Grunden För Ett Hus Av Skumblock: Vad Som Behövs För Att Bygga På 2 Våningar, Djupet I Strukturen I En Envånings- Och Tvåvåningsstuga, Vilken är Bättre Att Välja

Innehållsförteckning:

Video: Grunden För Ett Hus Av Skumblock: Vad Som Behövs För Att Bygga På 2 Våningar, Djupet I Strukturen I En Envånings- Och Tvåvåningsstuga, Vilken är Bättre Att Välja

Video: Grunden För Ett Hus Av Skumblock: Vad Som Behövs För Att Bygga På 2 Våningar, Djupet I Strukturen I En Envånings- Och Tvåvåningsstuga, Vilken är Bättre Att Välja
Video: Gjutning Grund 2024, Maj
Grunden För Ett Hus Av Skumblock: Vad Som Behövs För Att Bygga På 2 Våningar, Djupet I Strukturen I En Envånings- Och Tvåvåningsstuga, Vilken är Bättre Att Välja
Grunden För Ett Hus Av Skumblock: Vad Som Behövs För Att Bygga På 2 Våningar, Djupet I Strukturen I En Envånings- Och Tvåvåningsstuga, Vilken är Bättre Att Välja
Anonim

Bostadshus av skumblock är mycket populära i modern konstruktion, eftersom de har utmärkta värmeisoleringsegenskaper, och deras konstruktion kräver låga kostnader. För att en sådan byggnad ska fungera pålitligt i många år, i planeringsstadiet, måste du först välja lämplig typ av grund.

Grunden för hus gjorda av skumblock kan vara olika, och valet beror på många faktorer, därför är det viktigt att göra alla beräkningar och noggrant studera markens egenskaper innan du lägger grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Skumblocket anses vara ett bra material för bostadskonstruktion, men dess största nackdel är dess höga hygroskopicitet och tendens att deformeras. Om denna funktion inte beaktas när du väljer en grund, kan hus med skumblock med tiden förstöras.

För att minimera risken för sprickbildning i byggnadens väggar är det nödvändigt att förse basen med högkvalitativ vattentätning, särskilt för byggnader vars sulor ligger under markrörelsen . Oftast väljs en "flytande" grund för sådana hus, det är billigt och absorberar perfekt markrörelser. Dessutom är det nödvändigt att ytterligare öka höjden på "kudden" upp till 50 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du installerar basen under skumblockhuset bör du också utföra högkvalitativ dumpning, som består av flera lager sand. Den planas horisontellt med en hydraulisk nivå och packas noggrant med rullar.

Vattentätning spelar en stor roll i grunden därför, innan bildandet av en sandig "kudde", är skyttegravarna täckta med ark av takmaterial och sömmarna är belagda med bitumen. I händelse av att markytan där byggandet pågår ligger på markytan nära markytan, är det nödvändigt att lägga dräneringsrör.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du bestämmer vilken typ av stiftelse du måste ta hänsyn till följande nyanser:

  • avlastningsfunktion;
  • jordtillstånd;
  • byggtid;
  • arbetsbudget.

I detta fall måste särskild uppmärksamhet ägnas åt de allmänna parametrarna för det framtida hemmet. Först och främst gäller detta antalet våningar, storleken på rummen, placeringen av dörrar, fönster och typen av takkonstruktion. Strukturens massivitet och grundens egenskaper beror på ovanstående indikatorer.

Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

Varje konstruktion börjar med design, och installationen av en grund är inget undantag. För ett hus av skumblock behövs en grund som är stark och pålitlig. Oavsett om det är planerat att bygga ett en- eller tvåvåningshus, läggs grunden med en preliminär bedömning av marken . För att göra detta studerar de lagrens enhetlighet, markens styrka och dess tendens att krympa, sedan införs ritningarna av själva byggnaden i projektet.

Bild
Bild
Bild
Bild

För byggande av hus på lerjord och kvicksand är det viktigt att ge särskilt skydd och lägga bra vattentätning. Naturligtvis är skumblock bäst installerade på stabil mark, men de flesta platserna ligger på lera, därför kräver deras utveckling en särskild bedömning av jorden och korrekt installation av basen, eftersom de minsta felaktigheterna kommer att påverka driften av byggnaden.

Designen beror också på vattenbordet : om de ligger bredvid jorden kan strukturen översvämmas och jorden sjunka, vilket leder till korrosion av grunden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Om husets dimensioner är små (6x6 m), då är ett grunt djup lämpligt för konstruktionen av grunden, byggnaderna på 2 våningar är tunga, därför är de uppförda på ett djupt fundament som tål betydande belastningar. Designen bör också innehålla vikten av efterbehandlingsmaterialet.

Väggar i hus kan vara av tegel, betong eller mantlade med trä. Dessutom kompletteras ofta stora byggnader som mäter 10x10 m med vind och pelare, i detta avseende ökar belastningen på basen och måste beräknas korrekt.

Efter att alla ovanstående faktorer har beaktats designas fundamentet och den direkta konstruktionen börjar. Ritningar kan förberedas antingen självständigt eller så kan du använda tjänster från specialister.

Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkning

Innan du bygger en bas för ett hus från skumblock behöver du inte bara göra ett projekt korrekt utan också beräkna alla dimensioner och materialförbrukning korrekt. En enorm roll i beräkningen spelas av massan av alla strukturer, liksom bredden, djupet och området för läggningen .därför bestäms först och främst vikten av det framtida huset, och först sedan beräknas basens yta. Denna indikator beror på strukturtypen och beräknas genom att multiplicera bredden med fundamentets längd. För att välja det optimala djupet för basen bör jordens frysning beaktas.

Om sulan placeras på stenig mark görs djupet 0,5 m, för jord med låg frysningskoefficient bör höjden inte överstiga 1 m.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräkningen av själva materialen kommer också att spela en viktig roll i konstruktionen av grunden. Innan läggning är det nödvändigt att bestämma mängden armering, betong och pålar. Detta hjälper till att undvika onödiga kostnader och minskar den tid det tar att bygga ett hus. Betongblandningens volym beräknas enkelt: grundytan multipliceras med dess höjd.

När det gäller armeringsmängden är det mycket svårare att beräkna det, eftersom de beror på byggnadens vikt, jordtypen och grundtypen . Ju tyngre konstruktion, desto tjockare kommer förstärkningen att behövas. Som regel används ribbad eller slät förstärkning för att installera fundamentet. I detta fall krävs det senare 2 gånger mindre, eftersom det tas med en hastighet av 30 cm per anslutning. För att bestämma antalet högar delas basarean med tvärsnittet av en hög, vilket resulterar i det totala antalet högar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man gör det?

Skumblocket är ett hållbart, lätt och pålitligt material för konstruktion, som är tillverkat av luftbetong. Därför kännetecknas hus byggda av ett skumblock av en liten statisk belastning, och för dem kan du välja lätta grundalternativ. Grunden för byggnaden kan läggas med egna händer. För att arbetet ska kunna utföras korrekt är det viktigt att följa alla installationssteg steg för steg och följa en viss sekvens. Läggningen av fundamentet varierar beroende på dess typ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Strip foundation

Först måste du gräva en gräv som inte är mer än 50 cm djup. Marken ska grävas både under de framtida bärande väggarna och runt hela omkretsen av huset. Basen är gjord enligt preliminära beräkningar, och den bör vara 10 cm bredare än väggarna.

En sandkudde placeras längst ner i diket och fylls med ytterligare spillror. Tjockleken på varje lager är cirka 10 mm. Efter att kudden har stötts noggrant förbereds formen och armeringsburen installeras. För ramen är det bäst att använda stavar med en diameter på 10 mm. Därefter ska gräset hällas med betong, lösningen är jämnt fördelad över hela arbetsområdet. Om byggandet utförs på sommaren torkar betongen snabbt. För att förhindra sprickbildning bör ytan regelbundet vattnas och täckas med en film.

Bild
Bild
Bild
Bild

Som regel kan byggandet av ett hus påbörjas 10 dagar efter att grunden är helt torr ., basen för denna tidsperiod blir stark och redo att stå emot konstruktionens belastningar. Om grundvattennivån är hög bör grunden skyddas från översvämningar. På insidan av formen fästs vattentätning i form av hydroglas eller takmaterial och formen får ytterligare tid att stelna.

Grunden med vattentätning anses vara klar efter en månad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Kolumngrund

Denna typ av grundval väljs när skumblockhuset är byggt på mjuk jord, bestående av lera, torv och lera. En sådan grund skyddar strukturen på ett tillförlitligt sätt från frysning och upphöjning av jord. Pelarna för basen är valda från armerad betong, de måste placeras på platser där stora laster är belägna , bärande väggar och fasadhörn. Pelarna är begravda 1 m djupa på ett avstånd av 1,5-2 m.

Bild
Bild
Bild
Bild

För hus med 3 våningar förstärks pelarsolen ytterligare med speciella armerade betonggrillar. Formen i detta fall kännetecknas av en botten, som stöds av stöd installerade i marken. Efter att formen är klar fästs förstärkningsburen på den med stickningstråd och monteringsöglor.

För arbete är det bäst att använda stavar med en diameter på 8 mm, och för gjutning väljer du betong av märket M 200.

Bild
Bild
Bild
Bild

Flytande grund

En sådan grund är lämplig för alla typer av jord, det enda undantaget är lera. Basen består av monolitiska plattor som kan röra sig med marken och skydda strukturens väggar från förstörelse och sprickor.

För att göra en sådan grund, gräva först en grop med ett djup på minst 60 cm under hela strukturområdet, lägg sedan en kudde som består av ett lager sand (25 cm) och spillror (15 cm). Efter det, se till att ordna en förstärkningsram och vattentätning. För ramen används stavar med en diameter på 8 cm och ett steg på 25 cm observeras mellan dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller grunden för hus i projektet vars källare finns, kräver det speciell implementeringsteknik . Huvuddragen i en sådan grund kommer att vara djup, därför gräver de för en grund en djup grop och skapar ett utrymme runt fundamentets omkrets, som kommer att pressa på väggarna från utsidan med jordens tjocklek.

Grävningens jämnhet måste kontrolleras med en lasernivå, varefter du kan fylla i grus, sand och lägga vattentätning. Formen installeras längs grävväggarna; den kan vara gjord av vilket byggmaterial som helst: polymer-, metall- eller asbeströr.

Formens yttre del måste fixeras med band eller lutningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ett metallbälte av stavar med en diameter på 16 mm monteras inuti formen för förstärkning. Som ett resultat erhålls en struktur som liknar en bur, dess väggar bör inte vidröra den övre ytan och botten av den framtida fyllningen. Ramstängerna måste överlappas och böjas i fundamentets hörnsektioner utan blandning . Det är bäst att fixa ramen med elektrisk svetsning eller stickningstråd. Det sista steget i arbetet blir fyllningen av lösningen, den måste utföras i lager. Efter varje fyllning av lagret jämnas ytan ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dessutom används ofta skruvhögar som stöd för fundamentet, som skruvas i jorden under jordens frysning. Installationen av pålar måste utföras exakt, därför kontrolleras riktigheten av deras fixering med en lasernivå. Efter att pålarna vridits hälls betong inuti rören och den övre delen stängs med huvuden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

Konstruktionen av ett skumblockhus måste börja med design och val av grundtyp, som styrkan och livslängden för strukturen beror på. Om grunden läggs på egen hand, kommer råd från erfarna specialister att hjälpa nybörjare med detta.

  • Innan fundamentet installeras är det viktigt att undersöka markens mark. För detta grävs ett 2,5 m djupt hål, jordprov tas och deras sammansättning bestäms. Beroende på detta bestäms typen av fundament. För områden med mjuk jord är det bäst att välja ett bandfundament.
  • Stor uppmärksamhet bör ägnas åt djupet av jordfrysning, det sträcker sig vanligtvis från 1 till 2 m.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För områden där vattennivån ligger nära marken är det lämpligt att bygga monolitiska plattor. Detta kommer att vara det billigaste alternativet, eftersom när du lägger remsbasen behöver du dessutom ett dräneringssystem och vattentätning, vilket kommer att medföra betydande kostnader för förvärv av material och bromsa byggprocessen.
  • Grundprojektet bör utformas med hänsyn till ytterligare tillbyggnader av huset, liksom närvaron eller frånvaron av en källare. De flesta lanthus har källare i sin layout, så du måste välja bandfundament för dem och oroa dig för dränering av hög kvalitet.
Bild
Bild
Bild
Bild
  • Om du behöver installera en grund snabbt och billigt, är stapelfundamentet det bästa valet, monolitiska plattor anses vara dyra, så deras installation kommer att kräva mycket kostnader.
  • Grunden för ett skumblockhus kan läggas både med hjälp av specialister och självständigt. Samtidigt kommer det senare alternativet att spara pengar och individuellt planera arbetsskedet. För att installera stiftelsen med egna händer är det inte nödvändigt att ha speciella färdigheter, det räcker med att förbereda projektet korrekt och beräkna alla parametrar. Tack vare enkla formler kan du snabbt beräkna materialförbrukningen och långsamt slutföra en högkvalitativ installation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det rekommenderas att bygga skumblockhus lågt, eftersom strukturer som överstiger 3 våningar kommer att kräva ytterligare förstärkning av fundamentet, vilket i sin tur kommer att komplicera byggprocessen

Rekommenderad: