Monolitisk Träbetong: Beräkning Och Konstruktion Av Ett Hus Med Egna Händer. Funktioner I Gjutformning På Vintern

Innehållsförteckning:

Video: Monolitisk Träbetong: Beräkning Och Konstruktion Av Ett Hus Med Egna Händer. Funktioner I Gjutformning På Vintern

Video: Monolitisk Träbetong: Beräkning Och Konstruktion Av Ett Hus Med Egna Händer. Funktioner I Gjutformning På Vintern
Video: Latest concrete house in 2 days! 2024, Maj
Monolitisk Träbetong: Beräkning Och Konstruktion Av Ett Hus Med Egna Händer. Funktioner I Gjutformning På Vintern
Monolitisk Träbetong: Beräkning Och Konstruktion Av Ett Hus Med Egna Händer. Funktioner I Gjutformning På Vintern
Anonim

Hittills har den ryska förortsbostadsmarknaden fått stor erfarenhet av att använda all känd teknik för att bygga låga byggnader. Varje konstruktionsmetod och material har sina egna anhängare. Huvudtävlingen för de populära ramhusen gjordes av monolitiska betongkonstruktioner med avtagbar eller glidande formning av arbolit (träbetong). Detta lovande byggmaterial, på grund av förekomsten av träflis i dess sammansättning i kombination med högkvalitativt cement, visar en framgångsrik kombination av alla de värdefulla egenskaperna hos båda materialen. Därför är träbetonghus varma, miljövänliga, starka och hållbara. Låt oss ta reda på i detalj vad träbetong är, vad det är för och nackdelar, bekanta dig med installationstekniken och funktionerna i att använda detta material.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Viktigaste egenskaperna

Monolitisk träbetong ingår i gruppen betong med porösa aggregat. Dess sammansättning inkluderar ett hydrauliskt bindemedel Portland cement med / utan mineralkomponenter, olika typer av träfyllmedel och modifierare som ökar cementmassans hållfasthet. Det finns tre typer av träbetongblandning:

  • värmeisolering med en densitet på 450 kg / m3;
  • strukturell och värmeisolering - från 450 till 600 kg / m3;
  • strukturell - från 600 till 850 kg / m3.

Tabellen visar konstruktionsmaterialets huvudsakliga driftsegenskaper.

Parametrar Menande
Värmeledningsförmåga, W / m * K 0, 08-0, 17
Vattenångpermeabilitet, mg / (m * h * Pa) 0, 11
Tryckhållfasthet, MPa 0, 5-5, 0
Böjhållfasthet, MPa 0, 7-1, 0
Elasticitet i kompression och spänning, MPa 300-2250
Ljudabsorbering i intervallet 125-2000 Hz 0, 17-0, 60
Mängd vattenabsorption (%) 45-85
Krympning (%) 0, 4-0, 5
Frostmotstånd (cykel) 25-50, klass F50
Brandmotståndsgräns (i timmar) 1, 5
Biologisk resistens (klass)

V

Bild
Bild

Fördelar

Intresset för tekniken för bostadskonstruktion med hjälp av gjutning av monolitiska arbolitväggar beror främst på frånvaron av temperaturbroar och möjligheten att konstruera strukturella element av icke-standardgeometri. Bland andra fördelar med monoliten förtjänar uppmärksamhet:

  • miljövänlighet - materialet innehåller inga föreningar som kan skada människors hälsa och förorena miljön;
  • hygien - träbetong har motståndskraft mot mögel- och sönderfallsprocesser;
  • tillförlitlighet - egenskaper med hög hållfasthet gör att materialet tål drift under förhållanden med ökade dynamiska och statiska belastningar;
  • slitstyrka - möjligheten att återställa sin ursprungliga form när den högsta tillåtna dynamiska belastningen tillfälligt överskrids ökar livslängden för träbetong;
  • hög värmeisoleringskapacitet i kombination med utmärkt ljudisolering;
  • säkerhet, på grund av träbetongens förmåga att klara höga temperaturer under lång tid och inte stödja eldspridning.
Bild
Bild
Bild
Bild

Brister

Alla byggmaterial har styrkor och svagheter. Arbolit är inget undantag. Dess främsta nackdelar är ökad fuktgenomsläpplighet och minskad fuktbeständighet, vilket beror på träets hygroskopicitet i materialets sammansättning.

För att neutralisera dessa brister i monolitisk konstruktion från detta material måste ett antal punkter förutses

  • Arrangemang av ett dekorativt och skyddande lager på husets fasad för att skydda det mot kapillärfukt.
  • Organisering av högkvalitativ vattentätning av grunden.
  • Skapande av stora överhäng, som gör det möjligt att skydda väggarna från bukten under måttlig nederbörd.

Takhakar och / eller gavelöverhäng på taket måste ha en minsta storlek på 500-600 mm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Ramalternativ

Det är tillåtet att bygga kompakta konstruktioner från träbetongblock utan att installera en ram. I monolitisk huskonstruktion uppförs strukturelement längs ramen.

För dessa ändamål används två typer av stödstrukturer

  • Trä . Plankramar används vid konstruktion av envåningsbyggnader. De är monterade i ett vertikalt plan med ett steg på 1, 2-1, 5 m och obligatorisk installation av stödelement i stället för dörr- / fönsteröppningar.
  • Metallisk . För konstruktion av en rambas av denna typ används stål- och glasfiberarmering. Fönsteröppningar formas med metallbalkar. Metallramen har större styrka, vilket gör det möjligt att bygga två- eller tre våningar monolit.
Bild
Bild
Bild
Bild

Byggmetoder och teknik

Tänk stegvis på tekniken för monolitisk bostadskonstruktion från träbetong.

Fundament och sockel

Valet av grundtyp och beräkning av dess storlek beror på markens sammansättning och egenskaper, lokala klimatförhållanden, djupet av jordfrysning och grundvattennivån. En av fördelarna med träbetong är dess låga vikt, vilket gör att du kan ordna en pålgrillbas eller en remsbotten med grunt djup under grunden. De minsta tillåtna värdena för källardelens höjd för arbolitmonoliter varierar inom intervallet 500-800 mm. När du häller en bandbas rekommenderas det att göra det monolitiskt, som en fortsättning på grundstrukturen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Forminstallation

Användningen av ett icke-avtagbart formsystem leder till en höjning av byggkostnaderna. Därför används oftast avtagbar engångspanel eller inventeringsform i form av återanvändbara ämnen från brädor, plywood, plast, metall. Formelementen är monterade på husets stödstruktur på ett sådant sätt att deras nedre kanter överlappar det. Brädorna är anslutna till varandra med hjälp av trähoppare med en stigning på 0, 5-0, 8 m och dessutom fästa med metallpinnar.

Klyftorna stängs med platta stavar eller smala, tunna kantade brädor.

Bild
Bild

Förberedelse av arbetslösning

Förhållandet mellan komponenterna i lösningen för konstruktion av ytterväggskonstruktioner i ett envåningshus av träbetong i klass B1 ser ut så här:

  • organisk komponent - 200 kg;
  • cementblandning av märket M500 / M400 - 300-330 kg;
  • aktiva fyllmedel - 8 kg;
  • vatten - 350-390 liter.

Vid tillverkning av hemlagad träbetong, istället för dyra ingredienser som aluminiumsulfat, används användningen av mer tillgängliga komponenter, kalk eller vattenglas, blandade i lika stora proportioner, som aktiva tillsatser.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Walling

Idag är det känt tre sätt att hälla monolitiska arbolitväggstrukturer.

  • Vid golv . Monoliten uppförs med en icke-avtagbar formning av golvet eller fundamentet genom metoden för kontinuerlig gjutning. Cementmassan levereras av en lokal fabrik i betongbruk eller en automatisk mixer.
  • Vid remmarna . Byggnadens hela kontur är utrustad med en form upp till en meter hög med sekventiell rörelse av formar för att hälla cementmassan från botten till toppen.
  • Efter segment . För en gjutning bildas en del av väggstrukturen med en fast längd, höjd och med sidobegränsare.

Om du planerar att bygga ett hus med egna händer utan att involvera ett proffs, är det bättre att överge de två första metoderna för fyllning med tanke på deras mödosamhet till förmån för det senare alternativet. Det är fullt möjligt att implementera det på egen hand och utan att använda en betongblandare.

Bild
Bild

Arbetsorder:

  • Det förberedda segmentet är fyllt med träbetongblandning. När formen fylls med murbruk fylls den inte upp med 4-5 cm till formpanelernas övre kant.
  • Den hällda blandningen komprimeras för hand med en nål, med vilken den bildade massan av träbetong bajonetteras i följd för att bli av med luftbubblor inuti materialet.
  • När det gjutna segmentet av väggkonstruktionen stelnar, demonteras och installeras formen i nästa avsnitt, upprepas samma steg som i föregående gjutning.
  • Omläggningen av brädorna och hällningen utförs först i ett plan och bildar en sluten kontur av byggnaden, och sedan höjs hela systemet till de högre nivåerna.

När konstruktionen av väggarna på bottenvåningen har slutförts, fortsätt till implementeringen av golvskiktet av träbetong.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Golvarrangemang

Detta kan göras på flera sätt:

  • installera formen och fyll den med träbetongbruk i två lager;
  • gör ett pansarbälte runt omkretsen av väggarna under de armerade betongplattorna och häll utjämningsskiktet ovanpå;
  • att montera ett prefabricerat monolitiskt golv (SMP) för gjutning av en betongblandning.

SMP är ett ramsystem bildat av armerade betongbjälkar i kombination med block installerade mellan armerade betongelement. När cementmassan, som hälls i den nedre delen av strukturen, stelnar, blir NSR en förseglad monolit.

Bild
Bild
Bild
Bild

Installation av innerväggar och tak

Konstruktionen av mellangolv utförs med samma metoder som användes för golvet. Skiljeväggar kan uppföras på ett monolitiskt sätt eller användas för att skapa invändiga väggar med arbolitplattor. I slutet installeras taksystemet och taket, fasaden är klädd och det blinda området läggs.

Bild
Bild
Bild
Bild

Funktioner i användningen av träbetong

Vid gjutning av monolitiska arbolitväggar på vintern ett antal punkter måste beaktas för att undvika förluster i byggkvaliteten.

Använda modifierare . För att öka plasticiteten och följaktligen träbetongens bearbetbarhet kombineras träbetongblandningen med mjukningsmedel (kalk, polymergeler, dispersioner). Murbrukets hållfasthet kan ökas genom att använda texturerings- eller förstärkningstillsatser. Det är lämpligt att inte försumma tillsatsen av tillsatser av frostskyddsmedel (kalciumklorid) till blandningen, vilket saktar ner kristalliseringen av vatten.

Bild
Bild
Bild
Bild

Skapande och underhåll av termiska förhållanden på byggarbetsplatsen . För detta ändamål ordnar de värmekonstruktioner, kallade hethus. Faktum är att de är ett slags växthuspaviljong som uppfördes runt en byggarbetsplats. Utanför är den täckt med nylon, presenning, film och inuti är en värmepistol, fläktvärmare, konvektor eller infraröd värmare installerad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Elektrisk våguppvärmning av betongmassa . För dessa ändamål används elektroder av olika former. Plattelektroder är placerade på insidan av formpanelerna, båda sidor av formen kan utrustas med bandelektroder och cementen kan värmas upp med stavelektroder och placeras mellan de stödjande baserna i stödbalkarna. Uppvärmning av murbruk på vintern säkerställer sin fulla inställning och en uppsättning designstyrka.

På grund av det kylda vattnet, som passerar från en vätska till ett fast tillstånd och kristalliseras, reduceras cementets hållfasthetsegenskaper kraftigt.

Bild
Bild

Recensioner

De flesta av recensionerna om monolitisk arbolit lämnades av dem som hade en chans att personligen arbeta med detta byggmaterial. Bland dem finns många självlärda hantverkare och deltidsägare av olika strukturer gjorda av träbetong. Många hantverkare noterar att de bestämde sig för att ta itu med en monolitisk arbolit strax efter att de fick veta om detta byggnadsmaterials kravlöshet till artisten. Detta gör det möjligt att bygga ett arbolithus med egna händer. Svårigheter i byggprocessen uppstår främst på grund av installationen av formsystemet, vilket kräver mycket tid och ansträngning.

Det finns också recensioner av erfarna byggare som främst fokuserar på bekvämligheten med att arbeta med träbetong ., eftersom det kan behandlas utan problem på något sätt. Den kan sågas, skäras, borras. Alla typer av ytbehandlingar finns tillgängliga med en träbetongmonolit: gips, klistring, målning, vilket automatiskt förenklar valet av det optimala vändalternativet, med hänsyn till budgetmöjligheterna. När det gäller själva materialet nämner en av dess fördelar oftast utmärkta värmeisolerande parametrar, miljövänlighet och höghållfasta egenskaper.

Rekommenderad: