Bredden På Det Blinda Området Runt Huset: Vad Ska Vara Normen? Minsta Och Optimala Bredd För Ett Privat Hus, Beräkning

Innehållsförteckning:

Video: Bredden På Det Blinda Området Runt Huset: Vad Ska Vara Normen? Minsta Och Optimala Bredd För Ett Privat Hus, Beräkning

Video: Bredden På Det Blinda Området Runt Huset: Vad Ska Vara Normen? Minsta Och Optimala Bredd För Ett Privat Hus, Beräkning
Video: Hur sparar man till sina barn? Så skapar du en aktie-fondportfölj till barnen på bästa sätt 2024, April
Bredden På Det Blinda Området Runt Huset: Vad Ska Vara Normen? Minsta Och Optimala Bredd För Ett Privat Hus, Beräkning
Bredden På Det Blinda Området Runt Huset: Vad Ska Vara Normen? Minsta Och Optimala Bredd För Ett Privat Hus, Beräkning
Anonim

Att bygga ett hem kräver uppmärksamhet på varje detalj. Det är viktigt att göra ett mörkt område i enlighet med GOST, utan att spara på material. Annars kommer vatten att tränga in genom strukturen i marken och förstöra byggnadens grund. Detta kommer att minska livslängden och användningen av byggnaden kan inte anses vara säker.

Bild
Bild

Blind område bredd

Detta är den viktigaste designegenskapen. Det finns helt enkelt ingen maximal storlek, allt beror på estetiken. Samtidigt säger SNiP 2.02.01-83 att varje struktur måste ha ett blindt område. Skyddsskiktet runt huset är tillverkat av en mängd olika material. Som ett resultat måste strukturen vara hållbar, ge vattentätning och isolering.

Bild
Bild

Minsta bredd för det blinda området beror på takfoten och markens kvalitet . Det första är ganska logiskt. Vatten från taket måste falla på strukturen och tömmas bort med hjälp av den. Det blinda området är alltid minst 20 cm bredare än krockarnas utskjutning på marken.

Bild
Bild

Det är nödvändigt att bestämma jordtypen. Minsta blindyta är 80 cm, förutsatt att jorden är spridd, obundet eller representerad av medium, grov sand . Om jorden är svagare, lätt mättad med vatten och lämpar sig för frosthöjning, kommer denna bredd inte att räcka. Den optimala parametern i en sådan situation är 90-100 cm.

Många använder standarden, vilket gör ett blindområde 1 meter brett. I det här fallet finns det ingen risk att ha fel. Enligt GOST, på mjuk jord, bör det blinda området ha en minsta bredd på 80 cm och på stabil mark - 90 cm. Det finns inget maximivärde.

Bild
Bild

Ju bredare struktur, desto mer tillförlitligt skyddar den grunden från effekterna av fukt . I det här fallet är det viktigt att fokusera på estetik. För stort mörkt område runt en liten byggnad kommer att se väldigt löjligt ut. Allt beror dock på byggnadsägarens preferenser. Ett bredare blindområde gör att du kan utrusta en stig runt ett privat hus, vilket är ganska bekvämt. Det är viktigt att inte bryta mot normerna.

Bild
Bild

Andra viktiga parametrar

Den blinda ytan måste beräknas under konstruktionen av byggnaden. Standarden gäller inte bara konstruktionens bredd, utan också lutningsvinkeln, tjockleken. Rätt blindområde kan förlänga byggnadens livslängd, skydda fundamentet från för tidig förstörelse . Beräkningen bör ta hänsyn till alla parametrar för strukturen runt huset.

Bild
Bild

Att bestämma tjockleken är ganska enkel . Totalen består av dimensionerna för varje materialskikt. Först tillsätts sand. Skiktets bredd beror på markens egenskaper, men genomsnittet är 30 cm. Samma mängd tas av ströet av krossad sten.

Bild
Bild

Innan du lägger toppmaterialet görs också det huvudsakliga skyddsskiktet . Ett sådant sängkläder kan ta 7-10 cm. Dekorativt material läggs ovanpå. Totalt utgör alla lager tjockleken på det blinda området. Dessutom är det sista värdet helt godtyckligt, eftersom både kakel och dekorativ sten kan användas.

Bild
Bild

Tjockleken på det dekorativa materialet beror helt på den belastning som regelbundet kommer att appliceras på det blinda området . Så för en gångväg är 2,5-3 cm tillräckligt. Om bilar kör runt zonen bör bredden vara cirka 4 cm. Ett tjockare dekorativt material på det blinda området runt ett privat hus är inte meningsfullt.

Bild
Bild

Materialets lutningsvinkel möjliggör dränering av vatten av hög kvalitet . Parametern beror direkt på det byggmaterial som används. Om lera, asfalt eller betong används bör en vinkel på 3-5 ° säkerställas.

Bild
Bild

Användningen av kullersten eller beläggningsplattor har en annan innebörd. I detta fall bör vinkeln vara 5 °.

De angivna parametrarna är lägsta. Det räcker med att memorera en vinkel på 5 ° för att inte göra ett misstag säkert . Du kan öka parametern. En större vinkel kommer att påskynda processen med vätskedränering, minska risken för att den tränger in i strukturen.

Bild
Bild

En lutning på 5 ° betyder att för varje 1 meters bredd måste höjden ändras med 5 cm . Det är viktigt att hålla sig inom det minsta blinda området. Så, tjockleken på betongkonstruktionen längs ytterkanten bör vara minst 10 cm och nära huset - 15 cm. Dukens standardgeometri, med hänsyn till de rekommenderade värdena, gör det möjligt att göra en hög- kvalitetsblindområde som förlänger fundamentets livslängd.

Rekommenderad: