Blå Och Blå Hortensia (44 Foton): "Nikko Blue" Och Early Blue, "Blue Wave" Och "Romance Blue", Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Innehållsförteckning:

Video: Blå Och Blå Hortensia (44 Foton): "Nikko Blue" Och Early Blue, "Blue Wave" Och "Romance Blue", Plantering Och Vård I Det öppna Fältet

Video: Blå Och Blå Hortensia (44 Foton):
Video: How to Make Red Hydrangea from Blue|How long?|#8 Change the color of Hydrangea Blue to Red|Eng Sub 2024, April
Blå Och Blå Hortensia (44 Foton): "Nikko Blue" Och Early Blue, "Blue Wave" Och "Romance Blue", Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Blå Och Blå Hortensia (44 Foton): "Nikko Blue" Och Early Blue, "Blue Wave" Och "Romance Blue", Plantering Och Vård I Det öppna Fältet
Anonim

Det är mycket populärt nu att ha ett elegant grönt område på en personlig tomt. Det är som ett paradis och en anledning till varje ägares stolthet. Amatörträdgårdsmästare planterar ett stort utbud av växter från hela världen. Drottningen i trädgården kan vara en fantastisk, med stora sfäriska azurblå knoppar och en berusande doft av blå hortensia (Hydrangea), som översätts från latin som "ett kärl med vatten".

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Blå hortensia är en trädgårdsbuske av hortensifamiljen, som är en enorm grön buske med sfäriska blå blomställningar. Denna färg på blomman uppträdde på grund av sura jordar, som innehåller aluminium. Växtstammen ackumulerar detta kemiska element, och blomningen tar en nyans från blå till blå . Blomningen börjar på våren och varar till den första frosten.

Växten finns i Asien, Nordamerika, Europa.

Bild
Bild
Bild
Bild

Typer och sorter

Professionella trädgårdsmästare tog fram ett stort antal nya sorter av hortensiablå, vars beskrivning kommer att övervägas mer detaljerat.

" Verena Blue " - en remontant sort, kännetecknad av en kompakt buske. Växten är mycket anpassningsbar till alla planteringsplatser. Växer bra i skugga och sol. Dess kännetecken är resistens mot svampinfektioner. Buskens höjd kan vara upp till en meter. Ljust gröna skott. Blomningsperioden är från mitten av sommaren till början av hösten. På vintern och vid början av den första frosten är det nödvändigt att täcka den, för om den fryser kommer den inte att blomma så generöst efter det.

Bild
Bild

" Nikko blå " - denna typ av hortensia kan nå upp till 1,5 meters höjd. Blommande kan förändras från vitt till blått, men för att bibehålla en rik himmelfärg räcker det för att behålla jordens surhet från 5, 5-7, 0 Ph. Den behöver ständigt en varm, vindvindig, frostskyddad plats. Du kan placera den på din soliga fönsterbräda och njuta av blomningen och den känsliga doften av blomman hela sommaren. Älskar riklig vattning och regelbunden sprutning.

Bild
Bild

Tidigt blått - känd för sitt kraftfulla rotsystem, som gör att den kan växa i krukor eller blomkrukor. Även en växt som växer i ett litet badkar kan glädja sina ägare på den lilla busken, som inte kräver ett strumpeband, med 5–6 knoppar som blommar samtidigt. Om jordens sammansättning ändras, förblir inte kronbladens färg oförändrad - den kan bli både kött och ljusgrön. Det finns inget enklare än att ändra knopparnas färg - du måste lägga alun till jorden eller köra spikar i jorden. Det rekommenderas inte att lämna det i kylan, det måste tas med på en varm eller frostfri plats. Således är det perfekta hemmet för dem en vinter- och sommarträdgård.

Bild
Bild

Hydrangea macrophylla - storbladig eller trädgård. Mycket hygrofil, uppfödd i Frankrike. Bladen är stora, ovala i form, blir röda till hösten, blomhuvudena är stora. Vintern går inte i viloläge, älskar ett varmt klimat. I allmänhet är det bara bladen som tillhör denna typ, vilket gör busken dekorativ under hela säsongen.

Bild
Bild

Blue Wave kallas också Blue Lagoon . Född i Holland. Enorma buskar, når en höjd av 1,5 meter, en stark stjälk och vackra blommor. Lyxig, riklig, platt blomställning blommar bara på skotten förra året. Våra vintrar kan inte stå, så det är bättre att täcka väl, som rosor. Älskar halvskugga, fuktig, humusjord. Blommar rejält från mitten till sensommaren. Föredrar matning med sågspån eller kaffemassa.

Bild
Bild

" Romantisk blå " - elegant frostbeständigt utseende med långsamt öppnande dubbla blommor av blå färg. Blommar på nya och förra året skjuter. Blomställningarna är stora, cirka 25 cm. Gillar både ljus och halvskugga. Starka och fasta skott med ljusgröna blad. Förökas av sticklingar, som under det första året kan blomma i juli och augusti.

Bild
Bild

Kabaret blå - från början av blomningen är hortensian vitrosa, men sedan börjar färgen förändras och blir blå. Blomställningens diameter är cirka 15 cm. Skuggälskande, från 90 till 120 cm hög, älskar riklig vattning. Starka skott är bra för skärning. Blommar rejält från mitten av sommaren till september.

Bild
Bild

" Kokin blå " - en buske med upprätta skott, kärleksfull halvskugga. Kompakt buske upp till 1,5 meter hög. Äggformade löv är ljusgröna. Sfäriska blommor med en diameter på 20-25 cm. Växer mycket snabbt. Det är termofilt, älskar att vattna, gillar inte kalkjord. Gillar matad jord. Blommar från mitten till sensommaren.

Bild
Bild

Bodensee - en nyhet. Hon kom till oss från Nya Zeeland, där hon togs ut. Hon har ett kraftfullt rotsystem, frostbeständigt. Den växer bra och lever upp till 20 år. Den blommar vackert i ett blåsigt område. Busken når en höjd och bredd på 120 cm. En storbladig art som blommar underbart med stora blomställningar från början av sommaren. Stora blå sfäriska blomställningar omges av kärl med polerade, trasiga ändar 10–12 cm i diameter och 8–15 cm breda. De upphöjda stjälkarna har svarta eller röda ränder och fläckar.

De glänsande, tjocka och skarpa bladen liknar hjärtats form. Ser bra ut hela säsongen.

Bild
Bild

Bluebird - har en snygg buske upp till 1,2 m hög med enorma ljusgröna blad. På hösten ändras bladen till lila eller röda. Blommor med ljusblå färg samlas i platta blomställningar upp till 10 cm breda och inramade med blå pistiller. Denna skönhet blommar hela sommaren. Älskar solen och halvskugga, riklig vattning, dräneringsjord, gödningsmedel. Ogillar kalla vintervindar.

Bild
Bild

Endless Summer Bloom Star - en av de sorter av hortensia som blommar längst - från maj till augusti. Knoppens diameter är upp till 18 cm. För dess förmåga att blomma i en cirkel kallades den "Endless Summer". Inte rädd för frost och oavsiktlig beskärning. Skott kommer att blomma ändå, även om förra årets virke är skadat. Gröna är resistenta mot mjöldagg. Älskar morgonsolen och halvskugga, fuktig och väldränerad jord.

Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man planterar

För att växten ska blomma bra och inte skada, kräver plantering särskild uppmärksamhet. Det är nödvändigt att välja rätt tid på året - vår eller höst. På våren planteras den omedelbart efter att snön smält i den varma marken. Vårplantering kommer att ha en bra effekt på rotsystemet och låta dig vänja dig vid kallt väder. Om hösten är varm kan planteringen börja i september, vilket gör att hortensian kan växa sig starkare innan den första frosten. Öppen mark måste förberedas: väl dränerad och ordentligt fuktad . Den ska innehålla mycket humus: 1 till 1 med jord, med tillsats av sand och torvflis.

Välj en plats utan direkt solstrålar, du kan halvskuggas - allt beror på sorten. När alla dessa åtgärder följs kan du förbereda dig för plantering. Hålet ska vara 45 cm djupt, bredd - beroende på rötternas storlek.

Om trädgårdsmästaren vill ha en frodig blomning, är det nödvändigt att plantera i rad med ett avstånd mellan buskarna på 60-70 cm, i en grävd dike.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Hur man bryr sig ordentligt

Topdressing börjar med att plantera växten. Du kan befrukta den med en blandning av kaliumsulfid och superfosfat. I princip för att blomningen ska hålla längre bör gödningsmedel appliceras lite efter lite under hela blomningstiden.

När det gäller vattning bör det vara rikligt, men utan stillastående fukt . Om det inte finns tillräckligt med vätska börjar växten torka ut. Du kan vattna den 2 eller 3 gånger i veckan, beroende på vädret. Infektionen måste hällas cirka 2 hinkar per buske. Den rätta sura miljön i jorden ger en vacker blå färg.

Bild
Bild
Bild
Bild

Växer inomhus

Hemhortensia är mer blygsam i storlek, men med god vård kan den nå en höjd av upp till 1 m. Det är inte alls svårt att växa och ta hand om det, men det är nödvändigt att följa vissa regler.

Denna växt är mycket fuktälskande och ska inte få torka på länge . På sommaren är det bättre att identifiera det i halvskugga, men när bildandet av knoppar börjar är det nödvändigt att sätta blomman på ett väl upplyst fönster, men utan direkt solljus. Den optimala lufttemperaturen bör vara + 18-23 grader, hortensia gillar inte högre temperaturer - löv kan falla rejält. Tål inte drag och plötsliga temperaturförändringar. Du kan spraya bladen utan begränsningar eller placera en behållare med vatten bredvid växten. På vintern är det i viloläge, så du måste vattna det så att jorden inte torkar ut. Med utseendet på de första bladen på våren återupptas riklig vattning.

Toppdressing börjar vid den första spirande 2 gånger i månaden.

Bild
Bild
Bild
Bild

Reproduktionsmetoder

Sticklingar . Med detta val av förökning spelar en korrekt vald skärning för skärning en viktig roll. En stjälk är en stjälk utan blad med 2 eller 3 knoppar. Det är bättre att skära dem på morgonen efter vattning. För detta är sidodelarna från en ung buske lämpliga. Snittskottet måste placeras i vatten på en mörk plats. Efter det, klipp av kronan, förkorta den till den tredje njuren och lägg den i något rotstimulerande medel. Därefter kan du plantera sticklingar genom att täcka dem med burkar. Du kan vattna direkt på dem. Efter ungefär en månad kommer bladen att visas så att burkarna kan tas bort.

Bild
Bild
Bild
Bild

Genom att dela busken . Denna reproduktionsmetod används när de vill transplantera blomställningen till en annan plats. Innan du gräver måste den hällas väl. Klipp av jorden från rötterna och dela försiktigt rotsystemet i rötter av valfri storlek. Varje sådan del kan säkert planteras som en oberoende växt på den plats du behöver.

Bild
Bild

Skikten . Det snabbaste och enklaste sättet att reproducera. För att göra detta måste du ta en sidogren och gräva den i marken till ett grunt djup, fixa den. I augusti bör nya skott visas på dem. I oktober kan de separeras från huvudbusken och grävas i marken för vintern. På våren, plantera för odling. Efter ett år är tonåringen redo för en permanent tillväxtplats.

Bild
Bild

Frön . En mycket lång och noggrann metod som inte är populär. De flesta hortensia sorter är hybrid, och denna metod är inte lämplig för dem. Men om du har tålamod att plantera plantor och odla dem i ett par år, så är den här metoden för dig. Bred ut fröna över våt jord, tryck in och täck med folie eller glas. Var noga med att ventilera och tömma kondens.

De första skotten kommer att visas om 3 veckor. Du måste vänta 2 år tills de når en höjd av 30-40 cm.

Bild
Bild

Avkomma . Små skott växer nära huvudbusken. De måste grävas noggrant och planteras i en separat säng för odling, och efter förstärkning kan de planteras på en ny plats.

Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

Felaktig vård av busken kan leda till vissa sjukdomar och provocera skadedjur. Om du inte vidtar några åtgärder för att eliminera tecknen kan hortensian dö.

  • Unga skott är täckta med bruna fläckar, vilket betyder att gråröta har dykt upp. Utan desinfektion kommer blomställningen att täckas med en grå blom och dö. För att göra detta måste du klippa av de drabbade blommorna, behandla busken med "Fundazol" eller "Rovral", säkerställa normal vattning och ventilation.
  • Mjöldagg - en svampsjukdom som uppstår på grund av den rikliga luftfuktigheten i luften, påverkar hela busken och inte låter den växa vidare, den vissnar och dör. Infekterade skott och blommor måste beskäras och behandlas med en fungicid.
  • Med ett överskott av humus eller kalk i marken kan hortensgröna tappa sin färg och bli bleka. Denna sjukdom kallas kloros. Du kan bli av med det genom att behandla busken med kopparsulfat eller kaliumnitrat.
  • Hortensia är en växt med stark immunitet, men skadedjur kan också övervinna den. Det här är bladlössen. Desinfektionsmedlet kan appliceras en gång i veckan tills skadedjuret är borta.
  • Spindelkvalster. Det indikeras av utseendet på små gula fläckar, från vilka ett marmormönster bildas. Om temperaturen och luftfuktigheten utanför är hög, kommer greenerna att lindas i spindelnät om en vecka, börjar torka och falla. Vid det första tecknet på en fästing är det nödvändigt att behandla växten med tvålvatten. Om skadedjuret har utvecklats starkt måste behandlingen utföras med starkare insekticider.
  • Sniglar. De uppföds positivt i täta snår av hortensia, äter löv. Du kan förstöra dem med hjälp av att sprida det granulära preparatet "Molluscicide" på jorden.
  • Rost - sett av en rostig beläggning på lövverket. Sjukdomen kan uppstå på grund av en stark densitet eller en stor koncentration av kväve i jorden. Det kan behandlas genom att spruta med kopparklorid.
  • Den farligaste och obotligaste sjukdomen är ringpunkt. Det kan identifieras med runda fläckar med en diameter på 2 cm. Lövverket rynker och faller av, knopparna lossnar och dör. Som ett resultat kommer busken inte att kunna lägga sin blomning, eller den kommer att vara liten och oansenlig.
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Exempel inom landskapsdesign

Du kan skapa stilen på en gammal egendom genom att plantera en blå hortensia bland björkar och viburnum, lönnar och euonymus, bland prästkragar och klockor

Bild
Bild
Bild
Bild

För att skapa en japansk trädgård bör hortensior planteras bland ormbunkar och rododendron längs en bäck

Bild
Bild
Bild
Bild

En blå skönhet planterad med enskilda buskar på en platt grön gräsmatta kommer att se vacker och diskret ut

Bild
Bild
Bild
Bild

En utmärkt dekoration för ingången till ett hus eller ett hemman kommer att vara en hortensia placerad i stora krukor eller små runda rabatter. Du kan plantera den som en häck för att dela territoriet på en personlig tomt

Bild
Bild
Bild
Bild

För en bukett kan användas med prydnadsgräs

Rekommenderad: