Delphinium Storblommig: Beskrivning Av Delphinium "White Butterfly" Och "Blue Butterfly", "Pink Butterfly" Och Andra Sorter. Planterings- Och Skötselr

Innehållsförteckning:

Video: Delphinium Storblommig: Beskrivning Av Delphinium "White Butterfly" Och "Blue Butterfly", "Pink Butterfly" Och Andra Sorter. Planterings- Och Skötselr

Video: Delphinium Storblommig: Beskrivning Av Delphinium
Video: Blue Delphiniums in Bloom - Stunning Varieties to Grow in the Garden 2024, Maj
Delphinium Storblommig: Beskrivning Av Delphinium "White Butterfly" Och "Blue Butterfly", "Pink Butterfly" Och Andra Sorter. Planterings- Och Skötselr
Delphinium Storblommig: Beskrivning Av Delphinium "White Butterfly" Och "Blue Butterfly", "Pink Butterfly" Och Andra Sorter. Planterings- Och Skötselr
Anonim

Delphinium storblommig köps ofta av trädgårdsmästare och designers. Det är bra som ett dekorativt element för rabatter. Det fick sitt namn för utseendet på blommor, som i oöppnat tillstånd kan jämföras med huvudet på en delfin. Bland blomsterodlare, i samtal om denna kultur, låter namnen "larkspur" och "spurnik" fortfarande. Vi kommer att prata om vilka växtsorter som är de mest populära och hur man ordnar sin vård korrekt i vår artikel.

Kännetecken för kultur

Denna kultur är flerårig. Stammarna sträcker sig uppåt och inramas av ett litet vitt fluff. Bladen är smala, med en ganska ovanlig trepartsform. Blomställningarna kan ha en mängd olika färger som blått, vitt, lila, rosa och andra. Delphiniumet blommar i cirka 3 veckor, processen börjar i slutet av den första sommarmånaden. Blommor samlas i blomställningar från 3 till 80 bitar, vissa sorter har en behaglig lukt. Växthöjd - inom 1 meter.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Varje blomma har en spår. Detta är en utväxt, smal i formen och har 2 nektarier. Corollans mitt har ljusa nyanser. Efter pollinering mognar frukter med frön. Växten tillhör familjen Buttercup och är giftig.

Om den odlas i en sommarstuga ska händerna tvättas efter kontakt. Användning av delphinium till mat är inte tillåten.

Populära sorter

Ganska många delphiniumsorter har fötts upp. Tänk på de mest populära blomsterhandlare som åtnjuter särskild uppmärksamhet.

" Blå fjäril ". Denna sort används ofta av designers, den är utmärkt för att dekorera stigar och rabatter. Växten har inte för stora blommor och når en storlek på 3,5 cm. Nyanser varierar från djupblått till ljusblått. Blomningsperioden börjar i juni och slutar med höstens början. Men när du tar bort de skott som redan har bleknat, kan delphinium glädja med nya blommor i september.

Bild
Bild

" Rosa fjäril ". Denna sort är underdimensionerad. Blomman ser väldigt kompakt ut och kan användas som dekorativt element. Höjden är inte mer än 40 centimeter. Små blommor som blommar med sommaren har en blekrosa färg

Bild
Bild

" Vit fjäril " … Små, upp till 3 centimeter, blommor av denna växtsort samlas i borstar med 3-15 bitar. Kronbladen är vita.

Bild
Bild

" Blå dvärg " … Enligt namnet består denna sort av små buskar som bara är 30 centimeter höga. Blomställningarna förenar många blommor med en blå-blå nyans. Blomningsperioden börjar i juni.

Bild
Bild

" Blue Cloud ". Dessa buskar kan bli upp till 45 centimeter höga. Delikata blå blommor samlas i små blomställningar. Delphinium av denna sort kan blomma två gånger, första gången i juni -juli, den andra - från sensommaren till början av hösten. Det kan växa både som grupp och enskilt.

Bild
Bild

Sommarstjärna … Denna fleråriga är också efterfrågad bland landskapsdesigners. Skotten förgrenar sig och bildar en frodig buske. Ser bra ut när du dekorerar kanter.

Bild
Bild

" Fjärilsmix " … Det är en blandning av frön. Den har delphiniumbuskar i en mängd olika färger. Buskens höjd är upp till 40 centimeter.

Bild
Bild

Växande funktioner

För att växten ska glädja trädgårdsmästaren i många år bör man ta hand om förhållandena under vilka den kommer att växa bekvämt. Delphinium är en ljusälskande blomma, så skuggade områden kommer inte att fungera för det . I en tät nyans kan spåren helt enkelt dö, detta måste beaktas när du väljer plats. Växten kommer att signalera brist på ljus genom deformation av löv och knoppar, samt en färgförändring.

Sandig och lerig jord är lämplig för blomman, i vilken torv eller humus måste läggas till i förväg. Du måste också ta hand om bra dränering. Överdriven fukt kommer inte att vara bra för växten. Det bästa alternativet är en jord med en neutral surhetsgrad.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Växten har ganska ömtåliga stjälkar som inte tål starka vindbyar, detta måste också tas om hand när man väljer plats. Plantering görs där det inte blir några starka drag. Annars är delphiniumet helt opretentiöst och skapar inte problem för trädgårdsmästaren.

Vård

När man odlar en delphinium får vissa regler inte glömmas bort. I allmänhet är de standard och kräver inte stora arbetskostnader från trädgårdsmästaren. Först och främst är det nödvändigt att säkerställa snabb ogräs och att lossa jorden efter behov.

Dessutom tolererar växten inte långvarig torka; i varmt och torrt väder måste den vattnas regelbundet. För att göra pedunclerna starkare måste du regelbundet tunna ut skotten. Som vilken blomma som helst behöver spåren ytterligare utfodring. Det är ganska motståndskraftigt mot förekomst av sjukdomar och invasion av skadedjur, men i närvaro av detta problem är det nödvändigt att vidta åtgärder i tid.

När blomningen är över måste skotten klippas mycket kort och ströas med torra löv eller halm så att växten överlever kylan utan förlust.

? & start = 18

Rekommenderad: