Skillnaden Mellan Tjära Och Bitumen: Skillnaden I Sammansättning Och Vilken är Bättre? Vad är Skillnaden I Ursprung?

Innehållsförteckning:

Video: Skillnaden Mellan Tjära Och Bitumen: Skillnaden I Sammansättning Och Vilken är Bättre? Vad är Skillnaden I Ursprung?

Video: Skillnaden Mellan Tjära Och Bitumen: Skillnaden I Sammansättning Och Vilken är Bättre? Vad är Skillnaden I Ursprung?
Video: Skillnaden mellan BF9K och ISO 2024, Maj
Skillnaden Mellan Tjära Och Bitumen: Skillnaden I Sammansättning Och Vilken är Bättre? Vad är Skillnaden I Ursprung?
Skillnaden Mellan Tjära Och Bitumen: Skillnaden I Sammansättning Och Vilken är Bättre? Vad är Skillnaden I Ursprung?
Anonim

Det finns många material som byggare och arbetare i olika branscher ställs inför. Dessa inkluderar bitumen och tjära. Utåt sett är materialen lika både i sammansättning och i vissa egenskaper. Det är därför de ofta är förvirrade. Men faktiskt är det väldigt enkelt att komma ihåg skillnaderna.

Bild
Bild

Vad är skillnaden i ursprung och sammansättning?

Tjära är en raffinerad produkt, eller snarare resten av denna process . Kompositionen innehåller petroleumhartser, mycket kolväten och en liten andel metaller. Ämnet är jämförbart i densitet med vatten. Ämnet har dykt upp relativt nyligen.

Bitumen är en hartsartad produkt, ofta fast . Den är gjord av tjära. Ett ämnes sammansättning är alltid baserad på kolhaltiga föreningar. De exakta komponenterna beror dock på hartss ursprung.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bitumen erhålls vanligtvis på grund av att oljeavlagringar inte bevaras ordentligt . Så den kemiska sammansättningen förändras under påverkan av syre och en ny substans erhålls. Olika kemiska reaktioner kan leda till bildandet av ett ämne. Detta är den största skillnaden från tjära, eftersom den senare tillverkas artificiellt. Det fasta ämnet bryts helt enkelt.

Den exakta sammansättningen av hartset och dess egenskaper beror direkt på egenskaperna hos den ursprungliga oljan. Och processen för bildandet av ett ämne påverkar också. Det finns också en konstgjord version av bitumen . I detta fall används produkter för bearbetning av skiffer, kol och olja för produktion.

Naturliga bitumen har varit kända för människor i många år . Det finns historiska bevis på att sådana hartser användes av de gamla sumererna. Därefter behandlades ämnet med golvbeläggningar. De gamla egyptierna använde bitumen för att göra mumier. Det finns bevis för att även människor i neolitikum använde bitumen för att fästa spjutspetsar på basen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hårda hartser bryts på naturliga platser där det finns en oljekälla. Men numera används produkten sällan i sin rena form. Olika tekniker används för att förbättra bitumenets egenskaper och egenskaper. I vissa fall kan egenskaperna skilja sig exakt på grund av bearbetningens art. Här är de viktigaste skillnaderna mellan bitumen och tjära.

  1. Tjära är en rest efter oljeraffinering, men det andra ämnet finns i naturen. Båda är dock petroleumbaserade.
  2. Hårda hartser har en mer multikomponentkomposition. Som ett resultat är både egenskaperna och tillämpningsområdet mycket bredare.
  3. Ibland används tjära för att göra bitumen. Det är omöjligt att göra omvänd operation. Många kemiska föreningar tillsätts till tjära för att göra det hårt och hållbart.
  4. Bitumen används på fler livsområden än tjära.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Båda materialen är tillverkade med olja, så de ser väldigt lika ut. Annars finns det en hel del skillnader. Även tillämpningsområdena är olika.

Bitumen har varit känt i många år, men tjära uppträdde bara under oljeraffinering.

Bild
Bild

Ansökningar

Tjära används oftare för produktion av de mest populära bitumentyperna. Och även ämnet är nödvändigt vid framställning av eldningsolja, låg askkoks, bränsle för motorer, brännbara gaser. Resten av användningsområdet är litet. Tjära används för isolering under takarbeten, för att täcka vägar.

Bitumen kan vara av olika typer och produktion. Genom design finns det flera av de mest populära modifieringarna. Priset på sorterna är inte heller detsamma.

Dessutom, om vi jämför med liknande material, är kostnaden den bästa, den mest prisvärda.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bitumenens tillämpningsområde beror på dess typ

  1. Byggnad . Ämnet är nödvändigt för vattentätning. Det används vid konstruktion av olika strukturer, hus, byggnader. Materialet anses vara det bästa, är av god kvalitet till ett överkomligt pris.

  2. Takläggning . Bitumen av detta slag används vid tillverkning av takmaterial, rubemast, glasin, hydroglas. Och även materialet är nödvändigt vid tillverkning av mastik, primer, rubitex. Ämnet används också för att skapa bituminöst papper och glasfiber.
  3. Väg . Vägytan behandlas med sådan bitumen. Så spåren får många användbara egenskaper, de blir mer slitstarka.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fast bitumen används också inom vissa delar av den nationella ekonomin . Så det kan hittas i gjuteriet, elektroteknikfält. Hartset används för foder av läder, trä och papper. Ämnet används för att skydda mot vatten. Det finns som råvara vid tillverkning av olika lacker och färger, liksom i polymerindustrin.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är den andra skillnaden?

Tjära produceras kemiskt, men bitumen är helt naturligt. Samtidigt stelnar den senare och förvandlas till en fast sten. Men tjära är alltid viskös, flytande, även vid låga temperaturer. Bitumen används mer som material. Samtidigt fungerar tjära i sin rena form ofta som en råvara.

Rekommenderad: