Blå Och Blå Ageratum (34 Bilder): Beskrivning Av "Blå Mink" Och "Blå Boll", "Aloha Blå" Och Andra Sorter. Växer Från Frön

Innehållsförteckning:

Blå Och Blå Ageratum (34 Bilder): Beskrivning Av "Blå Mink" Och "Blå Boll", "Aloha Blå" Och Andra Sorter. Växer Från Frön
Blå Och Blå Ageratum (34 Bilder): Beskrivning Av "Blå Mink" Och "Blå Boll", "Aloha Blå" Och Andra Sorter. Växer Från Frön
Anonim

Nyligen har ageratumblomma, mycket ovanlig i sin färg, blivit mer och mer populär bland trädgårdsmästare. Denna blå växt kan ses växa både i privata områden och på offentliga platser. Vilka egenskaper har denna växt? Vilka sorter av ageratum finns det? Hur ska man ta hand om dem på rätt sätt? Du hittar svar på dessa och andra frågor i vårt material.

Bild
Bild

Särdrag

Ageratum är en ganska ovanlig kultur, den har blå eller blå blommor som blommar ganska rejält och är fluffiga i strukturen. Ageratum är inte särskilt kräsen när det gäller vårdåtgärder. Om vi vänder oss till historien bör det noteras att upptäckten av denna blomma tillhör den berömda samlaren W. Houston . Det var för att hedra honom att dessa blommor fick namnet (Houston ageratum).

Bild
Bild
Bild
Bild

Generellt, i den vilda och naturliga livsmiljön är denna växt flerårig … På vårt lands territorium odlas den dock och uppfattas som en årlig blomma. Ageratum tillhör familjen Astrov. På grund av de ganska intensiva blomningsprocesserna, liksom det estetiskt tilltalande utseendet, används ofta ageratum i landskapsdesign.

Bild
Bild
Bild
Bild

Så med hans hjälp är blomsterbäddar dekorerade och skapar också ovanliga blomsterarrangemang.

Översikt över arter och bästa sorter

Hittills skiljer sig flera olika arter och växtsorter bland representanterna för Houston ageratum (det andra namnet är det mexikanska ageratum). I vårt material kommer vi att överväga en detaljerad beskrivning av de mest populära och efterfrågade bland trädgårdsmästare i vårt land.

" Blå mink ". Sorten, till sin botaniska natur, är en prydnadsbuske. I höjd kan den nå 30 cm. Blommorna i ageratum av denna sort växer i form av korgar, deras diameter brukar inte överstiga 5 cm.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå boll ". Denna sort av ageratum är en dvärgbollformad växt. Samtidigt kan plantans totala diameter nå 18 cm. Buskens maximala höjd är cirka 30 cm. Kännetecken för Blue Ball -sorten är närvaron av omfattande blad, vars nedre del har intensiv pubescens. Dessutom kan storleken på buskens blomställningar nå 2 cm, och blommorna har en ljus och rik lila-blå färg. Sorten utmärks av höga indikatorer på torkmotstånd. Blomningsperioden är juni-oktober.

Bild
Bild
Bild
Bild

Den "blå bollen" används ofta i landskapsdesign och kombinerar växten med zinnia, ringblommor och calendula.

Aloha Blue . Denna sort är ganska liten och blommar tidigt. Det används ofta för att dekorera rabatter. Dessutom odlas Aloha Blue oftast som plantor till salu.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Blå muff ". Denna sort är särskilt populär bland trädgårdsmästare, eftersom blommorna har en rik blå nyans. I sig själva är de ganska fluffiga och växer i form av korgar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Blå Hawaii . Ageratum "Blue Hawaii" i sin höjd överstiger inte 15 cm. På grund av sin kompakta storlek används den ofta för gränsdekoration, växer i behållare.

Bild
Bild
Bild
Bild

Förutom de sorter som beskrivs ovan är sådana typer som "Blue Planets", "Blue Mink", "Blue Danube", "Blue Sea" populära.

Landningsregler

Till att börja med bör det noteras att det mest traditionella sättet att plantera ageratum är odla en växt av frö … Men innan du påbörjar denna process är det nödvändigt att gro plantorna. För att göra detta är det nödvändigt att så fröna i lådor eller behållare. Det är lämpligt att utföra denna procedur mitt på våren. I detta fall är det bara tillåtet att plantera en växt i öppen mark när klimatsituationen stabiliseras och vårfrosten tar slut.

Bild
Bild

Innan du fortsätter med den direkta planteringen av växten i öppen mark, du bör noggrant välja en permanent plats för blomväxt … Det måste lossas eller till och med grävas upp. Var också särskilt uppmärksam på att förbereda den optimala krukvandningen. Den ska bestå av torv, humus och sand i lika stora proportioner. Processen att så själva plantor rekommenderas att utföras i slutet av mars.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vid såning bör man komma ihåg att ageratum är en termofil tropisk växt, och strö därför plantor med stor försiktighet.

Erfarna trädgårdsmästare såväl som botaniker unga ageratum plantor rekommenderar dykning två gånger … I detta avseende bör de överföras till en separat maträtt först efter andra gången. Processen att odla plantor bör utföras i torr luft, eftersom fukt och fukt kan påverka plantans tillstånd negativt. Dessutom ska jorden inte fuktas i onödan. Om du odlar plantor i växthus, glöm inte att ventilera regelbundet.

Bild
Bild
Bild
Bild

Unga växter av ageratum kan vattnas endast på morgonen . 2 veckor innan du planterar plantorna i jorden, bör du börja härdningsproceduren och regelbundet ta plantorna ut i det fria. Kom dock ihåg att det fortfarande rekommenderas att hålla plantorna i skuggan - härdning bör utföras gradvis. Ageratum bör planteras i små hål. I detta fall placeras plantorna så att de ligger i marken på samma nivå som de växte i plantlådor. Detta bör behandlas med särskild omsorg. Växter bör planteras på kort avstånd från varandra: ca 10-12 cm. De första blommornas utseende bör förväntas 2 månader efter sådd.

Bild
Bild
Bild
Bild

Trots att ageratum som huvudregel är en växt som inte är särskilt krävande i förhållande till jorden, växten bör planteras i en ganska lätt och icke-sur jord det bör också finnas en måttlig mängd näringsämnen och mineraler. Ageratum har ett ganska förgrenat rotsystem, därför kan det klara av brist på vatten och höga lufttemperaturer. Å andra sidan bör man ta hänsyn till det faktum att blomman inte tolererar frost bra och till och med kan dö.

Bild
Bild

Vårdtips

Det är ingen hemlighet att för att växten aktivt ska växa och utvecklas, det är nödvändigt att följa några viktiga regler för att ta hand om det.

Bild
Bild

En frisyr

En frisyr är en vårdåtgärd som gör att ageratum aktivt kan växa och utvecklas. Så för att öka intensiteten, såväl som att öka plantans blomningstid, under sommarperioden är det nödvändigt att stänga av alla vissna blomställningar. Tack vare detta kommer ageratum att kunna släppa nya unga och färska knoppar.

Bild
Bild
Bild
Bild

Vattning

Ageratum, precis som alla andra växter, behöver regelbunden vattning. Man bör dock komma ihåg att mängden fukt bör vara måttlig, utan överflöd. Förutom, efter vattningsproceduren, glöm inte behovet av att lossa jorden … Således kommer du att ge luftåtkomst till växtens rotsystem. Samma procedur bör utföras efter kraftig atmosfärisk nederbörd (regn, snö, etc.).

Bild
Bild

Toppdressing

Det bör noteras att ageratum reagerar positivt på olika typer av utfodring och befruktning. Detta bör dock inte missbrukas eftersom det rekommenderas att uteslutande använda mineraler. Toppdressing av ageratum bör utföras ganska regelbundet - 3 gånger per säsong . Dessutom måste första gången befruktning appliceras under knoppbildningsperioden. Förutom de obligatoriska vårdåtgärderna som beskrivs ovan, glöm inte att ageratum behöver regelbunden ogräs, under vilket det är nödvändigt att ta bort allt ogräs, eftersom det har en negativ effekt på växtens tillväxt och utveckling.

Bild
Bild
Bild
Bild

Sjukdomar och skadedjur

I allmänhet kan vi dra slutsatsen att ageratum är en anspråkslös och kravlös växt när det gäller grundläggande vårdåtgärder. Men samtidigt bör man komma ihåg det blomman är mottaglig för ett stort antal sjukdomar, och skadliga insekter och mikroorganismer kan också påverka den.

Bild
Bild

Det är viktigt att uppmärksamma mängden fukt, liksom nivån på växtens tillgång till atmosfärisk luft.

Om rötterna inte får nog av det, men de får en stor mängd vatten, kommer de med stor sannolikhet att vara mottagliga för en sådan sjukdom som rotröta . Om din blomma är sjuk med denna sjukdom, kommer det inte att vara möjligt att rädda den - den kommer att dö i alla fall. Därför är det värt att gräva upp sjuka växter och bränna dem så att rotrötning inte sprider sig till andra buskar.

Bild
Bild

En annan vanlig växtsjukdom är bakteriell vissning . Det inträffar utan någon uppenbar eller uppenbar anledning, nästan av en slump. Oftast uppträder sjukdomen i det första stadiet av bladklorossjukdom. Dessutom kan blomman påverkas av den så kallade gurkamosaiken. I händelse av denna sjukdom uppträder gula fläckar eller till och med fläckar på ageratumets blad, plantans stjälk blir glasartad och de oblåsta knopparna börjar blekna.

Bild
Bild

Om du märker symtomen på denna sjukdom, bör du omedelbart ta bort alla drabbade områden på växten, och alla återstående delar bör noggrant behandlas med insekticidpreparat eller naturliga örtinfusioner (till exempel från fågelkörsbär, malört eller solbränna). När det gäller skadliga insekter och mikroorganismer bör man komma ihåg att nematoder, spindelmider och vita flugor kan ha en negativ effekt på ageratum … För att hantera dem bör kemiska medel köpas i specialaffärer för trädgårdsmästare.

Rekommenderad: