Behandling Av Dracaena Från Sjukdomar Och Skadedjur (12 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar? Hur Kan Jag Rädda Ett Palmträd Om Det Dör? Orsaker Till Bruna Och Andra

Innehållsförteckning:

Video: Behandling Av Dracaena Från Sjukdomar Och Skadedjur (12 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar? Hur Kan Jag Rädda Ett Palmträd Om Det Dör? Orsaker Till Bruna Och Andra

Video: Behandling Av Dracaena Från Sjukdomar Och Skadedjur (12 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar? Hur Kan Jag Rädda Ett Palmträd Om Det Dör? Orsaker Till Bruna Och Andra
Video: Komplikationer vid bältros 2024, Maj
Behandling Av Dracaena Från Sjukdomar Och Skadedjur (12 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar? Hur Kan Jag Rädda Ett Palmträd Om Det Dör? Orsaker Till Bruna Och Andra
Behandling Av Dracaena Från Sjukdomar Och Skadedjur (12 Bilder): Vad Ska Jag Göra Om Bladens Spetsar Torkar? Hur Kan Jag Rädda Ett Palmträd Om Det Dör? Orsaker Till Bruna Och Andra
Anonim

Dracaena är en vacker vintergrön växt som pryder många lägenheter och kontor. Av blomsterodlare uppskattas detta träd, som liknar ett palmer, inte bara för sitt attraktiva utseende, utan också för sin kräsna vård. Men även en sådan opretentiös växt attackeras ofta av skadedjur och sjukdomar. Läs den här artikeln för att lära dig hur du förebygger problemet och vad du ska göra om förebyggande åtgärder inte har fungerat.

Bild
Bild

Huvudtecknen

Kampen mot sjukdomen bör startas så snart sjukdomen upptäcks. Det finns flera tecken som indikerar sjukdomsuppkomsten. Sjukdomen kan kännas igen av vita, gula, bruna, bruna, rostiga fläckar på bladen, ibland ändar på bladplattorna torra eller missfärgas . Om dracaena sträckte ut sig, tappade bladen, dess topp torkade, indikerar detta också ett problem. En brun beläggning på stammen och löven indikerar också början på en sjukdom, till exempel rotröta orsakad av överflöd.

Vridna löv, deras gulhet, rotens mjukhet talar också om infektion, dessa tecken kan till exempel indikera svampen pytium . Symtom på en sjukdom eller insektsangrepp är en rödgul nyans på bladen, deras gradvisa svärta och vissnande: kanterna sjunker, stammen blir mjuk, själva växten utvecklas inte bra, dess tillväxt saktas avsevärt.

Om du inte startar metoderna för att hantera sjukdomar eller skadedjur i tid, dör trädet.

Bild
Bild

Orsaker till sjukdomar

Oftast sjukdomar i detta exotiska träd och angrepp av skadedjur kan framkalla fel vid växtodling.

  • Låg luftfuktighet … Kulturens hemland är tropikerna, därför är det ganska nyckfullt i förhållande till fuktigheten i den yttre miljön. Lägenhetsunderhåll är vanligtvis begränsat till högst 50% luftfuktighet, så blomman behöver regelbunden sprutning, ofta vattning, dessutom kan du använda hushållsfuktare.
  • Överdriven belysning … Under påverkan av direkta ultravioletta strålar är det möjligt att bilda brännskador på bladplattorna, bladen torkar gradvis ut. Oftast är brokiga sorter utsatta för detta inflytande från solen. För att undvika sådana konsekvenser är det nödvändigt att skapa en nyans för växten.
  • Överdriven matning … Överfodring kan hota att minska immuniteten mot de flesta sjukdomar.
  • Frysning . Blad kan vissna även vid temperaturer under +14 grader, eftersom denna kultur utvecklas vid +25 grader i sin naturliga miljö. En blomma kan frysa om den placeras på en fönsterbräda, och fönster öppnas ofta på vintern, ett drag bildas och kraftiga temperaturfluktuationer uppstår. Under påverkan av en sådan plötslig förändring i mikroklimatet blir växten inte bara sårbar för många sjukdomar och skadedjur, utan kan till och med dö. Barken krymper, stammen mjuknar, bladen flyger runt - allt detta är tecken på frysning.
  • Överströmmande . På grund av jordens höga fuktinnehåll börjar rötterna ruttna, stammen får en mycket mjuk struktur, mörka fläckar bildas på bladen, maskar, muggar och mögel startar i marken.
  • Höjd temperatur … För mycket värme i rummet blir en gynnsam grogrund för skadedjur.
Bild
Bild

Sjukdomar

Denna växt påverkas av flera typer av sjukdomar, och var och en av dem kännetecknas av olika egenskaper.

  • Alternaria Sjukdomen kännetecknas av bildandet av medium ljusbruna fläckar med ett vitaktigt centrum på bladen. Lite efter lite mörknar de förstörda områdena och dör.
  • Heterosporia . Tecken: beige fläckar med en röd ram dök upp på bladen. När sjukdomen fortskrider får dessa märken en gröngrå nyans.
  • Grå röta . Denna sjukdom kan kännas igen av ljusbruna fläckar, som så småningom blir täckta med en vitaktig blomma med ludd. Ett annat tecken på sjukdom är svarta prickar på bladplattan. Oftast bildas det om en blomsterhandlare har översvämmat ett palmer.
  • Mjöldagg . Ett ljust sediment märks på bladen, gradvis mörknar och får en brun nyans.
  • Fusarium . Bladen från de nedre spetsarna till toppen är täckta med gulhet, en vattnig ram observeras längs kanterna. När sjukdomen fortskrider torkar den övre delen av stammen, stjälkarna blir tunnare och mörkare och mörkbruna skador sprids över hela växten.
  • Phylostictosis . Med denna sjukdom bildas mörkbruna fläckar med svarta fläckar på bladen på en vuxen växt.
  • Bakterios Bladens ändar är täckta med en brun nyans, bruna fläckar bildas över hela bladområdet. På stammen, stammen och bladbladet kan sår i den oljiga gränsen observeras.
  • Fläckig vissnande . På bladen bildas gulbruna fläckar, som är täckta med en bronsfärg under påverkan av ultraviolett strålning. Växten slutar växa, formen på de nya bladen är förvrängd, de är små och ohälsosamma. Gradvis torkar exemplaret och dör.
Bild
Bild

Skadedjur

Kolla in listan över skadedjur, som älskar att njuta av denna tropiska växt.

  • Skydda . Exemplaret är en varelse 2-4 mm i storlek med en grå eller gulaktig sköld. Den matar på saft av stjälkar och blad, som efter ett sådant "besök" gradvis krymper och faller av.
  • Trips . Miniatyr (upp till 2 mm) insekter som lever i den nedre delen av bladplattan som en hel ordning. Ljusa prickar bildas på utsidan, hela sidan blir gråbrun.
  • Bladlus . Den föredrar att festa på toppen av groddarna och bladens undersida. Under påverkan av en bladluskoloni vissnar bladen, krullar, missfärgas och flyger runt.
  • Mealybugs . Varelserna är vita, som om de strös med mjölsediment. De livnär sig på växtsaft och bromsar deras utveckling. När masken angriper täcks bladen och rosetterna med en bomullsliknande vaxartad substans.
  • Spindelkvalster . Det är en liten ljusgul eller ljusgrön insekt som föredrar att sätta sig på bladets insida. Under skadedjurets destruktiva inflytande visas vita fläckar med en ljus spindelväv på bladet. Kulturens tillväxt saktar ner, immuniteten mot sjukdomar minskar, och dessutom kan individerna själva ofta vara bärare av olika sjukdomar.
  • Whitefly … Detta är en liten vit midge som ser ut som en mal. Dess larver finns på bladets insida, de är ljusgröna kroppar som livnär sig på växtsaft och lämnar sekret i form av sockerkristaller. En handflata som påverkas av en vitfluga har vitaktig eller gulaktig markering och axiella linjer på bladen. Insekten flyger och är därför farlig för alla granngrödor.
Bild
Bild

Kontrollmetoder

För att rädda växten från döden tillåter både specialiserade medel och kompositioner som framställts hemma. För varje typ av sjukdom används olika kampmetoder. Det finns några sjukdomar som tyvärr inte kan behandlas, men utvecklingsprocessen kan stoppas, vilket gör att trädet kan återupplivas.

Så för sjukdomar som alternaria och heterosporiasis är det tillåtet att använda samma kontrollmetoder. Blad och stjälkar behandlas med en lösning av kolloidalt svavel eller träaska, tillsatt till jorden blandningar av läkemedel "Kuprozan", "Oxyhom", "Topaz ", samma medel rekommenderas att appliceras på själva anläggningen. Manipulationer utförs tre gånger var tionde dag i en månad. Det är lämpligt att fukta jorden under denna period inte med vanligt vatten, utan med en lösning av kaliumpermanganat.

För att återställa en kultur som påverkas av gråröta, tillåter medlen "Kuprozan" och "Topaz". Innan dess elimineras och förstörs alla sjuka löv, de skurna platserna bearbetas, friska delar av växten sprutas med ovanstående medel.

Under en månad rekommenderas att tillsätta en kaliumpermanganatlösning i grytan (0,25 gram per 1 liter vatten).

Bild
Bild

Följande procedurer hjälper till att återuppliva en blomma som blivit offer för mjöldagg:

  1. vit blom avlägsnas med en servett doppad i en lösning av kaliumpermanganat;
  2. kolloidalt svavel eller krossat aktivt kol hälls i anläggningen;
  3. blomman behandlas med en fungicid två gånger var 14: e dag.

Fusarium kan övervinnas genom att tvätta växten med vatten. Vidare tas alla drabbade löv bort, snitten bearbetas, de läggs till jorden lösning av "Fundazol", "Vectra" eller "Benomil ". Manipulationer utförs 3 gånger inom tre veckor, var 7: e dag. Om dessa metoder inte har kunnat besegra sjukdomen, bör du gå till radikala metoder och applicera starka droger "Kwardis", "Bravo", "Raek ". När det var möjligt att hantera sjukdomen, rekommenderas det att lägga till vattenkannan för profylax vid vattning " Fitosporin-M ", och vid transplantation - " Trichophyte" eller "Gumistar ".

Bild
Bild

Om phyllostictosis upptäcks på växten bör alla skadade delar skäras av och förstöras. Det är viktigt att desinficera sektionerna med krossat aktivt kol, jod eller krita. Under de kommande tre veckorna behandlas palmen med "Topaz", "Skor" eller "Hom" tre gånger. Vid vattning löses "Zirkon", "Epin", "Humat" upp i vatten.

Bakterios och fläckig vissning botas inte, men de kan undvikas genom ordentliga odlingsförhållanden. Till exempel, för att skydda växten från bakterios, är det nödvändigt att undvika för hög temperatur i huset och vattentät mark. Alkalier i jorden kan också provocera denna sjukdom. Spotted vissning påverkar oftare palmer som berövas befruktning i form av kalium och fosfor.

För att bekämpa insekter kan både speciella insekticider och blandningar framställda enligt folkrecept också användas. För att bli av med växten från insekten är det nödvändigt att behandla individerna med maskinolja, vinäger eller alkohol. Efter några timmar kan skadedjur tas bort. Därefter är det nödvändigt att applicera tvålskum på bladen och skölj det noggrant. Nästa steg är bearbetningen av blomman med "Aktara", "Permethrin" eller "Fufanon ". Efter en vecka kan du upprepa proceduren igen för pålitlighet.

För att återställa en växt som drabbats av en spindelkvalster, behandla bladen med alkohol eller vodka och torka dem sedan med en fuktig svamp, strö blomman noggrant med vatten, vattna den och lägg den i en lufttät påse i ett par dagar. För ett mer framgångsrikt resultat, lägg hackad lök och vitlök eller terpentin i samma film. Om metoden inte fungerar kan du eliminera parasiterna med acaricider "Neoron", "Agravertin", "Sunmight". De används upp till fyra gånger i veckan.

Bild
Bild

Följande kampmetoder gör att du kan hantera trips:

  1. torka av bladen med tvålskum eller loppschampo och lämna i denna form under en film i tre dagar;
  2. blanda 35-40 ml av vilken vegetabilisk olja som helst med en liter vatten och spraya växten med denna komposition, utför proceduren tre gånger inom tre veckor;
  3. behandla palmen med Fitoverm, Spintor, Actellik varje vecka i 21 dagar.

Huvudfienden - mjölken - är också rädd för alkohol. Det rekommenderas att strö trädet med en tvål-alkohollösning, och skölj bladen efter ett par timmar med rent vatten. Alla visuellt urskiljbara "klumpar" måste tas bort, växten och jorden måste behandlas med en infusion av tobakssmulor, torr senap och rödpeppar. Om dessa blandningar inte hittades kan du på något sätt upptäcka arken med träolja. Om folkmetoder inte hjälpte, använd drogerna "Calypso", "Mospilan" (tre gånger i månaden).

För att bli av med bladlössen torkas bladen med tvålvatten, de drabbade områdena skärs av, 3-4 gånger om dagen sprutas växten med infusioner av apelsinskal, lökskal, tallnålar, alla illaluktande örter. Från professionella formuleringar rekommenderas att använda Biotlin, Admiral, Confidor-Maxi en gång i veckan.

Bild
Bild

Om det finns vita flugmuggar på växten rekommenderas att använda Actellik, Fufanon, Inta-Vir. Blad bearbetas så länge det är nödvändigt för att förstöra alla individer. Att använda flugtejp och spruta diklorvos i rummet kommer också att fungera.

Förebyggande

Förebyggande åtgärder är nära relaterade till korrekt skötsel av grödan. Det är viktigt att följa reglerna för vattning, inte överdriva det med jordfuktighet, övervaka temperaturen och skydda blomman från drag . Blomkrukan ska placeras på en varm plats med måttligt ljus. Du kan välja en lämplig plats så här: hitta en plats i rummet där det skulle vara bekvämt för en person att läsa en bok och sätta en kruka där.

En annan regel är att stå emot karantän för nyförda växter till huset i en månad . Men det är också viktigt att regelbundet inspektera löv och stam för tecken på sjukdom, det är bättre att använda ett förstoringsglas. Alla misstänkta fall bör sättas i karantän. Krukväxter och snittblommor utomhus bör hållas på tillräckligt avstånd från varandra, särskilt om rosor eller krysantemum förs in i huset.

När du väljer en kruka för att odla en kultur, bör du noggrant sterilisera den. Alla instrument som används för att skära sjuka områden behöver också konstant desinfektion. Du bör regelbundet rengöra bladen från damm och skräp.

Bild
Bild

Som redan nämnts är bakterios och fläckig vissning de allvarligaste sjukdomarna som inte svarar på behandlingen. För att förhindra dem är det viktigt att mata växten i tid med fosfor-kaliumgödselmedel, undvika för hög temperatur i rummet och vattna blomman med måtta och i tid. På grund av bristen på fosfor i jorden kan heterosporiasis också utvecklas.

Av samma skäl förekommer skadedjur, så de förebyggande åtgärderna är desamma: efterlevnad av alla växande regler . För att förhindra uppkomsten av en spindelkvalster kan du dessutom spraya trädet med ett avkok av cyklamenknölar en gång i veckan eller bestråla bladen med en kvartslampa i 2-3 minuter på båda sidor.

Rekommenderad: