Formning Runt Huset: Hur Gör Man Det Själv För Det Blinda Området? Hur Man Injekterar Ordentligt? Vad är Formning För?

Innehållsförteckning:

Video: Formning Runt Huset: Hur Gör Man Det Själv För Det Blinda Området? Hur Man Injekterar Ordentligt? Vad är Formning För?

Video: Formning Runt Huset: Hur Gör Man Det Själv För Det Blinda Området? Hur Man Injekterar Ordentligt? Vad är Formning För?
Video: Dränering - så utför du en korrekt dränering 2024, Maj
Formning Runt Huset: Hur Gör Man Det Själv För Det Blinda Området? Hur Man Injekterar Ordentligt? Vad är Formning För?
Formning Runt Huset: Hur Gör Man Det Själv För Det Blinda Området? Hur Man Injekterar Ordentligt? Vad är Formning För?
Anonim

Att bygga ditt eget hem är en komplex och noggrann process som vanligtvis involverar hela familjen . Allt börjar med att välja en plats och göra en ritning, och slutar med installationen av formen runt fundamentet. Det är det sista steget som väcker många frågor för nybörjare. Innan du fortsätter med det måste du bestämma materialet och typen av blinda områden och sedan studera steg-för-steg-instruktionerna för att göra detta element.

Bild
Bild

Vad är det och varför behövs det?

Formen (blindytan) runt byggnaden är en bred remsa som löper längs hela omkretsen av fundamentet. Den utför flera funktioner samtidigt.

Eliminerar inträngande av fukt på grunden . Många anser att installationen av formen är dum och slöseri med pengar, men genom att hoppa över det här steget kommer byggaren att spendera en stor summa pengar för att ersätta fundamentet. Faktum är att i början av våren och mitt på hösten, som ett resultat av kraftiga regn, kommer strukturen att börja erodera, så att efter ett tag ingenting kommer att finnas kvar av grunden.

Bild
Bild

Förbättrar byggnadens utseende . Håller med, formning kan vara bra att dekorera ett grått och obeskrivligt hus, eller det kan vara ett tillägg till en ljus design.

Bild
Bild

Stärker husets värmeisolering . Ett extra lager betong eller annat material kommer aldrig att vara överflödigt. Tvärtom, det hjälper dig att spara på uppvärmningsräkningar.

Bild
Bild

Stör växternas liv . Deras rotsystem kan inte utvecklas utan syre, varför växterna försvagas och förstör inte byggnadens grund.

Bild
Bild

Därför är en korrekt gjord formning en garanti för en lång livslängd för stiftelsen.

Du kan inte klara dig utan det i nästan vilken konstruktion som helst, med undantag för hus som står på en högskruvfundament. Det finns vissa GOST -standarder, som anger de viktigaste nyanserna för att använda det blinda området: syftet med användning och standardstorlekar.

Bild
Bild

Det blinda området är en struktur som är installerad för att skydda strukturen från vattenflödet . Formen är vanligtvis täckt med betong- eller porslinspannor för att inte bara skydda marken från vatteninträngning utan också för att förbättra byggnadens utseende. Ett annat formalternativ - användning av klinkerstenar.

Bild
Bild

Många indikatorer påverkar storleken på det blinda området, och dess schema är upprättat beroende på jordtyp och bredd på takprojektionen. Denna design kan vara 70 eller 100 cm - det här är de minsta mått som du behöver börja med.

I lösare (avtagande) jord bör konstruktionens bredd vara minst 1,5-2 meter.

Bild
Bild

Om ebbe-systemet i en envåningsbyggnad inte har planerats, bör formens bredd överstiga dess utsprång med 30-35 cm. Om en grundgrop gjordes för byggandet av huset, ökar formens bredd: den bör sträcka sig över sina gränser med minst 45 cm. Lutningsvinkeln för det blinda området, enligt GOST -standarder, kan variera från 1 till 10%, och för lös jord - från 3 till 10%.

Bild
Bild

Beskrivning av arter

Det finns två huvudtyper av formning: avtagbar och icke-avtagbar.

Löstagbar

Eftersom det är lätt att gissa utifrån namnet, avtagbar formning tas bort efter konstruktion, medan icke-avtagbar formning förblir permanent och fungerar som en ytterligare garanti för fundamentets hållfasthet . Det finns inte så många fördelar med avtagbar formning, men det viktigaste är dess billighet. Denna struktur kan återanvändas, vilket är särskilt attraktivt för kommersiella organisationer som bygger ett stort antal byggnader och kan använda samma struktur dussintals gånger.

Bild
Bild

Huvudkravet för formpaneler blir tillräcklig hållfasthet för att klara betongens tryck . Sköldarnas inre yta måste vara jämn. Metallmodeller anses vara de mest hållbara, men de är mycket dyra att använda (även om de går att hyra). Det finns också expanderad polystyrenformning. Men även en sådan mängd material gör inte avtagbar formning mer populär än fast formning.

Bild
Bild

Ej avtagbar

Fördelarna med fast formning är mycket större: det ökar fundamentets hållfasthet, förbättrar värmeisoleringen och påskyndar byggprocessen . Även människor utan erfarenhet kan arbeta med det, utan att oroa sig för att vissa problem uppstår. Priset är något högre än föregående version och beror på vilket material som används som grund.

Bild
Bild

Det mest moderna av alla material som används - polystyren … Det har ett antal betydande fördelar: enkel att installera, högkvalitativ vattentätning och isolering av fundamentet. Nackdelarna inkluderar det höga priset. Formning gjord av metall … Använda stålplåtar med en tjocklek på 1-2 mm. De är hållbara och mångsidiga. Dessutom kan enheten förstärkas med förstärkning.

Bild
Bild

Armerad betonggardin skapas av färdiga plattor, på grund av vilka det är möjligt att minska förbrukningen av betong utan att göra avkall på byggkvaliteten. Fördelarna inkluderar styrka, nackdelarna är de höga kostnaderna och behovet av att attrahera specialutrustning för att installera strukturen.

Bild
Bild

Träblindområden förbli den mest populära typen på grund av låg kostnad, enkel installation och tillgänglighet av material. Nackdelar: under installationen krävs fästmaterial, vilket ökar kostnaden för strukturen. Vi får inte heller glömma att trädet lätt ruttnar.

Därför rekommenderas träkonstruktioner att användas vid konstruktion av lätta byggnader, vars konstruktion planeras så snart som möjligt.

Bild
Bild

Detta är dock inte hela materiallistan. Beroende på byggarnas önskemål och möjligheter kan du ansöka skiffer (slät) eller wellpapp . Sådana material väljs på grund av deras billighet och tillgänglighet, men de har också en hel del nackdelar. Det blir mycket svårt att montera en struktur av skiffer och liknande material; du måste söka hjälp från proffs, och detta är en extra kostnad. Kvaliteten på de resulterande bärande strukturerna är mycket tveksam; när betong hälls ut sker dess läckor nästan alltid. Detta är ett sista alternativ.

Bild
Bild

Urval av material och verktyg

Materialet väljs beroende på ekonomisk kapacitet, baserat på storleken och syftet med den framtida byggnaden.

Material av dålig kvalitet kommer att ha en skadlig effekt på den slutliga byggarbetsplatsen och på hela byggnadens hållbarhet, så det är bättre att inte spara på det blinda området.

Bild
Bild

För att installera strukturen behöver du också ett antal verktyg, utan vilka installationen är omöjlig:

  • spade (för förberedelse av gräv);
  • mätinstrument (måttband, nivå);
  • Mästare OK;
  • fick syn på;
  • spackel;
  • hammare och spikar;
  • material som kommer att användas för att förstärka diket (till exempel fin och medelstor krossad sten, sand);
  • formmaterial (cement och skivor).

Det är också önskvärt att ha en skottkärra på gården: det kommer att underlätta arbetet med att flytta gods.

Bild
Bild

Hur gör man det själv?

Innan det första byggskedet påbörjas, det är nödvändigt att besluta om material och typ av konstruktion . Först då kan du börja markera. För att göra detta skapas ett utskott från byggnadskanten, till vilket läggs 30 cm. Med fokus på denna markering är det nödvändigt att ta bort det översta jordlagret (djupet är cirka 25-30 cm).

Bild
Bild

Botten av den resulterande diket måste vara försiktigt tamp … Det är lämpligt att lägga krossad sten som det lägsta lagret. Den mellersta delen av krossad sten (från 40 till 60 mm) används som den huvudsakliga. Det hälls, jämnas och tampas, varefter det är nödvändigt att dessutom fylla i fin krossad sten (från 5 till 15 mm). Således fylls hålrummen mellan partiklarna av krossad sten i en större fraktion. Det krossade lagret komprimeras genom att hälla vatten. Nästa lager är sandigt. Det bör också tampas genom att strö över vatten.

Bild
Bild

Den andra etappen av förberedelse av skyttegravar - vattentätning eller så kallad separering … Det behövs för att skydda betonglagret från överskott av fukt under dess mognad. Antingen används en geomembran eller plastfolie. Dess tjocklek är inte mindre än 200 mikron. Gör vid behov ytterligare värmeisolering. För detta läggs ett lager av extruderat polystyrenskum ovanpå filmen.

Bild
Bild

Det viktigaste stadiet är installation av formning . Oftast är den gjord av trä. Parallellt måste du ställa in lamellerna för att markera expansionsfogarna. De installeras på en förkonstruerad formnivå, med hänsyn tagen till den önskade lutningsvinkeln. Länkbredden ska vara 20 mm och höjden bör vara mer än en fjärdedel av formtjockleken.

Bild
Bild

Metoden för att beräkna avståndet mellan sömmarna är följande: tjockleken på betongskiktet nära basen multipliceras med 25 . Det är mest praktiskt att kombinera expansion och tekniska fogar: det vill säga att betong ska hällas med fokus på lamellerna. En portion hälls mellan två lameller. Nära basen är det nödvändigt att göra en expansionsfog med en tjocklek av 4 mm eller mer. Oftast används takmaterial för detta. Därefter förstärks den framtida formen. Den enklaste metoden är att använda ett vägnät.

Det rekommenderas att välja ett nät med celler på 10 centimeter och en diameter på stavar på minst 4 mm.

Bild
Bild

Förstärkning Är inte det sista steget i denna process. Efter färdigställandet börjar de fylla strukturen med cementbruk. Den mest lämpliga kompositionen är betong M300. Det är oönskat att spara på betongkvaliteten, eftersom hållbarheten för det blinda området beror på det. Rekommenderade proportioner för blandning - 3 delar sand för 1 cement.

Bild
Bild

Det är viktigt att betongen torkar lite, och sedan måste du täcka den med en vattentät film i två dagar.

Detta är nödvändigt för att den fukt som betongen behöver för att ge styrka inte hinner förångas. Annars börjar betongen smula och snabbt försämras. Efter 2 veckor efter hällning avlägsnas lamellerna och sömmarna hälls med bitumenmastik.

Bild
Bild

Låt oss överväga de viktigaste misstagen under installationen av formen

  • Lägga formning utan att luta … Om det inte finns någon lutning kommer vattnet som har fått på formen inte att rinna ner, och strukturens huvudfunktion är att skydda det mot fukt.
  • Häll cement utan hänsyn till expansionsfogar . Spänningen som uppstår i block vid förhöjda temperaturer leder till sprickor i betongen.
  • Skapande av luckor i formen . Detta garanterar fuktflödet under marken, inklusive där det finns formning. Det blinda området måste byggas runt hela byggnadens omkrets.
  • Dålig bottenramning . Om botten av diket inte är tillräckligt komprimerad uppstår jordkrympning, på grund av vilket betongbeläggningen börjar kollapsa.

Rekommenderad: