Betongblindområde (38 Bilder): Hur Man Gör Ett Blindområde Runt Huset Med Egna Händer? Installation Av Blindyta Och Betongkomposition, Hällteknik, Reparation

Innehållsförteckning:

Video: Betongblindområde (38 Bilder): Hur Man Gör Ett Blindområde Runt Huset Med Egna Händer? Installation Av Blindyta Och Betongkomposition, Hällteknik, Reparation

Video: Betongblindområde (38 Bilder): Hur Man Gör Ett Blindområde Runt Huset Med Egna Händer? Installation Av Blindyta Och Betongkomposition, Hällteknik, Reparation
Video: 2 of the HARDEST Acrylic Pouring techniques ever tackled FANTASTIC RESULTS Masse Art Studio #120 2024, Maj
Betongblindområde (38 Bilder): Hur Man Gör Ett Blindområde Runt Huset Med Egna Händer? Installation Av Blindyta Och Betongkomposition, Hällteknik, Reparation
Betongblindområde (38 Bilder): Hur Man Gör Ett Blindområde Runt Huset Med Egna Händer? Installation Av Blindyta Och Betongkomposition, Hällteknik, Reparation
Anonim

Även den starkaste grunden tål inte fukt- och temperaturförändringar på länge. Fukt ökar snabbt belastningen på dräneringssystemet och vattentätningen i huset. För att undvika detta installeras en betonggardin. Detta är ganska enkelt att göra på egen hand. Detta är vad den här artikeln kommer att handla om.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom att utföra huvudfunktionerna (att bevara strukturen från fuktens destruktiva effekter) blir beläggningen ett område för fotgängare . Dessutom ger det blinda området ett privat hus en speciell skönhet och ett färdigt utseende. Innan du direkt häller det blinda området är det dock nödvändigt att analysera designfunktionerna och rekommendationerna för dess installation.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enhet

Betongblindområden kännetecknas av strukturell enkelhet, och de material som beskrivs nedan kommer att behövas för egen produktion

  1. Kudde (tårta) . Det är nödvändigt att fylla på igen innan lösningen hälls i konstruktionsspåren. Denna roll spelas ofta av sand (grov och medelstor kornstorlek), krossad sten, grus med minsta diameter eller en blandning av grus och sand. Om fin sand används som underlag kan stor krympning uppstå. På grund av kraftig krympning kan strukturen spricka. Det mest tillförlitliga alternativet är en bädd av två lager: först hälls krossad sten eller grus, som komprimerar jorden och sedan hälls sand.
  2. Förstärkning läggning . Armeringsnät i strukturen ger ytterligare styrka. Spårens mått varierar vanligtvis - antingen 30 x 30 cm eller omkrets 50 x 50 cm. Armeringens diameter är 6-8 mm, men allt är baserat på jordtypen.
  3. Formning . Strukturen måste kompletteras med styrningar av raka brädor. Formen installeras över hela täckningsområdet. Bredden på styrningarna är 20-25 mm. Formen gör att du kan eliminera spridningen av kompositionen.
  4. Betongbruk . Skapandet av en struktur kräver användning av betong av en speciell komposition.
Bild
Bild
Bild
Bild

Lösningens kvalitet väljs separat, eftersom styrkan, jämnheten och hållbarheten hos blinda strukturer läggs till från blandningstypen och dess inledande egenskaper. För denna typ av byggnader används ofta en blandning av M200 . Styrka klassen bör utgå från B15 indikatorn (märken med andra höga värden kan också bli en analog). Det är värt att ta hänsyn till sådana egenskaper som frostbeständighet (den idealiska indikatorn för denna parameter är F50). För att det blinda området ska ha de bästa indikatorerna för motståndskraft mot temperaturförändringar är det värt att välja lösningar med en F100 -indikator. Självkonstruktion av det blinda området är acceptabelt både vad gäller vinst och pris.

Bild
Bild

Sammansättning och beredning av betong

För att skapa en blind yta runt byggnaden är det inte nödvändigt att köpa en färdig blandning eller beställa en betongblandare hyra. Du kan göra allt själv om du beräknar proportionerna av de ingående materialen. Du kan blanda M200 betongbruk själv. Tänk på receptet:

  • 1 del av cementkompositionen (det bästa alternativet är Portlandcement i gradering 400);
  • aggregat i en andel av 4 delar (krossad sten eller grus är lämpligt);
  • sand med medelhög eller fin kornstorlek bör vara 3 delar;
  • vätskan är ½ del av lösningen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det betyder att för att få 1 m³ behöver du:

  • cement ca 280 kg;
  • sand ca 800 kg;
  • krossad sten kommer att behöva cirka 1100 kg;
  • vätskor - 190 l.

Råd: blanda först vätskan och cementpulvret, blanda till en slät massa och tillsätt sedan grus och sand.

Bild
Bild

För att säkerställa extra styrka måste vissa regler följas.

Byggkrav

Allt du behöver veta om att skapa ett mörkt område innehåller SNiP. Här kan du hitta alla möjliga rekommendationer och allmänna regler.

  1. Den totala längden på blindytan måste vara 20 cm högre än taköverhängets längd . Om det finns en tömning i designen, är sådana indikatorer också viktiga att ta hänsyn till. Det bästa värdet i detta fall är en längd på 1 meter. Det är dessa indikatorer som ibland gör det möjligt att lägga en kaklad väg nära strukturen.
  2. Bandkonstruktionens djup beräknas till halva indexet för djupet av jordfrysning .
  3. Längden på blindytestrukturen måste motsvara husets omkrets . Vissa luckor observeras dock när du installerar verandan.
  4. Tjockleken regleras också och är cirka 7-10 cm, beräknat för de översta lagren . Förutom det blinda området skapas dock ofta parkeringsplatser. Vid tillverkning av parkering ökar tjockleken på blindytan och är upp till 15 cm.
  5. Partiskhet . Lutningen, i enlighet med allmänna krav, är från 1 till 10 cm per meter konstruktion. De vanligaste indikatorerna är 2-3 cm, vilket är ungefär 3 grader. Hörnen är riktade mot den motsatta sidan av fundamentet. Det är inte längre värt att göra en sluttning, eftersom det blir omöjligt att gå på en för "brant" stig på vintern. Isbildning kan orsaka olyckor.
  6. Installation av trottoarkanten . Även om det blinda området inte alls innebär att man lägger en trottoarkant, finns det en sådan möjlighet. Det är bättre att installera undertak om buskar eller träd växer runt husets omkrets, vars rötter tenderar att växa starkt. Dessa är växter som hallon, poppel, björnbär, etc.
  7. Optimal bas- / sockelhöjd . Om hårda beläggningar används är bas- / sockelhöjden över 50 cm.
  8. Den bästa indikatorn för "höjden" av det blinda området ovanför markytan är 5 cm eller mer .
Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns flera ritningar och diagram som reglerar konstruktionen av en krossad blinda yta. Strukturen är uppförd från ett massivt betongskikt. Alternativet är relevant både för vanlig jord och för "problem" sorter.

Om du följer rekommendationerna från SNiP kan du bygga ett idealiskt blindområde på ett lanthus även på egen hand.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vad är nödvändigt?

För att börja bygga ett högkvalitativt blindområde kan du behöva:

  • robust hacka;
  • lång garn;
  • vanlig roulette;
  • märkpinnar;
  • betongkomposition;
  • stampare;
  • en film som inte tillåter fukt att passera (geotextil);
  • brädor för konstruktion av formar;
  • nivå;
  • bågfil;
  • förstärkningsmaterial;
  • nippers, spikar och svetsmaskiner;
  • en tätningsmassa (de kommer att behöva bearbeta sömmarna, du kan använda en polyuretanbaserad produkt);
  • spatel, murslev och regel.
Bild
Bild

DIY tillverkningsteknik

Tekniken för konstruktion av sådana strukturer omfattar flera steg. Var och en av etappen är ganska enkel, med steg-för-steg-instruktioner till hands, även en oerfaren byggare kan hantera dem.

Pålägg

Först bör du förbereda webbplatsen. Det är nödvändigt att markera bandstrukturen. Du kan använda pinnar för detta. Men i detta avseende finns det flera tips.

  1. Ett avstånd på en och en halv meter observeras mellan tapparna.
  2. Djupet av de grävda diken beror direkt på jordtypen. Minimidjupet är ungefär från 0, 15 till 0, 2 m. Om arbetet utförs på höjande mark ökar vi djupet (0, 3 meter).
Bild
Bild

Markeringen är mycket förenklad om du utför det i följande steg

  1. Vi kör i pinnar i byggnadens hörn.
  2. Vi installerar fyrar mellan huvudpinnarna i husets cirkel.
  3. Vi drar i spetsen och kombinerar pinnarna till en enda struktur.
Bild
Bild

I detta skede rekommenderar hantverkarna att använda en tätningsmassa för att separera fundamentet och skyddsbeläggningen. Sedan kan du skapa strukturens lutning. För detta grävs en gräv, där djupet på den första delen är större än den andra.

Du kan använda trä för att ramma. Stocken placeras vertikalt och lyfts. Sedan sänker vi stocken med kraft, på grund av vilken botten komprimeras.

Formskapande

För konstruktionen av formen kommer brädor att behövas. Omedelbart måste du markera höjden på kudden som skapas. I hörnen fästs lådan med metalldelar. Om du inte vill demontera formen efter arbetets slut, är det bättre att förbehandla träet med ett antiseptiskt medel och linda brädorna i takmaterial.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Arrangemang av en kudde

För att det blinda området ska byggas enligt nödvändiga standarder bör du börja förbereda grunden för det först. Basen kan vara antingen lera eller sandig. Sandskiktets tjocklek når 20 cm. Det är bäst att lägga kudden inte i ett lager, utan i flera . Varje lager måste tampas. Som ett resultat måste du jämna ut torklösningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Impregnering

Vattentätning görs genom att lägga takmaterial eller annat liknande material i flera lager. Vattentätningsexperter rekommenderar följande.

  1. För att få en expansionsfog bör materialet "vändas" något mot väggen.
  2. Takmaterial eller dess analoga passform överlappar direkt.
  3. Om installationen av en dräneringsstruktur är planerad, bör den installeras nära den resulterande "vattentätningen".
Bild
Bild
Bild
Bild

Förstärkning, hällning och torkning

Från ett lager grus lägger vi ett metallnät över en nivå på 3 cm. Steget är cirka 0,75 m. Sedan knådar vi betongblandningen och fyller den i lika stora delar i formningsdelen. Skiktet av blandningen ska vara lika med kanten på planklådan.

Efter att ha hällt lösningen är det värt att genomborra torkytan på flera ställen . Tack vare detta kommer överflödig luft att komma ut ur strukturen. För korrekt fördelning av blandningen kan du använda en murslev eller en regel. Det är möjligt att öka betongens motståndskraft med hjälp av ytgallning. För att göra detta är det täckt med torr PC 400 i en tjocklek av 3-7 mm. Detta bör göras 2 timmar efter hällning.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att undvika sprickor i kompositionen rekommenderar mästarna att strö den med vatten flera gånger om dagen . För att fylla det blinda området ordentligt är det viktigt att sprickor inte går över betongen.

En plastfolie hjälper till att skydda beläggningen från fuktfällning. Man tror att betongytorna på det blinda området torkar redan i 10-14 dagar. Reglerna kräver dock att du väntar 28 dagar.

Bild
Bild

Hur täcker man?

Bredden, liksom densiteten för att fylla expansions- och expansionsfogarna med vattentätningsmaterialet, måste kontrolleras. Reparationer kan krävas då och då. Vinylband upp till 15 mm tjocka fungerar bra för expansionsfogar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om arbete utförs på grävande mark är det blinda området inte anslutet till basen. I detta fall uppförs dränering och stormdränering runt byggnadens omkrets, tack vare vilket vatten kommer att ledas bort från byggnaden. Särskilda tekniker hjälper till att öka betongkonstruktionernas täthet och ge skydd mot kollaps. Impregnering kan hjälpa till med:

  • cementblandning;
  • flytande glas;
  • primers (materialet måste anta djup penetration);
  • vattenavvisande.

Det blinda området kan förädlas genom att dekorera med "riven" eller slät sten, kakel, småsten. Dekorelement fästs på betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reparationstips för blinda områden

Små flisar kan repareras och sprickor kan repareras med betong eller cementbruk. Det är bättre att reparera mindre brister antingen tidigt på hösten eller sena våren . Vädret under arbetet måste vara klart och torrt. Reparationer utförs bäst vid en temperatur på 12-10 C. Detta är nödvändigt för att betongytor inte ska ta upp överflödigt vatten, inte blir fuktiga, inte kollapsar eller smulas under påverkan av nederbörd eller värme.

Bild
Bild

Om reparationer måste utföras i extrem värme är det bättre att välja tidpunkten för soluppgång eller solnedgång . I gryningen och sent på kvällen är värmeeffekterna på ytan minimala. Vid arbete är det viktigt att förstå att det nya lagret i det framtida blindområdet måste täckas med plywood, det ska inte placeras i direkt solljus. Under solen avdunstar vatten för snabbt från lösningen, och dess styrka och kvalitetsegenskaper minskar.

Bild
Bild

Flis, små sprickor och hålrum kan korrigeras med hjälp av en mastik från en bituminös komponent eller en cement-sandblandning. Blandningar av dessa medel är också relevanta. Om du planerar att reparera djupa gropar och stora chips måste du ansluta dig till skadan innan du börjar arbeta. Du kan eliminera små skador genom att utföra arbete i följande ordning.

  1. Först måste du rengöra alla ytor. Efter det undersöker vi noggrant alla skador och utvärderar det, sedan kan du bestämma hur du ska åtgärda felet.
  2. Ytsprickor eller flis behandlas med en primer flera gånger. Efter att ha lagt i flera lager primer kan du använda en cement-sandblandning. Proportionerna är enkla: vi tar 2 delar sand och 1 cementpulver. Det är nödvändigt att injektera med en spatel och observera den ungefärliga lutningen. Fogning utförs 10-30 minuter efter applicering av lösningen. Fogning görs med en murslev och torr cement.
  3. För att åtgärda allvarligare brister utförs en preliminär sammanfogning av skadan. För dessa ändamål rekommenderas att använda handverktyg eller en elektrisk motsvarighet. En ökning av felområdet är inneboende i sammanfogning. En kilformad fördjupning bör bildas på platsen för skadan. Området rengörs sedan noggrant. Vid injektering kan du använda ett material bestående av slagg, en liten mängd asbest och en bitumenkomposition. Bitumen tas 6-8 delar med 1, 5 - 1 del slagg. Asbest måste tillsättas 1-2 delar. Efter hällning hälls sand på ytan. Då ska allt torka ordentligt. Ett tätningsmedel av mastik kan också behövas.
Bild
Bild

De skadade skikten elimineras och sedan hälls nya. Situationen ändras om reparationen utförs i områden utan betong eller med delvis sprucken betong. I det här fallet kommer det att vara nödvändigt att förbereda det blinda området och lägga ett nytt betongskikt.

Om ytan som ska hällas är liten kan du knåda lösningen själv . Med en stor mängd arbete är det bättre att arbeta med en betongblandare. Lösningen består av proportionerna krossad sten och sand i kompositionen 1/5 eller 5/3, 5.

Bild
Bild

Det är bäst att använda cement av extremt höga kvaliteter (sandbetong inte lägre än M 300) . Det idealiska alternativet är att använda tvättad flodsand (diameter - max 0,3 mm). Krossad sten ska tas inte särskilt stor, med diametern på enskilda partiklar inte överstiga 30-40 mm.

Innan arbetet måste du noggrant rengöra området. Blad, kvistar eller damm bör inte komma i vägen. Längre ut på kanten, där det inte finns något betongskikt, lägger vi formen. Gamla brädor är lämpliga som material för formning. Vi gör en improviserad sköld från brädorna.

Det är bättre att blanda ett nytt lager av murbruk i en betongblandare . Om det inte finns någon gammal isolering på sockeln kan du skapa den själv. Detta kommer att kräva material i rullar eller beläggningsföreningar. I slutet av reparationsarbetet, innan den direkta restaureringen av det blinda området, är det nödvändigt att ta reda på storleken på hällsträckorna för det nya lagret.

Bild
Bild

Om värdet är 3 meter eller mer måste en expansionsfog placeras . Sömmen skapas med brädor (tjockleken är cirka 20-25 mm), liksom bitumenmastik. Efter det kan du fortsätta till fyllningen. Det är bättre att blanda massan av betong i flera passager. Komponenterna måste matas gradvis och dela materialet efter proportionernas delar.

Rekommenderad: