Reproduktion Av Anthurium Hemma (47 Foton): Hur Man Förökar "manlig Lycka" Med Ett Blad? Hur Förökas Korrekt Genom Sticklingar? Blomvård

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Anthurium Hemma (47 Foton): Hur Man Förökar "manlig Lycka" Med Ett Blad? Hur Förökas Korrekt Genom Sticklingar? Blomvård

Video: Reproduktion Av Anthurium Hemma (47 Foton): Hur Man Förökar
Video: 8 POWERFUL HOMEMADE ROOTING HORMONES| Natural Rooting Stimulants for Gardening 2024, Maj
Reproduktion Av Anthurium Hemma (47 Foton): Hur Man Förökar "manlig Lycka" Med Ett Blad? Hur Förökas Korrekt Genom Sticklingar? Blomvård
Reproduktion Av Anthurium Hemma (47 Foton): Hur Man Förökar "manlig Lycka" Med Ett Blad? Hur Förökas Korrekt Genom Sticklingar? Blomvård
Anonim

Anthurium är en av de mest populära tropiska växterna som kan växa och utvecklas hemma. Växten pryder många hem växthus och vinterträdgårdar, så problemet med dess korrekta reproduktion är fortfarande ganska relevant.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i proceduren

Släktet Anthurium är en del av Aroid -familjen och har, enligt olika källor, från 500 till 900 arter. Blommans naturliga livsmiljö är skogarna i Syd- och Centralamerika och öarna i Karibiska havet. I naturen når bladens längd 1 meter, medan de hos inhemska representanter för släktet är mycket mer blygsamma i storlek.

Florister älskar inomhus anthurium för sin ljusa och rikliga blomning, som inte stannar nästan året runt . Bland människorna har blomman ett andra, redan inofficiellt namn, och är känt för många som "manlig lycka".

Reproduktion av anthurium kräver noggrannhet och brist på brådska, liksom närvaron av specialverktyg och en viss mängd kunskap.

Bild
Bild

Innan du beslutar om detta förfarande på egen hand, bör du komma ihåg att inte alla metoder kan garantera hundraprocentig framgång. Den svåraste uppfödningsmetoden är frömetoden, så endast erfarna blomodlare eller uppfödare kan ta hjälp av den. I allmänhet är anthurium en ganska nyckfull växt; reproduktion av många av dess arter hemma är i princip omöjligt . Detta kräver speciella specifika förhållanden som bara kan skapas i växthus och växthus.

Innan du fortsätter med den oberoende reproduktionen av en blomma måste du bekanta dig med egenskaperna hos denna art och ta reda på om det är möjligt att göra detta inomhusförhållanden. Dessutom bör du komma ihåg att växten är giftig innan du fortsätter med reproduktionsförfarandet, därför måste alla manipulationer relaterade till plantering, plantering och andra aktiviteter utföras med handskar. Låt inte växtens saft komma på händerna och slemhinnorna i ögonen och näsan. Annars kan allvarlig klåda, allergiska utslag och rodnad uppträda.

Ju mer känslig huden är, desto mer obehagliga manifestationer kommer att dyka upp, och om ens en liten mängd juice av misstag sväljs kan allvarliga magbesvär börja.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förberedande skede

Innan du väljer en metod och går direkt till avelsförfarandet bör du noggrant förbereda dig. Du bör börja med att välja jord. De underlag som finns på hyllorna i blomsterbutiker är för det mesta kategoriskt olämpliga för anthurium. Att hitta en specialiserad jord för Aroids är ganska problematisk.

I extrema fall kan du köpa mark för orkidéer och Saintpaulias, som har den optimala pH -nivån för "manlig lycka" (från 4, 5 till 6, 5 enheter), men det kommer inte att vara ett idealiskt medium för en blomma. Därför måste substratet för reproduktion av anthurium beredas oberoende, eftersom alla komponenter som är nödvändiga för detta är kommersiellt tillgängliga.

För att förbereda kompositionen, ta en del av det bördiga gräset, en del perlit eller vermikulit och blandas med tre delar bladhumus . Tillsätt krossat björk kol till den resulterande blandningen i en mängd av cirka 5% av den totala volymen, sprid sedan substratet på ett bakplåt och skicka det till ugnen.

Desinfektion utförs vid en temperatur på +220 grader i 20 minuter.

  • Om bladhumus inte var tillgängligt kan en annan komposition beredas, bestående av torv, torv, barrträ och bakpulver, tagen i förhållandet 2: 2: 2: 1, respektive . Som bakpulver tar de krossad och kokt bark av barrträd, kalcinerad flodsand eller björkkol. Om inget av ovanstående är tillgängligt kan du lägga till sphagnumoss eller kokosfibrer. Bakpulvret gör jorden lätt och andas, vilket bidrar till bättre överlevnad av unga växter.
  • Ger bra resultat användningen av en blandning framställd av jord för rododendron, torvflis, bitar av tallbark, expanderad lera och krossad sphagnumoss, tagen i förhållandet 2: 2: 2: 1: 1 . Detta underlag har en ovanligt lätt och lös struktur, är väl ventilerad och behåller fukt väl.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När underlaget är klart kan du börja välja en kruka. På grund av särart i tillväxten av rötterna bör behållare väljas breda och inte särskilt djupa: det ytliga rotsystemet känns bra i skålar och behöver inte djupa krukor. Vart i ett dräneringsskikt måste läggas på behållarens botten, och dess tjocklek måste vara minst 1/4 av krukans volym.

Det rekommenderas att använda expanderad lera som dränering. Och det sista steget i det förberedande skedet blir förvärvet av "Epin", "Kornevin" eller "Heteroauxin", vilket definitivt kommer att behövas i processen att amma unga skott.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fröförökning

I den naturliga miljön kan alla epifyter, som inkluderar anthurium, reproducera sig genom att växa luftrötter, sticklingar, sidoskott och frön. Inomhusarter kan också föröka sig på något av dessa sätt, varav det mest noggranna och ineffektiva är förökning med frön.

Denna metod har inte stor framgång bland florister och används mycket sällan, vilket inte beror så mycket på en låg andel av frögroning, men på sannolikheten för att förlora de flesta av de föräldradrag av sorten. Detta gäller särskilt hybridsorter som erhålls genom att korsa olika arter. Men bland uppfödare utövas odling från frön oftare, även om det för det mesta beror på ett rent vetenskapligt intresse.

Så, reproduktion av frö börjar med beredningen av planteringsmaterial.

Vanligtvis köps fröna från blomsterbutiker, men du kan också använda ditt eget insamlingsmaterial. Man bör komma ihåg att sannolikheten för deras spiring efter sex månader blir extremt låg. I detta sammanhang, de samlade värkarna måste sås inom 3 månader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om det inte är möjligt att köpa frön från butiken kan du försöka odla dem själv . Denna procedur kommer att kräva två blommor. Så snart en av dem blommar bärs en pensel med mjuka borstar över kolven och samlar på så sätt pollen. Sedan skakas det försiktigt av på ett papper och läggs i kylskåpet. Efter att den andra växten blommat, med hjälp av en bomullsdynan, fördelas den skördade pollen med lätta rörelser längs kolven i olika riktningar.

Det rekommenderas att utföra proceduren på dagtid med tillräcklig stark belysning och en lufttemperatur på minst +24 grader . Under de kommande 4–5 dagarna utförs "kontroll" -pollinering på samma sätt, varefter de lämnar blomman ensam och börjar observera.

Om örat efter fyra veckor börjar öka i storlek, har korsbestämningsprocessen varit framgångsrik och frukt kan förväntas dyka upp. Deras fulla mognadstid är vanligtvis 9–12 månader. Signalen att de behöver samlas in kommer att vara en mörkare färg och intrycket av att frukterna är på väg att falla ur blomställningen. Efter skörd avlägsnas det övre skalet från frukten, fröna avlägsnas och torkas i friluft i 3 dagar. Så dem så snabbt som möjligt, helst inom 2-3 veckor.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Frösåddsprocessen är följande:

  1. fröna blötläggs i 15 minuter i en lösning av kaliumpermanganat och sprids på en servett för att avlägsna överflödig fukt;
  2. vidare är de jämnt fördelade över ytan på det våta substratet och strö över ovanpå med samma jord;
  3. markskiktets tjocklek ovanför fröna bör vara 3 mm;
  4. sedan är behållarna täckta med glas eller folie, försedda med bottenvärme, en temperatur på +25 grader och ett starkt diffust ljus.
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje dag öppnas växthuset i 5-7 minuter och ventileras.

Vattning utförs när substratet torkar med en sprayflaska . Om allt görs korrekt kan de första singelskotten förväntas efter en vecka. Massgroning börjar vanligtvis efter 15 dagar, och efter en månad visas de första bladen. Det är under denna period som glaset eller filmen tas bort och de unga skotten planteras.

Skott med 3 blad planteras i separata glas med en diameter på 7-10 cm, med samma substrat som för plantor. Från detta ögonblick överförs plantorna till allmän vård, utan att glömma att vattna och mata i tid. De första blommorna på anthurium som odlats från frön dyker upp efter 3 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur förökas genom sticklingar?

Metoden för förökning av anthurium med sticklingar är mycket populär. Dess väsen ligger i rotningen av en liten del av skottet, skuren från den gröna delen av växten. Skärning kan utföras på tre sätt: blad, apikal och luftrotad . I det första fallet fungerar ett blad som en skärning, i det andra spetsen på en vuxen skott och i det tredje en skärning med luftrötter. Det är värt att överväga dessa metoder mer detaljerat.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ark

Nästan alla typer av anthurium kan förökas med hjälp av arkmetoden, samtidigt som det spenderar ett minimum av tid och ansträngning. För förökning av en blomma med bladsticklingar skärs ett starkt blad från en vuxen frisk planta, som har tydligt uttalade ådror. I det här fallet bör kronbladets längd vara från 3 till 5 cm . Bladet knyts till ett vertikalt rör och placeras med en bladblad i en förfuktad blandning av sand och torv, tagen i lika delar. Ovanför markytan finns vanligtvis 1/3 av arket kvar som sedan täcks med en burk.

Ett konstgjord växthus placeras på en varm och väl upplyst plats, samtidigt som man försöker förhindra att direkta ultravioletta strålar tränger in, vilket genom burkens glas kan orsaka brännskador. Det är nödvändigt att ventilera och bevattna växten och jorden dagligen och fortsätta med detta tills en ung grodd dyker upp från bladrörets insida. Detta kommer att innebära att rotningen lyckades och växten kan överföras till en allmän vårdplan. För att göra detta tas burken bort och skottet transplanteras i en permanent behållare med förberedd jord.

Som ett alternativ till substratet kan rottillväxt utföras i vatten . För att göra detta placeras bladet i vatten vid rumstemperatur med ett rotväxtstimulerande medel utspätt i det, medan högst 4-5 cm av bladet ska sänkas ned i vätskan.

Anthurium som odlas på detta sätt börjar blomma efter 1 år.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Luftburet

Sticklingar med luftrötter är en av de mest effektiva förökningsmetoderna. Den består av följande:

  1. en stark skott med flera internoder och två blad skärs från en vuxen frisk planta, varefter bladen skärs av och lämnar endast bladstelen; detta görs så att de unga skottets krafter inte går för att mata den gröna massan, utan uteslutande för att bygga upp rotsystemet;
  2. sedan planteras skärningen i ett sand-torvsubstrat så att endast luftrötter finns i marken och tillväxtpunkten förblir ovanför ytan;
  3. vidare bevattnas växten med en sprayflaska och täcks med en påse;
  4. växthuset överförs till en ljus, varm plats, utan att glömma att spruta och lufta flykten varje dag; det är lämpligt att strö över något uppvärmt vatten så att växten som ångas i växthuset inte upplever stress från extrema temperaturer.

Spiran slår mycket snabbt rot. Ett nytt blad bör visas om högst en vecka. Efter utseendet tas paketet bort, växten transplanteras till en permanent plats och överförs till en allmän vårdplan.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Apikal

Förökning av apikala sticklingar är också en populär metod. och består av följande:

  1. med en skarp kniv, skär av toppen av skottet och låt det stå i 15 minuter för att torka snittet; stjälken ska vara exakt 12 cm lång och ha 2 friska blad;
  2. skottet placeras i perlit och avlägsnas till en varm och ljus plats med en temperatur på minst +24 grader;
  3. sprutning utförs dagligen.

De första rötterna uppträder vanligtvis efter 3 veckor. Efter återväxten upp till 3 cm transplanteras växten till en permanent plats.

Bild
Bild
Bild
Bild

Viktig! Vilken reproduktionsmetod som helst som utförs måste klippningsplatserna på modern desinficeras.

För att göra detta, använd strålande grönt, kaliumpermanganat, malet kanel eller krossat aktivt kol.

Genom att dela busken

Denna metod används endast om moderplantan har uppnått 3-4 års ålder. Buskens uppdelning och plantering av skott utförs mitt på våren, och steg för steg ser denna process ut så här:

  1. en halvtimme innan evenemanget startar spillas moderbusken rikligt med vatten;
  2. växten avlägsnas från underlaget, skakas lätt, överflödig jord tas bort och rötterna försiktigt avvecklas;
  3. om några av rotprocesserna under avvecklingen skadades, strös såren omedelbart med aktivt kol eller kanel;
  4. det är nödvändigt att dela växten på ett sådant sätt att det på varje del finns en tillväxtpunkt och minst ett blad;
  5. sönderfallna och allvarligt skadade rotprocesser måste tas bort, så att endast friska och livskraftiga lämnas kvar;
  6. innan de rotar skotten, lämnas de i 50-60 minuter i det fria för enkel torkning av rötterna;
  7. skotten bör planteras på ett sådant sätt att rötterna begravs exakt till det djup på vilket de befann sig i den gamla krukan, som en del av samma växt;
  8. för höga skott är bundna till ett stöd, som bör fastna i underlaget i förväg - innan blomman planteras;
  9. under 2-3 månader sprutas nya växter varje vecka med "Epin", "Kornevin" eller "Heteroauxin".
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Avel med sidoavkomma

Reproduktion av anthurium på detta sätt utförs uteslutande under transplantation. För att plantera en växt utan att skada den bör proceduren utföras i april eller maj. Det är under denna period som vegetativ tillväxt aktiveras, växternas immunsystem fungerar för fullt. Sittprocessen ser ut så här:

  1. blomman vattnas rikligt och lämnas i en halvtimme eller en timme;
  2. då välter krukan och busken tas ut tillsammans med en jordklump;
  3. sedan skakas rötterna försiktigt av underlaget och kontrolleras för röta och skada;
  4. sjuka processer med en mörk färg måste tas bort för att platserna för nedskärningarna strös med aktivt kol och får torka lite;
  5. sidoskottet har som regel redan flera blad och en växande punkt, och dess anslutning till moderbusken sker genom en rotbro; i separationsprocessen skärs denna bygel med en vass, okänslig kniv, och såren strös med kol;
  6. sedan planteras sidoskottet i substratet och lämnar tillväxtpunkten ovanför marken;
  7. vattning av växterna utförs efter 3 dagar.

Och inte i något fall tidigare, annars kommer rötterna på skottet att ruttna.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ytterligare vård

På grund av sitt tropiska ursprung måste anthurium skapa speciella förhållanden nära det naturliga. Blomman behöver en hög luftfuktighet i substratet och en temperatur som inte är lägre än +24 grader. Men under hösten och vintern, i vila, tål blomman lätt en minskning till + 18– + 20 grader, förutsatt att det inte finns några drag. Vård av en anläggning innebär flera steg.

  • Vattning av anthurium bör inte vara ofta, men rikligt: under den aktiva växtsäsongen - 1 gång på 3 dagar, på vintern - 1 gång på 7 dagar. Det är lämpligt att använda vatten som är mjukt och värms upp till +25 grader. Det bör inte finnas fukt i kastrullens kastrull efter vattning, annars blir plantans rötter sjuka av svampinfektioner eller mögel.
  • Anthurium matas på hösten och våren med komplexa mineraliska och organiska tillsatser för detta.
  • Unga buskar transplanteras årligen och äldre - en gång vart tredje år.

Rekommenderad: