Bitumengrad 70/30: Förbrukning Av Oljekonstruktion Bitumen, Egenskaper Enligt GOST, Användning Av BN

Innehållsförteckning:

Video: Bitumengrad 70/30: Förbrukning Av Oljekonstruktion Bitumen, Egenskaper Enligt GOST, Användning Av BN

Video: Bitumengrad 70/30: Förbrukning Av Oljekonstruktion Bitumen, Egenskaper Enligt GOST, Användning Av BN
Video: Bituminous Work (Tack Coat) | Highway Engineering 2024, Maj
Bitumengrad 70/30: Förbrukning Av Oljekonstruktion Bitumen, Egenskaper Enligt GOST, Användning Av BN
Bitumengrad 70/30: Förbrukning Av Oljekonstruktion Bitumen, Egenskaper Enligt GOST, Användning Av BN
Anonim

Det är omöjligt att föreställa sig modernt vägbygge utan bitumen, vattentätning av byggnader och strukturer från de aggressiva effekterna av jord och atmosfärisk nederbörd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

Bitumengrad 70/30, som är ett petroleumbyggnadsmaterial, i smält tillstånd är ett flytande fyllmedel med bindnings- och cementeringsegenskaper. Utan det är det omöjligt att sammanfoga grus och sand, som är en del av en fullvärdig varmlagd asfalt.

Bygg-oljebitumen produceras i enlighet med kraven i SNiP och GOST, kända sedan Sovjetunionens tid . Ordningsföljden för överensstämmelse med de tekniska egenskaperna och processens iscensättning bestäms av dessa två viktigaste standarder.

Bituminöst fyllmedel tillverkas huvudsakligen av följande märken: petroleumbitumen (BN) 50/50, 70/30, 90/10

Mängden bitumenhartser och lösningsmedel kan variera något, vilket i slutändan påverkar deras mjukningstemperatur - upp till punkten för fullständig smältning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Värdena för egenskaperna hos varje komposition visas i tabellen

Karakteristisk Markör Verifieringsmetoder
50/50 70/30 90/10
OKP 02 5624 OKP 02 5623 OKP 02 5622
Nedsänkning av nålen vid 25 ° C, med en diameter på 0,1 mm 41-60 21-40 5-20 Baserat på GOST 11501-78
Mjukning i form av en ring och en boll vid en temperatur, ° С 50-60 70-80 90-105 I enlighet med GOST 11506-73
Sträcker sig vid 25 ° С, inte värre 40 3, 0 1, 0 Enligt standarderna för GOST 11505-75
Hur stor andel löses upp (inte mindre)

99, 5

Guidad av GOST 20739-75
Viktförändring i procent efter smältning 0, 5 Enligt standarderna i GOST 18180-72
Brandfarligt till ett värde, i grader Celsius 230 240 I enlighet med GOST 4333-87
Hur mycket vatten innehåller (molekylärt) Spårprocent (i vikt) Enligt GOST 2477-65
Bild
Bild
Bild
Bild

Bituminöst material som inte har klarat testet i enlighet med GOSTs är inte tillåtet för försäljning. Under täckmantel av bituminösa byggmaterial skulle fyllmedel utspädda med hartser med helt andra egenskaper och indikatorer säljas på byggmarknaden.

Fysiokemiska egenskaper

Bituminöst byggmaterial med en 70/30 markör är ett vattentätt material med en tät struktur och motståndskraftig mot frysning vid betydande hastigheter under noll Celsius. Den är stabil vid uppvärmning i sommarvärme (under solens strålar), har en hög vidhäftningsgrad. Dess syfte är hydro- och kemikalieskydd. Detta byggmaterial kan lösas med hjälp av de flesta organiska lösningsmedel - men i uppvärmt tillstånd . Det är kemiskt stabilt - under verkan av de flesta syror och alla alkalier. Så, helt bituminöst material är lösligt i bensen, bensin, etanol, koldisulfid, triklormetan och ett antal andra reagenser. Vattenhaltiga kemiska lösningar - i stor majoritet - verkar inte på det bituminösa skiktet.

BN 70/30 -material smälter lätt - mjukning sker redan vid +70 . Fast bränsle som används för uppvärmning av bituminösa medier sparas. Och med förbrukningen av brännbara material, minskar också tiden för uppvärmning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Jämfört med samma märke BN-90/10, gör kompositionen med markören 70/30 det möjligt för arbetarna att ta den i ett perfekt skick för att hälla den i arbetsområdet mycket snabbare . Byggnader, strukturer och strukturer är tillräckligt välskyddade mot nederbörd och markfuktighet, utan att ett sådant skyddande skikt undergräver fundament och bärande strukturer.

Sammansättningen av BN-70/30 åldras till följd av en gradvis förändring av dess arbetsegenskaper till deras värden, vid vilka ett skikt av detta material spricker och börjar passera fukt i en betydande mängd. Åldringen av det skyddande lagret på en viss plats stimuleras endast av konstant kontakt med atmosfären och direkt solljus . Faktum är att fraktioner som liknar ett oljevisköst medium gradvis härdar och polymeriseras. Några av dem, tvärtom, sönderfaller och eroderar. Som ett resultat återstår endast ett fast, smuligt krackat medium, som på distans liknar klibbig plast, av bindemedlet, visköst i konsistenssammansättning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsinstruktioner

Den standardiserade förbrukningen av BN-70 /30-kompositionen för att täcka alla ytor är upp till 2 kg / m2. Konsumtionen av bitumenbaserade byggmaterial bestäms av arbetets typ och art, beläggningens tjocklek och ytan som är isolerad från vatten. Kompositionen appliceras till exempel på ytan av ett betongfundament, med eventuell tillsats av fotogen, bensin, white spirit eller nefras.

Spridning av en öppen eld smält under påverkan av en källa är endast möjlig på föremål där det inte finns brandfarliga och brännbara byggmaterial och strukturer. Om det är förbjudet att använda till exempel en gasbrännare, kommer lösningsmedelstillsatser att hjälpa hantverkarna.

Det är möjligt att täcka alla ytor av bitumenmastik som redan innehåller det önskade lösningsmedlet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flamfritt vattentätningsmaterial är dyrare - arbetet kommer dock att slutföras mycket snabbare, vilket kommer att ha en gynnsam effekt på anläggningens idrifttagande i tid. Byggmaterial med bituminös komposition produceras huvudsakligen i form av rullar (takmaterial), bitar eller briketter (fast, härdad konsistens) eller som sprutade medier. Det specifika valet beror på klienten.

Innan du påbörjar målningsarbete relaterat till applicering av bitumenkompositionen rengörs och tvättas väggen, grunden eller golvet från damm, smuts och skräp och torkas sedan noggrant. Främmande föremål och material måste tas bort från arbetsområdet . Alla onödiga, utländska medier kommer att försämra kvaliteten på den applicerade vattentätningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Före smältning tas kompositionen ur förpackningen, bryts i bitar, placeras i en metalltank - och värms upp, vilket gör att locket står på glänt. Den volymetriska fyllningen av den valda behållaren är tre fjärdedelar. När kompositionen smälter omrörs den - detta kommer att smälta hela volymen som hälls i behållaren och bli av med luftrum.

Med fullständig frånvaro av ofusade bitar och skum är detta byggmaterial klart för applicering på den förberedda ytan

Det är förbjudet att värma bituminösa byggmaterial i trä-, plast- och kartongbehållare.

Rekommenderad: