Pediment (39 Bilder): Vad är Det? Hur Man Gör En Gavel Med Ett Visir På Taket Av Ett Hus Med Egna Händer? Alternativ Från Luftade Block Och Virke, Andra Gavlar I Privata Hus

Innehållsförteckning:

Video: Pediment (39 Bilder): Vad är Det? Hur Man Gör En Gavel Med Ett Visir På Taket Av Ett Hus Med Egna Händer? Alternativ Från Luftade Block Och Virke, Andra Gavlar I Privata Hus

Video: Pediment (39 Bilder): Vad är Det? Hur Man Gör En Gavel Med Ett Visir På Taket Av Ett Hus Med Egna Händer? Alternativ Från Luftade Block Och Virke, Andra Gavlar I Privata Hus
Video: Avbärning - Vad är det? Hur gör man? Varför leker Dick med Jenga? 2024, Maj
Pediment (39 Bilder): Vad är Det? Hur Man Gör En Gavel Med Ett Visir På Taket Av Ett Hus Med Egna Händer? Alternativ Från Luftade Block Och Virke, Andra Gavlar I Privata Hus
Pediment (39 Bilder): Vad är Det? Hur Man Gör En Gavel Med Ett Visir På Taket Av Ett Hus Med Egna Händer? Alternativ Från Luftade Block Och Virke, Andra Gavlar I Privata Hus
Anonim

För att svara på frågan vad det är - ett pediment, bara i allmänna termer; i själva verket finns det ett antal fallgropar. Det är mycket viktigt att ta reda på hur man gör en gavel med ett visir på taket av ett hus med egna händer. Vi måste utforska alternativ från gasblock och trälösningar, andra vanliga gavlar i privata hus.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vad det är?

Termen "pediment" har dykt upp i konstruktion i många århundraden. Men även tusentals år före hans utseende var sådana delar av byggnaden nödvändigtvis utrustade. Kärnan i detta byggnadselement är den visuella och praktiska färdigställandet av fasader på olika byggnader . Ibland var kolonnader och portiklar utrustade med pediment. På de smala kanterna på templen som byggdes under antiken var pedimentelement alltid närvarande. Under renässansen och senare tider användes de för att utrusta husens tak och till och med vanliga bad ibland. Samtidigt utökades utbudet av pedimentformat.

Syftet med att använda sådana konstruktioner:

  • kvarhållning av takplattor;
  • öka takets totala styvhet;
  • isolering av vindar och vindar från fukt, fåglar och insekter, från olika främmande föremål;
  • stabilisering av temperaturen inuti byggnaden;
  • behålla möjligheten att använda verkhotura som ett levande eller tekniskt utrymme.
Bild
Bild
Bild
Bild

Vyer

Kölformad

Denna vackra typ av gavelanordning fick sitt namn för sin visuella likhet med den omvända kölen på ett gammalt segelfartyg. En sådan designstrategi dök upp under den gamla ryska perioden. Kölliknande strukturer finns främst på tak med en komplicerad trasig konfiguration.

Med tanke på de stilistiska rötterna används definitivt ett träd. Under 2000 -talet är detta tillvägagångssätt inte särskilt efterfrågat, liksom den klassiska träkonstruktionen i sig i allmänhet. Ebb i detta fall är också gjord av trä, även om detta är opraktiskt.

Bild
Bild

Triangulär

Detta format är mycket vanligare. Den vanligaste konfigurationen är en likbent triangel . I grund och botten kan du se en liknande struktur på gaveltak. Det bör noteras att triangulära pediment skapades nyligen, men har redan vunnit stor popularitet. Anledningen är ganska uppenbar - det är en självförsörjande design som inte kräver ytterligare designelement. Det bör noteras att tak ofta tillverkas med tre eller fyra gavlar samtidigt.

Bild
Bild

Halvcirkelformig

Denna design blev utbredd under renässansen. Det var då som estetiken hos lutande korniser var mycket uppskattad. Den sista delen är dekorerad i en halvcirkelformad form. Det är värt att påpeka att några av versionerna är gjorda med en ellipsoid eller oval båge - den klassiska rundbågen är valfri.

De gamla lutande kornorna används nu inte alls - istället används en bågformad lösning.

Bild
Bild

Steg

Även om de grundläggande noder kommer att vara desamma som i andra fall, är den specifika designen ofta annorlunda. Slutsatsen är att designen är uppdelad i tydliga steg. Ju närmare toppen, desto mindre sådana steg. Oftast bildas steggavlar av tegel. En sådan lösning är typisk för västeuropeisk arkitektur, den används sällan i hemliga förhållanden, och enligt vissa rapporter används den inte alls.

Bild
Bild

Trasig

Namnet kännetecknar fullt ut prestanda för ett sådant pediment. Dess kanter passar inte alls. Detta gap skiljs av dekorationer eller andra element som förbättrar byggnadens utseende. Det understrukna oavslutade utseendet är en slags höjdpunkt i det här alternativet . Det vanligaste rippade pedimentet var under barockperioden, då det visade sig radikalt berika fasaden.

Bild
Bild

Luchkovy

Visuellt liknar sammansättningen en rosett och ett snöre. Profiler går ut från en punkt. Ibland övas ytterligare en paus. Boggavlar började användas igen under renässanstiden . Genom att öka segmentets cirkel erhålls en "cirkulär" design.

Bild
Bild

Trapezformad

Det används främst vid beredning av vindar. Sådana gavlar ökar det användbara utrymmet inuti . Du kommer definitivt att behöva installera ytterligare balkar. Annars tål inte taksystemet de resulterande belastningarna. En annan nyans - taket måste ha en halvhöft enhet.

Bild
Bild

Lossad

Det tros vara en undertyp av sönderbruten konstruktion. Förutom flera rumsligt avskilda delar används också en taklist här. Det var hans namn ("raskrepovka") som gav namnet till hela formatet. Denna konfiguration blev extremt populär under barockperioden . Idag kan den ses på många arkitektoniska och historiska monument.

Bild
Bild

Material (redigera)

Trä

Fördelen med träkonstruktioner är låg kostnad och enkel bearbetning, dessutom avges inga giftiga ämnen från dem. Vid konstruktion av privata hus används sammansättningar från brädor med en vald kant . Utseendet är visuellt tilltalande.

Strukturen som helhet blir vackrare och de snidade detaljerna kombineras framgångsrikt med olika finish och typer av landskap. Trädelar måste behandlas med antiseptika och ämnen med hydrofoba egenskaper.

Bild
Bild

Plank gavelkonstruktioner är med:

  • horisontell;
  • vertikal;
  • lutande orientering i rymden.

Tillsammans med brädor kan du också använda foderlösningar. Dockning utförs i torn-spårformat. Du kan fästa produkter på svarven med skruvar eller spikar. Fodret rekommenderas för komplicerade slitna gavlar. Men alla träslag är dåliga på mottaglighet för attacker av parasiter, vilket kräver ständigt förnyad bearbetning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

Det är lämpligt att utrusta tegel gavlar i tegelhus. Denna metod låter dig garantera:

  • fast hållfasthet;
  • optimal täthet;
  • ogenomtränglighet för främmande ljud;
  • utmärkt värmeisolering.

Oftast kan du vägra hjälpbehandling. Layouten uppfattas redan nu respektabelt. Det är sant att det fortfarande är nödvändigt att isolera en vind - även en ouppvärmd - ändå.

Det är värt att överväga att tegelstenen är tung. Alla kan inte lägga det korrekt, och själva arbetet är mödosamt och tar mycket tid.

Bild
Bild

Sidospår

Metalliskt korrugerat material transporterar bort fukt mycket bra. Detta är mycket viktigt om det finns fönster eller ingångar till huset nedan. Att arbeta med sidospår är inte för svårt . Du måste dock använda skyddshandskar för att undvika att skada händerna på vassa kanter. Med tanke på stålets höga värmeledningsförmåga måste isolering placeras i alla fall.

Vinylfasad kan också användas . Det är lätt att såga och till och med borra. Det finns inget behov av ytterligare bearbetning. Den vertikala lådan är förmonterad. Remsorna fästs på ramelementen med standard takbeslag.

Bild
Bild
Bild
Bild

En sten

Akrylbaserade plattor kan användas för att reproducera utseendet på mineraler. Oftast imiterar de:

  • granit;
  • basalt;
  • marmor;
  • sandsten;
  • ametist.

Baksidan av de konstgjorda stenarna är helt platt. De måste fästas med syntetiskt lim. Endast cementfria lim behövs. Fogarna är avslutade med fasadtätningar. Sömmarna måste torkas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

I vissa fall bildas gavlar av gasblock eller av gassilikatstrukturer . Eftersom detta inte är en bärande enhet kan relativt lätta och lösa block väljas. Ett bra alternativ är konstruktionen av lätta skumblock. Blockelement används främst i hus byggda av samma material. Detta steg låter dig avsevärt förenkla arbetet och undvika många praktiska problem. Beklädnaden är ofta gjord av ett mjukt tak. Detta är ett ganska starkt och pålitligt material. Det är lätt att lägga den. Konstruktionens vikt blir låg, vilket minskar belastningen på väggar och fundament. Temperaturmotståndet är också attraktivt.

Det är ganska logiskt att sätta gavlar hackade från en bar på timmerhus . Sådana strukturer ser attraktiva ut när man arrangerar bostäder i gammal rysk eller neorysk stil. För arbete kan även stockar i olika storlekar användas.

Viktigt: Avverkningen bör utföras direkt på samma plats där konstruktionen pågår. Vanligtvis, i detta fall, är valet av ett visst komplex av spärr underförstått.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur gör man det rätt?

Den enklaste lösningen är att installera en rampediment. Det kommer att ha 3 eller 5 hörn. Ramdelar skapas från en stapel eller från parade brädor . Utanför måste du mantla enheten med motstående material. Det är nödvändigt att beräkna höjden och ytan som helhet, såväl som på enskilda ansikten, under förberedelsen av projektet. Det finns inget komplicerat i sådana beräkningar - du kan utgå från de geometriska standardformlerna som ges i skolböcker. För att exakt eliminera fel rekommenderas att du använder onlinekalkylatorer.

Höjden bestäms med hänsyn till lutningsvinklarna och längden på backarna . Ändväggarnas längd reduceras med 50%, och det erhållna resultatet multipliceras med tangenten för vinkeln som bildas mellan lutningen och takets bas. I fallet med ett mansardtak bör mellan 2,5 och 3 m vara kvar mellan åsen och överlappningen. För en vind av kalltyp räcker det med 1, 4-2 m höga skridskor, men dessutom är harmonin i typen av strukturen måste styras av.

Bild
Bild
Bild
Bild

Om väggen är gjord i form av en triangel måste du beräkna ytan genom att dela hälften av produkten av dess höjd och längden på takfoten. Ett asymmetriskt tak beräknas i delar. Att bestämma behovet av tegel beror på:

  • typ av murverk;
  • mått på en tegelsten;
  • fogarnas tjocklek för injektering.

Vid plankning divideras väggarea med de enskilda elementens yta. I detta fall är avrundning obligatorisk, vilket gör det möjligt att eliminera fel och kompensera för tillverkningsfel. Siding beräkningar görs bäst med hjälp av miniräknare webbplatser. De kommer också att visa det optimala antalet beslag. Oavsett material och system som används är det lämpligt att lämna ytterligare en marginal på 15 till 30% för att vara säker på att klara allt oväntat.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du skapar ett pediment med egna händer får du inte glömma visiret . Sådana extra gesimser skyddar väggarna på de första våningarna, källare och fundament från vatten. Långsträckta överhäng utför denna uppgift tillsammans med rör och rännor. En välgjord montering är effektiv även i kraftigt regn. Minsta räckvidd för lutningen är 0,6 m; i svårare fall krävs det att flyga upp till 0,8 m (detta är viktigt i områden med betydande nederbörd).

Visir som är för starka behövs inte. Konstruktioner från 1 m eller mer ökar inte riktigt kvaliteten på regnskyddet . Samtidigt kan de dessutom störa husets proportioner. Om taklutningarna är omfattande rekommenderas en baldakin med stödben istället för ett fribärande element.

Vanligtvis är visiret lika brett eller större än tejpen för blinda ytor; det extra avståndet ger extra skydd i snedregn.

Bild
Bild
Bild
Bild

Isolering av gavlarnas ram är nödvändig. För installation av värmare används vanligtvis vertikala ställningar. Fästet tvingar dig att tillämpa:

  • åsbrädor;
  • stålknoppar;
  • tätningsmedel;
  • skruvar;
  • plywood;
  • byggnadsnivåer;
  • isoleringsmaterial.

För att förstå exakt hur man isolerar fronten för vinden måste du först förstå vilka material som måste läggas ut. De viktigaste alternativen är:

  • glasull (effektiv, prisvärd, obekväm, fuktig);
  • mineralull (brandsäker, måste skyddas mot fukt);
  • polystyren (lätt, bekväm, brandfarlig, ömtålig);
  • EPS är en förbättrad, dyrare typ av skum.
Bild
Bild
Bild
Bild

Grundläggande arbetsregler:

  • isolera på samma sätt som resten av huset;
  • försiktigt skydda fronten från fukt och vindar;
  • använda extern isolering när det är möjligt;
  • var noga med att grunda väggarna i 2 lager;
  • räkna med lådan omedelbart och för att fästa beklädnaden;
  • använd plastpluggar med breda huvuden.

Förutom att installera huvudelementen måste du också fixa sofforna. Sådana paneler liknar externt som enkel sidospår. Tack vare bredden på upp till 0,8 m är det samtidigt lättare att sätta dem. Soffits är kända från aluminiumlegeringar, från plast och från stål med ett zinkskikt. Vissa modeller är perforerade, vilket gör att du kan skydda mot att oönskade föremål tränger in i taket och bibehåller en stabil luftcirkulation; döva ändringar används mycket mindre ofta.

Bild
Bild
Bild
Bild

Soffits kan fås med en diagonal eller horisontell metod . I det första fallet är panelerna fixerade parallellt med taköverhänget. Fixering sker direkt på fölen eller på takbjälkarnas ben. Viktiga förhållanden: takets lutning får inte överstiga 25 grader, längden på överhänget på mer än 6 m är oacceptabelt. Ibland sätter ingenjörer till och med en gräns på 5 m. Vanliga byggare gillar inte heller diagonal installation heller. Poängen är behovet av att montera strålkastare på svåråtkomliga platser. Det tar också mer tid och byggmaterial. Den horisontella tekniken gör att du kan arbeta snabbare. Allt du behöver är att göra en låda först och sedan fixa panelerna på den.

När du förbereder dig, kontrollera noga att spärrens ben är lika långa . En vindskiva är fäst på dem och håller fästena för att fixera avloppet. Innan markering mäts takets överhäng. Enligt det erhållna resultatet förbereds ett visst antal strålkastare och styrdelar.

Svarven är skapad av 5x5 cm staplar och horisontella lameller som förbinder dem; kanterna på strålkastarna hjälper till att hålla J-profilerna.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är värt att överväga alternativet med utformningen av gavelmuren. Tegelstrukturen är lämplig för alla tak. För att förbättra utseendet används glaserade block, och ibland tillgriper de ytterligare efterbehandling . En sådan lösning bör tillhandahållas inledningsvis. Om huset byggdes utan att ta hänsyn till en så allvarlig belastning är det omöjligt att göra en tegelstenare dessutom - åtminstone utan rekonstruktion av fundamentet och bärande väggar, utan att omarbeta projektet.

För att tegelstenen ska fungera pålitligt måste den förstärkas . I områden med intensiv vind är det lämpligt att undvika att utrusta denna vägg med fönster, dörrar. Parametrarna för taköverhängen bestäms individuellt. Den föredragna geometrin är en likbent triangel. Klipp och lägg ut sidoväggarna längs den sträckta sladden; En trämall hjälper till att påskynda arbetet dramatiskt. Det är möjligt att neka ramen endast om det är en platt träbas. Svarven är ett måste vid montering av sidospår på sten eller betong. Användning av träramar är vanligt. Sådana sammansättningar är skapade av en fyrkantig bar på 5x5 cm. Med en stark krökning av väggen behövs upphängningar i form av bokstaven P +.

Bild
Bild
Bild
Bild

Men att bara fästa allt på sina rätta platser är inte tillräckligt. Ventilationsgaller krävs i alla fall . Den totala minsta arean för ventilationsöppningar beräknas mycket enkelt: du behöver bara dela golvytan med 500. Experter rekommenderar att du använder moderna ventilationsventiler. Genom att placera dem över en värmeradiator är det möjligt att värma luften; medan du observerar det säkra avståndet som anges i instruktionerna.

Efter att ha behandlat förlängningen, ramen och ventilationen är det värt att påpeka olika material som kan användas för att stänga (mantel) pedimentet från utsidan. Experter ger sådana råd:

  • om visuell skönhet är i första hand behöver du clapboard eller sidospår;
  • du kan, efter eget gottfinnande, antingen fortsätta stilistiskt att avsluta väggen eller spela i kontrast;
  • sidospår är det mest lönsamma för priset.

Rekommenderad: