Svart Gladioli (22 Foton): Beskrivning Av "Black Prince" Och "Black Velvet", "Black Velvet" Och "Black Cardinal", "Black Crow" Och

Innehållsförteckning:

Video: Svart Gladioli (22 Foton): Beskrivning Av "Black Prince" Och "Black Velvet", "Black Velvet" Och "Black Cardinal", "Black Crow" Och

Video: Svart Gladioli (22 Foton): Beskrivning Av
Video: Landet lär #55 Om gröna kluster 2024, Maj
Svart Gladioli (22 Foton): Beskrivning Av "Black Prince" Och "Black Velvet", "Black Velvet" Och "Black Cardinal", "Black Crow" Och
Svart Gladioli (22 Foton): Beskrivning Av "Black Prince" Och "Black Velvet", "Black Velvet" Och "Black Cardinal", "Black Crow" Och
Anonim

Mängden färger på gladioli är fantastisk. I den här paletten hittar du inte bara de vanliga vita, röda och gula tonerna utan också helt otroliga färgvariationer. Ett slående exempel på detta är den spektakulära svarta gladiolen, varav en gör ett outplånligt intryck.

Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild
Bild

Särdrag

Det är känt att växter med äkta svarta blommor inte finns i naturen. De exemplar som konventionellt kallas svarta är faktiskt rödbrun, mörklila eller mörkblå i färgen . Varietal gladioli med blommor i nästan kolskugga är inget undantag.

Så experter hänvisar till svarta gladioli med blommor av mörkröda, mörklila och mörka röda toner.

Bild
Bild

Beskrivning av sorter

Trädgårdsmästare använder dessa nyanser av gladioli för att dekorera rabatter, eftersom de ser väldigt imponerande ut. De mest populära sorterna presenteras nedan.

" Svart sammet "- en mängd rikligt blommande gladioli av inhemskt urval. Den genomsnittliga växthöjden är 110-130 centimeter. Stammar - upprätt, seg, tät. Bladen är smala, riktade uppåt, spetsiga. Blomningstid - juni -augusti. Blommor-stora, sammetslen, med korrugerade kanter, trattformade, förenade i en tät spikformad blomställning. Blommornas färg är rödbrun, med en uttalad antracit-svart kant i periferin.

Bild
Bild

" Svart prins " Är en relativt gammal sort uppfödd av amerikanska uppfödare. Växten är cirka 130 centimeter hög. Stammarna är raka, saftiga, motståndskraftiga mot vindbyar. Blommorna är stora, korrugerade och når 10-11 centimeter i diameter. Färgen på blommorna är rödbrun, fjädrarnas färg är kollila. Blommande datum är sent.

Sorten rekommenderas för odling i regioner med ett milt varmt klimat.

Bild
Bild

" Svart corduroy "- en opretentiös variant av storblommiga gladioli. Vuxna växter växer till en höjd av 80-110 centimeter. Bladen är silvergröna, raka, spetsiga. Blomningstid - juli -september. Blommorna är sammetslen, trattformade, med vågiga kanter. Blommornas färg är mörk bläckaktig med en lätt violett-lila nyans.

Bild
Bild

" Svart kardinal " - en mycket effektiv opretentiös sort av inhemskt urval. I höjd kan gladioli av denna sort nå 130-150 centimeter. Bladen är smala, spetsiga, raka eller något hängande. Blomställningarna är frodiga, spikformade och når 60-70 centimeter i längd. Blommorna är stora, trattformade, med vågiga kanter. Blommornas färg är mörkröd i mitten, med en mjuk antracitfärg i periferin.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Svart korp " - en original variation av kraftfulla gladioli av inhemskt urval. Den genomsnittliga växthöjden är 120-140 centimeter. Stammarna är ljusgröna, upprätt. Blomställningarna är voluminösa, täta, spikformade eller spiralformade. Blommorna är trattformade, sammetslen, med starkt korrugerade kanter. Blommornas färg är mörk rubin med ett krämigt beige centrum. Kronbladet i periferin och kanterna har en uttalad kolsvart nyans.

Bild
Bild

" Svart jätte " - ett mycket attraktivt snitt av kraftfulla storblommiga gladioli av inhemskt urval. Växtens höjd varierar från 130 till 160 centimeter. Stjälkarna är ensamma, täta, ljusgröna med en lätt gråaktig nyans. Blommar i början eller mitten av augusti. Blomställningarna är täta, mycket frodiga, spikformade. Blommor - mörka crimson, sammetslen, trattformade, med något korrugerade kanter.

Bild
Bild
Bild
Bild

" Black Atom " Är en härlig variation av storblommiga gladioli. Växter är kraftfulla och når 110-140 centimeter i höjd. Blommor - stora, korrugerade, mörka rubinfärger, når 12-14 centimeter i diameter. Kronbladets kanter är dekorerade med en tunn ljus rand.

Bild
Bild

" Svart stjärna " - en mycket intressant variant av höga gladioli med ovanliga blommor. Växtens höjd är 110-120 centimeter. Blommor - sammetslen, djup vinröd färg med en uttalad kolsvart nyans i kanterna.

Bild
Bild

" Svart sten " - en mängd kraftfulla gladioli, rekommenderade för skärning. Växter kan nå en höjd av 150-160 centimeter. Blommorna är trattformade, med starkt korrugerade kanter och når 13-14 centimeter i diameter. Blommornas färg är mörklila med en mjuk antracitsvart nyans på kronbladens periferi.

Bild
Bild

" Svart drottning " - en vacker dekorativ snitt av storblommiga gladioli. Växternas höjd är cirka 130 centimeter, blomställningens längd är 65-70 centimeter. Blommor - mörk crimson, med vågiga kanter, når 12-13 centimeter i diameter.

Bild
Bild

Vårdregler

Huvudomsorgen för dessa vackra perenner är regelbunden vattning, snabb matning, lossning och mulching av jorden. Att vattna gladioli rekommenderas rikligt och spenderar cirka 12-13 liter vatten per 1 kvadratmeter.

Den första utfodringen av växter utförs under perioden då de har två riktiga blad. I detta skede matas gladioli med kvävehaltiga gödningsmedel som stimulerar tillväxten av grön massa.

Bild
Bild

Andra gången matas växterna under bildandet av 5-6 löv . För närvarande behöver gladioli gödningsmedel som innehåller kalium, kväve och fosfor.

Den tredje utfodringen av gladioli utförs under knoppbildningsperioden. I detta skede matas växterna med gödningsmedel baserat på fosfor och kalium.

Bild
Bild

Lossning av jorden utförs vanligtvis 3-4 gånger per säsong. Det rekommenderas att täcka jorden i cirkeln nära stammen efter varje vattning. Det är lämpligt att använda bladhumus eller torv som mulch.

Du kommer att lära dig mer om sorten av svarta gladioli "Black Corduroy" nedan.

Rekommenderad: