Reproduktion Av Monstera: Hur Man Förökar En Blomma Hemma Med Blad Och Luftrötter? Hur Förökas Genom Sticklingar? Hur Man Planterar Ett Monster?

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Monstera: Hur Man Förökar En Blomma Hemma Med Blad Och Luftrötter? Hur Förökas Genom Sticklingar? Hur Man Planterar Ett Monster?

Video: Reproduktion Av Monstera: Hur Man Förökar En Blomma Hemma Med Blad Och Luftrötter? Hur Förökas Genom Sticklingar? Hur Man Planterar Ett Monster?
Video: Stickling av Monstera - så gör du 2024, Maj
Reproduktion Av Monstera: Hur Man Förökar En Blomma Hemma Med Blad Och Luftrötter? Hur Förökas Genom Sticklingar? Hur Man Planterar Ett Monster?
Reproduktion Av Monstera: Hur Man Förökar En Blomma Hemma Med Blad Och Luftrötter? Hur Förökas Genom Sticklingar? Hur Man Planterar Ett Monster?
Anonim

Monstera är en av de största evergreens som finns i tropikerna. I sin naturliga miljö finns den i södra och mellersta Amerika, liksom i Asien. Utseendemässigt är det en liana med en kraftfull klätterstam, täckt med ljusa rötter. Växten anpassad för att odla hemma är krävande och lättskött, växer snabbt och förökar sig också. Dessa kvaliteter uppskattades mycket av blomsterodlare, så monstera är mycket populärt bland dem.

Bild
Bild

Häckningsförhållanden

För att odla ett monster hemma krävs inga speciella kunskaper och färdigheter, men För en högkvalitativ och korrekt process måste följande nyanser beaktas:

  • först och främst bör du förbereda ett speciellt substrat som är optimalt för denna art;
  • platsen för växten bör väljas väl upplyst, eftersom växten älskar ljus;
  • efter plantering av sticklingar är en förutsättning att upprätthålla ett fuktigt mikroklimat i rummet, de behöver ständig sprutning med vatten för snabbare rottillväxt;
  • aktiverar tillväxten av rötter och befruktning av jorden;
  • förutom att skapa lämpliga förutsättningar för bildandet av en ung växt, bör du också tänka på ditt skydd, eftersom monstera är giftigt; Om saften kommer på huden kan du bli skadad.
Bild
Bild

Hur förökas genom sticklingar?

Det finns flera sätt att föröka denna växt, sticklingar är de enklaste av dem. Sticklingar tas från mellersta eller övre delen av stammen, men skottet måste ha minst en knopp.

Det är värt att följa följande steg:

  1. behandla scion med ett preparat som stimulerar rotbildning;
  2. sänk i en ogenomskinlig behållare med separerat vatten med en tredjedel i flera dagar;
  3. se till att vattnet har rumstemperatur;
  4. efter utseendet av tre unga rötter kan växten planteras i en kruka.

För plantering av monstera är substratets sammansättning idealisk (alla komponenter tas i lika stora proportioner), som:

  • torva;
  • torv;
  • sand;
  • humus.

När de förökas av sticklingar växer rötterna ganska snabbt, cirka 2-3 veckor, men tills de är helt formade visas inte nya skott och löv. Denna situation kan korrigeras genom att mata scion med tillväxtstimulerande medel.

Bild
Bild

När du förökar dig med sticklingar i jord måste du utföra följande steg:

  • en utväxt planteras i en behållare med ett sand- eller torvunderlag;
  • jordtemperaturen hålls vid +28 grader, förhållanden med hög luftfuktighet skapas genom att täcka diskarna med film eller glas;
  • när rötterna visas i stor volym är skärningen redo för plantering (cirka 3-4 veckor);
  • transplantera växten i en kruka med ett förberett substrat.

Denna rotmetod har en nackdel: vid basen stärks inte stammen och växer inte, men förblir samma storlek, på grund av detta kan växten lätt brytas. För att förhindra detta måste du välja ganska tjocka sticklingar eller använda ett stöd, eller du kan kombinera dessa två alternativ.

De använder också den horisontella metoden att rota i jorden. Ett skott med två knoppar skärs horisontellt … Den placeras liggande på ett ljust underlag, det kan vara mossa, sand eller till och med en hydrogel. Du behöver inte stänka stjälken ovanpå, men minst en njure måste nödvändigtvis röra marken. Rätterna med växten är täckta med folie, vilket skapar förutsättningar för ett mini-växthus. Spiran måste fuktas och sprutas regelbundet, och efter att de första rötterna och bladen dyker upp kan den planteras i en kruka.

Bild
Bild

Röta skott

Mycket ofta används apikala skott för att odla monstera. För att göra detta bör toppen behandlas med alla preparat för att stimulera rotbildning och lämnas i en behållare med vatten vid rumstemperatur i cirka två veckor. Vänta tills minst tre rötter dyker upp . Om det finns fler av dem växer växten snabbare och börjar bilda nya löv. Sedan planteras monstret i en blomkruka med jord beredd i förväg.

Hur förökas med ett blad?

Du kan odla en ny växt från fallna löv. Om en monstera har tappat ett papper ska du inte kasta det. Bladet måste placeras med skaftet nedåt i en behållare med rent vatten vid rumstemperatur, med en volym på minst 1,5 liter. Rätterna placeras på ett väl upplyst, varmt ställe tills rötterna dyker upp. När de bildade rötterna växer lite och blir starkare kan bladet transplanteras i en stor kruka till en permanent växtplats. Substrattypen tas på samma sätt som för andra reproduktionsmetoder.

Det är bättre att vänta på fler rötter, då kan groddarna bättre slå rot i jorden … För att den nybildade anläggningen inte ska böja sig under sin egen vikt måste den knytas till något slags stöd.

Du kan förstå om ett blad har rotat sig eller inte genom sitt utseende. Om den är stark, inte vissnar eller gulnar betyder det att växten har börjat och börjar växa.

När du använder denna avelsmetod bör du vara uppmärksam på följande nyanser:

  • bildandet av rotsystemet tar upp till 1 månad;
  • vattenbehållaren måste tas ogenomskinlig, eftersom monsteraens rötter inte gillar ljus;
  • mycket ofta vissnar bladet redan innan rötterna dyker upp.
Bild
Bild

Avel med luftrötter

Monstera, som vissa växter, har luftrötter, ytterligare organ, vars huvudsakliga uppgift är att absorbera fukt från luften. Även med ett stort antal luftrötter bör de inte tas bort, eftersom de ger en extra tillförsel av näringsämnen från marken och luften. Reproduktion genom skiktning med luftrötter är inte ett särskilt svårt förfarande. För att göra detta är den valda stammen på önskad plats runt omkretsen täckt med fuktad mossa och insvept i polyeten, vilket skapar ett slags växthus. De fixerar botten och toppen så att de håller bra.

Efter att rötterna har bildats måste groddarna noggrant separeras från den vuxna och planteras i en ny kruka. Alla sektioner måste desinficeras med krossat kol utan att misslyckas.

Det bästa alternativet är att titta på bladet nära vilket de största luftrötterna växer. Du måste linda filmen löst så att det finns ledigt utrymme för tillväxt .… När du planterar en växt, glöm inte att monstera är ganska stor och mycket snabbt växande, så en liten kruka är inte lämplig. Precis som alla andra liana behöver växten ett stöd - det kan antingen vara en konstgjord stam eller ett mosrör.

Bild
Bild

Möjliga problem

Att sitta ett monster hemma är inte för svårt. Men även om det inte är särskilt krävande, behöver det fortfarande lite omsorg. För att undvika problem måste du följa vissa regler när du håller denna växt.

Det är värt att uppmärksamma de vanligaste problemen som kan uppstå, till exempel:

  • slutar växa och utvecklas - platsen är felaktig, det finns inte tillräckligt med ljus;
  • bladens yta är täckt med bruna fläckar - angrepp av spindelmider;
  • bladplattor börjar bli gula - det finns inte tillräckligt med fukt;
  • bladen blir gula och börjar ruttna - överdriven vattning, det är värt att minska antalet;
  • bladkanterna torkar ut och blir bruna - lufttemperaturen är för hög för anläggningen eller det är för nära värmeenheterna, drag är också möjliga;
  • bladplattor täckta med gula fläckar - möjliga brännskador från direkt solljus;
  • bladen är våta, som om de är täckta med dagg - överdriven fuktighet, du måste sluta vattna så att jorden hinner torka ut;
  • plåtar tappar sin form , bli hela, utan lockiga snitt - brist på näringsämnen i underlaget;
  • växten lämpar sig för vissa typer av röta , sedan används kopparinnehållande preparat mot dem, och bladsjukdomar, medan de skadade måste avlägsnas;
  • av skadedjur kan monstera skadas av skalinsekter och nematoder (kampen består i att ta bort parasiter och behandla växten med fungicider).

Med rätt vård behöver du inte lösa problem med blommans utseende och hälsosamma tillstånd.

Bild
Bild

Monstera kan planteras i närheten och få nya växter utan större krångel. Du behöver bara välja rätt planta och skapa bekväma förutsättningar för att den ska växa.

Vård

Att ta hand om ett monster är inte särskilt betungande, men ändå du måste följa några regler så att växten rotar sig väl och trivs med utseendet på nya vackra blad.

  • Först och främst måste du veta det för god tillväxt och hälsosamt tillstånd behöver växten rätt underlag … Först placeras dränering på krukans botten, främst liten expanderad lera, sedan en torvkula blandad med humus och ett 2-3 cm lager sand. Proportionerna tas i lika stora mängder. Du kan bara plantera sticklingar i sand, men efter bildandet av rötter sitter växten i den förberedda jorden.
  • Tills plantan är helt rotad måste jorden ofta fuktas, men inte hällas .… Och det är också nödvändigt att skapa en behaglig temperatur. Det ska hålla sig inom + 22– + 25 grader. Ju högre temperatur desto mer växer bladen. Du kan placera växten under en transparent burk eller påse och därigenom skapa en växthusmiljö. Ett improviserat växthus måste öppnas regelbundet.
  • Plantor behöver också hög luftfuktighet. Sprutning, om möjligt, bör utföras 2 gånger om dagen .… Du kan ta bort burkarna efter att växten har växt väl.
  • Bra belysning är en förutsättning för skottets tillväxt. Ljus ska vara diffust och rikligt annars stannar tillväxt- och rotningsprocesser. Det är denna indikator som påverkar bildandet av det ursprungliga mönstret på plåtplattorna och en rik grön färg. En vuxen växt behöver inte längre riklig belysning, så den kan ordnas om på en något skuggad plats.
  • Befruktning av monstera under avel är också en nödvändig faktor. Det räcker att gödsla en gång i månaden med svaga lösningar av komplexa gödningsmedel … För att göra detta, späd 2 gram av läkemedlet i 1 liter vatten och vattna det. Efter ett sådant förfarande accelereras tillväxten av plantor märkbart.
  • När du planterar unga växter måste du komma ihåg att de växer mycket snabbt, så jämnt för små groddar, välj inte små krukor .

Genom att följa de enkla reglerna för reproduktion och vård kan du oberoende växa ett vackert och starkt monster, som kommer att glädja dig länge med sitt majestätiska utseende.

Rekommenderad: