Avståndet Mellan Spärren: Vad Ska Vara Steget Under Isoleringen Och Hur Placeras Spärren Under Metallplattan? Maximal Sträcka För Skiffer, Beräkning

Innehållsförteckning:

Video: Avståndet Mellan Spärren: Vad Ska Vara Steget Under Isoleringen Och Hur Placeras Spärren Under Metallplattan? Maximal Sträcka För Skiffer, Beräkning

Video: Avståndet Mellan Spärren: Vad Ska Vara Steget Under Isoleringen Och Hur Placeras Spärren Under Metallplattan? Maximal Sträcka För Skiffer, Beräkning
Video: Weather Barrier Vs Air Barrier Vs Vapor Barrier - What's the difference? 2024, Maj
Avståndet Mellan Spärren: Vad Ska Vara Steget Under Isoleringen Och Hur Placeras Spärren Under Metallplattan? Maximal Sträcka För Skiffer, Beräkning
Avståndet Mellan Spärren: Vad Ska Vara Steget Under Isoleringen Och Hur Placeras Spärren Under Metallplattan? Maximal Sträcka För Skiffer, Beräkning
Anonim

Tillsammans med den tillåtna belastningen på enskilda element - Mauerlat, horisontella, diagonala och vertikala dragare är en av de viktigaste parametrarna steget (spännvidden) mellan spärren. Kombinationen av de optimala värdena för hela strukturen är nyckeln till dess hållbarhet och styrka.

Bild
Bild
Bild
Bild

Steg med hänsyn till materialet

Var och en av typerna (eller var och en av varianterna) av byggmaterial som används som bas och täckning för ett tak har ett antal egenskaper och anteckningar. De mest ledande inkluderar följande.

  1. Tjockleken och formen på wellpappet varierar mycket. Böjningen liknar en trapets som har den övre eller nedre sidan avskuren.
  2. Keramiska plattor har ett stort urval av form och struktur. Oftast tillverkas den i 12 färger.
  3. Metallplattor - jämfört med keramik är detta byggmaterial halva priset. Fördelarna är liknande.
  4. Ett mjukt tak som ondulin fungerar som en ljudisolator mot regn. Enligt denna parameter är den nära skiffer.
  5. Skifferplåt har en rund våg, ljudisolering från regn. De är billiga, men kan gå sönder med intensiv exponering. Det rekommenderas inte att gå på dem, det är omöjligt att sätta trappor och andra vassa enheter på skiffertaket.
Bild
Bild
Bild
Bild

För wellpapp (plåtprofil) bestäms spärrens stigning av stålplåtens dimensioner. Takramar för profildäck, enligt standarder och enligt SNiP, GOST, varierar inom 6-9 dm . Med en ökning av detta avstånd kan spännet mellan spärren innehålla insatser i form av en bräda med en ökad sektion. För wellpapp är sektionen av skivan eller träet från 50 * 100 till 150 * 150 mm. Svarven är byggd av brädor med ett tvärsnitt på ca 3 * 10 cm, och spännvidden är cirka en halv meter. De slutliga värdena bestäms av plåtprofilens märke och tjocklek, takets lutningsvinkel (i förhållande till horisonten).

Bild
Bild

Till exempel, taket, lutat med 15º och fodrat med C-10 wellpapp, installeras på lådan utan luckor . För profilerade golv är avståndet till svarven 3 dm. Den största vågformiga wellpapp -C -44 -installeras på lådan med ett steg på 50-100 cm. Om huset möjliggör konstruktion av en skorsten med spis, avgaskåpa, ökar gapet under den - för brandsäker beklädnad av skorstenen med obrännbara material.

Vissa funktioner är viktiga för keramiska plattor, till exempel vikten av ett givet tak . Den keramiska plattan är huvudsakligen gjord av lera som bränns vid en särskilt hög temperatur, vilket gör att materialet är upp till 10 gånger tyngre än metallplattan.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vikten av sådana plattor har en hög specifik belastning - upp till 60 kg / m2. Strålarnas material - trä - måste torkas noggrant. Spärrens tvärsnitt är från 50 * 150 till 60 * 180 mm.

Om taket lutar 15º till jordens horisont varierar längdspalten mellan spärren från 80 till 130 cm . Tänk på strålens längd när du bestämmer tonhöjden. Med en extremt hög längd är avståndet mellan spärren minimal. Spärrenas reducerade längd ökar elasticiteten - spännvidden når maximimärket, beroende på det specifika värdet. Om personalen som servar det regelbundet passerar på taket, får spännet mellan spärren inte utökas till mer än 8 dm.

Dimensionerna på de keramiska kakelelementen spelar en viktig roll vid beräkning av lådans spännvidd . Keramiska plattor har en längd av 4 dm. Installationen utförs med en överlappning på 5-9 cm. Vid beräkning av mantelns lutning subtraheras överlappningsremsan. Det återstående läggningssteget tar ett avstånd av 30, 5-34, 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller att bekläda ett tak med en enda lutning på ett hus vars väggar är byggda av profilerat virke är det enkelt att beräkna spännen mellan spärren och elementen i manteln . På ett tak med flera sluttningar beräknas avståndet mellan takbjälkarna separat för varje steg i läktarna. Genom att använda en sladd på motsatt sida av rampen förenklas markeringen av mellanrummen mellan spärren.

Arbetsmetoden beror inte på typen av lokaler - sovrum, kök, hall eller veranda; husets layout med icke-bärande skiljeväggar spelar ingen roll för beräkningen av spärren.

Bild
Bild

Om taket är fodrat med metallplattor, förenklas installationen - tekniskt . Metallplattan har en vikt på upp till 40 kg / m2. Det blir möjligt att lätta takbjälkens vikt genom att använda balkar med en mindre sektion. Stigningen mellan spärren varierar inom intervallet 6-9 dm. Sektionen av en bar eller bräda är från 5 * 15 cm. När vinden är isolerad med 15 cm tjock mineralull används vinden som vind. Hög tillförlitlighet för isolering uppnås med användning av mineralull från 200 mm. Minvata har också sin egen vikt - spärrens säkerhetsmarginal och andra element borde räcka för det.

Bild
Bild
Bild
Bild

Takramen för metallplattor när det gäller parametrar skiljer sig inte mycket från ramen för profildäck. Den enda skillnaden är att stödelementen är fästa vid åsen i den övre delen, och inte från sidorna, som i andra fall.

Om mästare använder ondulin som takbeläggning, bör huset byggas av limmade balkar eller liknande material . Ondulin ser ut som en ommålad skiffer, men den är lättare i vikt. Antalet våningar i ett hus eller en byggnad spelar ingen roll.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tak för ondulin installeras på ett avstånd av 6-9 dm . Spärren kan vara gjorda av barrträd, dimensionerna i sektionen är från 5 * 15 till 5 * 20 cm. Ett mindre tvärsnittsarea rekommenderas inte. Takbjälken installeras huvudsakligen av ett material med ett tvärsnitt på 4 * 5 cm. Steget är 6 dm. Ondulin fästs med en överlappning på 3 dm. Fästning av ondulin utförs med speciella spikar som ingår i byggsatsen för detta byggmaterial. När det gäller polykarbonat kommer dess oöverträffade lätthet att minska takbjälkens tvärsnitt med cirka 1, 2 gånger - jämfört med ondulin.

Bild
Bild

Skifferbeläggning används för privata (förorts) byggnader. Dess fördel är låg kostnad och enkel installation. Spärrens tvärsnitt är från 5 * 10 till 5 * 15 cm, spännstorleken är 6-8 dm . Elementen i svarven har ett tvärsnitt från 5 * 5 till 3 * 10 cm. Steget att installera elementen beror på lutningsvinkeln på lutningen. Monobackning med ökad branthet - i förhållande till jordens horisont - cirka 45 cm.

Det finns 4 element per skifferark . Ett sluttande tak med minskad branthet kommer att kräva ett spann på cirka 63-65 cm, medan högst 4 element förbrukas per skifferark.

Bild
Bild

Spärren för spärren under skifferbeläggningen beror huvudsakligen på takkonstruktionen. Icke-bostadshus använder huvudsakligen ett lutande tak.

Vilka bör de olika typerna av tak vara?

Takets form avgör den nödvändiga säkerhetsmarginalen. Denna marginal avgör hur stort avstånd som appliceras mellan spärrbenen.

Enstaka lutning

Med ett sluttande tak är styrkan och lättheten att installera på en högre nivå. Tjockleken på spärrsystemet beräknas beroende på träslag, dess styrka och specifika parametrar som finns i en viss teknisk lösning. Spännvidden mellan takbenen varierar mellan 6 och 14 decimeter . Användningen av isolering avgör hur denna spännvidd är jämförbar med isoleringens bredd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den minsta skillnaden mellan isoleringens bredd och spännvidden kommer omedelbart att märkbart försämra värmeisoleringsegenskaperna hos isoleringsskiktet.

Spärrens tjocklek beaktas enligt rampens parametrar . En lutning på 15-20º kräver en tvärsnittsarea på 50x100 mm. En lutning på 45º kräver mycket tjockare takbjälkar - cirka 50x150 mm.

Bild
Bild

Gavel

Ett gaveltak klarar sig inte utan isolering. Spännvidden justeras till mineralullens bredd. Inställningen av det framtida takets överhäng beror på stegstorleken. Standardhöjden sträcker sig från 1 till 1,2 m.

Vid beräkning av spännet mellan spärren med sluttningar som inte motsvarar antalet backar, kommer taket att flytta åt sidan, och övervikt kommer att få hela strukturen att böja och försvagas. Om snedvridningarna har påverkat hela spärrensystemet krävs en brådskande ändring av vinds-takkonstruktionen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Felaktig beräkning av takspännen kommer antingen att överbelasta taket eller leda till att det för tidigt sjunker.

På förlängningens taktak kan avståndet mellan spärren vara tvetydigt . Om spärren konvergerar i mitten (konen), betraktas avståndet mellan spärrbenen vid basen (mauerlat), och inte vid någon punkt av spärren.

Bild
Bild

Hur räknar man rätt?

Beräkningen av spärren - som de element som ligger till grund - görs genom att bedöma påverkan på var och en av balkarna. Målet är att beräkna det minsta tillåtna och genomsnittliga tvärsnittet . Beräkningsformlerna är följande.

Den fördelade belastningen per meter spärgjutning, lika med ett visst antal kilogram per meter, är lika med produkten av avståndet mellan spärren och den totala belastningen. Enheten för den senare är kilogram per kvadratmeter. Det minsta tillåtna tvärsnittet av virket från vilket taket är tillverkat bestäms enligt standarderna i GOST nr 24454-1980, vilket återspeglar dimensionerna hos barrträd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Med hjälp av standardspridning av värden konkretiseras tvärsnittet för varje specifikt fall. Sektionshöjden är lika med kvadratroten av förhållandet mellan den fördelade lasten per linjär meter av spärren till produkten av sektionsbredden och värdet av strålmotståndet mot böjning, multiplicerat med takets arbetsyta och värdet i intervall 8, 5-9, 6. För furu- eller granstakar når böjmotståndet följande värden:

  • 140 kg / cm² (premiumträ);
  • 130 kg / cm² (andra klass);
  • 85 kg / cm² (tredje klass).
Bild
Bild
Bild
Bild

Därefter kontrolleras omböjningsvärdet överensstämmer med standardvärdet. Flänsens längd, dividerat med 200 enheter, är en slags begränsare för mängden avböjning. Denna jämlikhet gäller endast om ojämlikheten 3, 125 · Qr · (Lmax) ³ / (B · H³) ≤ 1 uppfylls, där:

  • Qr - fördelad last per linjär meter spärrar (mätt i kilogram vikt per meter längd);
  • Lmax - arbetsområdet för spärren med maximal längd;
  • B - bredd;
  • H är höjden på tvärsnittet (i centimeter).

Om det sista villkoret bryts måste parametrarna B och H ökas.

Bild
Bild

Som ett exempel är takbeläggningens lutning 36 °, spännet mellan spärren är 80 cm . Spärlängden (aktiv sektion) är 280 cm. Förstklassig furu med ett böjmotstånd på 140 kg / m används. Cement-sandplattor har en vikt på 50 kg / m2. Den totala lasten per kvadratmeter av taket är 303 kg / m2. Tjockleken på virket för spärren är 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Enligt ovanstående formler visade beräkningen att lasten per meter timmer är 242 kg / m . Höjden på spärrens tvärsnitt i detta fall visade sig vara 15,6 cm. Det närmaste tabellvärdet är 17,5 cm. Kontrollera villkoren för ovanstående ojämlikhet bekräftades att det var uppfyllt. Beräkningarnas riktighet är nyckeln till takets styrka i många decennier. Konstruktion visar att det typiska avståndet mellan spärren inte är mindre än 60 cm och inte mer än ett värde som överstiger 1 m.

Bild
Bild

För att bevisa att beräkningen är korrekt mäts sluttningens längd underifrån - längs väggens ytterlängd. Det erkända värdet divideras med avståndet mellan spärren. 1 läggs till det resulterande värdet, och detta belopp avrundas uppåt. Detta gör att du kan beräkna antalet takbjälkar per lutning. Längden på lutningen, dividerat med antalet spärrar, kommer så småningom att ge mängden spänning mellan spärren.

Bild
Bild

Så, det är lätt att avgöra att 44 takbjälkar kommer att krävas för ett tak på 25 meter . Men denna metod tillåter oss inte att uppskatta exakt vilken typ av takmaterial som ska användas så att taket är tillräckligt starkt. Ändå kommer andra beräkningar, vars metod ovan ges, att bidra till att helt lösa detta problem. Den enda oklarheten är till exempel en skorsten som värms upp till hundratals grader och kräver en större spännvidd för att inte sätta eld på spärren och lådan.

Rekommenderad: