Bandets Grunddjup: Alternativ För Envånings- Och Tvåvåningshus Från Skumblock, Vad Ska Vara Genomsnittet

Innehållsförteckning:

Video: Bandets Grunddjup: Alternativ För Envånings- Och Tvåvåningshus Från Skumblock, Vad Ska Vara Genomsnittet

Video: Bandets Grunddjup: Alternativ För Envånings- Och Tvåvåningshus Från Skumblock, Vad Ska Vara Genomsnittet
Video: TWO STOREY THREE BEDROOM WITH ROOFDECK (280sqmtr total floor area) 2024, Maj
Bandets Grunddjup: Alternativ För Envånings- Och Tvåvåningshus Från Skumblock, Vad Ska Vara Genomsnittet
Bandets Grunddjup: Alternativ För Envånings- Och Tvåvåningshus Från Skumblock, Vad Ska Vara Genomsnittet
Anonim

Byggare strävar alltid efter att göra sitt arbete enklare och billigare, för att minska bortkastad tid. Komplexiteten och mödosamheten i grundarbeten när du väljer en bandtyp av fundament visar sig vara optimal, vilket har lett till dess stora popularitet. Det är dock viktigt att ta hänsyn till alla finesser och undvika vanliga tekniska misstag.

Särdrag

Bandfundamentet ska vara anordnat runt husets omkrets, inklusive under de inre bärande väggarna. Ofta byggs en sådan grund under tunga hus av natursten, tegel eller betongblock . Men det är också kompatibelt med byggnader med armerade betonggolv. En annan fördel med tejpen är dess lämplighet för att placera källare och källare. Det är mycket svårare att utrusta plattstrukturer med sådana lokaler, och ibland är det helt omöjligt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Till och med en allmän beskrivning visar att djupet på banden vanligtvis är ganska stort. Enkelheten i den teknik som används motiverar emellertid att den används i låga byggnader och vid konstruktion av tillhörande anläggningar. Dessutom fungerar tejpbaser bra även där det finns risk för ojämn byggkrympning. Detta beror vanligtvis på jordens heterogena sammansättning, som har olika mekaniska egenskaper. När du bygger en källare kan du använda grundkonstruktioner i form av färdiga huvudväggar.

Livslängden är mycket beroende av vilket material som används. Så, betong och mursten kan fungera upp till två århundraden i rad. Men mycket beror på:

  • belastningen och dess förändringar;
  • kvaliteten på de material som används;
  • lösningens egenskaper;
  • jordens egenskaper och klimatparametrar i området.
Bild
Bild
Bild
Bild

Tejpen kan tillverkas i en monolitisk form, från prefabricerade block, eller en kombination av dessa två tillvägagångssätt.

För tillverkning av grunden används förutom betong och mursten ibland deras blandning eller tegel. Tejpen är gjord både i form av en rak kontur och med raster, den geometriska formen är en rektangel eller en trapets. Under alla omständigheter tas bredden inte mindre än den på den stödda väggen, och helst mer med 100-150 mm. Det stora utbudet av typer av bandfundament betyder inte att de kan väljas godtyckligt, det finns ganska strikta byggnormer.

Tillsynskrav

Konstruktionen av en grund grundlist under ett envåningshus är till och med möjlig på en kudde av sand och grus, detta hjälper till att spara pengar och påskynda arbetet utan risk. Men sådant arbete kan bara utföras på vissa jordar:

  • inte benägen att lyfta;
  • helt torr;
  • kännetecknas av enhetlig frysning.
Bild
Bild
Bild
Bild

En armerad betongtejp med en grund fördjupning under ett litet privat hus görs 0,3-0,5 m bred under jorden, källarens höjd är minst 0,3 m. För största noggrannhet börjar arbetet med märkning, sedan grävs grävningar, vars väggar ska vara vertikalt jämna . Den grunda läggningen gör det möjligt att göra med skyttegravar med ett djup av 0,5 och en bredd på 0,6 till 0,8 m. När utgrävningarna grävs och planas görs en sanddyna på 200-400 mm. Det är tänkt att tampas, eftersom ju tätare basen är, desto mindre sjunker hela huset med tiden.

Sand fylls i lager, 150 mm vardera, den måste fuktas innan den tappas. För den högsta mekaniska hållfastheten hälls grus uppifrån med vattning med flytande betong.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att forma formen används 2 cm tjocka brädor slipade på ena sidan. Istället kan du ta mer:

  • skiffer i form av platta ark;
  • plåt;
  • plywood.

Förstärkningen av formen utförs med distanser och stödpinnar; den måste verifieras vertikalt och horisontellt. Inifrån läggs strukturen med ett tätt vattentätt material. För att den nödvändiga tjockleken på detta material ska vara mindre bör djupet på bokmärket väljas med fokus på nivå och rörelse av grundvatten.

Grunden i form av ett tejp för ett tvåvånings tegelhus läggs i en grop fylld med 0,3 m sand. Eftersom huset måste utrustas med badrum, rekommenderas det att lägga en cement- och sandbeläggning upp till 0,1 m tjock över vatten- och avloppsrören.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattentätning placeras på det frysta underlaget, men ett värmeisolerande lager behövs inte alltid. Sedan kommer ramen, skapad av förstärkningsstålnätet, sedan formen. Först då kan tejpen hällas som sådan. Basens sula under huset måste nödvändigtvis gå 200-250 mm djupare än fryslinjen. Hus av skumblock är lättare än tegelbyggnader av liknande storlek.

Men det betyder inte automatiskt att du kan lägga grunden närmare ytan. Vi måste analysera alla parametrar som kännetecknar webbplatsens geologiska struktur. Dessutom beaktas golvets svårighetsgrad, möbelprodukter som projektet tillhandahåller och snölasten som kan finnas på taket även under en kort period. Bland de olika alternativen för att bokmärka på djupet bör du välja det du bara har råd av materiella skäl. Marken i olika områden fryser med 100-180 cm, och i de flesta fall väljer de att lägga upp till 150 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Man bör komma ihåg att även när man använder geologisk prospekteringsinformation och SNiP -normer i beräkningar kan man bara hitta de minimikrav som krävs.

För att fullt ut garantera stabilitet och förhindra risker är det värt att föra basen av fundamentet 10 cm längre.

Dykningar är genomtänkta och grävda ut omedelbart med en reserv för alla nödvändiga lager av sängkläder, golv och ytterligare strukturer. Ett relativt ljust hus på en mark som inte är benägen att lyfta får tillåtas placeras på en 600 mm djup bas, tillverkad i form av en flytande tejp. En sådan struktur måste beräknas noggrant, bara detta gör att man kan undvika förstörelse under rörelser av jordmassor.

En tejp för luftbetong bör beräknas inte mindre noggrant än för ett tegel eller annat tungt material . Lättheten hos överjordiska strukturer lurar; utan noggranna beräkningar av stödets hållfasthet och bärförmåga kommer de att visa sig vara opålitliga. Grundprojektet bör förberedas med maximal flytkraft. För tyngre väggmaterial är det obetydligt, men lätta luftbetongblock pressas lätt ut ur jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Observera: de flesta arkitekter tror att det i allmänhet är bättre att köra högar under luftbetong, snarare än att hälla tejp.

Om valet ändå görs till förmån för fyllnadsstödet, vid beräkning, styrs det främst av:

  • väggarnas massa och det tryck som utövas av dem med 1 linjär meter. m;
  • massan av alla våningar;
  • svårighetsgraden av takmaterial och underliggande strukturer.
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur räknar man ut?

Det gravdjup som nämns i olika källor och speciallitteratur är ingalunda djupet i diket som rivs av. Med denna term förstår experter gapet som skiljer markytan från grundens lägsta plan. En tejp utan fördjupning används extremt sällan, eftersom dess bärighet är extremt låg . Minsta fördjupning är vanligare än djup, men samtidigt är den nyckfull. Vi måste beräkna effekten av markhöjningskrafterna.

Läggningsdjupet kan inte vara mindre än 50% av djupet av jordfrysning. Om nivån på markvätskan är hög görs vanligtvis ett djup på 100-200 mm under fryslinjen. Ett undantag görs för stenig jord, grus eller grovkornig sand. I sumpig jord, på torv och liknande grunder måste tejpen läggas under de problematiska skikten. Ibland räcker det bara med en skyttegrav till en fast massa fylld med sand; men ett sådant beslut kan bara fattas av utbildad personal.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om beräkningarna tyder på att du måste gräva för djupa skyttegravar måste du leta efter alternativa lösningar.

Isolering av grunden och angränsande mark hjälper till att avsevärt minska den erforderliga utgrävningen. Organiseringen av högkvalitativ dränering har en viktig roll, det hjälper till att skydda mot frysning . Sandkudden ska placeras både under själva bältet och på sidan av det. Det bästa sättet att lösa problemet är ett kombinerat tillvägagångssätt - en kombination av en kudde, isolering och dräneringsstrukturer.

Mittpunkten för bokmärket ändras beroende på om huset är uppvärmt eller inte, om det är planerat att göra en källare. För ouppvärmda byggnader räcker det med 10% begravningsreserv, och om byggnaden ska värmas upp behövs 30%.

Observera: att sätta bandet djupare än 150 cm rekommenderas inte. Frysning beräknas med hjälp av speciella koefficienter. För lera och lera är det 0,23, för jord från stora stenfragment - 0,34, för sand - 0,28.

Bild
Bild
Bild
Bild

Att gräva en grop för en enkel betongtejp placerad under skjul, fjäderfähus och små uthus kan vara från 0,5 till 1 m djup. För de flesta av sådana konstruktioner, förutom de mest massiva, räcker det med 80 cm. Men en bostadshus, även en relativt liten (en våning), bör fixas lägre, dess rot är 2 meter. Skillnaderna är dock inte begränsade till detta. I bostadskonstruktion ska tejpen förstärkas, vilket omedelbart ökar bredden.

Formen innehåller nödvändigtvis ett galler av armeringsstång . Ett knippe stavar uppnås genom användning av en stickstråd. Styrka efter hällning uppnås i genomsnitt på 28 - 42 dagar. Väggar kan endast placeras på den härdade tejpen. När man bygger ett hus med en källare är grävtekniken inte lämplig, en grundgrop blir obligatorisk. Om du planerar att bygga en tvåvånings och högre bostad, måste du använda standardblock med ökad styrka; deras längd beaktas verkligen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Det rekommenderas inte att förbereda skyttegravar som är bredare än 400 mm. Totalt 0,2 m läggs på baksidan och återfyllningen. Endast sådana lager ger en verklig garanti mot sänkning.

Enligt experter är det värt att ta cement av kategorin M-300 för att bilda grundtejpen med bulkmetoden.

För att designen ska kunna motivera sig själv, bildas lösningen endast av rent vatten, frånvaro av lera och föroreningar i jorden uppnås, proportionerna observeras strikt.

Rekommenderad: