Blind Område Runt Huset På En Sluttning: Hur Man Gör Ett Blindt Betongområde På Ett Ojämnt Område Med Egna Händer? Enheten För Ett Mörkt Område Längs Huset På En Sluttning

Innehållsförteckning:

Video: Blind Område Runt Huset På En Sluttning: Hur Man Gör Ett Blindt Betongområde På Ett Ojämnt Område Med Egna Händer? Enheten För Ett Mörkt Område Längs Huset På En Sluttning

Video: Blind Område Runt Huset På En Sluttning: Hur Man Gör Ett Blindt Betongområde På Ett Ojämnt Område Med Egna Händer? Enheten För Ett Mörkt Område Längs Huset På En Sluttning
Video: Screening in a Porch - Do It Yourself 2024, April
Blind Område Runt Huset På En Sluttning: Hur Man Gör Ett Blindt Betongområde På Ett Ojämnt Område Med Egna Händer? Enheten För Ett Mörkt Område Längs Huset På En Sluttning
Blind Område Runt Huset På En Sluttning: Hur Man Gör Ett Blindt Betongområde På Ett Ojämnt Område Med Egna Händer? Enheten För Ett Mörkt Område Längs Huset På En Sluttning
Anonim

Varje byggnad kan fungera i många år utan onödiga problem om den är skyddad från negativa yttre faktorer. Vatten kan ha en förödande effekt på byggnader. Det skadar grundkonstruktionernas skick allvarligt. I större utsträckning lider de hus som ligger på sluttningar och ojämna områden av sådana problem. För dem är det nödvändigt att göra ett högkvalitativt blindområde med en sluttning.

Särdrag

Installation av ett mörkt område av hög kvalitet är ett måste. Huvudfunktionen för denna struktur är att skydda grunden. Det blinda området, utrustat runt huset, kan avleda smält- och regnvatten runt hela omkretsen från källarväggarna.

Detta minskar avsevärt belastningen på dräneringssystemet och vertikalt exponerad vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En byggnad med lutning måste nödvändigtvis kompletteras med ett lämpligt isoleringsskikt . Vanligtvis, på marklutningar, finns ett ganska tunt jordlager mellan grunden och miljön. Han kan inte hålla kylan ordentligt, varför stiftelsen börjar frysa snabbt. Det är därför valet av lämplig isolering är så viktigt.

Installation av den övervägda strukturen med en sluttning möjliggör organisering av god dränering i byggnadens miljö . Dessutom är det mycket viktigt att följa de tillåtna värdena för deklinationen av själva strukturen. Under normala förhållanden är den minsta lutningen 3 till 5% av den totala bredden. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att högre krav ställs på konstruktioner byggda på svår terräng och branta sluttningar.

Den sluttande strukturen kan tillverkas av olika material . Oftast används betong för installationen. Om du ordentligt organiserar enheten i en sådan struktur, med hänsyn till terrängen på vilken den är monterad, kan du få ett mycket tillförlitligt och effektivt blindområde.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över arter

Den sneda typen av blindområde är indelad i flera underarter. Var och en av dem har sina egna egenskaper, distinkta egenskaper och prestanda. Fundera över vilka parametrar olika typer av blinda områden har.

Betongblindområde . Som nämnts ovan är oftast blinda områden gjorda av betong. Dessa alternativ anses vara de enklaste. Deras popularitet och efterfrågan förklaras av det faktum att arbetskostnaderna är överkomliga, och som ett resultat erhålls fortfarande hållbara och effektiva mönster.

Bild
Bild

Från trottoarplattor . Den sluttande strukturen kan tillverkas av sådana material. Dessa alternativ har en lång livslängd och utmärkta dekorativa egenskaper.

Bild
Bild

Natursten . Om du vill välja en mer original och hållbar konstruktion, bör du titta närmare på de blinda områdena av natursten. Sådana exemplar ser underbara ut, men de visar sig vara ganska svåra att installera.

Bild
Bild

Asfaltbetong . Denna typ av blinda ytor är också mycket dekorativ, men det kräver inte stora ekonomiska investeringar. Men under varma väderförhållanden kan en sådan struktur avge en inte särskilt trevlig bitumenlukt.

Bild
Bild

Mjukt blindområde . Denna typ av lutande blinda ytor används oftast i situationer där vattendränering från början tänktes med största omsorg, utrustad på högsta nivå. Det gäller dräneringssystem från taket, samt dränering av smält- och regnvatten.

Varje ägare väljer själv vilken typ av lutande blindyta som är optimal för honom. Mycket beror inte bara på personens önskemål, utan också på egenskaperna hos själva strukturen och området där den uppfördes.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Ett pålitligt och hållbart blindområde med en lutning kan monteras för hand. Det finns inget oerhört svårt att utföra sådant arbete, men det är lämpligt att följa rätt teknik. Endast om detta villkor är uppfyllt kan man förvänta sig goda resultat.

Låt oss i etapper överväga hur du exakt kan montera ett högkvalitativt blindområde på ett ojämnt område

Bild
Bild

Träning

Om du har planerat en oberoende installation av ett mörkt område på en sluttning, måste du först göra det förberedande arbetet. Underskatta inte deras betydelse. Kvaliteten på den framtida designen beror på korrekt förberedelse.

Vi kommer att ta reda på vad som är rätt förberedelse för fortsatt installation av ett mörkt område med en sluttning

  • Det första steget är att markera den framtida strukturen. I det här fallet är det mycket viktigt att observera absolut alla nödvändiga parametrar. För detta ändamål kommer det att vara nödvändigt att köra i pinnar runt husets omkrets och sedan dra i garnet.
  • Därefter måste du ta bort vegetationsskiktet tillsammans med det översta jordlagret tills lera eller kalk dyker upp. Det minsta djupet är 45 cm.
  • För att de blinda områdets skyddande egenskaper ska vara högre måste den förberedda basen täckas med geotextiler. Ett lager av 5-10 cm tjockt granitgrus läggs ovanpå detta material. Detta lager måste jämnas ut och sedan tampas väl.
  • Vidare måste geotextilen täckas med ett sandskikt minst 20 cm tjockt. Detta lager komprimeras manuellt eller med specialutrustning.
  • I nästa steg fuktas sanden rikligt med vatten och komprimeras igen. Ett liknande konstruktionsförfarande kan upprepas flera gånger, om det behövs.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Teknologi

När basen är kvalitativt förberedd för den fortsatta installationen av det lutande blindområdet, kan du gå vidare till dess direktinstallation

  • Det blinda området runt huset måste vara utrustat med en speciell ränna för dränering. Detta är en av funktionerna i lutningsmontering. För att göra detta grävs ett dike med en bredd av cirka 15 cm längs hela blindområdet. Förberedda brickor läggs ut i det. Du kan fixa dem med en konkret lösning.
  • Därefter läggs ett lager av den valda isoleringen ovanpå det komprimerade sandiga skiktet. För detta är olika alternativ lämpliga, till exempel extruderat polystyrenskum.
  • Ett viktigt steg i installationen av ett lutande mörkt område är att arbeta med expansions- och expansionsfogar. Den första typen tillåter inte att det blinda området och fundamentet kommer i kontakt med varandra. Expansionsfogen monteras med takmaterial som läggs ut i utrymmet mellan persiennen och fundamentet i 2 lager.
  • Om det blinda området på sluttningen är planerat att vara betong, måste det definitivt förstärkas. För dessa ändamål monteras ett nät av förstärkning, bestående av celler med dimensioner på 10x10 mm. Ett knippe stavar realiseras med hjälp av tunn tråd eller speciella klämmor.
  • Det sista steget i installationen av det lutande blindområdet är att lägga den valda beläggningen på den förberedda ytan.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Praktiska tips och råd

Om du har planerat att självständigt skapa ett tillförlitligt blindområde med en sluttning kan du använda några användbara tips

  • Det är mycket viktigt att inte glömma installationen av expansionsleden. Man bör komma ihåg att den optimala indikatorn för dess bredd är 2 cm.
  • Enligt reglerna ska hydraulisk isolering avlägsnas upp till det blinda området. Det rekommenderas att akta sig för dess blinda anslutning till sockeln eller väggen, eftersom detta kan påverka beklädnadens tillstånd negativt.
  • Det är viktigt att välja rätt bredd för rampkonstruktionen. En lämplig indikator kommer att vara större än takets överhäng med 20 cm. I detta fall är det minsta värdet minst 1 cm.
  • Eventuella oegentligheter som du upptäcker på ytan av det färdiga persiennområdet är det lämpligt att ta bort med en speciell polermaskin.
  • Om det lutande blindområdet planeras att hällas med en betonglösning, rekommenderas det att välja betong av märket F100. Ett sådant material kan ge ett högre motstånd mot temperaturchocker.
  • När du förbereder betong för installation av ett lutande blinda område är det mycket viktigt att strikt följa de korrekta proportionerna. Endast med en korrekt förberedd komposition kommer det att vara möjligt att betonga basen med hög kvalitet.
  • Om ett lutande blindområde är av betong, är det nödvändigt att ta hänsyn till hur lång tid det tar att få den erforderliga styrkan. I genomsnitt tar detta cirka 28 dagar, förutsatt att den genomsnittliga dagliga temperaturen når +20 grader Celsius. Om temperaturen är lägre kommer mer tid att krävas.
  • Oberoende engagerad i installationen av ett starkt betongblindområde, först och främst är det nödvändigt att blanda vatten och cement. Först därefter bör grus och sand tillsättas till den resulterande lösningen.
  • Innan du påbörjar installationsarbetet är det nödvändigt att utföra alla nödvändiga beräkningar. Utifrån dem måste du markera arbetsytan.

Om du är rädd för att självständigt montera ett lutande blinda område, är det vettigt att kontakta specialister som definitivt kommer att göra allt effektivt.

Rekommenderad: