Reproduktion Av Gummi Ficus Hemma: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Blad? Funktioner Av Ytterligare Vård

Innehållsförteckning:

Video: Reproduktion Av Gummi Ficus Hemma: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Blad? Funktioner Av Ytterligare Vård

Video: Reproduktion Av Gummi Ficus Hemma: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Blad? Funktioner Av Ytterligare Vård
Video: Sedum Japonicum Tokyo SunShine FUNKTIONER och REPRODUKTION 2024, Maj
Reproduktion Av Gummi Ficus Hemma: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Blad? Funktioner Av Ytterligare Vård
Reproduktion Av Gummi Ficus Hemma: Hur Man Förökar Det Genom Sticklingar Och Blad? Funktioner Av Ytterligare Vård
Anonim

En utmärkt heminredning är "Elastic" eller gummibärande ficus. Detta är en dekorativ bladväxt som åtnjuter ökad uppmärksamhet på grund av sitt vackra utseende och enkla skötsel. Glansiga löv kommer att vara ett lyxigt tillägg till alla interiörer. Det är värt att överväga mer detaljerat nyanserna för reproduktion av "Elastica" hemma, liksom den efterföljande vården av växten.

Bild
Bild

Särdrag

"Elastica" används väldigt ofta som en krukväxt. Enligt legender är det ansvarigt för familjens välbefinnande i huset där det växer. Denna växt är mycket populär i sitt hemland - i Indien och södra Indonesien. Om "Elastica" växer under naturliga förhållanden kan höjden nå 30 meter. Ett vintergrönt träd kommer att vara en värdig dekoration för ditt hem.

Gummificus växer ofta i bredd på grund av närvaron av luftrötter. De bildas på grenarna och stammen av trädet, växer så småningom in i jorden och ger växten en form som kallas ett banyanträd . Med hjälp av sådan tillväxt får växten ytterligare näring. Lokalbefolkningen gav denna växt namnet "ormträd" på grund av luftrötterna som vrider sig som ormar.

Bild
Bild

Elastikablad har en mörkgrön nyans. De är ganska stora, elliptiska i form med skarpa spetsar mot toppen. Det finns också prickar av rödbrun färg, de presenteras vanligtvis på unga blad, eftersom stipulerna faller av så snart de börjar utvecklas. Blommor anses vanligtvis inte av odlare, eftersom de är ganska sällsynta .… Vanligtvis visas de bara på växten under pollinering, och då måste denna process utföras av vissa insekter.

Vanligtvis blommar växten inte hemma. Ficusblommor kan bara ses i det mogna utvecklingsstadiet, om det växer i trädgården.

Bild
Bild

Ficus -gummifrukter representeras av syconia (sfäriska bär), som bara är 1 cm i diameter. I utseende har de mycket gemensamt med fikon. Tidigare odlades växten för att få mjölkaktig juice, eftersom det var det som användes vid tillverkning av gummi. Det är värt att notera att saften från denna växt kan framkalla hudirritation, manifestation av allergiska reaktioner och till och med leda till dermatit . Mjölkjuice innehåller inte bara latex, utan också alkaloider och enzymer. Denna saft är mycket användbar för ficus, eftersom den läker olika sår med den.

Bild
Bild

Vanligtvis, hemma, överstiger höjden på en gummibärande ficus inte 2 meter. Om du skapar optimala växtförhållanden för växten, så växer den på 1 år med 40–45 cm höjd. Om växten redan når taket kan du stoppa tillväxten genom att trimma toppen. Vanligtvis, när det odlas hemma, har trädet ett litet antal sidoskott.

En slående representant för gummiliknande ficus är "Robusta". Denna anläggning kännetecknas av kraft och styrka, vilket resulterade i att den fick detta namn. Att odla denna sort är inte svårt, eftersom växten kan förökas på flera sätt, och varje trädgårdsmästare kan välja den optimala lösningen.

Även en nybörjare kan hantera odlingen av gummiaktig ficus.

Bild
Bild

Hur förökas?

När du multiplicerar gummiaktig ficus är det värt att följa följande allmänt accepterade rekommendationer :

  • experter råder att föröka växten uteslutande i varmt väder;
  • ficus bör hållas borta från direkt solljus, eftersom de lider av ultraviolett strålning, särskilt unga löv är mottagliga för dess skadliga effekter;
  • vid skärning är det värt att ta bort den mjölkiga saften, medan det är tillräckligt att skölja den under rinnande vatten;
  • för reproduktion måste endast träiga skott användas, eftersom de i framtiden kommer att kunna ge rötter, i motsats till unga skott;
  • för att rota en stjälk är det nödvändigt att använda den övre delen av stammen eller delar av den som innehåller mer än en nod;
  • reproduktion kan göras när som helst på året; många specialister gör det på våren eller hösten, i november.
Bild
Bild

Sticklingar

Med tiden kan ficus växa, det vill säga dess stam har en liten mängd lövverk och blir mycket lång. Därefter trimmas topparna för att bilda trädets krona. I det här fallet kan nya växter odlas från sticklingar skurna från toppen.

För sticklingar av gummificus kan skott från stammens mittdel också användas.

För att välja rätt gummistickar bör du vara uppmärksam på följande kriterier:

  • längden ska vara mellan 7 och 8 cm;
  • närvaron av 2 eller 3 internoder är viktig, på vilka de utvecklade bladen är belägna;
  • det nedre snittet bör placeras under njuren.
Bild
Bild

För att förbereda sticklingarna för plantering är det värt att följa följande algoritm av åtgärder:

  • efter skärning ska sticklingarna sköljas under varmt rinnande vatten för att ta bort mjölkaktig saft från dess yta;
  • det är värt att ta bort arket från den nedre knuten; för detta används en ganska skarp kniv;
  • de nedre bladen av en stor storlek måste vridas till rör, medan undersidan ska vara inuti, bör en sådan struktur fixeras med ett elastiskt band.

Efter beredning bör sticklingarna planteras uteslutande i lös jord, medan man observerar en liten lutning. Skärningen ska fördjupas på ett sådant sätt att endast en internod är i marken. Efter plantering är det nödvändigt att fukta jorden noggrant. Om det är nödvändigt att påskynda bildandet av växtens rotsystem kan du självständigt utrusta ett litet växthus från en vanlig plastpåse. Värme har en positiv effekt på rotbildning, därför rekommenderar experter att placera behållaren med handtaget närmare värmeenheterna.

Bild
Bild

Vatten kan också användas för att rota sticklingar. Man bör komma ihåg att detta alternativ endast är lämpligt för att utföra under den varma årstiden, när växten är i fasen med aktiv tillväxt. Först måste du trimma och skörda sticklingar, enligt beskrivningen ovan. Därefter läggs de i en behållare, redan avgjort kokt vatten hälls i det.

För att utesluta risken för bildning av röta på rötterna är det värt att placera en liten bit kol i behållarens botten.

Under bildandet av rötter bör processen övervakas noggrant. Vattnet måste hållas på samma nivå hela tiden, så det måste fyllas på då och då. Med en liten uttorkning kan skärningen dö . När de första rötterna dyker upp måste växten omedelbart transplanteras i jord, helst lös. Och sedan ska behållaren med anläggningen vara utrustad med ett mini-växthus.

Bild
Bild

Idag används torvtabletter ofta för att göra rotningen av plantmaterialet mer effektivt och snabbare. Dessa tabletter innehåller speciella stimulanser för aktiv tillväxt, liksom bildandet av rotsystemet. Med deras användning kan du hoppas på ett 100% resultat. Sticklingar bör också beredas enligt beskrivningen ovan. Men tabletten ska blötläggas i varmt vatten innan den används för att plantera ficus.

När tabletterna ökar i volym ska de pressas försiktigt ut, sedan ska en fördjupning göras i mitten och handtaget placeras där . Därefter placeras tabletten med växten redan i en plastbehållare, medan det är värt att använda en behållare med ett lock av samma plast. Sådana miniväxter säljs redan i specialaffärer, men om du vill kan du göra dem själv. I framtiden behöver anläggningen regelbunden ventilation och vattning.

Bild
Bild

Ark

Reproduktion av gummificus med ett blad är ganska produktivt, nästan 100% garanterat. Det är värt att notera att nybörjare är vana vid att rota blad utan knopp, i vilket fall bladet inte växer, även om det bildar rötter. För att plantera ett blad kan du använda en behållare av vilken form som helst, men alltid gjord av plast. Botten av tanken är fylld med skum eller expanderad lera.

Behållaren måste ha hål i botten. Använd endast lös jord . När bladet fördjupas bör dess knopp ligga ovanför markytan. Därefter måste växten vattnas väl, lägg på en polyetenpåse ovanpå för att skapa en växthuseffekt. Inom en månad bör du förvänta dig bildandet av rötter.

Bild
Bild

Luftskiktning

Många växtförädlare använder luftskikt för förökning av gummiaktig ficus. Det är värt att välja en övervuxen skott som skiljer sig i längd, eftersom detta kommer att bidra till att klippa lätt. Det första steget är att göra ett vertikalt snitt i barken med en vass kniv. Därefter måste du behandla en tandpetare eller matcha med Kornevin och sätta in den i snittet. Sedan bör du lägga över snittets plats med fuktad mossa eller sågspån. Därefter måste den förpackas i polyetenfilm.

Efter sådana åtgärder kan du förvänta dig att rötterna ser ut om 1, 5-2 månader. Rotsystemets utseende innebär att du kan klippa skottet och plantera det i en separat behållare. Denna metod gör det också möjligt att föryngra en gammal växt.

Om du följer reglerna för reproduktion av gummificus kan du odla en stor växt själv.

Bild
Bild

Hur man bryr sig efter transplantation?

Belysning

Denna växt älskar diffust ljus, samtidigt som den undviker direkt solljus. Experter rekommenderar att du placerar en behållare med ficus på den östra eller västra fönsterbrädan. Men om detta inte är möjligt, bör växten placeras i skuggan, medan ficusbotten snabbt kommer att lösa lövverket och tillväxthastigheten blir måttlig.

Bild
Bild

Temperaturregim

För att skapa den mest bekväma temperaturregimen är det värt att hålla sig till en temperatur på +20 +25 grader.

Under den kalla årstiden bör temperaturen inte sjunka under +15 grader, annars dör växten.

Fuktighet

För att befukta luften används sprutning i varmt väder, men på vintern är det värt att torka av ficusbladen med en fuktig svamp. För vattenprocedurer rekommenderas att uteslutande sedimenterat vatten används vid rumstemperatur. Det är viktigt att undvika drag.

Bild
Bild

Toppdressing

För att ficus ska vara frisk och vacker är det värt att mata växten 2 gånger i månaden, när den växer aktivt. Det är nödvändigt att använda komplexa gödningsmedel i flytande form, medan kväve måste ingå i deras sammansättning.

Vattning

Det är nödvändigt att fukta jorden när den börjar torka ut. Så på vintern ska det göras en gång i veckan, på sommaren - 3 gånger i veckan.

Att vattna växten tillräckligt hårt kommer sannolikt att kasta allt lövverk.

Bild
Bild

Floristtips

Rubbery ficus är en opretentiös växt, eftersom den inte kräver särskild vård. Ändå är han också sjuk. Det är värt att överväga de vanligaste sjukdomarna och deras orsaker.

  • Bladen blev gula . Om det är fel att ta hand om ficusen börjar bladen bli gula. Orsakerna inkluderar fel storlek på den växande behållaren, det höga innehållet av gödningsmedel, särskilt salter, förekomsten av röta på rötterna.
  • Löv faller . Vanligtvis faller gamla blad naturligt. Om växten "tappar" unga lövverk kan orsakerna vara hög markfuktighet, ganska sällsynt vattning, brist på belysning, plötsliga temperaturförändringar eller förekomst av drag.
  • Växten växer inte . Orsaken till detta kan vara en trång kruka, ett minimum av näringsämnen, brist på ljus.

Den gummiliknande ficus är en lyxig växt med stora, glänsande blad. Det ser bra ut i olika stilar i inredningen och rengör också luften perfekt, därför är det mycket efterfrågat bland blomsterodlare.

Bild
Bild

För information om hur man förökar ficus hemma, se nästa video.

Rekommenderad: