Vilket är Bättre - Plywood Eller OSB? Vad är Starkare Och Miljövänligare, Skadligare Och Säkrare? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad är Billigare Att Välja På Golv Och Tak?

Innehållsförteckning:

Video: Vilket är Bättre - Plywood Eller OSB? Vad är Starkare Och Miljövänligare, Skadligare Och Säkrare? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad är Billigare Att Välja På Golv Och Tak?

Video: Vilket är Bättre - Plywood Eller OSB? Vad är Starkare Och Miljövänligare, Skadligare Och Säkrare? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad är Billigare Att Välja På Golv Och Tak?
Video: OSB vs. Plywood: Which Should You Choose for Your Roof Deck? 2024, Maj
Vilket är Bättre - Plywood Eller OSB? Vad är Starkare Och Miljövänligare, Skadligare Och Säkrare? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad är Billigare Att Välja På Golv Och Tak?
Vilket är Bättre - Plywood Eller OSB? Vad är Starkare Och Miljövänligare, Skadligare Och Säkrare? Hur Skiljer De Sig åt Och Vad är Billigare Att Välja På Golv Och Tak?
Anonim

Orienterad strängskiva (OSB) och plywood - 2 byggmaterial med liknande tekniska parametrar och prestanda. Det finns dock små skillnader som visar sig vara oerhört viktiga i byggbranschen. För att välja rätt byggmaterial måste du ta reda på deras funktioner, fördelar och nackdelar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper hos material

Kryssfaner och OSB används ofta för att jämna ut vägg- och golvunderlag innan arbetet påbörjas . De installeras ovanpå föråldrade trägolv, på stockar eller betongbeläggning.

Plywoodskiva är tillverkad av träfaner. Under tillverkningsprocessen täcks remsorna med lim, sammanfogas och pressas på hydraulisk utrustning . Detta skapar en solid och hållbar platta. Dess tekniska parametrar beror på antalet lager, limtyp, träslag. Ju fler plankor som används i produktionen, desto tjockare och starkare blir produkten.

Bild
Bild

Plywoodskivor finns i flera varianter:

  • 1 - dyrt och av hög kvalitet utan synliga yttre defekter;
  • 2 - med ett minimum av skrot (små sprickor, mottagliga för slipning);
  • 3 - med synliga "brister": knutar, grovhet, maskhål;
  • 4 - billigt med mycket yttre skador.

Plywoodskivor klassificeras beroende på vilken typ av impregnering som används i produktionen. Det finns 4 typer av plywood som säljs:

  • FC - kännetecknad av låg fuktbeständighet, karbamidlim fungerar som en bindande bas;
  • FSF - (produkt med fenol -formaldehydlim) rekommenderas för utomhusarbete;
  • FB - med bakelitlack, designad för användning i aggressiva miljöförhållanden;
  • FOF är en förkortning som indikerar en laminerad yta.

Orienterad strängbräda är tillverkad av träflis och lim. Under produktionen blandas komponenterna, pressas under högt tryck och bildar en struktur i ett stycke. Det finns 4 typer av en sådan bräda:

  • 1 - en ömtålig bas, mer än andra som utsätts för fukt;
  • 2 - fast bar, instabil till hög luftfuktighet;
  • 3 - produkt med ökad tillförlitlighet och fuktbeständighet;
  • 4 - en bräda som inte är rädd för fukt, den kan behålla sina egenskaper även när den används under extrema förhållanden.

De två jämförda materialen har olika arkstorlekar - de finns i små, medelstora och stora storlekar.

Bild
Bild

Jämförelse efter egenskaper

Plywood och OSB är mycket olika i utseende. Fanerplankor är mer estetiska, varför deras 1 och 2 kvaliteter får användas för yttre dekoration . På ytan av OSB -skivan är träspån synliga, vilket gör att den tappar sin dekorativa effekt. Dessa konstruktioner är inte lämpliga för beklädnadsarbete, men som en grov yta tävlar de med plywoodskivor. Material skiljer sig inte bara i utseende, utan också i egenskaper.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dimensioner

OSB standardstorlekar 1220x2440, medan dess tjocklek varierar från 6 till 25 mm. Plywood har 5 standardstorlekar - från 1, 22x1, 22 m till 1, 525x1, 525 m . Mindre ofta produceras ark med ett stort format från 1, 830 x 1, 525 m till 3, 05x1, 525 m. Samtidigt överskrider den minsta tjockleken på plywoodlisten inte 4 mm, max är 30.

Bild
Bild

Styrka

För att ta reda på vilket som är starkare böjer sig material. I detta fall tas den maximala spänningen under deformation som den slutliga styrkan, vilket inte leder till yttre skada på brädet. Enligt GOST R 56309-2014 varierar styrkan på OSB-3-ark från 15 till 22 MPa . Slutindikatorn påverkas av värdet på plankans tjocklek. En plywoodskiva tillverkad i enlighet med GOST 3916.1-96 har en hållfasthet på 25 till 60 MPa. Det exakta värdet beror på träslag och materialets kvalitet.

Plywood är flera gånger starkare än OSB. Indikatorerna för högre hållfasthet förklaras av det faktum att strukturen av flis och limkomposition tål dragkraftsbelastningar värre än en produkt med en bevarad naturlig struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikt

Brädornas vikt påverkas av deras dimensioner och vikt. När materialens vikt identifieras jämförs deras densitetsindikatorer. OSB -skivor har en densitet på högst 650 kg / m³. Ju tunnare skikt, desto tätare är det. Densiteten hos plywoodplankor varierar från 670–680 kg / m³ . Om björkfaner användes i produktionen kan värdena nå över 730 kg / m³. En kubikmeter plywoodskiva är tyngre än OSB. Men i konstruktionen är denna skillnad obetydlig.

Bild
Bild

Tillverkningsförmåga för applikation

Användningsområdena för plywood och OSB -skivor är ungefär desamma. Dessutom har båda materialen en liknande bearbetbarhet. Strukturer skärs för hand eller med elektrisk utrustning . Ändarna bearbetas också med liknande teknik. Flisdesign ger dock fler flingor, vilket kräver mer detaljer för att få en perfekt kant.

Jämförda material håller fästelement ungefär lika mycket … Men när du installerar plywood rekommenderar byggare att förbereda hål i den och först skruva in fästelementen. Självgängande skruvar sjunker lättare in i OSB.

Båda materialen är mångsidiga och enkla att använda. De kan bearbetas med improviserade verktyg, utan att ha lämpliga färdigheter. Oerfaren hantverkare kan behärska arbetet med sådana material.

Bild
Bild

Brandfarlighet

Plywood och OSB har en brandfarlighetsklass - G4. Det betyder att:

  • de antänds lätt när de utsätts för öppen låga;
  • bibehåll förbränningen även om yttre flamkällor elimineras.

Vid antändning bildas en stor volym högtemperaturgaser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Miljövänlighet

Vid tillverkning av plywood FSF och OSB används syntetiska bindemedel baserade på fenol . Denna komponent är skadlig för människors hälsa, så det är ingen mening att säga vilken som är mer skadlig och vilken som är säkrare. OSB-tyg tillverkas med många kemiska impregneringar som påverkar miljön negativt. Vid tillverkning av FC -plywood används dock endast naturliga hartser. Sådant material blir mer miljövänligt.

Bild
Bild

Vattentålighet

OSB -skivor är mindre motståndskraftiga mot fukt än plywood. Om du trimmar väggarna eller taket i ett rum med hög luftfuktighet med plankor baserade på spån, kommer de att svälla. Efter deformation återger OSB praktiskt taget inte sitt tidigare utseende . Som ett resultat kommer finishfodret att lida, vilket kräver reparationer som måste göras igen. Styrelserna för FC och FSF är mer stabila i detta avseende. Med en liten svullnad kan de återhämta sig helt.

Bild
Bild

Hygien

Vid tillverkningen av dessa två material används speciella impregneringar och antimögelmedel. När brädorna används under hög luftfuktighet är risken för svamp minimal.

Estetik

1-2 sorter plywood ser mer attraktiva ut än OSB-dukar . Men produkter av låg kvalitet har ingen yttre dekorativ effekt. Den innehåller ofta spår av knutar, gropar, maskhål i olika storlekar och andra defekter. Sådana remsor är olämpliga att använda när arbetet avslutas. För efterbehandling används plywoodremsor av klass 1 och 2. Det rekommenderas att endast använda spånskivor av alla märken som sängkläder.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är det bästa valet?

När du väljer ett material är det värt att överväga förhållandena i rummet där det ska användas

  1. För att dekorera ett barnrum är det lämpligt att ge företräde åt FC -plywood. Den är tillverkad av miljövänliga råvaror och avger inga giftiga komponenter i miljön.
  2. När du väljer ett byggmaterial för golvet under linoleum eller laminat i köket och badrummet är det bäst att köpa vattentät plywood. När den är våt kan den deformeras, men när den torkar återställs den helt.
  3. För att avsluta taket eller golvet i sovrummet är det lämpligt att använda OSB -remsor, eftersom de utmärks av bättre ljudisolering.

OSB rekommenderas att användas för efterföljande beläggning av golvet med lack, för efterbehandling av lokaler med hög trafik, i sommarstugor som inte värms upp på vintern. Om budgeten är begränsad och du behöver trimma ett stort område är det också bättre att använda chip strips för att spara pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vid dekoration av väggar är OSB också att föredra av ett antal skäl:

  • på grund av den låga vikten skapas minimala belastningar på lagerstöden;
  • på grund av den lättare vikten blir installationen enklare;
  • goda hållkvaliteter, på grund av vilka det är möjligt att driva spikar in i ytan;
  • lågt pris, vilket är särskilt uppskattat för stora arbetsvolymer.

Och du måste också räkna ut vad som kommer att bli billigare. För priset kommer plywood att kosta mer än OSB. Kostnaden för spånskiva i grad 3 kommer att ligga nära plywoodskivan med grad 4, det värsta märket. Enligt genomsnittliga uppskattningar är OSB -dukar cirka 2 gånger billigare.

Jämförda byggmaterial är populära inom byggbranschen. När du väljer brädor för beklädnad måste du noggrant studera deras detaljer. Med korrekt användning av plywood och OSB -ark kommer båda materialen att ge positiva resultat.

Rekommenderad: