Bitumengrad BND 60/90: Tekniska Egenskaper Hos Vägbitumen, Densitet Och Volymvikt Enligt GOST. Hur Transporteras Korrekt?

Innehållsförteckning:

Video: Bitumengrad BND 60/90: Tekniska Egenskaper Hos Vägbitumen, Densitet Och Volymvikt Enligt GOST. Hur Transporteras Korrekt?

Video: Bitumengrad BND 60/90: Tekniska Egenskaper Hos Vägbitumen, Densitet Och Volymvikt Enligt GOST. Hur Transporteras Korrekt?
Video: Densitet 2024, Maj
Bitumengrad BND 60/90: Tekniska Egenskaper Hos Vägbitumen, Densitet Och Volymvikt Enligt GOST. Hur Transporteras Korrekt?
Bitumengrad BND 60/90: Tekniska Egenskaper Hos Vägbitumen, Densitet Och Volymvikt Enligt GOST. Hur Transporteras Korrekt?
Anonim

Hållbarheten och praktiska användningen av härdad asfalt på motorvägar, överfarter och gator beror avsevärt på parametrarna för det bituminösa byggmaterialet. Artikeln behandlar varumärket vägbitumen BND 60/90, vilket i hög grad säkerställer vägbanans hållbarhet.

Bild
Bild

Specifikationer

Långvarig vägbeläggning ligger i att göra vägbanan så mottaglig för sprickbildning som möjligt. Motstånd mot eventuella skift som leder till sprickbildning, mindre exponering för nederbörd och smuts, frostbeständighet är asfaltens huvudparametrar . Bitumenfyllmedlet av märket BND 60/90 passar väl in i dessa krav.

Det är det som används i många regioner för att bygga nya vägar och återställa befintliga.

Bild
Bild

För tydlighetens skull visar tabellen jämförelser av BND 60/90 med fyra andra märken i kompositionen

Karakteristisk BND i enlighet med GOST 22245-90
200 / 300 130 / 200 90 / 130 60 / 90 40 / 60
Provstickning med en kon (nedsänkning av testkroppen), mm
vid 25 ° С, inte värre 20, 1-30 13, 1-20 9, 1-13 6, 1-9 4-6
vid 0 ° С, inte värre 4, 5 3, 5 2, 8 1, 3
Temperatur, ° C
förlust av hårdhet, inte mindre 35 40 43 47 51
skörhet, inte högre -20 -18 -17

-15

-12
tändning, inte lägre 220 220 230
Förlängning, cm
25 ° С, inte kortare - 70 65 55 45
0 ° С, inte kortare 20 3, 5 -
Ändra värdet på temperaturen för förlust av hårdhet efter uppvärmning, 0 ° С, inte mer
Indexet för konkropps nedsänkning i provet -1,0 till +1,0

Baserat på de presenterade egenskaperna hos bitumen har modifiering 60/90 förtjänat det största erkännandet inom vägbyggnad / reparation.

Bild
Bild

Faktum är att detta varumärke av petroleumbitumen håller fast krossade stenar, sand och mineraltillsatser tillsammans, så småningom vänder kylasfalten från en viskös beläggning i vilken ett ben eller ett däck faller i ett mycket hårt lager duk som tjänar för 10 eller mer år. Densitet (volymvikt) BND 60/90 - 1032 kg / m3.

Bild
Bild

Var används den?

Vägbitumen BND 60/90 är huvudkomponenten efter sand och grus . Den används vid restaurering och läggning av vägar och parkeringsplatser för alla slags ändamål. Istället för bitumen kan du också använda cement - då istället för asfalt skulle betong visa sig. Genom att lägga ett förhållande 1: 1 av sand till cement i betong skulle du få en beläggning som inte är sämre än asfalt när det gäller styrka och hållbarhet. Men en sådan lösning är märkbart dyrare än asfalt, vilket inkluderar bitumen.

Bild
Bild

Läggning av varm och varm asfalt och asfaltbetong är inte komplett utan förberedelse, distribution och pressning av blandningen med valsen, liksom den slutliga ytbeläggningen under det projicerade området och trafikfältet.

Innan den nya asfalten läggs bryts den gamla asfalten preliminärt upp och tas bort - den skickas i sin tur till konstruktion av tillfälliga vägar och körbanor med variabla trafikfält.

Bild
Bild

Innan bitumen läggs till asfalten rengörs briketterna från förpackningen, bryts i bitar, hälls i en metallbehållare och värms över en eld eller i en speciell tank som drivs med gas. Således uppnår de fullständig smältning av bitumenkompositionen till ett flytande, flytande tillstånd. Bitumen bör inte innehålla stenar, fragment av alla typer av återvinningsbara material eller överflödiga föroreningar, ska inte skumas.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om bitumen används som en vattentätning i byggnaden, hälls ett lösningsmedel i efter delvis kylning till 80 ° C . Därefter har mastern bara 2 minuter på sig att fördela bitumen som tagits med en rulle eller pensel jämnt över ytan som ska beläggas.

Bild
Bild

Hur transporteras korrekt?

Bitumentransport utförs i enlighet med särskilt stränga föreskrifter. Tjockt bitumen är en brandfarlig substans och utspädd med lösningsmedel är också explosiv . Den får endast transporteras i flytande form med konstant uppvärmning, till exempel i en bitumenbil, till platsen för asfaltbeläggning. Om du låter den svalna i en tank, kommer det att ta mycket lång tid att smälta den, eftersom det är mycket svårare att smälta en enorm brikett, som tog formen av en tank, än att smälta en bitumenkomposition, hackad i bitar.

Faktum är att det är svårare att röra om en smältbrikett än bitar som smälter slumpmässigt vid förhöjd temperatur.

Bild
Bild
Bild
Bild

För ett mer ekonomiskt underhåll av mjukning / smälttemperaturen kan tanken beklädas med basalt mineralull . En speciell mekanism fungerar inuti tanken för att säkerställa blandning av kompositionen. Transport av bitumen i kyla utförs med konstant uppvärmning.

Bild
Bild

Bitumen släpps ut genom ett separat rör som ligger i tankens nedre del på platsen för läggnings- / reparationsarbeten. Enligt GOST är bitumenbehållaren utrustad med ett reflekterande tejp, två avstängningsventiler placerade på avloppsröret efter varandra . Om en av kranarna passerar bitumen (slitage på dess plugg) kommer den andra att förhindra spill av byggmaterial längs vägen som är en del av bitumenbilen.

Rekommenderad: