Bitumengrad 90/10: Tekniska Egenskaper Hos Petroleumkonstruktion Bitumen, Packning 25 Och 40 Kg, GOST. Förbrukning Och Densitet

Innehållsförteckning:

Video: Bitumengrad 90/10: Tekniska Egenskaper Hos Petroleumkonstruktion Bitumen, Packning 25 Och 40 Kg, GOST. Förbrukning Och Densitet

Video: Bitumengrad 90/10: Tekniska Egenskaper Hos Petroleumkonstruktion Bitumen, Packning 25 Och 40 Kg, GOST. Förbrukning Och Densitet
Video: Bitumen Production, Pharmaceuticals | Bazaar 2024, Maj
Bitumengrad 90/10: Tekniska Egenskaper Hos Petroleumkonstruktion Bitumen, Packning 25 Och 40 Kg, GOST. Förbrukning Och Densitet
Bitumengrad 90/10: Tekniska Egenskaper Hos Petroleumkonstruktion Bitumen, Packning 25 Och 40 Kg, GOST. Förbrukning Och Densitet
Anonim

Bitumen är ett av de mest kända och mest använda byggmaterialen. Betydelsen av ordet kommer från det latinska bitumen ("bergsharts") och speglar materialets struktur, bestående av kolväten och deras derivat, som erhålls som ett resultat av bearbetning av olja och petroleumprodukter.

Bild
Bild

Produktionsteknik

Det finns naturliga och konstgjorda bitumen. Konstgjorda material erhållna till följd av kemisk bearbetning av petroleumprodukter har funnits industriell tillämpning. Råvaran för produktion av BN 90/10 bitumen är tjära från både AVT -enheter (atmosfäriska vakuumrör för primäroljeraffinering) och från koksenheter, samt asfalt och restextrakt efter separat rening.

För närvarande finns det två tekniska processer för produktion av bitumen, baserat på oxidation av produkter från direkt oljeraffinering med asfalter och oljeextrakt med hjälp av:

  • oxidation;
  • sammansättning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den första metoden är att föredra. Tjäraoxidation är en heterogen reaktion mellan luft och vätska . BN 90/10 produceras genom bubblande - passerar gas genom ett vätskeskikt för att öka innehållet av asfalthartsartade ämnen. Processen består i att blåsa ut råvaran med luft upphettad till en temperatur av cirka 250 grader.

I detta fall sker en oxidationsreaktion mellan vätet i råmaterialet och syret i luften. Koncentrationen av väte minskar under polymerisationen och förtjockningen av råvaran till den konsistens som GOST föreskriver för bitumen BN 90/10 . Reaktionsprodukterna är bland annat: koldioxid, vattenånga, destillation (dess sammansättning beror på mängden flyktiga ämnen som finns i råvaran).

När utloppstanken fylls med färdig bitumen tas ett prov för analys . Om materialets kvalitet uppfyller standarderna kyls bitumen till 170 grader, varefter den läggs i papptrummor eller papperspåsar och får svalna helt i 24-48 timmar. Den slutliga stabiliseringsprocessen fortsätter på dedikerade betongplattor.

På sommaren varar det sex dagar, på vintern - upp till fyra.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det bör noteras att i produktionen av BN 90/10 är mängden avfall minimal - det är mindre än 1 procent. De gaser som alstras genom oxidationen separeras från kolväten, och en liten mängd diesel drivs vanligtvis till en förbränningsugn eller släpps ut i ett industriellt avlopp.

Bitumen har en komplex komposition, som består av flera faser:

  • fasta föreningar som ger styrka i härdat tillstånd;
  • petroleumoljor som ger viskositet;
  • stabilisatorer - hartsfraktioner som är ansvariga för vidhäftning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Egenskaper

BN 90/10 tillhör gruppen konstgjord konstruktionsbitumen. Konstgjorda bitumen är amorfa ämnen som inte har en smältpunkt. De är resistenta mot syror och alkalier. En särskiljande egenskap är hydrofobicitet. Det är denna egenskap som spelar en avgörande roll när man använder detta material som vattentätning. Dessutom har bitumen ett antal andra unika prestandaegenskaper:

  • blanda enkelt med krossade stenfraktioner och sand på grund av förmågan att mjukna och förvandlas till flytande tillstånd vid uppvärmning;
  • lätt flytande med lösningsmedel (diesel, bensin, etc.);
  • har förmågan att bilda konststen när de blandas med mineraliska material.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också några nackdelar:

  • tendens att mjukna vid förhöjda temperaturer;
  • bräcklighet vid låga omgivningstemperaturer;
  • låga mekaniska egenskaper (först och främst styrka och elasticitet);
  • ökad tendens att torka ut (åldrande);
  • inte resistent mot bensin, terpentin, alkohol och andra organiska lösningsmedel.
Bild
Bild
Bild
Bild

Specifikationer

BN 90/10 inkluderar:

  • mineralföroreningar;
  • cellulosa;
  • petroleumbitumen (andelen är 90).

BN 90/10 klass inkluderar:

  • konventionell beteckning - BN ("petroleumbitumen");
  • mjukgöringstemperatur - cirka 90 grader;
  • nålens penetrationsdjup (viskositetsparameter i laboratorietester) - 10.
Bild
Bild
Bild
Bild

BN 90/10 kännetecknas av goda vidhäftningsegenskaper i förhållande till många material: metall, trä, tegel, natursten. Höga konsumentkvaliteter gör det möjligt att använda den för högkvalitativ vattentätning, vilket skapar ett ytterligare skyddslager. Fysiska och mekaniska parametrar för materialet regleras av GOST 6617-76. Jämfört med liknande material (till exempel BN 70/30) är bitumen av det beskrivna märket mindre benägna att droppa, vilket resulterar i att det används ofta för applicering inte bara på horisontella utan även på vertikala ytor.

BN 90/10 är inte bara ett funktionellt, utan också ett ekonomiskt byggmaterial: den genomsnittliga förbrukningen är cirka 0,8-2,0 kg per kvadratmeter av ytan som ska beläggas, beroende på dess typ, struktur och tjocklek på den applicerade beläggningen. Materialets densitet är 1,5 g / cm3.

Detaljhandeln BN 90/10 kan köpas i två typer:

  • i fyrskiktspapper med silikonbeläggning blir vikten 40 kilo;
  • i briketter, förpackade i 25 kg papperspåsar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Användningsområde

På grund av de goda vattenavvisande egenskaperna känns BN 90/10 bitumen igen som ett utmärkt och billigt isoleringsmaterial som skyddar mot fukt. I konstruktionen används den för att hydrauliskt isolera källare med beläggning. De använder material för skarvar av armerade betongpaneler, fundament, för installation och restaurering av taket, för bildandet av en betongbas för läggningsmaterial. Dessutom hälls sprickor med den.

Detta material används i stor utsträckning vid installation och reparation av rörledningar, avlopp, vid konstruktion av tunnlar, broar samt i gruvkonstruktion . Det ger extern vattentätning av byggnadsstrukturer inte bara från sten, utan också från metall, trä och andra material. BN 90/10 är en råvara för tillverkning av hydraulisk isolering och mastik baserad på den.

Dessutom ingår det i rulltaksmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ansökningsregler

BN 90/10 används i flytande tillstånd. För att göra detta värms det upp i anpassade behållare (samtidigt som det säkerställs att det inte kommer någon direkt kontakt med eld). För att påskynda smältningen, innan bitumen sänks ned i behållaren, ska den krossas och delas upp i delar. Bitumen appliceras på ytan som ska behandlas med penslar, rullar eller penslar. För att säkerställa tillförlitlig vidhäftning av bitumen till ytan måste den rengöras noggrant i förväg från det tidigare taket, sand, smuts och andra fraktioner.

GOST 6617-76 fastställer reglerna för användning av BN 90/10 bitumen:

  • när det används i byggbranschen, är materialet förpackat i stål- eller träfat, plywood- eller papptrummor och papperskassar med flera lager som väger upp till 250 kg.
  • återförsäljare använder liknande plywoodpåsar eller trummor;
  • BN 90/10 bitumen kan transporteras både på väg och på järnvägsplattformar, vagnar och öppna vagnar (dessutom transporter över ett avstånd på upp till 500 km i specialfordon - autobitumenbärare är tillåtna).
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Eftersom bitumen är ett brännbart material (flampunkt - 220-300 grader) måste du följa brandsäkerhetsreglerna när du arbetar med det:

  • använda personlig skyddsutrustning och overall;
  • låt inte smält bitumen komma i kontakt med huden;
  • när en liten volym material tänds bör det släckas med sand, en speciell brandsläckare, filtmatta eller asbestduk;
  • Om en stor mängd bitumen antänds, använd en skumstråle eller vatten.

Rekommenderad: