Blå Och Blå Sorter Av Gladioli (27 Bilder): "Blue Topaz" Och "Blue Butterfly", "Blue Snowflakes" Och "Blue Blizzard", "Blue Abyss"

Innehållsförteckning:

Video: Blå Och Blå Sorter Av Gladioli (27 Bilder): "Blue Topaz" Och "Blue Butterfly", "Blue Snowflakes" Och "Blue Blizzard", "Blue Abyss"

Video: Blå Och Blå Sorter Av Gladioli (27 Bilder):
Video: Blue 2024, Maj
Blå Och Blå Sorter Av Gladioli (27 Bilder): "Blue Topaz" Och "Blue Butterfly", "Blue Snowflakes" Och "Blue Blizzard", "Blue Abyss"
Blå Och Blå Sorter Av Gladioli (27 Bilder): "Blue Topaz" Och "Blue Butterfly", "Blue Snowflakes" Och "Blue Blizzard", "Blue Abyss"
Anonim

Blå och blå sorter av gladioli är resultatet av ett noggrant urval av specialister och en riktig dekoration av vilken trädgård som helst. Bland dem finns det blommor med en ganska blek, blekt färg, ljusare alternativ med en lila eller lila nyans. Mättade blå nyanser är ganska sällsynta och behåller egenskaperna hos moderplantan endast när de reproduceras av barn. Palertoner är typiska för sorterna "Blue Topaz" och "Blue Butterfly", "Blue Snowflakes" och "Blue Blizzard", "Blue Abyss" och andra populära sorter.

Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Blå och blå gladioli är sällsynta avelshybrider som, när de förökas av frön, ofta inte ger önskat resultat. Du kan få lila eller crimson blommor när du planterar. För att växten ska ärva sortens egenskaper rekommenderas att reproduktion utförs av barn. Det är värt att uppmärksamma särdragen i inhemskt och utländskt urval.

Ryska blå och blå gladioli kännetecknas av blommans stora storlek, rosettens korrugerade struktur . Peduncles är alltid långa och starka. Vissa hybrider och sorter visar stamhöjder upp till 2 m och ser bra ut när de skärs. Utländska uppfödare klarar sig ofta med enklare alternativ. Deras sorter är ganska kompakta och fokuserar främst på landskapsdekoration.

Bild
Bild

Alla blå och ljusblå gladioli tillhör samma grupp som lila - det finns ingen separat klassificering för dem. När du väljer en växt är det värt att överväga att i det internationella växtbeteckningssystemet kan växter börja med siffror från 1 till 5, som anger storleken på själva blomman. Vidare i siffran bör siffran 8, motsvarande den blå färgen. Färgens intensitet kan vara:

  • 0 - blek;
  • 2 - ljus;
  • 4 - huvud;
  • 6 - mörk.

Om sorten betecknas som 83 eller 85 finns det en kant eller fläck på blomman. Vidare i antalet, valåret, tidpunkten för blomningen, graden av korrugering av knoppen anges med en bindestreck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Översikt över sorter

Bland de mest populära blå och blå sorterna av gladioli finns växter med olika mättnad av kronbladets ton. Följande alternativ är bäst lämpade för avel och odling i centrala Ryssland.

" Blå Topas ". Kraftigt korrugerad gladiol med tidig blomning. Tillhör gruppen monokromatiska växter av det ryska urvalet, uppfödda 2006. Färgen är medelmättad, saftig och ren, blå. Det finns inga fläckar eller ränder på blommorna.

Bild
Bild

" Blå fjäril ". Storblommig sort av ryskt urval, uppfödd 1998. Huvudtonen är himmelsblå, det finns en blåviolett fläck längst ner i blomskålen. Sorten är mycket dekorativ, med spektakulära färgövergångar.

Bild
Bild

" Blå snöflingor ". Sort med en mycket korrugerad blomskål och tidig mittenblomstring. Den blå färgen på en vit bakgrund är närvarande som en kant. Knoppbildningen är tvåradig, deras samtidiga antal kan nå 10. En växt av inhemskt urval, uppfödd 2004.

Bild
Bild

" Blå snöstorm ". Sorten, uppfödd i Ryssland, kännetecknas av riklig blomning och samtidig öppning av upp till 19 knoppar. Den centrala delen av skålen är tonad med en citronskugga, huvudbladen är ljusblå, med en "norrsken" kant. Växten skiljer sig inte åt i storleken på blommorna, men de är ganska dekorativa tack vare frottékanten runt kanterna.

Bild
Bild

" Blue Abyss ". Gladiolus med en klarblå nyans av blommor, intensifieras närmare kronbladets kanter, korrugerad. Anläggning med ryskt urval 2002. Denna sort har en ovanlig diamantformad blommform, öratbildningen är tvåradig, samtidigt öppnar den upp till hälften av knopparna.

Bild
Bild

" Blå vattenfall ". Blåviolett gladiolus med lättare hals. Sorten föddes 2008, korrugerad, tidig mittenblomstring. Blomställningen är tät, upp till 70 cm lång, 24 knoppar bildas, upp till 10 av dem öppnas samtidigt.

Bild
Bild

Sweet Blue . Beskrivningen av denna sort indikerar alltid färgens ömhet. De ljusblå rufsiga kronbladen har en subtil lila kant. Peduncle är lång, diametern på den öppna blomman är upp till 20 cm, den totala höjden kan nå 150 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå blixtnedslag . En blå sort av gladioli med kraftigt korrugerade kanter på kronbladet. Skiljer sig i tidig blomning, upp till 135 cm hög, upp till 18 blommor bildas på ett öra, upp till 8 av dem blommar samtidigt. Den vita fläcken som går från halsen till kanten av det nedre kronbladet ser särskilt imponerande ut.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blue Express ". Lyxig terry gladiolus med små blommor. Färgen är enhetligt blå, mot kanterna blir den till violett. Upp till 12 av 25 knoppar öppnas samtidigt.

Bild
Bild

Blå berg . Populär sort med rik, mörk färgpalett av kronblad. Den växer upp till 110 cm, har förmågan att ändra färg beroende på belysningsintensiteten. Vita strålar passerar från mitten till kronbladets kant.

Bild
Bild

Blå fågel . Storblommig sort med blåvioletta kronblad. Växter växer inte mer än 110 cm i höjd.

Bild
Bild

Rhapsody in Blue . Lila-blå sort med rik färg på kronblad. Blommorna är stora, med ett vitt centrum, diametern på den blommande knoppen når 15 cm. Urvalet är holländskt.

Bild
Bild

Blue Frost . Storblommig sort med en vit bas av koppen som sprider sig över det nedre kronbladet. Kanten är blåviolett. Terry sort, mycket dekorativ, tidig blomning.

Bild
Bild

" Blue Tropic ". Raffinerad gladiol med blå kronblad. Blommor är satina, täta, ordnade i två rader, stora. Färgen är likformig, ljusblå.

Bild
Bild

Vårdtips

Vid plantering av ovanliga blå och blå gladioli rekommenderas att välja redan acklimatiserade sorter av ryskt urval. Även de vackraste nordamerikanska hybriderna i okända förhållanden kan förlora sin dekorativa effekt och inte ge full blomning. Det bästa stället att plantera dem är i ett soligt område. Gladioli behöver långa dagsljusstimmar, annars börjar de senare bilda knoppar, och i full skugga av blomning kan du inte vänta alls.

Krökning av stjälkarna är ett ganska vanligt problem hos gladioli. För att eliminera det är det nödvändigt att fördjupa knopparna med 15-20 cm under plantering. I det här fallet behöver de inte bindas, stjälkarna kommer att växa framåt. Det är möjligt att förhindra utvecklingen av svampsjukdomar i en växt under regnperioder om jorden är väldränerad och generöst strös med sand.

Bild
Bild
Bild
Bild

Gladioli behöver matas. Vid vårutgången från det tredje bladet appliceras 10 liter vatten med en lösning av superfosfat och nitrat (50 g vardera), kaliumsulfat (25 g) per 1 m2. När lövutloppet har 6 skott måste utfodringen upprepas, något ändra kompositionen. För honom behöver du 1 msk. l. ammonium och kaliumsulfat, liksom en liknande mängd superfosfat.

Den viktigaste utfodringen är under spirande perioden . Superfosfat i en volym av 50 g och kaliumsulfat i hälften av dess volym tillsätts till 10 liter vatten. Denna volym är tillräcklig för att befrukta 1 m2 planteringar. Med förbehåll för utfodringsregimen kommer växten att ge riklig blomning även i ogynnsamt väder.

Bild
Bild
Bild
Bild

En översikt över sorterna av gladioli i videon.

Rekommenderad: