Blå Enbär (37 Bilder): "Ice Blue" Och "Blue Swede", "Blue Forest" Och "Blue Arrow", "Blue And Gold" Och Andra Sorter

Innehållsförteckning:

Video: Blå Enbär (37 Bilder): "Ice Blue" Och "Blue Swede", "Blue Forest" Och "Blue Arrow", "Blue And Gold" Och Andra Sorter

Video: Blå Enbär (37 Bilder):
Video: ICE BLUE | BACKSTAGE 1 | MV "BEAT" 2024, April
Blå Enbär (37 Bilder): "Ice Blue" Och "Blue Swede", "Blue Forest" Och "Blue Arrow", "Blue And Gold" Och Andra Sorter
Blå Enbär (37 Bilder): "Ice Blue" Och "Blue Swede", "Blue Forest" Och "Blue Arrow", "Blue And Gold" Och Andra Sorter
Anonim

Blå enbär är en gröda som ofta finns i olika planteringar på offentliga platser. Privata bönder och husägare tycker att det är en bra idé att bekanta sig med denna växt.

Särdrag

Blå enar är en av de attraktiva arterna av vintergröna buskar. Förutom nålarna i en karakteristisk färg är en skarp spets typisk för dem. Denna växt tillhör familjen Cypress. Buskens höjd kan nå 5 m. Men de flesta exemplar är inte högre än 2-3 m. Busken når maximalt 0,7 m i bredd.

Stela, upprätt växande skott passar tätt runt stammen . På grund av denna struktur ser växten ut som en pil. Grenarna börjar nästan från själva marken. Till skillnad från konventionella barrgrödor kommer dessa grenar inte att dö av med tiden, utan behålla sitt attraktiva utseende.

Geometrin hos den blå enbär kommer inte att förändras även vid mycket dåliga väderförhållanden; påverkar inte heller hennes ålder.

Bild
Bild
Bild
Bild

De otvivelaktiga fördelarna med blå enbär är:

  • utmärkt motståndskraft mot kyla (tack vare henne kan kulturen odlas även i Rysslands norra regioner);

  • anständigt torkmotstånd;
  • kompakt krona, som gör att du kan klara dig utan frekventa hårklippningar;
  • utmärkt kompatibilitet med lövträd och barrgrödor.
Bild
Bild
Bild
Bild

Blå enar är också attraktiva ur praktisk synvinkel. Denna art innehåller mycket antiseptiska ämnen, främst fytoncider. Enbär är bra för livsmedel. De innehåller inte bara vitaminer och eteriska oljor, utan också en stor mängd:

  • kalcium;
  • magnesium;
  • mangan;
  • kalium;
  • koppar;
  • zink och andra viktiga spårämnen.
Bild
Bild

Förutom den antiseptiska effekten, hjälper enbär att minska svårighetsgraden av kramper. De har också en ganska stark svampdödande effekt, hjälper till att stabilisera matsmältningen och dämpar ledvärk. Vid seriösa farmakologiska företag används enbär för att förbereda:

  • artrit;
  • reumatism;
  • njur- och magpatologier;
  • ledinflammation;
  • problem med hjärtat och blodkärlen.

Men frukterna av blå enbär kan också användas som tillsatser till alkoholhaltiga drycker, i processen att salta kött och för att få kryddor. De kan också användas för att ta hand om din hud. Samtidigt bevaras den blå enbärens dekorativa egenskaper under hela året. Den kan användas mycket brett och inom en mängd olika områden.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Allmänna regler för odling

Att ta hand om denna växt är inte särskilt svårt. Experter rekommenderar att man startar experiment med lokalt anpassade plantskolor. Men även med en minimal trädgårdsupplevelse kan du besluta om en oberoende odling av denna kultur. Det kan förökas både med frön och sticklingar . Skärmetoden är mycket effektivare.

Bild
Bild

Sticklingar planteras utomhus under vårmånaderna. Endast under detta villkor kommer deras rötter slutligen att bildas och stärkas innan vintern börjar. För att förbereda planteringsmaterial, använd plantornas toppar. De måste skäras av och lämna en liten del av den gamla barken. En onödig mängd av denna bark skärs helt enkelt av.

När sticklingarna är klara måste de behandlas med tillväxtstimulerande medel och omedelbart transplanteras i fuktig jord . Ett lämpligt underlag består av lika mycket sand och torv. Sticklingar bör planteras i en liten vinkel. Den använda behållaren ordnas omedelbart där den är varm och lätt. Planteringarna sprutas systematiskt från en sprayflaska.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Det tar vanligtvis 8 till 12 veckor att vänta på att rötterna ska dyka upp . Då kommer buskarna att utvecklas snabbt. Transplantation till den plats som är reserverad för busken måste göras med en jordklump för att förbättra växtens utveckling.

Landningsplatsen ska vara solig, väl skyddad mot drag.

Under det första utvecklingsåret bör unga plantor skyddas ordentligt mot alltför stark sol. Landningsgropen förbereds i förväg . Det bör vara dubbelt så stort som jordklumpen tillsammans med rötterna. Landningsplatsen måste dräneras och en näringsblandning för barrträd bör läggas där. Om jorden är för sur, tillsätt lite kalk.

Bild
Bild

Enarna själva planteras så att rotkragen ligger på markens nivå. Mulch från flis eller tallbark placeras runt planteringsplatsen. Om du inte multer planteringarna blir det svårare att ta hand om dem, och växterna kommer att förlora sitt snygga utseende. Luftfuktigheten är inte alltför kritisk, men det är fortfarande bättre att vattna enbär systematiskt. Växter under det första utvecklingsåret vattnas så ofta som möjligt för att påskynda upprättandet av rotsystemet.

Normalt, vid 10 års ålder, växer blå enar till 2,5-3 m . Det är nödvändigt att skydda dessa växter från en sådan farlig sjukdom som rost. Så snart de första manifestationerna märks tas sjuka grenar bort och växterna själva sprutas med syntetiska preparat. Insekticider hjälper till att bekämpa bladlöss och gruvor.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Enbär "isblå " är en buske av amerikanskt urval med ökad dekorativ effekt. Denna växt tolererar perfekt mitt-vintrar, är torktålig och "älskar" solen. Krypande buskar kan vara både horisontella och vertikala. Dvärg "Ice Blue " kan täcka en diameter på upp till 2 m och bilda en tät blågrön matta. Skottstillväxten är långsam, högst 0,15 m per år.

Cylindriska skalor av nålar av denna sort kan ändra färg något beroende på säsong. Under sommarmånaderna har den en grönblå färg, och under den kalla årstiden är den närmare ståltonen, men har individuella lila toner. Gamla enbuskar kan producera medelstora runda kottar - bär. " Isblå " kan överleva en kort temperaturfall till -30 grader.

Det finns goda möjligheter att odla denna växt i mittfältet och i stora städer.

Bild
Bild

Ett tillräckligt bra val kan vara " Blå svensk " … Han, enligt uppgifter från andra källor, " Blå svensk " … Det är en krypande växt med ökad fluffighet. Nålarnas skönhet är extraordinär, den utmärks av en elegant blåaktig färg. Skalig enbär är också mycket resistent mot ogynnsamma väderhändelser.

Han kan leva över 250 år. Dessutom kan denna växt trivas i ett ganska blygsamt område. Den högsta registrerade kronhöjden överstiger inte 1,5 m. " Blå svensk " ge råd i små portioner vatten, men regelbundet. Denna växt behöver mycket solljus.

Bild
Bild

Horisontell enbär " Blå skog " är inte sämre än sorterna ovan. Denna sort är en odlad växt som naturligt bor i bergssluttningarna i de kanadensiska och amerikanska territorierna. Buskens tillväxt per år är inte mer än 0,08-0,1 m. Eftersom växten är en långlever måste du välja en plats för att plantera den så noggrant som möjligt. Krondiametern kan nå 2 m, nålarna är inte större än 0,5 cm.

Bild
Bild

Sort "Blue Arrow " mer populär än alla andra blå enar i vårt land. Trädet ser verkligen ut som en pil som pekar uppåt. Kronan motsvarar i form en idealisk kon. Den högsta växthöjden kan vara 5 m. Sorten tillhör antalet upprättstående växter.

Nålarna i den blå pilen är ljusa, ibland nästan blåa i mättnad. Denna sort bör planteras på väldränerad jord med måttlig syra. De nedre skotten sträcker sig från själva marken.

Bild
Bild

Om du behöver en en med en elegant spridande krona, bör du vara uppmärksam på " Blått och guld " … Växten i naturen bor i norra Kina, Mongoliet, både Korea och Hokkaido. Utvecklingen av denna sort är extremt långsam. Under 10 år kommer busken bara att stiga till 0,8 m. På mörkblå kottar kan du se en grå blomning. Blue & Gold kan odlas både på sand och sten.

Men sådana växter bör planteras endast i soliga områden, annars kommer de att förlora sin unika färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blue Haven - en pyramidformad enbär, med ursprung i norra delen av den amerikanska kontinenten. Enligt ett antal experter kan den anses vara en av de vackraste växterna i sitt slag. Nålarna är blågröna eller silverfärgade.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förtjänar uppmärksamhet och " Blå stjärna " … En kompakt växt av denna sort passar harmoniskt även i relativt små rabatter. Sorten föddes i mitten av förra seklet i Holland. Nålarna kan ibland nå en turkos nyans i mättnad.

Bild
Bild

Kossack enbär " Blue Danub " finner stor tillämpning i parker och snår av prydnadsbuskar. Sorten kännetecknas av snabb tillväxt (upp till 0,2 m per år). Viktigt: Blå Danubbär är giftiga. Denna växt kan utvecklas med ljus nyans, även om solen älskar mer.

Bild
Bild

Förtjänar uppmärksamhet och " Blue Spider " … Dess namn är ingen slump - en vuxen buske ser ut som en spindel. En sådan växt är ganska kompakt och opretentiös även när den odlas i en liten trädgård.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå kompakt " ännu mer blygsam: vid 10 års ålder växer växterna upp till maximalt 0,3-0,4 m. De nålliknande ljusblå nålarna på vintern får en ganska lila färg. Du kan använda denna gröda på en mängd olika jordar. Lös jord med en svag syrareaktion är dock att föredra för henne. Belysning spelar ingen större roll.

Bild
Bild

Vichita blå sort grundades 1979. Ett vegetativt förökande träd kan växa upp till 6,5 m. Nålarnas blågröna ton kommer att förbli oförändrad under hela året.

Bild
Bild
Bild
Bild

När det gäller enbär " Blue Pacific ", då tillhör denna sort de så kallade kustväxtarterna. Han har en tät krona och skott kryper längs marken. Bären som dyker upp på buskarna liknar utåt blåbär. En viktig förutsättning för framgången med att odla denna gröda är god belysning i kombination med normal (inte för hög!) Jordfuktighet.

Bild
Bild

Sort "Moffat Blue " motståndskraftig mot vintern. Dessa enar är låga (högst 1 m). Blågröna nålar samlas i en bred pyramidal krona.

Höjd 0,5-1 m är typisk för enbär. " Blå gnista "bildar upphöjda skott.

Denna sort kan växa på mycket olika, även på ganska dålig jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Det här fotot visar hur vacker en knäblå enbär kan se ut i en klippträdgård. Den graciösa kombinationen av kultur med andra växter är tydligt synlig.

Bild
Bild

Området som helt täcks av enbärsbuskar från Blue Pacific ser också bra ut. Vid en av kanterna på kompositionen skapar korrekt använda stenar en gynnsam stämning.

Bild
Bild

Blue Haven används bäst som ett dramatiskt inslag i ett landskap inramat av gröna plantor.

Rekommenderad: