Grunden För Ett Hus Av Luftbetong: Hur Man Bygger Med Egna Händer, Stapelgrillage, Vilket Alternativ är Bättre På Lerjord

Innehållsförteckning:

Grunden För Ett Hus Av Luftbetong: Hur Man Bygger Med Egna Händer, Stapelgrillage, Vilket Alternativ är Bättre På Lerjord
Grunden För Ett Hus Av Luftbetong: Hur Man Bygger Med Egna Händer, Stapelgrillage, Vilket Alternativ är Bättre På Lerjord
Anonim

När du väljer en grund för byggande av luftbetongblock är det nödvändigt att ta hänsyn till alla materialets tekniska egenskaper. Gasbetong är ett populärt budgetmaterial som ofta används vid konstruktion av bostadshus, stugor och uthus. Det har ett antal fördelar, varför det är mycket efterfrågat. Men hus av luftbetong är tyngre än byggnader av stockar eller balkar, så här är det värt att tänka på en solid grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Gasbetong är autoklaverad luftbetong. Under hela sin existenshistoria har den funnits tillämpning i nästan alla konstruktionsområden av strukturella element i byggnader och strukturer av vilken typ som helst. De karakteristiska egenskaperna hos detta material gör det mycket konkurrenskraftigt på byggvarumarknaden.

De främsta fördelarna med att bygga fundament från detta material:

  • oberoende av extrema temperaturer;
  • en lätt vikt;
  • snabb installation och enkel installation;
  • miljövänlighet;
  • måttlig kostnad;
  • utmärkt värme- och ljudisolering;
Bild
Bild
Bild
Bild
  • hög frostbeständighet, och på grund av porositet tränger vatten inte snabbt in i materialet;
  • mångsidighet: luftbetong kan sågas, borras, tack vare vilket luftbetongblock kan ges olika former;
  • på de fabriker där gasblock tillverkas finns ett laboratorium som kontrollerar materialets kvalitet;
  • luftbetong avser stenmaterial, men anses vara ett ganska lätt material. Nästan alla typer av fundament är lämpliga för det, vilket uppfyller kraven på styvhet och deformation.
Bild
Bild
Bild
Bild

Projekt

När det gäller hållfasthet och designlösningar är luftbetongblock inte på något sätt sämre än det vanliga teglet. Mögel och fukt uppträder sällan i dem, de andas bra.

Innan du bygger en grund måste du bestämma vilken typ av grund, och noggrant utforma ditt huss framtida grund.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tallrik

Platsvyn är ett av alternativen för en grund eller grund grund. Detta är en armerad betongplatta, under vilken ett lager av sand och grus komprimeras. Plattformen för ett hus av luftbetong har den maximala bärighet som uppnås på grund av den stora stödytan på plattan som upptar hela byggnadens yta.

I de flesta fall är tjockleken på plattan mellan 20 och 40 cm . Monolitiska plattor av basplatta har större rymdstyvhet än en grund som är monterad från enskilda plattor.

Bild
Bild
Bild
Bild

De främsta fördelarna med en plattfundament:

  • enkel installation;
  • låg kostnad;
  • hög bärighet;
  • den gemensamma plattformen genomgår inte lokal deformation;
  • möjligheten att använda fundamentet som golv för källaren;
  • husets höjd kan vara högre än 2 våningar med en belastning på 20-25 t / m2;
  • enkel konstruktion i svåra jordar.

Nackdelar: plattfundament uppförs endast i hus där det inte finns någon källare.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Stapelgrillage

Högfundamentet har nyligen blivit mer och mer utbrett på grund av dess tillförlitlighet, mångsidighet och tillgänglighet för gör-det-själv-installation. Mycket ofta byggs gasbetongbyggnader på skruvhögar, sammankopplade med en grill, i områden med nära förekomst av grundvatten. Installation med en monolitisk grillning kommer att hålla blocket murverk från krympning sprickor.

Oftast, när du väljer pålar för luftbetongkonstruktioner, ges företräde åt ramade eller skruvstöd. Sådana högar är enkla att installera även vid självresning.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tejp

Tejpalternativet är en armerad betonglist som löper längs hela byggnadens omkrets, liksom under de bärande väggarna. Den är utrustad genom att gräva en grundgrop. Denna typ av fundament är optimal för byggandet av ett luftbetonghus.

Den grunda versionen är idealisk för att bygga en byggnad av luftbetongblock på en idealisk mark som inte är benägen att lyfta och växla. Tillräckligt djup är 500 mm. I motsatt fall uppförs en remsa av djup grund. Basens sula kommer således att ligga under frysnivån.

Den infällda versionen är också bra eftersom den låter dig utrusta en källare eller källare eller lägga till dekorativa element, till exempel vackra betongsteg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tegel

En tegelsten kommer också att vara ett bra alternativ för ett luftbetonghus, men bara om jorden inte är benägen att lyfta, liksom under byggandet av en envåningsbyggnad.

För enheten används endast massiva tegelstenar av lägre kvalitet än M200 med ett frostbeständighetsindex på F35-10.

Bild
Bild

Pelar

En sådan grund är endast byggd på stabila jordar med en jämn lättnad. Konstruktionen är ett armerat betonggalleri, vid varje hörn och under de bärande väggarna är tegel, sten eller betongpelare installerade. De kan vara runda eller fyrkantiga.

Detta alternativ skiljer sig från konkurrenterna i sin låga kostnad, enkel installation och beräkningar.

Bild
Bild
Bild
Bild

En av de typer av pelargrunder för byggande av hus från luftbetongblock - grunden enligt TISE -tekniken - är tekniken för individuell konstruktion och ekologi. TISE skiljer sig från vanliga pelargrunder genom närvaron av en häl, vilket ökar stödytan på kolonnen, samtidigt som tryckvolymen per kvadratcentimeter jord minskar och därmed nästan fördubblas pålens kapacitet.

TISE är en typ av fundament som inte kräver specialutrustning under konstruktionen; för installation behöver du bara en TISE -borr och en bärbar formning . Ett av TISE -teknologens huvudkrav när man bygger en struktur är materialets lätthet. Därför är alternativet att använda luftbetong idealiskt här. Endast om reglerna följs kommer ett hus byggt enligt TISE att tjäna sina ägare i många år. Först och främst, när du utvecklar ett projekt, tänk på att luftbetongblock inte gillar rörelse; det är också lämpligt att förstärka betonggallret, som kommer att ansluta pålarna med en enda monolitisk platta. För det andra, innan du sätter upp väggarna, se till att basen är stabil och redo för vidare konstruktion. Det rekommenderas att göra grunden före hösten, och på våren, efter att ha kontrollerat geometrin, börja bygga huset.

Kom ihåg att TISE endast är lämpligt för lätta byggnader, och trots att betong är lätt, kommer ett stort 10x10 hus redan att väga cirka 2000 ton, så väg noga för- och nackdelarna innan du bygger fundamentet. Detta alternativ för grunden är perfekt för ett hus på första våningen.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur väljer man?

När du väljer vilken grund som ska läggas för ett luftbetonghus, överväg inte bara de ekonomiska fördelarna, eftersom basens slutliga hållbarhet, liksom hela byggnaden, beror på många faktorer.

Att välja en grund för ett hus av luftbetongblock bör i första hand baseras på jordtypen, djupet av frysning av grundvatten, naturliga förhållanden samt platsens ytavlastning.

Bild
Bild

Bedöm jorden i ditt område

Till exempel är en armerad betongplatta det bästa alternativet, eftersom det minimerar krympdeformationer. När jorden rör sig rör sig plattan med den, vilket säkerställer husets säkerhet. Plattformar klarar även de mest aggressiva klimatförhållandena.

Den tejpiga grundversionen är lämplig för hus som står på lätt eller medellång jord. Och basen fördjupad till djupet av frysning kan placeras på kraftiga jordar.

Den pelarformade grunden är endast byggd på stabila jordar med en plan yta.

Högfundamentet är i sin tur lämpligt för alla typer av jord, även för lera.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Experter rekommenderar också att man tar hänsyn till byggnadens antal våningar, eftersom byggnadens totala massa ökar och följaktligen belastningen på basen beroende på antalet våningar. Om du har valt ett envåningshus, välj gärna någon av de grunder som anges ovan. Men det rekommenderas att bygga en tvåvåningshus endast på en monolitisk eller tejpbaserad platta. I detta fall bör tejpets djup och bredd i den senare versionen vara större än vid uppförande av en envåningsbyggnad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du beräknar egenskaperna hos grunden för ett luftbetonghus måste du komma ihåg att detta är en komplex process som kräver särskild omsorg och uppmärksamhet. Om du inte vill kontakta proffs kan varje ägare av byggarbetsplatsen göra alla beräkningar på egen hand.

Innan du beräknar måste du veta:

  • densitet och tjocklek på gasblock;
  • ungefärlig vikt av byggmaterial och tak;
  • byggnadens antal våningar;
  • jordtyp;
  • ungefärlig snölast.
Bild
Bild
Bild
Bild

Designprocessen inkluderar inte bara att rita ritningar, utan också utvecklingen av grundläggande kommunikationsdetaljer, design av en källare eller garage i källaren, upprättande av ett kopplingsschema etc. När allt kommer omkring påverkar alla dessa faktorer direkt valet av typ grund för framtida byggande.

Bestäm en budget innan du utformar din grund. Naturligtvis kan du inte spara på konstruktion, men det är viktigt att överväga möjligheten att bygga en dyr grund. Beslutet bör fattas först efter undersökningen av jorden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Byggnad

Gör-det-själv-grundläggning är möjlig, men det kräver strikt efterlevnad av konstruktionsteknik. Varje typ av fundament har sitt eget steg-för-steg installationssystem.

Tallrik

Som nämnts ovan är en plattfundament perfekt för luftbetonghus. En grundplatta kan hålla upp till 100 år med en kompetent konstruktion. Grunden för tillförlitlighet är korrekt förstärkning med armeringsstavar med en diameter på minst 12 mm. Du bör inte spara på material, eftersom det är metallramen som arbetar i spänning och inte kommer att tillåta plattan att spricka i framtiden.

En armerad betongplatta är installerad under hela husets yta . Parametrarna för plattan bör baseras på projektet för den framtida luftbetongbyggnaden. Till exempel för garage eller bad är minsta tjocklek 100 mm och för ett bostadshus - minst 200-250 mm. Vid uppförandet, var noga med att vara uppmärksam på vattentätningen av plattan: i den nedre delen är basen vattentät med rullmaterial, och den övre - med beläggning eller sprutade material.

För att minska värmeförlusten är det nödvändigt att isolera fundamentet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tejp

Bandmaterialets huvudmaterial är betong av sand, cement och vatten. För bättre hållfasthet är det nödvändigt att stärka strukturen på betongunderlaget med järnförstärkning. Innan du bygger måste du rensa området för den föreslagna byggarbetsplatsen och göra nödvändiga markeringar för alla bärande väggar. Därefter studeras skillnaderna i ytan och den lägsta punkten väljs, vilket eliminerar skillnaden i fundamentets höjd. Du kan gräva en gräv, vars botten ska vara helt platt, med dina egna händer eller med hjälp av speciella maskiner. Därefter placeras en särskild kudde av sand och grus på botten.

Innan du häller bör formen installeras, varefter förstärkningsburen läggs längs hela omkretsen av fundamentet genom att köra in armeringsstavar.

Bild
Bild
Bild
Bild

För gjutning rekommenderas att man använder fabriksbetong, som hälls i botten av diket i lager på 20 cm. Varje lager måste tampas för att undvika att det bildas hålrum. Ytan måste vara jämn efter arbetets slut.

Bandfundamentet måste vara ordentligt torrt innan väggkonstruktionen påbörjas . Detta kan ta ungefär en månad.

Bild
Bild

Högar och pelare

Hög- och pelaralternativen anses vara de mest ekonomiska på grund av den låga materialförbrukningen, liksom den höga konstruktionshastigheten.

Ovanifrån är båda typerna förbundna med ett järn horisontellt grillverk, på vilket byggnaden sedan byggs.

Gasblocket är ett lätt material som inte kräver att limet löses ut. Jämfört med tegelväggar kan luftbetongblock läggas ut utan pauser. Enligt byggregler används block med en tjocklek på 350-450 mm för murning av ytterväggar, cirka 200 mm för invändiga.

Bild
Bild
Bild
Bild

Innan du lägger den första raden med block är det nödvändigt att utföra vattentätningsarbete för fundamentet . Som material för vattentätning kan du välja takmaterial eller polymer - cementbruk baserat på torra blandningar. Det är nödvändigt att noggrant jämna ut basen med en cement-sandblandning.

Det är värt att ägna särskild uppmärksamhet åt läggningen av den första raden av gasbetongblock, eftersom kvaliteten på hela byggnaden beror på hur smidigt de läggs. Murens jämnhet kan bestämmas med hjälp av en sladd och en nivå.

För styling används ett speciellt lim med konsistensen av tjock gräddfil. Limlösningen appliceras med en murslev eller vagn, vars bredd ska vara lika med murens bredd.

Justeringen av gasblockets murverk måste kontrolleras efter varje rad.

Bild
Bild
Bild
Bild

Tips

  • Det bästa alternativet för en platta för ett luftbetonghus är en isolerad platta, som ger den nödvändiga stabiliteten i golvet.
  • Produktion av arbete med gasbetongblock måste utföras vid temperaturer från +5 till +25 grader.
  • För att förbereda betongblandningen för bandfundamentet rekommenderas att använda rent vatten och sand utan blandning av lera och jord.
  • Om yttertemperaturen är under noll, är det tillåtet att använda varmt vatten för att blanda betonglösningen, medan i värmen ska endast kallt vatten användas.
  • Genom att utföra arbetet med konstruktionen av fundamentet i instabila jordar är det värt att ta hand om förstärkningen av gropens väggar.
  • Betongklass M100 är lämplig för de inledande stadierna av konstruktion och betonggjutning. M200 används för att bygga grunder för hus med lätt överlappning, M250 och 300 är perfekta för att bygga fundament för skrymmande privata hus.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
  • För att stärka pelargrunden är det nödvändigt att förstärka dess stödområde. Bandets bas förstärks med påfyllning med armering, staplas med armerade betongklämmor längs hela längden av högen.
  • Källaren kommer att öka bostadens användbara yta upp till två gånger, men en bostadskällare är omöjlig utan högkvalitativ vattentätning.
  • För att förhindra att väggarna i gasblock spricker i förväg är det nödvändigt att förstärka dem och sedan utsätta blocken för yttre efterbehandling.
  • Planera tidpunkten för att bygga husets väggar, med hänsyn till att byggnadsstadiet tar ungefär en månads arbete.
  • Kom ihåg att du inte ska börja bygga en grund utan att beräkna dess totala kostnad i sin helhet. Det billigaste alternativet för grunden för ett privat hus anses vara en hög.

Rekommenderad: