Mjukt Blindområde: Runt Huset Och Brunnen. Hur Man Gör Ett Dolt Blindområde Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Flexibel Enhet För Blinda Områden

Innehållsförteckning:

Video: Mjukt Blindområde: Runt Huset Och Brunnen. Hur Man Gör Ett Dolt Blindområde Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Flexibel Enhet För Blinda Områden

Video: Mjukt Blindområde: Runt Huset Och Brunnen. Hur Man Gör Ett Dolt Blindområde Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Flexibel Enhet För Blinda Områden
Video: 2 СЕКРЕТА ДРЕЛИ, О КОТОРЫХ ВЫ НЕ ЗНАЛИ! 2024, Maj
Mjukt Blindområde: Runt Huset Och Brunnen. Hur Man Gör Ett Dolt Blindområde Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Flexibel Enhet För Blinda Områden
Mjukt Blindområde: Runt Huset Och Brunnen. Hur Man Gör Ett Dolt Blindområde Med Egna Händer Enligt Steg-för-steg-instruktioner? Flexibel Enhet För Blinda Områden
Anonim

Det mjuka blindområdet runt huset och brunnen är väl lämpad för att ordna en sommarstuga, vilket möjliggör effektiv avlägsnande av överflödig fukt. Enheten för det flexibla bandet förenklas så mycket som möjligt, kräver inte komplexa manipulationer, medan strukturen klarar sina uppgifter 100%. En detaljerad berättelse om hur man korrekt gör ett dolt blindområde med egna händer enligt steg-för-steg-instruktioner hjälper dig att förstå alla viktiga punkter i denna process.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Ett mörkt område är en struktur som uppförs runt kapitalstrukturer för att dränera överflödig fukt. Under lång tid trodde man att den konkreta (styva) versionen av strukturen är bättre lämpad för dessa ändamål . Men med tiden har ett mjukt blindområde blivit populärt, vilket under lång tid har löst problemet med dränering av vatten som faller ut med nederbörd eller rinner från taket. Flexibel tejp fördelar laster jämnare; den är monterad runt huset för byggnader på skruvhögar och för alternativ med en solid monolitisk grund, och den dolda delen av en sådan flerskikts "paj" är alltid märkbart tjockare än den klassiska betongen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av ett mjukt mörkt område är möjligt inte bara i det lokala området. Det kan också ordnas runt en brunn eller en lantstuga, ett varmt kycklinghus eller ett bruksblock. Liksom andra typer av dräneringskonstruktioner har det mjuka blindområdet sina fördelar och nackdelar. Låt oss börja med dess uppenbara fördelar.

  1. Resistent mot extrema temperaturer . När jorden fryser rör sig flerskiktsstrukturen inte.
  2. Stabila geometriska parametrar . Det flexibla persiennområdet krymper inte, därför elimineras det eventuella sprickbildning av basen, stödjande element. Det kräver praktiskt taget inte reparation och restaurering under hela livslängden.
  3. Kompatibel med membranmaterial . Ett sådant lager gör det möjligt att förbättra strukturens vattentäthet, öka dess värmekapacitet.
  4. Enkelhet i arrangemanget . Kostnaderna, både fysiska och materiella, är i detta fall inte för höga.
  5. Estetik . Du kan använda olika material i dekorationen, plantera en gräsmatta ovanpå, krossa en rabatt.

Det finns också nackdelar. De är främst förknippade med det faktum att gröna utrymmen är placerade ovanpå det mjuka blindområdet. Det är viktigt att se till att deras rötter inte växer för mycket. I lerjord måste dessutom lagret med småsten och krossad sten periodiskt rengöras från vidhäftande jordpartiklar. Annars minskar genomströmningen av det bildade blindområdet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Vilka material används?

Det mjuka blindområdet är gjort av krossad sten eller småsten, fraktionernas storlek väljs utifrån markens egenskaper: utan lera eller med dess höga innehåll . Dränering inkluderar också sand, vilket ger snabb fuktavlägsnande. Kompositionen innehåller också ett lager av vattentätande material: ett polyetenbaserat membran, takpapp, en PVC-baserad filmbeläggning.

En annan måste-ha är geotextil . Dess roll i sammansättningen av det mjuka blindområdet är mycket viktig. Materialet utesluter inte bara siltning, tvättning av krossad sten och sand i lerjord, utan ger också möjligheter till en jämnare fördelning av laster. Beroende på jordtyp används en termiskt bunden eller nålstansad sort. Vävda tyger för att ordna ett mjukt mörkt område rekommenderas inte, eftersom de inte ger en tillräcklig kvalitet på vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild

En ytterligare komponent kan vara ett värmeisolerande lager . Det är valfritt att använda, men det underlättar avsevärt problemen i samband med markhöjning under frysning. Om regionen är i en kall klimatzon, kommer ytterligare isolering runt grunden, husets källare, brunnstammen att vara ett bra skydd.

Ren lera utan föroreningar är en annan komponent i ett flexibelt blindområde. Om det är smutsigt på webbplatsen måste du använda importerat torrt material.

Bild
Bild
Bild
Bild

Nödvändiga verktyg

När du skapar ett mjukt mörkt område används ett minimum av handverktyg. När du utför arbete behöver du följande inventering:

  • skyddshandskar;
  • spade: spade och bajonett;
  • pinnar och sladd för märkning;
  • Mästare OK;
  • kapacitet (hink);
  • plocka.

När du byter ut jorden för att organisera det blinda området måste du ta hand om borttagningen av marken som tas bort under markarbeten. Här behöver du en skottkärra som låter dig flytta stora volymer mark och andra material till önskat avstånd.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Ett mjukt mörkt område runt en byggnad eller struktur kräver inte betong; dess läggning kan utföras nästan när som helst under året, men helst vid positiva atmosfärstemperaturer. Installationsschemat förblir oförändrat oavsett materialval . Tekniken för deras läggning har också utarbetats av proffs under lång tid. Det räcker med att följa instruktionerna steg för steg.

Bild
Bild

Träning

I detta skede förbereds sajten, på vilken det mjuka blindområdet kommer att ligga. Området för markarbeten är markerat med pinnar, en sladd dras över dem. Inuti denna kontur grävs en dike 30 till 40 cm djup, upp till 80 cm bred (mätt från byggnadsväggen).

I botten av det resulterande diket sprids ett lager av lera på 100–150 mm (under en sluttning - för bättre utflöde av vatten). Materialet är noggrant komprimerat, lätt fuktat med vatten. Du måste vänta tills leran är helt torr, annars kommer den att spricka med ytterligare fyllning av det mjuka blindområdet. Detta är det så kallade hydrauliska låset, välkänt för byggare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Avledningssystem

Innebörden av att skapa ett vattendräneringssystem i en sådan flerskiktsstruktur är att tömma den uppsamlade fukten i avloppet. I det här fallet sjunker inte jorden under den. För installation av dräneringssystemet används ett specialiserat perforerat rör. Tidigare var dessa element inslagna i geotextiler . Det tillåter inte lera, jord, skräp att täppa till hålen i dräneringssystemet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Lägga lager

Flerlagerskakan som används vid konstruktionen av det mjuka blindområdet läggs i en specifik sekvens för att säkerställa korrekt dränering och filtrering av avloppsvattnet. Lager bokmärkes enligt ett visst schema.

  1. Vattentätande material . Det bör täcka leran såväl som en del av skyttegraven till en höjd av cirka 10 cm. Det är bättre att använda moderna membran.
  2. Isolering . Ovanpå läggs ytterligare ett tätskikt. Om systemet inte behöver ytterligare isolering kan detta steg hoppas över.
  3. Krossad sten . Skikttjockleken i detta fall är högre, cirka 150 mm eller mer, beroende på det totala djupet av diket.
  4. Geotextil som skiljer lagren från varandra .
  5. Sand . En 100 mm kudde, noggrant fuktad och komprimerad, räcker.
  6. Geotextil som fungerar som ett filtreringsskikt . Ett system med dräneringsrör är monterat på det, anslutet av tees.
  7. Sand- och grusblandning . Detta ytskikt är upp till 40 mm högt, och ibland mer (upp till kanten av diket). Ett nytt lager av geotextil läggs ovanpå om dekorativ efterbehandling ska göras. Du kan lämna ett mjukt mörkt område och så. Återfyllningen ser ganska enkel ut, samtidigt som den tål betydande tryck och mekanisk påfrestning.
  8. Utvändig dekorativ beläggning .

När alla lager har lagts anses det mjuka blindområdet vara klart. Den kan användas för sitt avsedda ändamål, det finns ingen anledning att vänta tills den konkreta lösningen härdar, som är fallet med den kapital - fasta - analoga.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Värmande och vattentät

Värmeisolering är nödvändig i fall där det finns risk för markfrysning. I detta fall kommer ett extra lager att bidra till att förlänga livslängden för hela vattendräneringssystemet. Det isolerade mjuka blindområdet bildas i det inledande skedet av dikningsberedning . En vattentät beläggning placeras ovanpå leran. På det är ett lager med isolering, dess tjocklek beräknas individuellt, vanligtvis cirka 50 mm.

I detta fall fungerar extruderat polystyrenskum som ett isolerande skikt. Den ruttnar inte och har bra motståndskraft mot andra yttre påverkan. Du kan också använda expanderad polyuretan eller skum.

Bild
Bild
Bild
Bild

Alternativ för efterbehandling

Det färdiga mjuka blindområdet förblir sällan utan dekorativ trim. Den enklaste lösningen skulle vara att golva en konstgjord eller naturlig rullgräsplan ovanpå den. I det här fallet kommer utformningen av lokalområdet att motsvara den allmänna estetiken i det välskötta området. När du använder en naturlig gräsmatta måste du regelbundet skärpa den, se till att rötterna inte växer över fyllningsbädden.

Bild
Bild

Påfyllningsöverdraget för det mjuka blindområdet, av småsten och färgade granitflis, ser inte mindre intressant ut . Sådan dekoration kan vara ett bra komplement till stuga, lantliga, nautiska byggnader.

Bild
Bild

Beläggningsplattor kan också vara ett bra komplement till ett mjukt mörkt område . I det här fallet läggs det på ett lager sand utspritt över geotextilen. Du kan komplettera den dekorativa trimmen med kanter. Varianter där plattornas strikta geometri kombineras med fantastiskt lagda stensten ser också intressanta ut.

I det här fallet kan du slå den komplexa formen på en webbplats eller ett objekt längs vilket ett system byggs för att ta bort överflödig fukt.

Bild
Bild

Möjliga misstag

Beslutar att utrusta ett mjukt mörkt område runt byggnaden på en stapelgrillfundament, det bildas på byggstadiet. Det kommer inte att vara möjligt att utföra arbetet senare. Faktum är att i detta fall bör det blinda området gå under byggnadsstrukturen med 30-50 cm . Om detta inte görs kommer vattendräneringen att minska.

Bild
Bild

Vi listar andra vanliga misstag när vi arrangerar ett mjukt mörkt område

  1. Felaktiga beräkningar . Ofta beaktas inte tjockleken på isoleringsskiktet vid bestämning av djupet av diket. Det är nödvändigt att tilldela ytterligare 50–100 mm för det.
  2. Avslutning av dräneringssystemet i marken . Detta rekommenderas inte. Vid konstant kontakt med fukt tvättas hydrobarriären bort och sjunker. Detta kommer att få hela mjuka blindområdet att flyttas.
  3. Felaktig sluttning . Den ska gå från byggnaden, inte under den. En vinkel på 10 grader räcker för varje lager.
  4. Användning av fin krossad sten . På lerjord kan den snabbt siltas upp och sluta utföra sina filtreringsfunktioner.
  5. Fel lagordning . Varje kränkning leder till att det mjuka blindområdet helt enkelt inte kommer att utföra sina funktioner.

Dessa fel är de vanligaste. Dessutom måste allt material som används vara av hög kvalitet, säkert. Du bör inte ta krossad kalksten istället för grus - det kommer snabbt att förlora sina egenskaper. Det är bättre att använda tvättad eller flodsand. Det är ganska rent och har bra filtreringsegenskaper.

Rekommenderad: