Grunddjupet: Beräkning För Ett Envåningshus, Bestämning Av Normen För En Tvåvåningsstuga, Vad Ska Vara Genomsnittet

Innehållsförteckning:

Video: Grunddjupet: Beräkning För Ett Envåningshus, Bestämning Av Normen För En Tvåvåningsstuga, Vad Ska Vara Genomsnittet

Video: Grunddjupet: Beräkning För Ett Envåningshus, Bestämning Av Normen För En Tvåvåningsstuga, Vad Ska Vara Genomsnittet
Video: PetaPixel Photography Podcast - Episode 352 - Animated 2024, Maj
Grunddjupet: Beräkning För Ett Envåningshus, Bestämning Av Normen För En Tvåvåningsstuga, Vad Ska Vara Genomsnittet
Grunddjupet: Beräkning För Ett Envåningshus, Bestämning Av Normen För En Tvåvåningsstuga, Vad Ska Vara Genomsnittet
Anonim

En korrekt utformad och tillförlitlig grund är en av nyckelelementen i konstruktionen och en garanti för byggnadens säkerhet under dess drift. Den utför både funktionen att fördela last och tryck från byggnaden, och funktionen som en stödbas på marken. Ett viktigt steg för varje utvecklare när man installerar en foundation är att bestämma djupet på fundamentet, baserat på erforderliga standarder och normer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Att bestämma djupet på grunden är ett slags stötesten för många oerfarna byggare. Man trodde att för en tillförlitlig konstruktion av en byggnad borde man använda största möjliga djup. När du bygger hus på landet, bad eller andra strukturer av medelstor och liten typ kan du ofta hitta hål eller pålhål med ett djup av mer än 2,5 m.

I vissa situationer fungerar denna teknik, men för att vara otvetydigt säker på att ju större djup, desto mer tillförlitlig struktur, är oacceptabelt för utvecklaren.

Det är värt att förstå: ett stort djup av fundamentet garanterar inte 100% tillförlitlighet för byggnaden (det skyddar inte mot eventuell frysning av marken, jordskred) . Vad det verkligen garanterar är ytterligare finansiella och tidskostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

En annan felaktig åsikt vid beräkningen av grunden är teknikerns förtroende för det proportionella beroendet av läggningsdjupet på jordens frysnivå.

I viss utsträckning är denna slutsats logisk, överdriven höjning av jorden (eller en bergs egenskap för att ändra dess egenskaper beroende på temperaturen i den yttre miljön) hotar med förskjutning eller deformation av jorden. Detta kan i bästa fall leda till en nedgång i fundamentet och en ökning av belastningen från strukturen till dess andra del, och i värsta fall - till jordskred, överhängande delar av byggnaden, sprickor och förstörelse av materialet (om byggnaden är baserad på sten, tegel eller armerad betong).

Det är värt att komma ihåg att bestämningen av fundamentets djup beror på ett antal andra faktorer:

Jordens variation och sammansatta egenskaper . Det finns tre typer av jord - sandig lera, lera och lerjord. Var och en av typerna behöver en speciell grundlayout. Installation i sandig lera kan till exempel kräva ytterligare vattentätning med takpapp och bitumen på grund av markens betydande fuktgenomsläpplighet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Uppskattad belastning på fundamentet . Denna nyans är på många sätt grundläggande. Varje byggnad, oavsett storlek och höjd, har sin egen vikt. Det beror på materialet som används i byggandet av byggnaden och utformningen av ytterligare armeringsdelar, eventuell beklädnad av byggnaden och installationen av hjälpelement. Glöm inte en sådan faktor som utrustningens vikt, hushållsartiklar, strukturer och andra föremål som kommer att finnas inuti byggnaden efter dess konstruktion. Separat utövar dessa föremål inte mycket tryck på fundamentet, men en felaktig beräkning av deras totala belastning kan leda till katastrofala konsekvenser.

Bild
Bild
Bild
Bild

Djupet av jordfrysning . Jordhöjningen bestäms vanligtvis av tekniken endast under de varmaste eller kallaste årstiderna. Detta har sin egen logik - det är mycket lättare att utföra mätningar under dessa perioder. Du kan beräkna markparametrar under extrema temperaturförhållanden, men detta ger inte fullständigt förtroende, eftersom djupet av jordfrysning inte alltid är ett konstant värde, och dess indikator kan variera något från år till år. Som ett resultat kan du hitta en betydande nedsänkning av byggnaden efter ytterligare en vinter med oväntat höga temperaturer.

Bild
Bild

Individuella egenskaper hos själva byggnaden . Varje byggnad har sina egna egenskaper, om en utvecklare har denna vanliga envåningsbyggnad (badhus, liten butik, täckt lusthus), har den andra en tvåvånings och ännu högre byggnad med källare, vind eller vind, veranda eller ett underjordiskt garage. Var och en av överbyggnaderna bär sin egen belastning på byggnadens grund, därför måste beräkningen av det totala trycket ta hänsyn till dem. Var uppmärksam på trycket i enskilda delar av strukturen på fundamentet. Försök att inte placera flera stora och tunga element / föremål på en gång på fundamentet. Var och en av typerna av fundament förutsätter en stor belastning på enskilda områden, men det är bättre att dessutom säkra din struktur.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundvattennivå - en mycket viktig punkt i konstruktionen av även de minsta föremålen. Noggranna mätningar av denna indikator hjälper dig att ta reda på: om vattentätning av grundelement är nödvändig; om ett ytterligare lager av packning med krossad sten eller sand behövs behovet av att installera dränering - rör / grävsystem för att avlägsna fukt från jorden. Du bör förstå att grundvattennivån är ett relativt fast värde, men om du vill garantera större säkerhet för din byggnad och har råd med ytterligare finansiella kostnader är installationen av ovanstående tilläggssystem nödvändig.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Typ av grund som används . På byggmarknaden är bara några få typer av stiftelser vanliga, vars användning återigen skiljer sig beroende på de faktorer som beskrivs ovan. Det finns följande typer av stiftelser: hög, platta, tejp. Beroende på djupet skiljer de också en begravd, icke-begravd och grund grund. När du använder en monolitisk grund, var uppmärksam på säkerheten för dess sulor (nedre delar i kontakt med marken), de kan behöva ytterligare vattentätning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Förekomsten av annan kommunikation i närheten av byggnaden . Naturligtvis utförs ofta konstruktion på ett redan utrustat territorium. I en stadsmiljö med ett stort antal ovanjordiska strukturer är dessa avlopp, underjordiska kraftledningar, gas- och vattenledningar. Se till att elementen i din byggnad inte stör andra ekonomiska eller kulturella föremål.

Byggandet av nya byggnader på sådana platser kräver också ett separat tillstånd från myndigheterna. I villkoren för privata fastigheter utanför staden är dessa krav inte så strikta, men glöm inte här att åtgärder för att installera fundamentet på ett ställe kan skada stödstrukturerna i närliggande byggnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns ingen anledning att oroa sig för dessa faktorer. Kom alltid ihåg att dessa tips redan har testats av många tekniker och är utformade för din egen säkerhet. Dessutom är efterlevnaden av dessa faktorer en obligatorisk åtgärd när man bygger offentliga byggnader. Om du - ägaren till ett privat territorium - bestämmer dig för att självständigt lägga grunden utan att ta hänsyn till dessa faktorer och råd från en kvalificerad specialist, är ansvaret för detta beslut helt och hållet hos dig.

Ibland klarar inte ens den starkaste och mest pålitliga grunden, med felaktiga beräkningar, hela byggnadens belastning. Därför kommer krav på tillverkaren av cement eller armeringsdelar i detta fall att vara helt olämpliga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tillsynskrav

Som du kanske har märkt av ovanstående är installationen av fundamentet en komplex process som kräver noggranna mätningar och med hänsyn till ett stort antal externa faktorer på byggnadens territorium.

Eftersom installationen av fundamentet länge har varit en obligatorisk process vid konstruktionen av de flesta byggnader är det naturligt att särskilda bestämmelser och normer har utvecklats för säker användning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessa normer betyder kraven i den normativa dokumentationen av SP 22.13330.2011, nämligen SNiP under nummer 2.02.01-83. Några av dessa normer har redan angetts i texten, eftersom de representerar information som har varit utbredd och verifierad genom åren. Så grunden beräknas på grundval av:

  • byggnadens eller strukturens faktiska ändamål och konstruktionsegenskaper, belastningar och påverkan på fundamentets bas (1, 2-vånings eller högre byggnad);
  • djupet av installationen av fundament för byggnader som ligger i omedelbar närhet av den nya byggnaden, djupet för läggning av kommunikation från tredje part (rör, kablar och andra element);
  • drag av terrängrelieffet (förekomsten av höjder, lågland);
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • byggnadens geologiska parametrar (bergarter och dess egenskaper, sängkläder, förekomst av element som vittringsfickor eller karst-typ hålrum);
  • villkoren för platsen av den hydrogeologiska typen och den föreslagna moderniseringen av utvecklingsområdet under anläggningens konstruktion;
  • platsfunktioner, med hänsyn till sådana fenomen som: jorderosion, jordskred (sådana fenomen finns ofta på platser för broar och underjordiska rörläggningar);
  • frysning av jorden under olika perioder av året och djupet av denna frysning.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningen av den sista punkten bör beaktas baserat på beräkningen av de genomsnittliga årliga maximala djupen av jordfrysning under säsongstiden. Observationstiden i detta fall är minst 10 år. Samtidigt bör platsen vara öppen, utan stagnation av fukt och snö, och grundvattennivån ska vara belägen under jordens frysning under en viss säsong.

Om det inte finns några observationsdata för den angivna perioden, bör referensdjupet bestämmas utifrån de termiska tekniska studierna av jorden, som kommer att beskrivas nedan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Naturligtvis, för att undvika extra kostnader för professionella specialister vid beräkning av det rekommenderade djupet för ett visst territorium, letar utvecklare efter information för att självständigt bestämma dessa faktorer. Och detta är förståeligt. Dessa tjänster är dyra och kräver betydande budgetökningar.

Det finns separata dokument med kartor och faktiska data om det normativa djupet av jordfrysning: i vissa områden varierar det från 50 till 80 cm, i andra varierar avståndet från 170 till 260.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att beräkna och klargöra detta värde har en separat teknisk formel utvecklats: dfn = d0 * Mt, df = kh * dfn

  • dfn i detta fall är det standarddjupet för jordfrysning, dess beräkning är nödvändig för att beräkna det uppskattade djupet.
  • df - beräknat djup av bergfrysning.
  • Mt är den totala koefficienten för minimitemperaturer beroende på SNiP 2.01.1-82. Med hjälp av informationen specifikt för ditt territorium kan du beräkna det genomsnittliga månatliga summerade värdet. Beräkna denna parameter utan att ta hänsyn till minus i värdena.
  • d0 - en faktor som beräknas baserat på jordens individuella egenskaper. För lera är det 0,23 m, för sandig lera - 0,28 m, för sandig lera av en större typ - 0,30 m, för vissa bergarter av spridd jord (jord erhållen vid förvitring av stenig jord) - 0,34 m …
  • kh - termisk koefficient, som beror på konstruktionens temperaturegenskaper. Till exempel, om du inte ska värma byggnaden, tas värdet 1, 1, men om det finns konstant uppvärmning är det värt att välja ett värde som passar ditt territorium, baserat på tabellerna i SNiP 2.02.01- 83
Bild
Bild
Bild
Bild

Glöm inte heller att data om jordfrysning måste finnas i den geologiska tjänsten i ditt område, och viss information om genomsnittliga klimatförhållanden måste finnas vid den meteorologiska tjänsten.

Bild
Bild

Användningen av alla presenterade egenskaper är användbar, men som vi redan har fått reda på är frysdjupet långt ifrån den enda faktorn som påverkar fundamentets djup. En av de unikt viktiga faktorerna för att beräkna grundens djup är dess typ, som bestäms utifrån designen och de använda elementen och förekomsten över marknivå.

De nuvarande standarderna för installation av fundament av remsor föreslår: minst 450 mm på lågvängande berg och minst 750 mm på lerjord och jord av mark.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grunden för pelartypen är mest mottaglig för det negativa inflytandet av processerna för markhöjning. Grävning i det här fallet är minst 200-300 mm under frysningsnivån på jordar av högtyp, stenar av icke-svängande typ är mindre krävande, och här beräknas djupet baserat på jordtypen. Stolpens bredd och diameter beräknas utifrån strukturens viktkategorier.

Fundament av kakeltyp är sällan begravda till frysnivån, men de utsätts ofta för vattentätning, och den icke-begravda typen, som namnet antyder, installeras inte lägre än marknivån.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Tyvärr försummar många utvecklare ovanstående beräkningar på grund av tid och ekonomiska kostnader, och som ett resultat gör de fel val. Innan du installerar fundamentet kommer det inte vara överflödigt att rådgöra med personer som redan har gått igenom denna process. Men kom ihåg att installationen av en stor byggnad är en långsiktig fråga, och många problem (som kan uppstå bara på grund av bristande efterlevnad av reglerna) blir ofta märkbara mer än ett dussin år senare. Det är i alla fall värt att skydda dig själv och din egendom nu för att inte hantera obehagliga konsekvenser i framtiden.

Rekommenderad: