Isolerat Blindområde: Hur Man Isolerar Det Runt Huset? Blindtårta Med Isolering. Hur Man Gör Ett Varmt Blindområde Med Egna Händer?

Innehållsförteckning:

Video: Isolerat Blindområde: Hur Man Isolerar Det Runt Huset? Blindtårta Med Isolering. Hur Man Gör Ett Varmt Blindområde Med Egna Händer?

Video: Isolerat Blindområde: Hur Man Isolerar Det Runt Huset? Blindtårta Med Isolering. Hur Man Gör Ett Varmt Blindområde Med Egna Händer?
Video: Hur gör snickaren - Isolering av yttervägg 2024, Maj
Isolerat Blindområde: Hur Man Isolerar Det Runt Huset? Blindtårta Med Isolering. Hur Man Gör Ett Varmt Blindområde Med Egna Händer?
Isolerat Blindområde: Hur Man Isolerar Det Runt Huset? Blindtårta Med Isolering. Hur Man Gör Ett Varmt Blindområde Med Egna Händer?
Anonim

Värme i huset är målet för varje ägare av ett privat hus. Att ge en behaglig temperatur beror på olika faktorer, som alla måste beaktas. En av dem är det blinda området. Ofta när de skapar det närmar de sig frågan om värmeisolering av detta element slarvigt. Och detta blir orsaken till en minskning av kvalitetsegenskaperna hos den färdiga strukturen.

Därför kommer en bra isolerad blindyta runt huset att vara extremt viktig för att hålla det varmt . Låt oss försöka ta reda på vad dess design är och vad är tekniken för dess isolering. Det kommer också att finnas en steg-för-steg-instruktion om hur man isolerar en sådan struktur.

Bild
Bild

Enhet

Om vi pratar om enheten för det blinda området, ska det sägas att betongblindområdet i sig inte är varmt. Vanligtvis har den isolerade versionen flera lager.

  • Impregnering . Detta skikt tillåter å ena sidan att behålla vatten, vilket hindrar det från att sippra ner i marken och därigenom ha en destruktiv och negativ effekt på husets grund.
  • Ett lager lera . Detta lager används för att låta fukt passera genom och behålla en del av det, så att vattentätning kan hantera återstående fukt normalt.
  • Isoleringsskikt . Detta strukturella element tillåter inte att jorden avger kyla och tar bort värme från byggnaden. Det är, det är här som övergången till marken separeras från markdelen. Det krävs att tillägga att materialet läggs inte bara under betong, utan ligger mellan husets vägg och fundamentet på ena sidan och det blinda området på den andra. Detta gör det möjligt att minimera byggnadens värmeförluster.
  • Ett lager betong . Detta material kommer redan att direkt bilda strukturen. Faktum är att detta är en nod som förbinder de underjordiska och ovanjordiska delarna av denna struktur med vattentätning.
  • Ett par lager av takmaterial . De är konstruerade för att delvis behålla fukt, vilket bör ha en minimal negativ effekt på betong.
  • Beläggningsplattor kommer att utföra en slags dekorativ funktion . och dölja det blinda området från nyfikna ögon så mycket som möjligt.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I allmänhet, som du kan se, kan enheten i det isolerade blindområdet inte kallas komplicerad. Det enda som ska sägas är att alla nämnda komponenter som en sådan kaka har måste vara.

Annars kommer dess effektivitet att sjunka betydligt.

Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Det är värt att notera att det isolerade blindområdet utför en hel del funktioner. Det viktigaste är naturligtvis skyddet av byggnadens bas mot effekterna av naturliga och antropogena faktorer. Men andra funktioner bör identifieras, vilket kan kallas fördelar:

  • skyddar jorden från att frysa;
  • tillåter inte att grundvatten, snö och regn har en negativ inverkan på grunden;
  • det finns ingen möjlighet till mättnad av jorden med en stor mängd fukt;
  • det kan fungera som ett spår;
  • används för att tömma vätska;
  • det är ett utmärkt element i förbättringen av det utrymme som ligger nära huset.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om vi pratar om bristerna i det blinda området, är det värt att uppmärksamma det faktum att det största problemet, om det är av betong, är att det börjar spricka ett eller två år efter skapandet. Anledningen till detta är termiska deformationer som påverkar en sluten krets, som är gjord av oelastiskt material, det vill säga i detta fall betong . Och från ständig förträngning-expansion kan den helt enkelt inte vara hel på länge.

En annan nackdel, om det kan kallas så kritiskt, är att ofta är en konkret struktur, oavsett om den är isolerad eller inte, helt enkelt dålig, om inte alls, inte passar in i landskapsdesignen för det intilliggande territoriet. Och betong är inte den bästa lösningen för att skapa trottoarer på grund av att cementstoft och sand ständigt smulas av det, som också förs in i huset.

Men som du kan se kommer fördelarna med en sådan design att vara betydligt större än nackdelarna, och därför måste den skapas.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka material används?

Idag på marknaden kan du hitta ett ganska stort antal material som används för att isolera det befintliga blindområdet från utsidan. Men allt material som ska användas måste uppfylla följande standarder:

  • har höga värmeisoleringsegenskaper och behåller värme under en ganska lång period;
  • har utmärkta fuktbeständighetsegenskaper;
  • att inte förlora egenskaper på grund av exponering för djur och olika mikroorganismer.

Observera att inte alla värmare som kan köpas idag för isolering av en färdig persienn motsvarar dessa indikatorer.

Tänk på de vanligaste typerna av isolering.

Bild
Bild
Bild
Bild

Penoizol

Detta material kan kallas ett bra alternativ för att isolera det blinda området. Det dök upp på marknaden för inte så länge sedan, men blev snabbt populärt. Faktum är att det är ett polyuretanskum som efter torkning bildar ett integrerat lager av material utan fogar. Dess främsta fördel är dess förmåga att klara låga temperaturer.

Dess låga kostnad kommer också att vara attraktiv.

Bild
Bild

Penoplex

Penoplex kan kallas ett av de mest populära materialen för isolering av en blind yta. Det sticker ut bland liknande material med de högsta egenskaperna för motståndskraft mot fukt, samt en lång livslängd, vilket är cirka 20 år. Förutom, dess kompressionsförhållande är lågt, vilket gör att den tål ganska tunga belastningar.

Massan av skumbrädorna är ganska liten. Dessutom är materialet miljövänligt och är mycket motståndskraftigt mot höga temperaturer. Det är också bekvämt i och med att det har ett docknings-system för tungor, tack vare vilket det kan användas även av personer som inte tidigare har arbetat med liknande material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad polystyren

En av de bästa lösningarna för att skapa värmeisolering av det blinda området kan kallas polystyrenskum. Detta material används oftast när andra typer av isolering normalt inte kan utföra den uppgift som tilldelats dem. Vanligtvis är detta typiskt för platser som kännetecknas av hög luftfuktighet. Extruderat polystyrenskum kännetecknas av en massa positiva egenskaper, bland vilka det bör betonas:

  • lång servicetid;
  • relativt lätt vikt;
  • hög motståndskraft mot brand;
  • brist på vätskeupptagning;
  • bra motståndskraft mot låga temperaturer;
  • utmärkt motståndskraft mot stress;
  • miljövänlighet.

Om vi kort talar om hur man gör ett isolerat blindområde med detta material, kommer schemat att vara enkelt . Det räcker att installera ark 50 millimeter tjocka i två lager eller en tallrik 100 millimeter tjock i ett lager. Plåtfogarna ska täckas med en speciell styrka av polyetenfilm, som ska läggas ovanpå.

Det bör tilläggas att detta material också perfekt motstår effekterna av kemikalier.

Allt detta gör att han effektivt kan utföra sitt arbete upp till 40 år.

Bild
Bild
Bild
Bild

Polyuretanskum

Denna typ av isolering har blivit populär på grund av en unik egenskap - den kan appliceras på vilken yta som helst. Materialet är särskilt populärt i byggandet av hus. Dess fördelar:

  • har en integrerad struktur utan luckor och hål;
  • leder inte värme väl, vilket i vårt fall kommer att vara ett allvarligt plus;
  • materialet utsätts inte för sönderdelning och förstörelse;
  • den kan användas över ett brett temperaturintervall;
  • det motstår perfekt effekterna av eld;
  • materialet absorberar inte vatten och fukt väl;
  • motstår väl biologiska effekter.

Det är sant att det finns en viktig punkt när man skapar ett isolerat blindområde med hjälp av polyuretanskum - en av komponenterna från vilka den är gjord är giftig.

Av denna anledning bör du vara försiktig.

Bild
Bild
Bild
Bild

Expanderad lera

Denna typ av isolering har goda egenskaper, och dess kostnad kan inte kallas hög. Materialet ser ut som små runda granulat. De är gjorda av sintrad lera. Expanderad lera kännetecknas av låg vikt och utmärkta värmeisoleringsegenskaper.

Nackdelen med detta material kan kallas en hög fukthalt, så arbetet bör utföras med ett extra lager av högkvalitativt tätningsmedel

Råvaror kan säljas både i bulk och i förpackad form.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Det måste sägas att för att genomföra isoleringen av det blinda området behöver du inte ha allvarliga konstruktionskunskaper för att göra det själv. Du behöver bara förstå algoritmen, känna till några normer och ha följande verktyg till hands:

  • en hammare;
  • borra;
  • skruvmejsel;
  • spade (spade och bajonett);
  • märkeslina med en uppsättning pinnar;
  • elektriska betongarbeten;
  • manuell anordning för att trycka eller vibrera plattan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Den verkliga arbetsalgoritmen kommer att se ut så här

Först måste du utföra markeringen av den framtida strukturen och bestämma bandbredden . Detta kan göras genom att sänka vinkelrätt från den överhängande takkanten till marken och kliva utåt minst 500-600 millimeter. Sedan, på rätt avstånd, måste du köra insatser i marken och dra en sladd mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nu är det nödvändigt att utföra de mest arbetskrävande åtgärderna - landarbete . Ta bort jorden från grunden till spetsen till ett djup av inte mindre än en halv meter om material av plattform används. Detta kan göras med den enklaste förankringsenheten. Om expanderad lera används som isolering, ökar nivån för markborttagning till 80 centimeter.

Bild
Bild

I den nedre delen av diket, som visade sig, bör ett hydrauliskt lås finnas . Det är bäst att använda den vanligaste leran. För att göra detta, täck det med ett lager 10 till 15 centimeter tjockt och komprimera det väl. Om jorden är lera eller lerig på de platser där arbetet utförs, behöver du bara tampa botten av diket.

Bild
Bild

Det är absolut nödvändigt att lägga ett lager av geotextil på lerskiktet, vilket förhindrar blandning av nästa lager och kommer också att förhindra ogräs från att växa. Ett lager sand med tjocklek 20 cm bör hällas på geotextilskiktet, med hänsyn till byggnadens lutning, varefter allt ska jämnas, fuktas och tampas enligt hela området i ett par pass. Vid behov installeras regnvattenrännor och mottagare i skiktet.

Bild
Bild

Nu är det nödvändigt att lägga den typ av isoleringsmaterial som valdes . För plattvyer är det bättre att göra en bas med felfri planhet. Om en avböjning hittas måste plattorna avlägsnas och täckas med sand. När allt blev klart med bredden på isoleringsskiktet kan plattor köpas. Det skulle vara bättre att dela erforderlig tjocklek med 2 och köpa sådana materialplattor så att du kan lägga tunna ark i 2 lager. I det här fallet, när du sätter i ark, bör lederna överlappas så att den övre raden döljer fogarna i den nedre raden av ark. Detta kommer att göra det isolerande lagret riktigt hög kvalitet och mycket effektivt.

Bild
Bild

Därefter måste du förstärka det resulterande blinda området . För att göra detta kan du använda antingen ett färdigt järnmask eller ett som är gjort med dina egna händer precis vid läggningsplatsen. Storleken på dess celler kan variera, men det bästa alternativet är en storlek på 15 med 15 centimeter. För att fixa anslutningarna behöver du svetsning, stickningstråd eller speciella plastklämmor, som kan köpas i en specialaffär. Nätet ska läggas på stöd av stenar eller tegel, och lämna ett gap på cirka 10 millimeter från nätet till toppen av formen.

Bild
Bild

Nu måste du förbereda den konkreta lösningen . Efter det hälls det försiktigt och långsamt i formen. För att se till att alla celler i nätverket är fulla och att alla syrebubblor är ute bör betongmassan genomborras med en järnstav eller en speciell enhet som kallas en "vibrator" ska användas. Därefter måste du fylla hålen som har uppstått med betong. Observera att betong, som håller hög kvalitet, börjar stelna på ungefär en dag, och den kommer att förvärva sina fastigheter efter cirka 30 kalenderdagar.

Bild
Bild

När betongen härdar helt måste du börja lägga topplacken som valdes tidigare . Detta görs för att dekorera det blinda området. De mest populära beläggningstyperna i detta fall är vanligtvis färgade klinkerplattor eller beläggningsplattor.

Rekommenderad: