Avsluta Grunden Med Ett Profilerat Ark (29 Bilder): Hur Man Täcker Grunden Till Ett Hus Med Egna Händer? Däck Under En Sten För Plintplätering Och Andra Alternativ

Innehållsförteckning:

Video: Avsluta Grunden Med Ett Profilerat Ark (29 Bilder): Hur Man Täcker Grunden Till Ett Hus Med Egna Händer? Däck Under En Sten För Plintplätering Och Andra Alternativ

Video: Avsluta Grunden Med Ett Profilerat Ark (29 Bilder): Hur Man Täcker Grunden Till Ett Hus Med Egna Händer? Däck Under En Sten För Plintplätering Och Andra Alternativ
Video: Grunder 2024, Maj
Avsluta Grunden Med Ett Profilerat Ark (29 Bilder): Hur Man Täcker Grunden Till Ett Hus Med Egna Händer? Däck Under En Sten För Plintplätering Och Andra Alternativ
Avsluta Grunden Med Ett Profilerat Ark (29 Bilder): Hur Man Täcker Grunden Till Ett Hus Med Egna Händer? Däck Under En Sten För Plintplätering Och Andra Alternativ
Anonim

Plintplätering kan göras med alla efterbehandlingsmaterial: tegel, sidospår, natursten eller PVC -paneler. På senare tid föredrar dock konsumenterna alltmer järn wellpapp, som kombinerar hållbarhet, estetik, exceptionell styrka och överkomligt pris. Hur man fanerar källaren från utsidan med ett profilerat ark - vi kommer att berätta för dig i vår artikel.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Fördelar och nackdelar

Under driften av strukturen exponeras dess grund dagligen för yttre negativa effekter. Det tar enorma kraftbelastningar. Dessutom faller uppgiften att hålla värmen i huset på grunden. Och naturligtvis måste källarens allmänna utseende säkert motsvara stilen på byggnadens fasad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

När man använder wellpapp för beklädnad av byggnaderna, använder de sig av fasadventilationsteknik. Således det är möjligt att säkerställa ett optimalt termiskt skydd av undergolvet och avsevärt minska värmeförlusten hos de bärande strukturerna . Med hjälp av wellpapp kan du dekorera källaren, samt avsluta hämtningarna av källarzonen i byggnader på pelare av pelare eller högtyp.

Detta byggmaterial är tillverkat av en tunn stållegering behandlad med polyester, pural eller plastisol.

Bild
Bild
Bild
Bild

Dess fördelar är obestridliga:

  • lång driftstid;
  • den höga kvaliteten på polymerbeläggningen bestämmer färgernas styrka och rikedom, som kvarstår i upp till fem decennier;
  • den profilerade ytan ger ökad bärighet;
  • stöder inte förbränning;
  • är resistent mot aggressiva miljöer;
  • snabbt och enkelt att montera.

Dessutom har profilerad metall dekorativt utseende . I butiker kan du köpa modeller av en mängd olika färger - moderna tillverkare väljer nyanser i strikt överensstämmelse med RAL -katalogen, som innehåller cirka 1500 toner.

Bild
Bild
Bild
Bild

Det är möjligt att täcka sockeln med wellpapp året runt. Högkvalitativ duk skyddar betong- och stenelement på ett tillförlitligt sätt från ogynnsamma förhållanden och låter dem behålla sina ursprungliga tekniska och operativa egenskaper i många decennier.

Men det finns också nackdelar:

  • värme och ljudkonduktivitet - mantel av källarkonstruktioner med ett profilerat ark är önskvärt att utföras ovanpå det isolerande skiktet;
  • sårbarhet för polymerskiktet - alla repor ska målas över med polymerfärg av lämplig nyans så snart som möjligt, annars kan oxidation och därmed korrosion börja;
  • låg effektivitet - förknippas med en stor mängd avfall efter skärning av det profilerade arket.
Bild
Bild

Valet av material för beklädnad

När du köper ett profilerat golv för att ordna en källare måste du vägledas av märkningen av de erbjudna produkterna

  • Förekomsten av bokstaven "H " indikerar slutmaterialets höga styvhet. Dessa ark har funnit sin tillämpning i arrangemanget av takkonstruktioner. I plintplätering används de sällan på grund av det höga priset.
  • Bokstaven "C " betyder ett material som efterfrågas för väggdekoration. Detta profilerade ark har tillräcklig flexibilitet, tack vare vilket det är populärt när man mantlar fasta underlag. När det används för fundament behöver det en förstärkt solid ram.
  • " NS " - sådan märkning anger en wellpapp avsedd för mantel av vertikala ytor och takläggning. De tekniska och operativa parametrarna och priset på detta material ligger ungefär i mitten mellan de liknande indikatorerna för professionella blad i kategorierna "H" och "C".

Siffrorna omedelbart efter bokstäverna anger korrugeringens höjd. När du väljer ett fasadmaterial för fundamentet kommer C8 -parametern att vara tillräcklig . Nästa markeringssymbol indikerar tjockleken på den profilerade metallen, vilket påverkar bärmaterialets parametrar för hela materialet. När det gäller avslutningen av källaren spelar denna egenskap inte en nyckelroll - du kan fokusera på 0,6 mm -indikatorn.

Siffrorna som anger arkets bredd och längd måste beaktas vid beräkning av den mängd material som kommer att behövas för efterbehandling.

Bild
Bild
Bild
Bild

När du väljer profilerade ark för att ordna källarkonstruktioner bör särskild uppmärksamhet ägnas åt kvaliteten på den skyddande beläggningen, dess design och färgschema. Det finns följande ändringar av professionella blad:

  • präglat - är efterfrågade när man avslutar fasaderna på elitbyggnader;
  • polymerbelagd - anta närvaron av ett hållbart skyddande lager på ytan;
  • varmförzinkad - ekonom, oftast används för konstruktion av inneslutande strukturer;
  • utan lock - ett sådant professionellt blad används under förhållanden med en begränsad budget, det kommer att kräva regelbunden bearbetning med färg och lack.

För delar av byggnader som ligger i utkast är det bästa valet ett professionellt ark med grader C8 - C10. För hus nära vilka snödrivor ständigt ackumuleras på vintern är det bättre att använda wellpapp med ökad styvhet. Detta krav uppfylls av produkter märkta C13-C21.

Bild
Bild

Vilka verktyg behövs?

För att självständigt installera de profilerade metallplattorna måste du förbereda arbetsverktyg:

  • byggnadsnivå - det gör att du kan markera källarytan;
  • lod - nödvändigt för att verifiera vertikaliteten hos de viktigaste strukturelementen;
  • tusch / markör;
  • linjal / måttband;
  • stansare;
  • skruvmejsel;
  • borra med borrar;
  • ett verktyg för att skära metallämnen.
Bild
Bild
Bild
Bild

För att förhindra alltför stora utgifter är det nödvändigt att så exakt som möjligt beräkna mängden material som kommer att krävas för att utföra arbetet. När det gäller wellpapp finns det som regel inga svårigheter, eftersom deras installation innebär att fixa rektangulära metallplåtar till en vertikal yta. Vissa punkter måste dock fortfarande beaktas.

  • För att förenkla beräkningarna är det önskvärt rita ett diagram i förväg placering av plåtmaterial och fästen.
  • Fixera plattorna kan vara horisontellt, vertikalt eller tvärgående, kan detta påverka antalet fästen som används i dekorationen. Därför måste du bestämma placeringen av panelerna redan innan du går till affären.
  • Vid beräkning av den totala ytan av byggnadens källare , placeras på marken med en sluttning, måste du ta hänsyn till den variabla höjden i detta område.
  • Du måste välja ark så att minimera avfall efter skärning .
Bild
Bild

Hur man syr med egna händer?

Du kan förbättra de yttre dekorativa egenskaperna hos grundsektionerna ovanför marken och dessutom skapa skydd mot negativa påverkan med egna händer. För att göra detta måste du följa installationstekniken.

När du har slutfört de grundläggande beräkningarna, köpt verktyg och beklädnadsmaterial kan du gå direkt till sockelbeklädnaden . I detta skede utförs allt arbete i en given sekvens, det vill säga steg för steg.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Impregnering

Innan läktarna installeras på fundamentet måste dess bas skyddas mot vatten. Vattentätning appliceras på alla exponerade betongytor. Vanligtvis är beläggningstypen optimal för detta, lite mindre ofta - behandlingstypen av puts.

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt noderna i korsningen mellan det blinda området och sockeln - på denna plats utförs vattentätning med hydroglas, en speciell film eller membran. De placeras ovanpå isoleringskortet på spolarna och löper sedan genom beklädnaden. Dessa enkla åtgärder kommer effektivt att skydda betong från förstörelse på grund av effekterna av nederbörd och underjordisk fukt.

Bild
Bild
Bild
Bild

Raminstallation

Därefter måste du markera ytan som ska mantlas och beräkna placeringen av de viktigaste bärande elementen i manteln. Det bör komma ihåg att steget mellan styrningarna ska vara 50-60 cm … Dessutom kommer dörr- och fönsteröppningar, liksom hörndelarna i källaren, att kräva separata fästen - de är fixerade på ett avstånd av upp till 1 m från hörndelen. Enligt de angivna märkena bör hål borras, det är lämpligt att använda en perforator för detta. Hålets längd bör överstiga pluggstorleken med 1–1,5 cm . Det bör dock komma ihåg att om basen är av tegel, rekommenderas det inte att borra sömmarna i murverket.

Hålen rengörs noggrant från smuts och byggdamm, och sedan fästs fästena. För ojämna fundament är fästen med rörliga delar den bästa lösningen, de kan flyttas och fixeras vid önskad nivå om det behövs. Till att börja med fixeras fästena i kanterna på källarområdet. Därefter är de anslutna till varandra med en konstruktionskabel och bildar en viss nivå för montering av mellanfästen.

Det är bäst att använda en lodlinje för att installera bottenfästena.

Bild
Bild

Värmeisolering

Uppvärmning av grunden utförs med basalt eller glasull, som tillval - du kan använda extruderat polystyrenskum . De börjar arbeta uppifrån och ner. Först bildas slitsar i isoleringen för att rymma fästena, sedan skjuts plattorna på konsolerna och fixeras med skivtänder, deras antal på varje platta bör vara fem eller fler bitar.

Bild
Bild

Fästning av wellpapp

Fixeringen av det profilerade arket utförs direkt med nitar och självgängande skruvar. För varje kvadratmeter behöver du cirka 7 stycken. Installation av ark utförs vertikalt, med början från ett av hörnen. Ark överlappas av en eller två vågor - detta säkerställer maximal hållfasthet och tätning av konstruktionen. Arket fästs med självgängande skruvar från utsidan, i korrugeringens böjning. Svarven i dukarnas fogområden stängs med specialiserade hörn. Observera att fästelementen inte ska dras åt för hårt, annars kommer det bucklor på ytan.

Under installationsarbetet, kom ihåg arrangemanget av ventilationssystemet . Hålen i panelerna måste förberedas i förväg, för att stänga dem måste du köpa speciella galler - de säljs i alla byggnadsmarknader. De kommer inte bara att förbättra de yttre egenskaperna, utan förhindrar samtidigt att smuts och damm tränger in i huden. Produktens fixering utförs med hjälp av mastik, och gapet mellan ventilationsgallret och duken förseglas med silikontätningsmedel.

Bild
Bild
Bild
Bild

I slutet av arbetet bör du ordna hörnen med en dekorativ finishlist … Om ytan på materialet under installationen av det profilerade arket skadas, måste alla flisar och repor täckas med en korrosionsskyddande förening och sedan målas i en ton med duken runt. Grunden för ett privat hus, avslutat med profilerat ark, ger pålitligt och samtidigt budgetskydd av strukturen från förstörelse.

Plätering kan till och med göras av nybörjare som inte har erfarenhet av byggbranschen. Det viktigaste är att följa alla rekommendationer exakt.

Rekommenderad: