Reparation Av Gräsklippare: Reparation Av Elektriska Gräsklippare Från DIY. Vad är Anledningen Till Att Klipparen Inte Tar Fart? Varför Finns Det Ingen Gnista?

Innehållsförteckning:

Video: Reparation Av Gräsklippare: Reparation Av Elektriska Gräsklippare Från DIY. Vad är Anledningen Till Att Klipparen Inte Tar Fart? Varför Finns Det Ingen Gnista?

Video: Reparation Av Gräsklippare: Reparation Av Elektriska Gräsklippare Från DIY. Vad är Anledningen Till Att Klipparen Inte Tar Fart? Varför Finns Det Ingen Gnista?
Video: DIY NOISE PUTTY ♥ Squishy FART Putty! 2024, Maj
Reparation Av Gräsklippare: Reparation Av Elektriska Gräsklippare Från DIY. Vad är Anledningen Till Att Klipparen Inte Tar Fart? Varför Finns Det Ingen Gnista?
Reparation Av Gräsklippare: Reparation Av Elektriska Gräsklippare Från DIY. Vad är Anledningen Till Att Klipparen Inte Tar Fart? Varför Finns Det Ingen Gnista?
Anonim

Underhåll och reparation av gräsklipparen kan göras för hand och hemma. Naturligtvis har genomförandet av sådant arbete sina egna egenskaper. Hänsyn bör tas till behovet av lämplig kunskap, färdigheter och verktyg.

Ofta funktionsstörningar

Oavsett driftförhållanden måste ägare till gräsklippare förr eller senare hantera det faktum att de inte slås på alls eller inte fungerar normalt.

Bild
Bild

Tidig identifiering och effektiv felsökning är nyckeln till utrustningens längsta möjliga livslängd. " Symptomen" på de vanligaste uppdelningarna inkluderar:

  • utseendet på främmande ljud i däckområdet;
  • mycket märkbar vibration i det ögonblick kniven slås på;
  • utseendet av en visselpipa under gräsklipparens drift;
  • betydande försämring av klippningens kvalitet.

Dessutom måste du i situationer med gasgräsklippare ofta hantera det faktum att enheten inte startar bra eller inte tar fart. Listan över orsaker till sådana fel är ganska bred.

Samtidigt gör deras snabba identifiering och förekomsten av viss kunskap det möjligt för dig att reparera enheterna på egen hand med minimala kostnader.

Bild
Bild
Bild
Bild

Identifiera orsakerna till sammanbrott

Funktioner i diagnostik och efterföljande reparationer bestäms med hänsyn till typen av gräsklippare. Så i situationer med elektriska modeller bör man komma ihåg att deras funktion beror på den elektriska utrustningens tillstånd. Det första symptomet på fel är när utrustningen inte slås på när den är ansluten till nätverket. I en sådan situation måste följande åtgärder vidtas för att identifiera störningar.

  1. Kontrollera förekomsten av spänning vid anslutningspunkten med en mätanordning. Det handlar om eluttagets funktion.
  2. Kontrollera den elektriska kabelns integritet.
  3. Utvärdera prestandan hos gräsklipparknappen.

Det är bäst att utföra sådana kontroller med en testare. I vissa fall ersätts kabeln och strömbrytaren med självklart fungerande. Om de listade manipulationerna inte gav ett positivt resultat, kan vi prata om ett fel på elmotorn.

I sådana situationer är den mest rationella lösningen att kontakta ett servicecenter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Idag är de vanligaste gasgräsklipparna. Inför sina funktionsfel använder ägarna som regel tjänster från specialister. Du bör dock först bestämma arten av uppdelningen. För att göra detta rekommenderas att uppmärksamma tillståndet för "smärtpunkterna" i den beskrivna tekniken, nämligen:

  • tändstift (om det inte finns någon gnista);
  • luft- och bränslefilter;
  • manövrerbarhet och inställning av förgasaren;
  • ljuddämpare.

Motorstartproblem kan uppstå av flera skäl. De viktigaste är frånvaron av gnista och bränsletillförsel. Att bestämma källan till problem kan vara ganska enkelt. Närvaron av lösa kolavlagringar på tändstiftet indikerar den dåliga kvaliteten på bränsleblandningen som används och behovet av att byta ut luftfiltret.

I sådana situationer lägger sig oförbrända bränslepartiklar på kontakterna och orsakar kortslutning.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

En torr och ren plugg kan vara en indikator på att ett luftlås har bildats i systemet, vilket förhindrar tillförsel av bränsle. En av anledningarna är en igensatt förgasarstråle. Först och främst rensas dock bränsleledningen och filterelementet byts ut.

Det tredje möjliga alternativet är ett rent och fuktigt ljus. I sådana situationer kommer bränsle in, men det finns ingen gnista. Oftast händer detta av följande skäl:

  • fel på ljuset;
  • nedbrytning av en högspänningstråd;
  • switchfel.

De listade felen kan elimineras genom en elementär ersättning av de angivna elementen. Man bör komma ihåg att var och en av de typer av gräsklippare som finns idag har sina egna karakteristiska störningar. Motsvarande instruktioner och bruksanvisningar hjälper dig att identifiera dem.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur demonterar du klipparen?

Att reparera en gräsklippare är omöjligt utan att demontera de enskilda enheterna. I det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till funktionerna hos enheten i en viss modell. Så för att eliminera axelfel och smörja dess element måste du demontera stången, som inkluderar:

  • en drivaxel med fyrkantiga splines eller kanter i ändarna;
  • ett rör av aluminium;
  • plastvibrationsbussning;
  • stötdämpare av gummi, som är ett förbindningselement för stången och motorn;
  • envis ställning;
  • bälte;
  • ratt.

Under demontering av denna enhet demonteras alla listade komponenter, liksom gasregulatorn, låsanordningen (handtaget) och tändningslåset. Bland annat måste du ta bort växellådan, som är fäst vid botten av stången för att demonteras.

Man bör komma ihåg att denna del inte föreskrivs i utformningen av ett antal lättviktsmodeller, eftersom de har en böjd stång och en flexibel kabel istället för en axel.

Bild
Bild

Om knivarna eller fiskelinan är i färd med att starta gräsklipparen och det kommer främmande brus fram på kraftenheten, är det nödvändigt att demontera kopplingsmekanismen. Detta är nödvändigt för att diagnostisera kopplingen, fjädern och kuddarna. Denna åtgärd inkluderar följande steg:

  1. demontering av metallställ och lock;
  2. skruva loss cylinderkåpan och startlocket;
  3. avlägsnande av skruvar på sidan av stötdämparkåpan;
  4. avlägsnande av röret som hålls av åtdragningsfästena;
  5. analys av kopplingen;
  6. demontering av fjädern för att byta ut dynorna.
Bild
Bild
Bild
Bild

Ofta måste ägare av gräsklippare hantera fel på aggregatet. Det är mest rationellt att överlåta demontering och reparation av motorn till specialister. Men i vissa fall, om du har det nödvändiga verktyget, liksom lämplig kunskap och färdigheter, kan sådant arbete utföras med dina egna händer. Så för att diagnostisera kolvsystemet behöver du:

  1. lossa skruvarna för att lossa fästklämmorna;
  2. ta bort vevaxeln;
  3. demontera cylinderhuvudet;
  4. ta bort kolven med ringar.
Bild
Bild
Bild
Bild

Olika typer av moderna gräsklippare har sina egna designfunktioner. Processen att demontera elektriska modeller av den övervägda utrustningen inkluderar följande steg:

  1. skruva loss lockets fästelement;
  2. att ta bort den frigjorda delen av huset för att ge tillgång till elmotorn, lagren och andra element;
  3. upptäckt av smälta delar, trådbrott och identifiering av den karakteristiska brinnande lukten;
  4. koppla bort elektriska ledningar och alla skruvar;
  5. ta bort motorn;
  6. demontering av lager och ringar på motoraxeln.

Under demontering, med hjälp av specialutrustning, diagnostiseras tillståndet för alla element. Vi pratar här om att kontrollera strömkabelns tillstånd, startknapp, temperaturrelä. Motståndet bestäms parallellt.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur repareras?

Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt arbetet med att återställa funktionen hos den mekaniska delen av gräsklipparen. Detta avser både självgående och alla andra moderna modeller. Beroende på situationen kan det vara nödvändigt att byta ut linjen, roterande knivar eller cylindriska knivar. I vissa fall kommer det att vara nödvändigt att reparera växellådan, handtagen, hjulen eller gräsklipparen.

De viktigaste felen och effektiva sätt att eliminera dem kan representeras enligt följande

Skada på linan och skäranordningar, som vanligtvis kan detekteras visuellt. I sådana situationer tas knivarna bort, varefter de slipas eller byts ut mot nya

Bild
Bild

Försvagning av skärelementens fästen, vilket leder till obalans, utseende av vibrationer och främmande visslande ljud. Allt detta leder till en försämring av teknikens kontrollerbarhet. Lösningen blir att justera knivarna och fiskelinan, samt dra åt alla fästelement

Bild
Bild

Utseendet på knack- och slipljud orsakat av att lossa fästena på en bensin- eller elmotor. En effektiv åtgärd skulle vara att dra åt motsvarande bultar. Liknande symptom kan tyda på att främmande föremål har kommit in i de mekanismer som bör tas bort

Bild
Bild

Skärelement kan stanna vid arbete i tät tillväxt. Detta indikerar att gräsklipparen inte är tillräckligt kraftfull och kan orsaka allvarliga skador. I sådana situationer är det nödvändigt att snabbt bli av med den komprimerade massan. Det bör komma ihåg att fel i valet av effekt orsakar fel på enhetens mekaniska komponenter och till och med förbränning av kraftverket

Bild
Bild

Felaktiga skrov, handtag och hjul återställs eller ändras med hänsyn till skadans omfattning

Bild
Bild
Bild
Bild

Betydande slitage på växellådorna är ett resultat av långvarig drift. I sådana situationer fungerar kraftenheten, men skärutrustningarna förblir stationära. På självgående modeller misslyckas drivremmen. Det enda sättet att reparera i sådana fall är att byta ut den slitna delen. På samma sätt elimineras knivskaftets brott efter möte med stubbar, stenar och andra föremål.

Ganska ofta måste ägare till bensin gräsklippare hantera behovet av att justera förgasaren. Till exempel, när man roterar skärelementen i tomgång, krävs en minskning av hastigheten. Tre justerskruvar används för att ställa in förgasaren med följande funktioner.

  • Den rätta ansvarar för att ändra anrikningen av bränsleblandningen vid låga varvtal. Läget för denna skruv ändras först för att uppnå maximal tomgångsfrekvens.
  • Genom att vrida den nedre skruven till vänster och höger sänks motorns varvtal och accelereras.
  • Med den vänstra justeringsskruven ändras bränsleblandningen vid höga hastigheter. I det här fallet pratar vi om det sista steget i justeringen av förgasaren.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Reparation av elektriska modeller av gräsklippare har sina egna egenskaper. Man bör komma ihåg att drivsystemet i sådana situationer direkt beror på vilken typ av motor som är installerad. Under reparationsarbetet måste man ofta hantera ett fel på kondensatorn, vilket framgår av följande symtom:

  • utseendet på vibrationer;
  • överhettning av motorn vid låg belastning;
  • enheten arbetar i första hand vid lägsta hastighet;
  • ett monotont nynnande ljud hörs tydligt.
Bild
Bild

Om kondensatorn och borstarna är i gott skick kan vi prata om att den elektriska motorlindningen inte fungerar. I sådana fall kan du använda tjänster från erfarna specialister eller försöka fixa enheten själv. Det andra alternativet innebär följande manipulationer.

  1. Mät spänningen i nätverket och kontrollera dess överensstämmelse med enhetens passdata. Om signifikanta avvikelser upptäcks bör en stabilisator användas eller driften av ett sådant nät lämnas.
  2. Inspektion av kontakten och kabeln för att identifiera mekaniska skador och kontrollera säkringarnas integritet. Om skador hittas ersätts de skadade elementen med nya.
  3. Demontering av startknappen och dess diagnostik med hjälp av specialiserade enheter (testare, indikator, multimeter).
  4. Kontroll av kondensatorn med avseende på oxidation och blåsbildning som tyder på fel.
  5. Diagnostik av elmotorn för att identifiera brända delar av lindningen och kontrollera dess integritet.
Bild
Bild
Bild
Bild

Strömknappen kan kontrolleras utan de enheter som nämns ovan. För detta installeras en tillfällig bygel som stänger motsvarande kontakter. En körande gräsklippare, när plus och minus är anslutna, indikerar att knappen är ur funktion. Den enda vägen ut i den här situationen är att byta ut den del som tas bort från sätet efter att skruvarna har lossats.

Om det under inspektionerna visade sig betydligt slitage på borstarna, bör de bytas ut . Vid självreparation kan du stöta på problem när du byter ut gamla lager. Dessa element är som regel svåra att ta bort från axeln. Vid demontering måste risken för skada på rotorn och sätena beaktas.

Innan du byter ut en utbränd elmotor måste du demontera fläkten, ringarna och lagren.

Rekommenderad: