning av kronan används.
  • Tyvärr är det inte lätt att hantera en sådan sjukdom som ringfläck, som manifesterar sig i vita fläckar på bladen och orsakar deras gulhet och deformation, men om du sprayar busken med "Alirin" eller en lösning av Bordeaux -blandning i tid, kan du spara hortensia.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Skadliga insekter kan också orsaka betydande skador på den gröna massan och uttorkning av bladen

  • Gröna bladlöss, mot vilka sprutning med "Akarin" och "Fitoverm" är effektiv.
  • Gallnematod, på grund av vilken växten bromsar i tillväxt. I det här fallet hjälper bara förstörelse och bränning av buskar eller användningen av "Karbofos".
  • Spindelkvalster, på grund av den aktiva reproduktionen av vilken hortensia vissnar och släpper sina löv. Insekticider - "Lightning", "Akarin" används effektivt mot det.

De listade medlen och metoderna hjälper i de flesta fall till att återställa hortensians hälsosamma tillstånd, men det är bättre att förhindra sådana problem och utföra förebyggande förfaranden i förväg.

Rekommenderad: