Stripfundament För Ett Hus (109 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner, Beräkning Och Konstruktion Med Egna Händer

Innehållsförteckning:

Video: Stripfundament För Ett Hus (109 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner, Beräkning Och Konstruktion Med Egna Händer

Video: Stripfundament För Ett Hus (109 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner, Beräkning Och Konstruktion Med Egna Händer
Video: Amazing Work Construction A Concrete Column | Building House Step By Step 2024, April
Stripfundament För Ett Hus (109 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner, Beräkning Och Konstruktion Med Egna Händer
Stripfundament För Ett Hus (109 Bilder): Steg-för-steg-instruktioner, Beräkning Och Konstruktion Med Egna Händer
Anonim

Alla känner till det gamla ordspråket att en riktig man måste göra tre saker i sitt liv: plantera ett träd, uppfostra en son och bygga ett hus. Med den sista punkten uppstår särskilt många frågor- vilket material är bättre att använda, välj en en- eller tvåvåningshus, hur många rum att räkna med, med eller utan veranda, hur man installerar fundamentet och många andra. Bland alla dessa aspekter är det grunden som är grundläggande, och den här artikeln kommer att ägnas åt dess bandtyp, dess egenskaper, skillnader, konstruktionsteknik.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Trots att det finns flera typer av stiftelser för ett hus, ges företräde i modern konstruktion till en remsor. På grund av sin hållbarhet, tillförlitlighet och styrka intar den en ledande position inom byggbranschen runt om i världen.

Redan från namnet är det tydligt att en sådan struktur är ett band med en fast bredd och höjd, som läggs i speciella skyttegravar längs byggnadens gränser under var och en av ytterväggarna, vilket bildar en sluten slinga.

Denna teknik ger grunden den ultimata styvheten och styrkan. Och på grund av användningen av armerad betong vid konstruktionen av strukturen uppnås maximal hållfasthet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland de viktigaste egenskaperna hos bandtypen foundation är följande:

  • redan nämnt ovan tillförlitlighet och lång livslängd;
  • snabb uppförande av strukturen;
  • allmän tillgänglighet när det gäller kostnad i förhållande till dess parametrar;
  • möjligheten att installera manuellt utan användning av tung utrustning.

Enligt standarderna för GOST 13580-85 är bandfundamentet en armerad betongplatta, vars längd är från 78 cm till 298 cm, bredden är från 60 cm till 320 cm och höjden är från 30 cm till 50 cm. Efter beräkningarna bestäms grundbetyget med ett lastindex på 1 upp till 4, vilket är en indikator på väggens tryck på fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I jämförelse med pål- och platttyperna vinner naturligtvis remsbasen. En pelarformad grund övermannar dock basen med en tejp på grund av den betydande materialförbrukningen och en ökad arbetsintensitet.

Uppskattningen av bandstrukturen kan beräknas med hänsyn till summan av installationskostnaden och byggmaterialkostnaden. Genomsnittspriset för en färdig löpmeter av ett tejp av en betongfundament är från 6 till 10 tusen rubel.

Denna siffra påverkas av:

  1. markegenskaper;
  2. källarens totala yta;
  3. byggmaterials typ och kvalitet;
  4. djup;
  5. måttet (höjd och bredd) på själva tejpen.
Bild
Bild
Bild
Bild

Bandfundamentets livslängd beror direkt på rätt val av byggarbetsplats, efterlevnad av alla krav och byggkoder. Med hänsyn till alla regler kommer livslängden att förlängas med mer än ett decennium.

En viktig egenskap i denna fråga är valet av byggmaterial:

  • en tegelsten kommer att hålla upp till 50 år;
  • prefabricerad struktur - upp till 75 år;
  • spillror och monolitisk betong vid tillverkning av basen kommer att öka livslängden upp till 150 år.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Ändamål

Det är möjligt att använda bältstekniken för konstruktionen av fundamentet:

  • i konstruktionen av en monolitisk, trä, betong, tegel, ramkonstruktion;
  • för ett bostadshus, badhus, bruks- eller industribyggnad;
  • för konstruktion av staket;
  • om byggnaden ligger på en plats med en sluttning;
  • bra om du bestämmer dig för att bygga en källare, veranda, garage eller källare;
  • för ett hus där väggarnas densitet är mer än 1300 kg / m³;
  • för både lätta och tunga byggnader;
  • i områden med heterogen beddad jord, vilket leder till ojämn krympning av strukturens bas;
  • på lerig, lerig och sandig jord.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

De viktigaste fördelarna med tejpfundamentet:

  • en liten mängd byggmaterial, vilket resulterar i att den låga kostnaden i förhållande till grundens egenskaper;
  • det är möjligt att ordna ett garage eller källarrum;
  • hög tillförlitlighet;
  • låter dig fördela husets belastning över hela basområdet;
  • husets struktur kan vara gjord av olika material (sten, trä, tegel, betongblock);
  • behöver inte ta mark över hela husets yta;
  • klarar tung belastning;
  • snabb resning - de viktigaste tidskostnaderna krävs för att gräva en gräv och bygga formar;
  • enkel konstruktion;
  • det är en beprövad teknik.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Bland alla de många fördelarna är det värt att nämna några av nackdelarna med bandfundamentet:

  • för designens enkelhet är själva arbetet ganska mödosamt;
  • svårigheter med vattentätning när den installeras på våt mark;
  • olämplig för jordar med svaga bärande egenskaper på grund av strukturens stora massa;
  • tillförlitlighet och hållfasthet garanteras endast vid armering (förstärkning av betongunderlaget med stålarmering).
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Genom att klassificera den valda grundtypen efter anordningstypen kan man urskilja monolitiska och prefabricerade fundament.

Monolitisk

De underjordiska väggarnas kontinuitet antas. De kännetecknas av låga byggkostnader i förhållande till hållfasthet. Denna typ är efterfrågad när man bygger ett badhus eller ett litet trähus. Nackdelen är den monolitiska strukturens stora vikt.

Tekniken för en monolitisk grund förutsätter en förstärkande metallram, som installeras i en gräv, varefter den hälls med betong. Det är på grund av ramen att den nödvändiga styvheten i fundamentet och motståndskraft mot belastningar uppnås.

Kostnad för 1 kvm. m - cirka 5100 rubel (med egenskaper: platta - 300 mm (h), sanddyna - 500 mm, betongkvalitet - M300). I genomsnitt tar en entreprenör för att hälla en 10x10 foundation cirka 300-350 tusen rubel, med hänsyn till installation och materialkostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Prefabricerade

En prefabricerad bandfundament skiljer sig från en monolitisk genom att den består av ett komplex av speciella armerade betongblock sammankopplade med armering och murverk, som monteras med en kran på byggarbetsplatsen. Bland de främsta fördelarna är minskningen av installationstiden. Nackdelen är bristen på en enda design och behovet av att locka till sig tung utrustning. Dessutom, när det gäller styrka, är den prefabricerade grunden sämre än den monolitiska med så mycket som 20%.

En sådan grund används vid konstruktion av industriella eller civila byggnader, liksom för stugor och privata hus.

Huvudkostnaderna kommer att läggas på åkeri och timmehyra av en lastbilskran . 1 löpmeter av en prefabricerad grund kostar minst 6 600 rubel. Byggnadens bas med en yta på 10x10 kommer att behöva spendera cirka 330 tusen. Om du lägger väggblock och kuddar med ett kort avstånd kan du spara pengar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det finns också en bandspaltad underart av strukturen, som i dess parametrar liknar en monolitisk remsor. Denna bas är dock anpassad för att hälla uteslutande på lera och icke-porös jord. En sådan grund är billigare på grund av minskningen av landarbetet, eftersom installationen sker utan formning. Istället används en gräv, som visuellt liknar en lucka, därav namnet. Spårfundament gör att du kan utrusta ett garage eller grovkök i låga, icke-massiva byggnader.

Viktig! Betong hälls i fuktig mark, eftersom i en torr gräv går en del av fukten ner i marken, vilket kan försämra grundkvaliteten. Därför är det bättre att använda betong av högre kvalitet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En annan underart av den prefabricerade remsans grund är kors . Den innehåller glasögon för pelare, bas och mellanplattor. Sådana stiftelser efterfrågas i en radbyggnad - när en pelargrund ligger i närheten av en grund av samma typ. Detta arrangemang är belagt med nedsänkning av strukturer. Användningen av korsfundament innebär kontakt mellan gitteret i byggnadens slutbalkar med en redan byggd och stabil struktur, vilket gör att lasten kan fördelas jämnt. Denna typ av konstruktion är tillämplig för både bostads- och industribyggande. Bland bristerna noteras arbetets mödosamhet.

För en remsa av fundament kan du också göra en villkorlig separation i förhållande till djupet av läggningen. I detta sammanhang utmärks de begravda och grunda begravda arterna av lastens storlek.

Fördjupning utförs under den fastställda nivån för jordfrysning. Men inom gränserna för privata låga byggnader är en grund grund acceptabel.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet i denna typning beror på:

  • byggmassa;
  • närvaron av en källare;
  • jordtyp;
  • indikatorer för höjdskillnad;
  • grundvattennivå;
  • jordens frysning.

Bestämning av de angivna indikatorerna hjälper till att välja rätt typ av bandfundament.

Bild
Bild
Bild
Bild

Grundfördjupningen är avsedd för ett hus av skumblock, tunga byggnader av sten, tegel eller byggnader i flera våningar. För sådana stiftelser är betydande höjdskillnader inte fruktansvärda. Perfekt för byggnader där planeringen av källargolvet är planerat. Det är uppfört 20 cm under jordens frysning (för Ryssland är det 1, 1-2 m).

Det är viktigt att ta hänsyn till de frosthöjande flytkrafterna, som bör vara mindre än den koncentrerade lasten från huset . För att möta dessa krafter sätts grunden i form av en omvänd T.

Den grunda tejpen kännetecknas av lättheten i byggnaderna som kommer att placeras på den. I synnerhet är dessa trä-, ram- eller cellstrukturer. Men det är oönskat att placera det på marken med en hög grundvattenhalt (upp till 50-70 cm).

De viktigaste fördelarna med en grund grund är den låga kostnaden för byggmaterial, användarvänlighet och kort installationstid, i motsats till en nedgrävd grund. Dessutom, om det är möjligt att klara sig med en liten källare i huset, är en sådan grund ett utmärkt och billigt alternativ.

Bild
Bild
Bild
Bild

Bland nackdelarna är otillåtet att installera i instabila jordar ., och en sådan grund kommer inte att fungera för ett tvåvåningshus.

En av särdragen hos denna typ av bas är också det lilla området på väggarnas sidoyta, och därför är frosthöjningens flytande krafter inte fruktansvärda för en enkel byggnad.

Idag introducerar utvecklare aktivt den finska tekniken för att installera en grund utan att fördjupa - stapelgrillage. Grillen är en platta eller balkar som förbinder högarna med varandra redan ovanför marken. Den nya typen av nollnivåenhet kräver inte installation av brädor och installation av träblock. Dessutom finns det inget behov av att demontera den härdade betongen. Man tror att en sådan struktur inte utsätts för någon kraft alls och att fundamentet inte deformeras. Installerad på formen.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

I enlighet med de normer som regleras av SNiP beräknas minimidjupet för bandfundamentet.

Frysdjup av villkorligt icke-porös jord Djupet av frysning av något svävande jord av fast och halvfast konsistens Grundläggningsdjup
upp till 2 m upp till 1 m 0,5 m
upp till 3 m upp till 1,5 m 0,75 m
mer än 3 m från 1,5 till 2,5 m 1m

Material (redigera)

Bandfundamentet är huvudsakligen monterat av tegel, armerad betong, murverkbetong, med hjälp av armerade betongblock eller plattor.

Tegel är lämpligt om huset ska byggas med ram eller med tunna tegelväggar . Eftersom tegelmaterialet är mycket hygroskopiskt och lätt förstörs på grund av fukt och kyla, är en sådan nedgrävd grund inte välkommen på platser med hög grundvattenhalt. Samtidigt är det viktigt att tillhandahålla en vattentät beläggning för en sådan bas.

Den populära armerade betongbasen, trots sin billighet, är ganska pålitlig och hållbar. Materialet innehåller cement, sand, krossad sten, som är förstärkta med ett metallnät eller armeringsstavar. Lämplig för sandjord när man bygger monolitiska fundament med komplex konfiguration.

Bild
Bild
Bild
Bild

En bandfundament av murad betong är en blandning av cement, sand och stor sten . Ett ganska tillförlitligt material med längdparametrar - högst 30 cm, bredd - från 20 till 100 cm och två parallella ytor upp till 30 kg. Detta alternativ är perfekt för sandiga jordar. Dessutom bör en förutsättning för byggandet av en murad betongfundament vara närvaron av ett grus eller en sandkudde som är 10 cm tjock, vilket förenklar processen för att lägga blandningen och gör att du kan jämna ut ytan.

Grunden av armerade betongblock och plattor är en färdig produkt som tillverkas på företaget. Bland de särdrag - tillförlitlighet, stabilitet, styrka, användningsförmåga för hus av olika utföranden och typer av jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Valet av material för konstruktionen av bandfundamentet beror på typen av enhet.

Basen av den prefabricerade typen är gjord:

  • från block eller plattor av ett etablerat varumärke;
  • betongbruk eller till och med tegel används för att fylla upp sprickorna;
  • komplett med alla material för vatten- och värmeisolering.
Bild
Bild
Bild
Bild

För en monolitisk grund rekommenderas att använda:

  • formen är konstruerad av en träskiva eller expanderad polystyren;
  • betong;
  • material för vatten- och värmeisolering;
  • sand eller krossad sten till kudden.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beräknings- och konstruktionsregler

Innan projektet upprättas och parametrarna för byggnadens grund bestäms, rekommenderas att granska de tillsynsbyggande dokumenten, som beskriver alla nyckelregler för beräkning av grunden och tabeller med fastställda koefficienter.

Bland sådana dokument:

GOST 25100-82 (95)”Jordar. Klassificering ;

GOST 27751-88 “Pålitlighet hos byggnadsstrukturer och fundament. Grundläggande bestämmelser för beräkningen ;

GOST R 54257 "Pålitlighet hos byggnadsstrukturer och fundament";

SP 131.13330.2012 "Byggklimatologi". Uppdaterad version av SN och P 23-01-99;

SNiP 11-02-96.”Tekniska undersökningar för konstruktion. Grundläggande bestämmelser ;

SNiP 2.02.01-83 "Grundar för byggnader och strukturer";

Manual för SNiP 2.02.01-83 "Manual för konstruktion av grunden för byggnader och strukturer";

SNiP 2.01.07-85 "Belastningar och påverkan";

Manual för SNiP 2.03.01; 84. "Manual för utformning av fundament på ett naturligt underlag för byggnader och konstruktioner".

SP 50-101-2004 "Design och uppförande av fundament och fundament för byggnader och strukturer";

SNiP 3.02.01-87 "Jordarbeten, fundament och fundament";

SP 45.13330.2012 "Jordarbeten, fundament och fundament". (Uppdaterad utgåva av SNiP 3.02.01-87);

SNiP 2.02.04; 88 "Baser och fundament på permafrost."

Bild
Bild
Bild
Bild

Låt oss överväga i detalj och steg för steg beräkningsplanen för konstruktionen av grunden

Till att börja med görs en total beräkning av konstruktionens totala vikt, inklusive tak, väggar och golv, det högsta tillåtna antalet boende, värmeutrustning och hushållsinstallationer och belastningen från nederbörd.

Du måste veta att husets vikt inte bestäms av materialet från vilket grunden är gjord, utan av belastningen som skapas av hela strukturen av olika material. Denna belastning beror direkt på de mekaniska egenskaperna och mängden material som används.

För att beräkna trycket på basens sula är det tillräckligt att sammanfatta följande indikatorer:

  1. snölast;
  2. nyttolast;
  3. belastning av strukturella element.
Bild
Bild
Bild
Bild

Det första objektet beräknas med hjälp av formeln snölast = takyta (från projektet) x inställd parameter för snötäckmassa (olika för varje region i Ryssland) x korrigeringsfaktor (som påverkas av lutningsvinkeln för en enda eller gavel tak).

Den fastställda parametern för massan av snötäcke bestäms enligt den zonerade kartan SN och P 2.01.07-85 "Belastningar och effekter".

Nästa steg är att beräkna den potentiellt acceptabla nyttolasten. Denna kategori inkluderar hushållsapparater, tillfälliga och permanent boende, möbler och badrumsutrustning, kommunikationssystem, spisar och eldstäder (om sådana finns), ytterligare tekniska vägar.

Det finns ett etablerat formulär för att beräkna denna parameter, beräknad med en marginal: nyttolastparametrar = total strukturyta x 180 kg / m².

Bild
Bild
Bild
Bild

I beräkningarna av den sista punkten (belastningen på byggnadens delar) är det viktigt att så mycket som möjligt lista alla byggnadens element, inklusive:

  • direkt den förstärkta basen själv;
  • husets bottenvåning;
  • bärande del av byggnaden, fönster- och dörröppningar, trappor, om sådana finns;
  • golv- och takytor, källare och vindsgolv;
  • takbeläggning med alla resulterande element;
  • golvisolering, vattentätning, ventilation;
  • ytbehandling och dekorativa föremål;
  • all uppsättning fästelement och hårdvara.

För att beräkna summan av alla ovanstående element används dessutom två metoder - matematisk och resultaten av en marknadsföringsberäkning på byggvarumarknaden.

Naturligtvis finns det också möjlighet att använda en kombination av båda metoderna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Planen för den första metoden är:

  1. bryta komplexa strukturer i delar i projektet, bestäm elementens linjära dimensioner (längd, bredd, höjd);
  2. multiplicera erhållna data för att mäta volymen;
  3. fastställa den specifika vikten av det använda byggmaterialet med hjälp av all-unionens normer för teknisk design eller i tillverkarens dokument.
  4. efter att ha fastställt parametrarna för volymen och den specifika tyngdkraften, beräkna massan för var och en av byggnadselementen med hjälp av formeln: massan av en del av byggnaden = volymen för denna del x parameter för den specifika vikten av materialet från vilket den är gjord;
  5. beräkna den totala massan som tillåts under grunden genom att summera resultaten av strukturens delar.

Metoden för marknadsföringsberäkning styrs av data från Internet, massmedia och professionella recensioner. Den angivna specifika tyngdkraften läggs också ihop.

Bild
Bild
Bild
Bild

Företagens design- och försäljningsavdelningar har korrekta uppgifter, om möjligt genom att ringa dem, förtydliga nomenklaturen eller använda tillverkarens webbplats.

Den allmänna parametern för belastningen på fundamentet bestäms genom att summera alla beräknade värden- belastningen på konstruktionens delar, användbar och snö.

Därefter beräknas det ungefärliga specifika trycket av strukturen på markytan under sulan på den designade grunden. För beräkningen används formeln:

ungefärligt specifikt tryck = vikten av hela strukturen / dimensionerna på fotens fotyta.

Bild
Bild

Efter att ha bestämt dessa parametrar är en ungefärlig beräkning av de geometriska parametrarna för bandfundamentet tillåten. Denna process sker enligt en viss algoritm som fastställts under forskning av specialister från den vetenskapliga och tekniska avdelningen. Beräkningsschemat för grundens storlek beror inte bara på den förväntade belastningen på den, utan också på de konstruktionsdokumenterade normerna för fördjupning av grunden, som i sin tur bestäms av jordens typ och struktur, nivån på grundvatten och frysdjupet.

Baserat på den erfarenhet som gjorts rekommenderar utvecklaren följande parametrar:

Jordtyp Jord inom det beräknade frysdjupet Intervallet från det planerade märket till grundvattennivån under frysperioden Grundläggande installationsdjup
Icke-porös Grov, grusig sand, grov och medelstor Ej standardiserad Alla, oavsett gränsen för frysning, men inte mindre än 0,5 meter
Puffig Sanden är fin och siltig Överstiger frysdjupet på mer än 2 m Samma indikator
sandig blandjord Överskrider frysdjupet med minst 2 m Minst ¾ av den beräknade frysnivån, men inte mindre än 0,7 m.
Lamm, lera Mindre uppskattat frysdjup Inte mindre än den beräknade frysnivån

Bredderparametern för bandfundamentet får inte vara mindre än väggarnas bredd. Gropens djup, som bestämmer bashöjdsparametern, bör utformas för en 10-15 centimeter sand- eller gruskudde. Dessa indikatorer tillåter i ytterligare beräkningar att bestämma med: Minsta bredd på fundamentets bas beräknas beroende på byggnadens tryck på fundamentet. Denna storlek bestämmer i sin tur bredden på själva stiftelsen och trycker på jorden.

Det är därför det är så viktigt att göra en undersökning av jorden innan man påbörjar konstruktionen av strukturen

  • mängden betong för gjutning;
  • volym av förstärkande element;
  • mängden material för formen.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Rekommenderade sulbreddsparametrar för bandfundament, beroende på valt material:

Mursten:

källardjup - 2 m:

  • källarväggslängd - upp till 3 m: väggtjocklek - 600, källarbasbredd - 800;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 750, källarbasbredd - 900.

källardjup - 2,5 m:

  • källarväggslängd - upp till 3 m: väggtjocklek - 600, källarbasbredd - 900;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 750, källarbasbredd - 1050.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grusbetong:

källardjup - 2 m:

  • källarväggslängd - upp till 3 m: väggtjocklek - 400, källarbasbredd - 500;
  • källarväggens längd - 3-4 m: väggtjocklek - 500, källarbasbredd - 600.

källardjup - 2,5 m:

  • källarväggslängd upp till 3 m: väggtjocklek - 400, källarbasbredd - 600;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 500, källarbasbredd - 800.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Lera tegel (vanlig):

källardjup - 2 m:

  • källarväggslängd upp till 3 m: väggtjocklek - 380, källarbasbredd - 640;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 510, källarbasbredd - 770.

källardjup - 2,5 m:

  • källarväggslängd upp till 3 m: väggtjocklek - 380, källarbasbredd - 770;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 510, källarbasbredd - 900.
Bild
Bild

Betong (monolit):

källardjup - 2 m:

  • källarväggslängd upp till 3 m: väggtjocklek - 200, källarbasbredd - 300;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 250, källarbasbredd - 400.

källardjup - 2,5 m

  • källarväggslängd upp till 3 m: väggtjocklek - 200, källarbasbredd - 400;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 250, källarbasbredd - 500.
Bild
Bild
Bild
Bild

Betongblock):

källardjup - 2 m:

  • källarväggslängd upp till 3 m: väggtjocklek - 250, källarbasbredd - 400;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 300, källarbasbredd - 500.

källardjup - 2,5 m:

  • källarväggslängd upp till 3 m: väggtjocklek - 250, källarbasbredd - 500;
  • källarväggens längd 3-4 m: väggtjocklek - 300, källarbasbredd - 600.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vidare är det viktigt att optimalt justera parametrarna genom att justera normerna för specifikt tryck på sulans mark i enlighet med jordens beräknade motstånd - förmågan att motstå en viss belastning av hela strukturen utan att lösa den.

Designmotståndet bör vara större än parametrarna för den specifika belastningen från byggnaden. Denna punkt är ett tungt krav vid utformningen av husets bas, enligt vilken det är nödvändigt att elementärt lösa en aritmetisk ojämlikhet för att få linjära dimensioner.

Vid ritningen är det viktigt att denna skillnad är 15-20% av konstruktionens specifika belastning till förmån för värdet av markens förmåga att motstå trycket från byggnaden.

Bild
Bild

I enlighet med jordtyperna visas följande konstruktionsmotstånd:

  • Grov jord, krossad sten, grus - 500-600 kPa.
  • Sand:

    • grusigt och stort - 350-450 kPa;
    • medelstorlek - 250-350 kPa;
    • fint och dammigt tätt - 200-300 kPa;
    • medeltäthet - 100-200 kPa;
  • Hård och plast sandig lera - 200-300 kPa;
  • Loam hårt och plast - 100-300 kPa;
  • Lera:

    • fast - 300-600 kPa;
    • plast - 100-300 kPa;

100 kPa = 1 kg / cm²

Efter att ha korrigerat de erhållna resultaten får vi de ungefärliga geometriska parametrarna för strukturens grund

Dessutom kan dagens teknik avsevärt förenkla beräkningar med hjälp av speciella miniräknare på utvecklarens webbplatser. Genom att ange måtten på basen och det byggmaterial som används kan du beräkna den totala kostnaden för kostnaden för att bygga grunden.

Bild
Bild

Montering

För att installera bandfundamentet med egna händer behöver du:

  • runda och räfflade förstärkningselement;
  • galvaniserad ståltråd;
  • sand;
  • kantade brädor;
  • trästänger;
  • en uppsättning spikar, självgängande skruvar;
  • vattentätningsmaterial för fundament och formväggar;
  • betong (främst fabrikstillverkad) och lämpliga material för den.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Pålägg

Efter att ha planerat att bygga en struktur på platsen är det värt att först undersöka platsen där bygget planeras.

Det finns några regler för att välja en plats för en stiftelse:

  • Omedelbart efter att snön har smält är det viktigt att vara uppmärksam på förekomsten av sprickor (ange jordens heterogenitet - frysning leder till en ökning) eller misslyckanden (ange förekomsten av vattenårer).
  • Närvaron av andra byggnader på platsen gör det möjligt att bedöma jordens kvalitet. Du kan se till att jorden är jämn genom att gräva en gräv i en vinkel vid huset. Jordens ofullkomlighet indikerar att byggplatsen är ogynnsam. Och om sprickor märks på fundamentet, är det bättre att skjuta upp konstruktionen.
  • Som nämnts ovan gör en hydrogeologisk bedömning av jorden.

Efter att ha bestämt att den valda webbplatsen uppfyller alla standarder bör du gå vidare till märkningen av webbplatsen. Först och främst måste det jämnas ut och bli av med ogräs och skräp.

Bild
Bild
Bild
Bild

För att märka arbete behöver du:

  • märkesnöre eller fiskelinje;
  • roulett;
  • träpinnar;
  • nivå;
  • penna och papper;
  • en hammare.

Den första raden i markeringen definierar - det är därifrån som alla andra gränser kommer att mätas. I det här fallet är det viktigt att etablera ett objekt som kommer att fungera som referenspunkt. Det kan vara en annan struktur, en väg eller ett staket.

Den första pinnen är byggnadens högra hörn . Den andra installeras på ett avstånd som är lika med strukturens längd eller bredd. Pinnarna är anslutna till varandra med en speciell märkningssladd eller tejp. Resten är igensatt på samma sätt.

Efter att ha definierat de yttre gränserna kan du gå till de interna. För detta används tillfälliga pinnar som installeras på ett avstånd från remsans fundamentbredd på båda sidor av hörnmarkeringarna. Motsatta märken är också anslutna med en sladd.

Linjer av bärande väggar och skiljeväggar installeras på ett liknande sätt. Avsedda fönster och dörrar är markerade med pinnar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Utgrävning

När märkningsfasen är klar avlägsnas sladdarna tillfälligt och grävningar grävs ut längs markeringarna på marken under konstruktionens yttre bärande väggar längs markeringens hela omkrets. Det inre utrymmet rivs ut endast om det är tänkt att ordna en källare eller källarrum.

De fastställda kraven för markarbeten specificeras i SNiP 3.02.01-87 om markarbeten, fundament och fundament.

Djupet på skyttegravarna bör vara större än fundamentets konstruktionsdjup . Glöm inte det obligatoriska förberedande skiktet av betong eller bulkmaterial. Om det utgrävda snittet avsevärt överstiger djupet, med hänsyn till beståndet, kan du fylla på denna volym med samma jord eller krossad sten, sand. Om överkillingen överstiger mer än 50 cm bör du dock kontakta formgivarna.

Det är viktigt att ta hänsyn till arbetarnas säkerhet - gropens alltför stora djup kräver förstärkning av diken.

I enlighet med föreskrifterna krävs inte fästelement om djupet är:

  • för bulk, sandig och grovkornig jord - 1 m;
  • för sandig lera - 1,25 m;
  • för lera och lera - 1,5 m.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vanligtvis är det genomsnittliga skärdjupet 400 mm för uppförandet av en liten byggnad.

Utgrävningens bredd måste överensstämma med planen, som redan tar hänsyn till formens tjocklek, parametrarna för det underliggande preparatet, vars utskjutning bortom basens sidogränser är tillåtet minst 100 mm.

De vanliga parametrarna anses vara bredden på diket, lika med bandets bredd plus 600-800 mm.

Viktig! För att botten av gropen ska vara en perfekt plan yta bör en vattennivå användas.

Bild
Bild

Formning

Detta element representerar formen för den avsedda grunden. Materialet för formen är oftast trä på grund av dess tillgänglighet vad gäller kostnad och enkel implementering. Avtagbar eller icke avtagbar metallformning används också aktivt.

Dessutom, beroende på material, skiljer sig följande typer åt:

  • aluminium;
  • stål;
  • plast;
  • kombinerad.

Klassificering av formen beroende på konstruktionstyp:

  • stor bräda;
  • liten sköld;
  • volymetrisk justerbar;
  • blockera;
  • glidande;
  • horisontellt rörlig;
  • lyft och justerbar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grupperingen av formen efter värmeledningsförmåga skiljer sig åt:

  • isolerad;
  • inte isolerad.

Formen har följande struktur:

  • däck med sköldar;
  • fästelement (skruvar, hörn, spikar);
  • rekvisita, fjäderben och ramar för stöd.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du behöver följande material för installation:

  • fyrtavla;
  • bräda för sköldar;
  • slåss från längsgående brädor;
  • spänningskrok;
  • fjäderfäste;
  • stege;
  • skyffel;
  • betongområde.

Antalet listade material beror på parametrarna för bandfundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Installationen i sig föreskriver strikt överensstämmelse med de fastställda kraven:

  1. installationen av formen föregås av en grundlig rengöring av platsen från skräp, stubbar, växtrötter och eliminering av eventuella oegentligheter;
  2. sidan av formen i kontakt med betongen rengörs idealiskt och jämnas ut;
  3. återfästning sker på ett sådant sätt att man förhindrar krympning under betong - sådan deformation kan påverka hela strukturen som helhet negativt;
  4. formpaneler är anslutna till varandra så tätt som möjligt;
  5. alla infästningar i formen kontrolleras noggrant - överensstämmelsen mellan de faktiska dimensionerna med de konstruerade mäts med en barometer, en nivå används för att styra det horisontella läget, vertikaliteten - en lodlinje;
  6. om formen gör att du kan ta bort den, för återanvändning är det viktigt att rengöra fästelement och skärmar från skräp och spår av betong.
Bild
Bild
Bild
Bild

Steg-för-steg-instruktioner för att ordna kontinuerlig formning för en bandbas:

  1. För att jämna ut ytan installeras fyrbrädorna.
  2. Med ett intervall på 4 m fästs formskivor på båda sidor som fästs med stag för styvhet och distanser som ger en fast tjocklek på baslisten.
  3. Fundamentet kommer att visa sig vara jämnt endast om antalet sköldar mellan varningstavlorna är detsamma.
  4. Griparna, som är längsgående brädor, spikas fast på sidorna av skivorna för horisontell inriktning och stabilitet.
  5. Sammandragningarna stabiliseras av lutande stöttor som gör att bakplattorna kan justeras vertikalt.
  6. Skydden fixeras med spännkrokar eller fjäderklämmor.
  7. Fast formning erhålls vanligtvis med en höjd av mer än en meter, vilket kräver installation av trappor och plattformar för betong.
  8. Vid behov utförs analysen av strukturen i omvänd ordning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av en stegad struktur går igenom flera steg. Varje nästa nivå av formning föregås av en annan av samma nivå:

  1. den första etappen av formen;
  2. betong;
  3. andra etappen av formen;
  4. betong;
  5. installationen av de nödvändiga parametrarna utförs enligt samma schema.

Installation av stegformning är också möjlig på en gång, liksom monteringsmekanismen för en solid struktur. I detta fall är det viktigt att hålla sig till delarnas horisontella och vertikala arrangemang.

Under formningsfasen är planeringen av ventilationshålen en viktig fråga. Luftventiler ska placeras minst 20 cm över marken. Det är dock värt att överväga säsongens översvämningar och variera platsen beroende på denna faktor.

Det bästa materialet för ventilationsöppningen är ett runt plast- eller asbestcementrör med en diameter på 110-130 mm. Träbjälkar har en tendens att hålla sig till betongfoten, vilket gör dem svåra att ta bort efteråt.

Bild
Bild

Ventilernas diameter bestäms beroende på byggnadens storlek och kan nå från 100 till 150 cm. Dessa ventilationshål i väggarna är placerade strikt parallellt med varandra på ett avstånd av 2,5-3 m.

Med allt behov av luftflöden finns det fall där det inte krävs närvaro av hål utan att misslyckas:

  • rummet har redan ventilationsöppningar i golvet i byggnaden;
  • mellan fundamentets pelare används ett material med tillräcklig ångpermeabilitet;
  • ett kraftfullt och stabilt ventilationssystem finns tillgängligt;
  • Det ångsäkra materialet täcker sand eller jord som komprimeras i källaren.

Att förstå olika materialklassificeringar bidrar till rätt val av beslag.

Beroende på tillverkningstekniken kan beslagen variera:

  • tråd eller kallvalsad;
  • stång eller varmvalsad.
Bild
Bild
Bild
Bild

Beroende på typ av yta, stavarna:

  • med en periodisk profil (korrugeringar), som ger maximal anslutning till betong;
  • slät.

Efter destination:

  • stavar som används i konventionella armerade betongkonstruktioner;
  • förspänningsstavar.

Oftast används förstärkning enligt GOST 5781 för bandfundament-ett varmvalsat element som är tillämpligt på konventionella och förspända förstärkta strukturer.

Dessutom, i enlighet med stålkvaliteterna, och därför de fysiska och mekaniska egenskaperna, skiljer sig förstärkningsstängerna från A-I till A-VI. För tillverkning av element i den ursprungliga klassen används lågkolstål, i höga klasser - egenskaper nära legerat stål.

Det rekommenderas att ordna fundamentet med en tejp med armeringsstavar av klass A-III eller A-II, som är minst 10 mm i diameter.

Bild
Bild
Bild
Bild

I de planerade områdena med den högsta belastningen installeras beslag i riktning mot det förväntade tilläggstrycket. Sådana platser är strukturens hörn, områdena med de högsta väggarna, basen under balkongen eller terrassen.

Vid installation av en struktur från armering bildas korsningar, distanser och hörn. En sådan ofullständigt monterad enhet kan leda till en spricka eller nedsänkning av fundamentet.

Det är därför de används för pålitlighet:

  • ben - L -formad böjning (inre och yttre), fäst vid den yttre arbetsdelen av ramen av förstärkning;
  • tvärklämma;
  • få.

Det är viktigt att komma ihåg att varje förstärkningsklass har sina egna specifika parametrar för den tillåtna böjningsvinkeln och krökningen.

I en hel ram är delarna anslutna på två sätt:

  • Svetsning, med specialutrustning, tillgänglighet av el och en specialist som kommer att göra allt.
  • Stickning möjlig med en enkel skruvkrok, monteringstråd (30 cm per skärningspunkt). Det anses vara den mest pålitliga metoden, om än tidskrävande. Dess bekvämlighet ligger i det faktum att stången vid behov (böjbelastning) kan förskjutas något och därigenom avlasta trycket på betongskiktet och skydda det från skador.
Bild
Bild
Bild
Bild

Du kan göra en krok om du tar en tjock och hållbar metallstav. Ett handtag är tillverkat från ena kanten för bekvämare användning, det andra är böjt i form av en krok. Efter att ha vikt monteringstråden på mitten, bilda en ögla i en av ändarna. Efter det ska det lindas runt den förstärkta knuten, sätta kroken i öglan så att den vilar mot en av "svansarna", och den andra "svansen" lindas med en monteringstråd och försiktigt dras runt armeringsstången.

Alla metalldelar skyddas noggrant med ett betongskikt (minst 10 mm) för att förhindra syrakorrosion.

Beräkningar av mängden förstärkning som kommer att behövas för konstruktionen av ett bandfundament kräver bestämning av följande parametrar:

  • måtten på den totala längden på grundtejpen (externa och, om tillgängliga, interna överliggare);
  • antalet element för längsgående förstärkning (du kan använda miniräknaren på tillverkarens webbplats);
  • antalet förstärkningspunkter (antalet hörn och korsningar av fundamentremsorna);
  • parametrarna för armeringselementens överlappning.

SNiP-normer anger parametrarna för den totala tvärsnittsarean för längsgående armeringselement, som kommer att vara minst 0,1% av tvärsnittsarean.

Bild
Bild
Bild
Bild

Fylla

Det rekommenderas att hälla en monolitisk grund med betong i 20 cm tjocka skikt, varefter skiktet komprimeras med en betongvibrator för att undvika hålrum. Om betong hälls på vintern, vilket är oönskat, är det nödvändigt att isolera det med hjälp av tillgängliga material. Under torrperioden rekommenderas att använda vatten för att skapa en fuktig effekt, annars kan det påverka styrkan.

Betongens konsistens måste vara densamma för varje lager, och hällningen måste göras samma dag .eftersom en låg vidhäftningsgrad (ett sätt för vidhäftning av ytor med olika fasta eller flytande konsistenser) kan leda till sprickbildning. Om det är omöjligt att fylla det på en dag är det viktigt att åtminstone hälla vatten på betongytan rikligt och för att bibehålla fukt, täck det med plastfolie ovanpå.

Betongen måste sedimentera. Efter 10 dagar behandlas basens väggar utanför med bitumenmastik och ett vattentätande material (oftast takmaterial) limmas för att skydda mot vatteninträngning.

Nästa steg är att återfylla hålen i remsans fundament med sand, som också läggs i lager, medan varje lager försiktigt tampas. Innan nästa lager läggs vattnas sanden.

Bild
Bild

Användbara tips

En korrekt installerad bandfundament är en garanti för byggnadens långa driftstid.

Det är viktigt att upprätthålla ett konstant grunddjup i hela byggarbetsområdet, eftersom mindre avvikelser leder till skillnad i jordtäthet, fuktmättnad, vilket äventyrar fundamentets tillförlitlighet och hållbarhet.

Bland de ofta förekommande bristerna vid konstruktionen av en byggnads grund är främst oerfarenhet, ouppmärksamhet och lättsinnighet vid installation, samt:

  • otillräckligt noggrann undersökning av hydrogeologiska egenskaper och marknivå;
  • användningen av billiga och lågkvalitativa byggmaterial;
  • byggarnas oprofessionalitet demonstreras av skador på vattentätningsskiktet, böjda markeringar, ojämnt lagd kudde, kränkning av vinkeln;
  • underlåtenhet att följa tidsfristerna för att ta bort formen, torka betongskiktet och andra tidpunkter.

För att undvika sådana fel är det i grunden viktigt att bara kontakta specialister som är engagerade i installationen av fundament för konstruktioner och försöka följa byggstadierna. Om installationen av basen ändå planeras oberoende, skulle det vara att föredra att rådgöra med specialister inom detta område innan arbetet påbörjas.

Ett viktigt ämne i konstruktionen av stiftelsen är frågan om den rekommenderade säsongen för sådant arbete. Som nämnts ovan anses vinter och sen höst vara oönskade tider, eftersom frusen och fuktig mark leder till olägenheter, bromsning av byggnadsarbetet och, viktigare, krympning av fundamentet och utseende av sprickor på den färdiga strukturen. Professionella påpekar att den optimala tiden för konstruktion är varma och torra perioder (beroende på region faller dessa intervall på olika månader).

Bild
Bild
Bild
Bild

Ibland, efter byggandet av grunden och byggnadens drift, kommer tanken på att utöka bostadsutrymmet i huset. Denna fråga kräver en noggrann analys av stiftelsens tillstånd. Med otillräcklig styrka kan konstruktion leda till att fundamentet spricker, hänger eller sprickor uppstår på väggarna. Ett sådant resultat kan leda till fullständig förstörelse av byggnaden.

Men om stiftelsens tillstånd inte tillåter byggnaden färdig, ska du inte bli upprörd. I det här fallet finns det några knep i form av att stärka grunden för strukturen.

Denna process kan utföras på flera sätt:

  • vid mindre skador på fundamentet är det tillräckligt att återställa det hydro- och värmeisolerande skiktet;
  • dyrare är expansionen av stiftelsen;
  • använder ofta metoden för att ersätta jord under husets bas;
  • med olika typer av högar;
  • genom att skapa en armerad betongmantel som förhindrar kollaps när sprickor uppstår på väggarna;
  • förstärkning med monolitiska clips stärker basen under hela dess tjocklek. Denna metod innebär användning av en dubbelsidig armerad betongram eller rör som injicerar en lösning som fritt fyller alla tomrum i murverket.

Det viktigaste när du bygger någon typ av grund är att korrekt bestämma den önskade typen, utföra en grundlig beräkning av alla parametrar, följa instruktionerna steg för steg för att utföra alla åtgärder, följa regler och råd från specialister och, naturligtvis, få stöd av assistenter.

Rekommenderad: